slonko1335 09.09.15, 11:15 Umiera ojczym pana czy żona pana ma prawo do urlopu okolicznościowego na śmierć "teścia "w związku z tym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pade Re: Kadrowe HELP! 09.09.15, 11:21 ale to był ojczym w sensie konkubent czy mąż? jeśli mąż to ma prawo Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Kadrowe HELP! 09.09.15, 11:26 Mąż teściowej ale nie rodzony ojciec męża. A załóżmy, że umiera rodzony ojciec męża najpierw i żona dostaje urlop okolicznościowy z tego tytułu. Za jakiś czas teściowa ponownie wychodzi za mąz i gdy ten drugi mąz teściowej umiera to znowu urlop okolicznościowy? chcę mieć jasnośc bo to nie dotyczy sytuacji z pierwszego pytania akurat bo pierwszy mąz zmarł jak pan był mały i ojczym go wychowywał. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Kadrowe HELP! 09.09.15, 11:47 Ja sądzę, że tak, w końcu babć też można mieć więcej niż dwie. Tego nie ma w kodeksie, trzeba by było poszukać orzeczeń sądowych. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Kadrowe HELP! 09.09.15, 11:51 No właśnie nie wiem czy teścia mogę interpretować jako męża teściowej także czy jednak to powinien być ojciec męża... Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Kadrowe HELP! 09.09.15, 12:31 Skutki prawne powinowactwa trwają mimo ustania małżeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Kadrowe HELP! 09.09.15, 12:47 Nenia ale co z tym teściem? nie teściem? w tym wypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Kadrowe HELP! 09.09.15, 13:16 Odpowiedź nie jest chyba tutaj jednoznaczna, zależy niestety od interpretacji. W literaturze prawa pracy wskazuje się że w ww. zakresie należy brać pod uwagę jednak stosunek pokrewieństwa, a nie powinowactwa. To z kolei oznaczałoby, że w rozumieniu rozporządzenia drugi mąż matki nie jest teściem. Jednak pracodawca zawsze może interpretować przepisy na korzyść pracownika. Nie może na niekorzyść Tu masz też dość ciekawą sprawę z ubezpieczycielem. www.gu.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=29093&catid=116&Itemid=145 Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Kadrowe HELP! 09.09.15, 13:26 PIP twierdzi, ze nie ma podstaw do udzielenia dnia wolnego ale pani wcale pewna nie była i zastanawiała się i szukała długo ale w końcu orzekła, że według niej, to nie jest teść.... ojczym męża jak najbardziej i mężowi należy się urlop okolicznościowy ale teść dla pani już nie i jej się nie należy..... Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Kadrowe HELP! 09.09.15, 13:43 No czyli w sumie tak jak napisałam, niestety prawo nie reguluje w sposób jasny wszystkich kwestii. Ale jeśli jesteś pracodawcą, możesz ten przepis zinterpretować na korzyść pracownika, o ile masz taką ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Kadrowe HELP! 09.09.15, 13:55 Pracodawcą nie jestem ale zinterpretuję na korzyść pracownika. Czy do różnych nazwisk mi się żadna ewentualna kontrola nie przyczepi czy nie będą wnikac? Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Kadrowe HELP! 09.09.15, 14:24 Nie będą wnikać, bo pracodawca może dać tyle wolnego (ponad KP) ile mu się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Kadrowe HELP! 09.09.15, 14:30 to budżetówka wiec tak nie do końca Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Kadrowe HELP! 09.09.15, 14:39 A to już nie wiem jak tam macie. Prywatny przedsiębiorca może Odpowiedz Link Zgłoś
karolciab125 Re: Kadrowe HELP! 09.09.15, 11:24 Urlop okolicznościowy reguluje Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 15 maja 1996 r. w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy (Dz.U. z 1996 Nr 60, poz. 281 z późn. zm.). Zgodnie z § 15 rozporządzenia pracodawca jest obowiązany zwolnić od pracy pracownika na czas obejmujący 2 dni lub 1 dzień w określonych przypadkach. Liczba wolnych dni uzależniona jest od rodzaju okoliczności usprawiedliwiających przyznanie wolnego. W przypadku śmierci babci lub dziadka pracownik będzie mógł skorzystać tylko z jednego dnia wolnego. W świetle § 15 rozporządzenia pracownik może liczyć na: 2 dni - w razie ślubu pracownika lub urodzenia się jego dziecka albo zgonu i pogrzebu małżonka pracownika lub jego dziecka, ojca, matki, ojczyma lub macochy, 1 dzień - w razie ślubu dziecka pracownika albo zgonu i pogrzebu jego siostry, brata, teściowej, teścia, babki, dziadka, a także innej osoby pozostającej na utrzymaniu pracownika lub pod jego bezpośrednią opieką. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Kadrowe HELP! 09.09.15, 11:28 wiesz co ja to czytałam tylko nie byłam pewna czy taki nierodzony ojciec to teść czy nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
angiz Re: Kadrowe HELP! 09.09.15, 12:21 www.bip.pip.gov.pl/pl/bip/porady_wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Kadrowe HELP! 09.09.15, 13:26 No teść to teść. W mojej praktyce takie sytuacje były rozpatrywane na korzyść pracownika i nikt nie dochodził szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś