Dodaj do ulubionych

Zaczyna się...

04.09.15, 15:55
... i teraz to już poleci:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18707971,imigranci-starli-sie-z-policja-na-wyspie-lesbos-chcieli-dostac.html?lokale=local#BoxNewsImg
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 15:56
      No niestety, wiadomo było ze w końcu komuś puszczą nerwy.
      • kozica111 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 15:57
        Nie daj Boże żeby ktoś zginął to mamy u siebie arabska rewolucje.
        • kozica111 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 15:59
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18706634,uchodzcy-kolejny-dzien-koczuja-na-dworcu-keleti-tak-wyglada.html?lokale=local#BoxNewsImg
          Idą na Wiedeń, byłoby to zabawne gdyby nie to że to tragiczne, a Sobieskiego ani widu...
    • baltycki Re: Zaczyna się... 04.09.15, 16:11
      Grupa ok. 300 imigrantów uciekła z obozu dla uchodźców w pobliżu wsi Roeszke przy granicy z Serbią. Węgierska policja rozpoczęła pościg i otoczyła obóz kordonem. Kolejni imigranci - ponad 2 tys. osób - grożą buntem, jeśli ich żądania nie zostaną spełnione w ciągu dwóch godzin.
      • iskierka3 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 16:15
        Spoko, to i tak bedzie wina Europy.
        • zlotarybka_1 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 16:20
          jak to szlo? "Europo masz krew na rekach"?
      • ubaruta Re: Zaczyna się... 04.09.15, 16:19
        Bo to biedni, wojenni uchodzcy. Niedozywieni, niewyspani, styrani zyciem....
        • iskierka3 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 16:22
          W sumie to niech oni wszyscy sobie ida do tych wysnionych Niemiec. Jak sie w Europie Zachodniej troche krwi poleje na ulicach, to zlapia kontakt z rzeczywistoscia. Szkoda, ze jak zawsze kosztem niewinnych a nie politykow-kretynow i demagogow.
        • ewa_mama_jasia Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:20
          Mlode, zdrowe byczki, odżywione. Za to rzucanie kobiety z dzieckiem na tory i wyrzucanie żywności nic bym nie dala. Zaoferowalabym prace, im mniej wykwalifikowana tym lepiej. I od tego uzaleznilabym dalsza pomoc.
    • bluebellll Re: Zaczyna się... 04.09.15, 16:23
      Jak wszystkich poruszyły mnie zdjęcia malego dziecka, które utonęło.
      Na tych zdjęciach widać gang wyrośniętych facetów stosujących przemoc, absolutnie nie chcę, żeby zostali moimi sąsiadami.
      • iskierka3 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 16:24
        Jesli mieszkasz w Polsce to oni Twoimi takze nie chca zostacwink
      • anorektycznazdzira Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:53
        Tylko że tragedia tego dziecka jest sutkiem tego, że jego ojciec postanowił do Europy "uciekać" z... Turcji.
        Normalnie spośród świstających kul uciekał, nie dało się inaczej suspicious
        • iskierka3 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:59
          A gdzie jest watek z wywiadem z siostra tego pana? Bo cos zasleplam.
    • kota_marcowa Re: Zaczyna się... 04.09.15, 16:31
      Ciekawe jaki rozpi... będą musieli zrobić, zanim wojsko zrobi z nimi porządek.
    • araceli Re: Zaczyna się... 04.09.15, 16:39
      Z sąsiedniego wątku... bo woda nie była halal uncertain
      • asia-loi Re: blokada komentarzy na gazecie.pl 04.09.15, 16:45
        Zajrzałam przed chwila na główną stronę gazety.pl do artykułów o emigrantach i w żadnym nie ma komentarzy internautów. Wyjaśnienie znalazłam w tym artykule:
        wyborcza.pl/1,75477,18707256,najbogatsze-panstwa-zatoki-perskiej-przyjely-0-uchodzcow-to.html#BoxGWImg
        Tekst o blokadzie pozwolę sobie skopiować, gdyby ktoś miał już wyczerpany limit wykorzystanych, bezpłatnych artykułów.

"Z powodu wyjątkowo agresywnych treści propagujących przemoc, sprzecznych z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, etnicznej i wyznaniowej, zamykamy możliwość komentowania pod naszymi tekstami o uchodźcach.
        Wygląda na to, że Zachód, a więc i Polska, nie wie, jak pomóc ofiarom wojny w Syrii. Nie rozumiemy, co tam się dzieje, boimy się islamskich terrorystów. Ale uchodźców jest coraz więcej. Ich problem sam się nie rozwiąże. Europa mówi, że przyjmie ich 100, może 200 tys. Ilu może i powinna przyjąć Polska? Jak im pomóc? Jak ich przyjąć, żeby się u nas odnaleźli? Czekamy na Wasze listy, podpisane imieniem i nazwiskiem, najciekawsze opinie opublikujemy w wydaniu papierowym "Wyborczej" i w internecie na Wyborcza.pl: listy@wyborcza.pl"
        • iskierka3 Re: blokada komentarzy na gazecie.pl 04.09.15, 16:51
          Ja mialabym propozycje jak im pomoc - najpierw pojsc po rozum do glowy. Obawiam sie tylko, ze sie zbyt duzo osob zagubi w bezproduktywnym poszukiwaniu.
        • martishia7 Re: blokada komentarzy na gazecie.pl 04.09.15, 17:01
          Jak pomóc? Kategorycznie skoszarować w obozach dla uchodźców. Zapewnić tam wyżywienie, odzież, pomoc medyczną. Wyleczyć, poszczepić według europejskiego standardu. A kiedy będzie to możliwe - pomóc wrócić do domu. Musi być 100% jasność, że nie ma dla nich wstępu do UE i perspektywy na zapuszczenie korzeni.
          • d.o.s.i.a Re: blokada komentarzy na gazecie.pl 04.09.15, 17:06
            Ja uwazam, ze powinnismy zaplacic (szczodrze) panstwom typu Maroko, Egipt, Turcja itp. za stworzenie takich obozow u siebie. I tam robic selekcje - wojennych uciekinierow zabieramy tankowcami do Europy i rozmieszczamy w obozach dla uchodzcow wybranych LOSOWO, bez prawa decydowania przez emigranta, do ktorego kraju sie dostanie.
            Kazda osoba, ktora nielegalnie dostanie sie do Europy powinna byc pakowana na tankowiec i odwozona do portow w Maroku/Turcji/Egipcie.
            • martishia7 Re: blokada komentarzy na gazecie.pl 04.09.15, 17:12
              To też. To jedyny sposób, żeby zniechęcić migrantów ekonomicznych i odsiać od prawdziwych uchodźców.
            • iskierka3 Re: blokada komentarzy na gazecie.pl 04.09.15, 18:20
              Masz racje, dobry pomysl.
            • milka_milka Re: blokada komentarzy na gazecie.pl 04.09.15, 18:46
              O, to jest jakieś rozwiązanie. Problem w tym, ze za bałagan zrobiony przez innych miałaby płacić unia.
        • flo-bo Re: blokada komentarzy na gazecie.pl 04.09.15, 17:34
          Trzeba rozróżnić uciekinierów wojennych od ekonomicznych. I o ile ci pierwsi powinni uzyskać pomoc, o tyle ci drudzy już niekoniecznie.
          Co do wręcz szturmu na granicę Europy, to przypomina mi się wypowiedź znajomej, która zna mentalność ludzi bliskiego wschodu. Stwierdziła ona, że ci ludzie nie potrzebują broni, ani nawet aktów terroru by podbić Europę, wystarczy, że wejdą w społeczeństwo europejskie i od środka zaczną działać wprowadzajac swoje zasady, rozbijając socjal (tzn. większość pomocy że strony państw będzie skierowana do ludności napływowej, nie "rdzennej"), a potem stopniowo sprowadzając coraz więcej osób ze swej rodziny.
          Dla tej znajomej to co teraz się dzieje wygląda bardziej na atak na Europę, niż ucieczkę przed śmiercią. Hm kontrowersyjne...
          Natomiast co do winy Europy odnośnie utoniec itp-zaczelabym raczej od winy tzw państw arabskich -dlaczego to do nich nikt nie ma pretensji, że giną dzieci?
        • lauren6 Re: blokada komentarzy na gazecie.pl 04.09.15, 18:13
          > Zajrzałam przed chwila na główną stronę gazety.pl do artykułów o emigrantach i w żadnym nie ma komentarzy internautów.

Czyli już wiemy co internety myślą o emigrantach. Ciekawe kiedy cenzura przyjdzie na ematkę.
          • asia-loi Re: blokada komentarzy na gazecie.pl 04.09.15, 18:22
            lauren6 napisała:

> Czyli już wiemy co internety myślą o emigrantach. Ciekawe kiedy cenzura przyjdzie na ematkę.

Też się nad tym zastanawiam. Jak wchodziłam dzisiaj na e-matkę to byłam ciekawa czy wątki o emigrantach są, czy może już pokasowane. Ale na razie są.
            • zielonelato Re: blokada komentarzy na gazecie.pl 04.09.15, 18:41
              Ale cenzura jest. Mój watek wyleciał, a cytowałam komentarz całkiem rzeczowy z jednego z artykułów na gazeciesad
    • fadilla Re: Zaczyna się... 04.09.15, 16:42
      A ten co robi z zona i dzieckiem www.youtube.com/watch?v=jEg7ZtIMc7U
      • 3-mamuska Re: Zaczyna się... 04.09.15, 16:54
        A mnie szkoda najbardziej tych co sie musza z nimi użerać, policja , wojsko, paskudna robota. Bo to nie inni sa winni, braku pomocy , a musza sobie z taka banda rozwścieczonego tłumu radzić.
        • zielonelato Re: Zaczyna się... 04.09.15, 17:01
          Oni pierwsi zostaną zaatakowani, też im wspólczuję...W wyżej zalinkowanym filmiku banda młodych, jurnych Arabów wyrzuca wodę dostarczaną przez węgierskie służby. Co bedzie dalej z ich agresją to już wiadomo z info na wyspie Lesbos. Czy ktoś ma wątpliwości co do "pokojowych " zamiarów ekonomicznych migrantów?
      • iskierka3 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 16:56
        Nie mam slow. Biedne dziecko.
        • iskierka3 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 17:01
          Tylko rozumiem, ze dla tego przerazonego malucha i przerazonej matki, ktora stara sie go ochronic nikt nie zalozy watku, bo trzeba byloby sie nieco nagimnastykowac, zeby wykazac wine Europy?
          Co za wstretny, obrzydliwy facet.
          • saraanna Re: Zaczyna się... 04.09.15, 17:38
            Tu jest dobry pomysl na rozwiazanie sytuacji -

wyborcza.pl/1,75477,18710184,egipski-miliarder-chce-kupic-grecka-wyspe-uchodzcom-oglosze.html
            • lauren6 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:15
              Tylko czemu europejską wyspe?
      • baltycki Re: Zaczyna się... 04.09.15, 17:45
        > A ten co robi z zona i dzieckiem
        Pokazuje "brutalny atak policji".
        Tu jest poczatek.

• kota_marcowa Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:01
          A niechby ich zostawili na tych torach big_grin
        • mag1982 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:13
          Co za poyeb... Takiego to od razu powinni deportować, oczywiście bez rodzinki.
        • iskierka3 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:21
          Matko, nie zwrocilam uwagi na ten tytul. To sie dopiero nazywa manipulacja!
          • znowu.to.samo Re: Zaczyna się... 04.09.15, 19:16
            powinni mu wrąbać parę pał i paszoł won do domu
    • echtom Re: Zaczyna się... 04.09.15, 17:55
      Jak nigdy możemy błogosławić nasze położenie geopolityczne.
      • kozica111 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 17:57
        I naszą bidę smile
        • echtom Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:03
          Na tym etapie bardziej położenie. W południowo-wschodniej Europie też mają bidę, a nie chroni ich przed kłopotami. Do nas imigranci łódkami nie dopłyną, pieszo im nie po drodze, a nawet gdyby się uparli, zeszłoby im trochę czasu.
          • kozica111 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:10
            Masz rację, ale mamy dwa argumenty by nie być "atrakcyjnymi" a nawet trzy, bo jesteśmy krajem stricte chrześcijańskim a nie laickim.
            • lauren6 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:20
              Jednym słowem jakie to cudowne, że mieszkamy w biednym kraju na uboczu, pełnym narodowców, radykalnych katolików i ksenofobów big_grin
              • mag1982 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:23
                No widzisz, tak wyszło big_grin
              • echtom Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:27
                Kto by pomyślał, co? smile I do tego w przyszłości mamy szanse na białych imigrantów z bogatych krajów europejskich opanowanych przez muzułmanów wink
                • kozica111 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:29
                  Jakby tego nie ując, takie fakty, jeszcze będziecie za to dziękować, bez ironii.
                  • sumire Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:42
                    Kto będzie, ten będzie. Ja tam za radykalizację nastrojów w społeczeństwie nikomu być wdzięczna nie zamierzam.
                    • kozica111 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:46
                      Kwestia wyboru - miedzy/między .Wybierzesz "swoich".
                      • sumire Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:56
                        Co rozumiesz przez swoich?
                        • kozica111 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 19:18
                          Rodaków.
                          • sumire Re: Zaczyna się... 04.09.15, 19:25
                            Szkopuł w tym, że z większością moich rodaków wcale nie czuję się związana, a za niektórych to się nawet wstydzę. Rodzina i przyjaciele mnie obchodzą, i to jakby tyle.
                • zielonelato echtom masz zdolnosc przewidywania? 04.09.15, 18:35
                  Moi znajomi z Monachium pytali niedawno o ceny mieszkań w Krakowie, w Polsce byli już wiele razy. Pytali tak na wszelki wypadek. To są wykształceni ludzie. Polska może zyskać na imporcie takich osób uciekajacych (gdyby robiło się nieciekawie)przed ortodoksyjnymi islamistami.
                  • echtom Re: echtom masz zdolnosc przewidywania? 04.09.15, 19:08
                    Poznałam niedawno panią, która po 35 latach spędzonych w Szwecji wróciła na emeryturę do Polski. Trochę mi opowiadała, co się tam dzieje. Nasz Bałtycki też się tu wybiera wink Będzie takich więcej. I jeszcze linkuję mój ulubiony tekst:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,567,158617283,158621635,Re_Pogubilam_sie_juz_w_tych_waszych.html?wv.x=2
                    • zielonelato Re: echtom masz zdolnosc przewidywania? 04.09.15, 19:50
                      Ta nietolerancyjna Polska ich przyjmiesmileOriana Fallaci też pisała i przewidziała to co się dzieje obecnie...
              • wioskowy_glupek Re: Zaczyna się... 04.09.15, 21:29
                big_grin
            • zielonelato Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:29
              I zwartym etnicznie co jest obecnie duża zaletą.
    • demonii.larua Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:30
      "Od czterech miesięcy powtarzam, że w moich rękach jest bomba, a jej lont powoli się dopala - powiedział burmistrz Spiros Galinos, którego wypowiedź przekazała grecka telewizja."
      I to jest problem, ludzie którzy powinni próbować coś z tym zrobić bo mają "narzędzia" nie robią nic. Z braku możliwości czy chęci? Komuś zależy na tym, żeby to eskalowało? Żeby nakręcać niepokoje? Czy w końcu żeby przemytnicy zarobili jak najwięcej? Normalnie wydawać by się mogło, że to można naprawdę rozwiązać dość prosto i szybko, tylko nikt tego nie robi... I będzie jeszcze gorzej uncertain
      • zielonelato Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:38
        A USA , które są WINNNE obecnej sytuacji nie robią nic. Obama wprost powiedział,ze Stany uchodźców nie przyjmą , a Europie życzą cytuję " pozytywnego uporania się z kryzysem migracyjnym"sad Oczywiscie bez ich pomocy. Na zasadzie mamy Was w odwłoku, radźcie sobie sami.
        • demonii.larua Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:47
          ONZ też tylko sobie apeluje, toż do cholery to nie jest problem z tysiącem ludzi, ich od początku roku zebrało się już pół miliona... Już pisałam w innym wątku, ani Włochy, ani Niemcy czy Grecja nie są z gumy.
          • zielonelato Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:54
            No włanie.
            A problem się dodatkowo spotęguje, gdy przyjdą mrozy. Kto będzie odpowiadał za opiekę medyczną ratowanie, pochówek etc. tych ludzi? Są niektórzy, co twierdzą, ze pogoda może migrantów zniechecić, ale ja sadzę , ze ich nie braknie. Tylko kto ma utrzymywać te miliony osób? Gastka pracujących na zasiłki dla nich nie wyrobi ani psychicznie ani fizycznie. Żaden Niemiec, Francuz chocby tyrał za dwóch po godzinach nie utrzyma takiej roszczeniowej rzeszy ludzi. Z pustego i Salomon nie naleje. Pomagac trzeba , ale tak, by samemu nie być potrzebujacym. Pomysł dosi jest całkiem realny do realizacji.
        • srubokretka Re: Zaczyna się... 04.09.15, 19:19
          Mylisz sie. Statny nie sa winne tej sytuacji. Tylko Izrael, ktory rekami Amerykanow chce odebrac kawal ziemi. W polowie wrzesnia chca to zrobic, dlatego muzeumanie tak uciekaja. W Stanach tez golum okiem widac jakby sie mnozyli przez paczkowanie. Jeszcze 3 lata temu, tu gdzie mieszkam bylo na ulicach widac ich sporadycznie, a teraz chodza tabunami.
          I caly czas mam takie wrazenie, jakby ktos im za ta ucieczke placil.
      • araceli Re: Zaczyna się... 04.09.15, 18:48
        demonii.larua napisała:
        > ludzie którzy powinni próbować coś z tym zrobić bo mają
        > "narzędzia" nie robią nic.

Jakie narzędzia?

> Normalnie wydawać by się mogło, że to można naprawdę rozwiązać
        > dość prosto i szybko, tylko nikt tego nie robi...

Jaki widzisz prosty i szybki sposób na rozwiązanie problemu?
        • demonii.larua Re: Zaczyna się... 04.09.15, 19:08
          > Jakie narzędzia?
          Nie wiesz jakimi "narzędziami" posługują się urzędnicy, służby celne itd?

> Jaki widzisz prosty i szybki sposób na rozwiązanie problemu?
          A czytać potrafisz ze zrozumieniem? "wydawać by się mogło" to nie to samo co "widzę szybki i prosty sposób". Wg mnie nie da się wszędzie rozwiązać problemu tak samo. Chyba dość łatwo można weryfikować ekonomicznych emigrantów, którzy próbują się dostać np. do Niemiec z Albanii, Serbii nielegalnie przez Węgry. W pobliskim mieście połowa przybyłych w lipcu uchodźców to tacy, którzy statusu nie otrzymają, bo nie są z krajów ogarniętych wojną. Nie dostaną nawet pozwolenia na pobyt tolerowany, ale się pchają szukając swojej szansy między syryjskimi uchodźcami. Są jakieś umowy, konwencje podpisane przez państwa, niechby usprawnili współpracę między sobą, bo to jest sytuacja kryzysowa która trwa już jakiś czas prawda?
          • iskierka3 Re: Zaczyna się... 04.09.15, 19:15
            Malo tego - pogarszaja sytuacje prawdziwych uchodzcow wojennych i utrudniaja pomoc im.
          • araceli Re: Zaczyna się... 04.09.15, 19:42
            demonii.larua napisała:
            > > Jakie narzędzia?
            > Nie wiesz jakimi "narzędziami" posługują się urzędnicy, służby celne itd?

Mają strzelać do ludzi nielegalnie przekraczających granicę?

Tak - powinni być odsyłani ale w życiu nie nazwałabym tego 'prostym' co idealnie widać np. na filmiku z 'rodziną' na torach. Co nie zmienia faktu, że powinno być robione.
    • milka_milka Re: Zaczyna się... 04.09.15, 19:23
      A tak generalnie to reszta Europy powinna z całej siły pomagać Węgrom, Grekom i Włochom uporządkować i opanować sytuację, a nie patrzeć z założonymi rękami.
    • mytoya Re: Zaczyna się... 04.09.15, 20:24
      Ryczalam cały wieczór gdy zobaczyłam tego małego chłopczyka. .przypominal mojego synka gdy ten tak czasem.spi... Maz nie wiedział co się dzieje a ja ryczalam i nie.moglam.wydusic słowa.
      Mała ofiar polityki wielkich państw I głupoty ludzkiej.
      Znam ludzi.z.kregiw arabskich i imigrantów. Europa ma restrykcyjne przepisy ale rzeczywistość ja teraz przerasta. .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka