Dodaj do ulubionych

Spożywka-kity

15.09.15, 10:25
Czyli lista produktów, na które się nacięłyście i nie kupicie nigdy więcej. Moje ostatnie wpadki:
-śmietana marki piątnica 18%: składniki dodatkowe: skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyna, mączka chleba świętojańskiego, guma guar
oraz
- twaróg z rzodkiewką marki president (spodziewałam się, że rzodkiewki będzie tam mało, ale to, co ujrzały moje oczy, wprawiło mnie w zdumienie): mleko, śmietanka, rzodkiewka 4%, sól, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko w proszku, aromat, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, ekstrakt z buraka ćwikłowego, kurkumy, hibiskusa, sos przyprawowy (ocet winny, papryka chili, sól), pieprz, kultury mleczarskie Zawiera: mleko

I nigdzie nie mogę namierzyć krówek, takich co by miały płynne nadzienie. Same mordkolejki, albo suche. Jakby ktoś miał, to podam adres tongue_out
Obserwuj wątek
    • anel_ma Re: Spożywka-kity 15.09.15, 10:29

ja zawsze odruchowo zerkam na skład, wiec sie nie "nacinam"
      • stacie_o Re: Spożywka-kity 15.09.15, 10:32
        Też się staram, ale raz na jakiś czas się znajdzie.
      • agni71 Re: Spożywka-kity 15.09.15, 10:33
        a juz szczególnie w przypadku śmietan, ta z Piątnicy jest obrzydliwa

a tej rzodkiewki to i tak nie tak mało, w Turku jest chyba z 1% w porywach
        • szarsz Re: Spożywka-kity 15.09.15, 10:40
          supermarket.blox.pl/2014/03/Serek-Turek-za-malo-rzodkiewki-w-rzodkiewce.html
    • ola_dom Re: Spożywka-kity 15.09.15, 10:33
      stacie_o napisała:

> -śmietana marki piątnica 18%: składniki dodatkowe: skrobia modyfikowana kukurydziana,
      > substancje zagęszczające: pektyna, mączka chleba świętojańskiego, guma guar

Bo Piątnicę kupuje się 22% - tam jest sama śmietana smile

> - twaróg z rzodkiewką marki president (spodziewałam się, że rzodkiewki będzie tam mało, ale
      > to, co ujrzały moje oczy, wprawiło mnie w zdumienie): mleko, śmietanka, rzodkiewka 4%, sól,
      > syrop glukozowo-fruktozowy, mleko w proszku, aromat, wzmacniacz smaku: glutaminian
      > monosodowy, ekstrakt z buraka ćwikłowego, kurkumy, hibiskusa, sos przyprawowy (ocet
      > winny, papryka chili, sól), pieprz, kultury mleczarskie Zawiera: mleko

Twaróg Presidenta też się nadaje, ale wyłącznie naturalny. Bez tego całego syfu, sam twaróg - o dziwo...smile
    • kochamruskieileniwe Re: Spożywka-kity 15.09.15, 10:34
      -Każda śmietaną z mączką chleba świętojańskiego(spróbuj dodac do tego soku z cytrynytongue_out)
      -każdy serek z rzodkiewką :1 rzodkiewka to ok 12-15g. Wychodzi, pi razy oko, 1/4 rzodkiewki na 100g serka. Reszta to aromat i barwnik.

z moich:
      - majonez z zieloną pokrywką z Biedronki. No czegoś tak paskudnego nie jadłam,

• stacie_o Re: Spożywka-kity 15.09.15, 10:37
        Śmietanę biorę tę:
        www.alma24.pl/swieze/kefiry-jogurty-smietany-6p/smietana-krasnystaw-18

też 18%, a w składzie tylko śmietana.
        • ola_dom Re: Spożywka-kity 15.09.15, 10:53
          stacie_o napisała:

> Śmietanę biorę tę:
          > www.alma24.pl/swieze/kefiry-jogurty-smietany-6p/smietana-krasnystaw-18
          >
          > też 18%, a w składzie tylko śmietana.

O tak, od kiedy odkryłam Krasnystaw, też ją kupuję. I chyba nie tylko 18%, 12% też zdaje się jest bez syfów - a to już się rzadko zdarza, bo im chudsza, tym przeważnie bardziej w nią pakują.
          • ga-ti Re: Spożywka-kity 15.09.15, 14:33
            Też kupuję. Na kilka rodzajów w 'moim' sklepie tylko ta była samą śmietaną.
        • lola211 Re: Spożywka-kity 15.09.15, 14:42
          Ta z Łap tez ma składzie tylko smietanę.

https://www.mleczarnia.lapy.pl/galeria/galeria_smietana/min/Aymietana-18-butelka.jpg
    • solejrolia Re: Spożywka-kity 15.09.15, 10:40
      Ostatnio nie miałam żadnych wpadek.
      Kupuję to co mi smakuje, jak mi nie smakuje- to tego nie kupuję. np. Somersby jabłkowy jest fajny, ale jeżynowy nie przemawia do mnie, to nie kupię więcej.

Ale to również wynika z faktu że nie mam czasu na AŻ TAK DOKŁADNE analizowanie składu poszczególnych serków czy innych produktów.
      Zwykle staram się kupować na zasadzie: potrzebuję ser biały, to kupuję twaróg (pakowany w papierek, z mleczarni miejscowej).
      A jak potrzebuję twarożek do smarowania, to biorę "cobądź", bo i tak w każdym z nich są jakieś substancje przedłużające trwałość, a ja nie znam się na nich, i nie mam czasu na rozkminianie tego.
      I może dlatego moje zakupy trwają 15minut.
      I jestem zdrowsza o tyle, ze nie wiem co jem, i nie tracę nerwów wink
      • kochamruskieileniwe Re: Spożywka-kity 15.09.15, 10:47
        oj... zazdroszczę...
        Moje zakupy trwają. Ale ja muszę bardzo dokładnie czytac etykiety.
        Na szczęście od jakiegoś czasu wszystkie alergeny są wytłuszczone lub podkreślone. Nie ukrywam, ułatwia mi to sprawę.
        Ajeszcze jedno... na zakupy chodzę ze szkłe powiększającym big_grin
    • mor_lena Re: Spożywka-kity 15.09.15, 10:48
      Krówki Wawel miewają płynne nadzienie (też takie najbardziej lubię), ale to loteria, bo raz się trafiają suche, a raz z płynnym.
      • megurka Re: Spożywka-kity 15.09.15, 10:51
        No to mnie zabiłyście z tą śmietaną...crying Zawsze kupowałam Piątnicę 18%. Faktycznie porównałam składy i ta z Krasnegostawu ma w składzie tylko śmietanę. Ale jaja.. Dawałam się nabrać, ehh
      • a.n.a0 Re: Spożywka-kity 15.09.15, 13:48
        mor_lena napisała:

> Krówki Wawel miewają płynne nadzienie (też takie najbardziej lubię), ale to lo
        > teria, bo raz się trafiają suche, a raz z płynnym.
        to własnie od świezości zależy. Jak jest świeża to płynna, a jak juz zestarzała to twarda. Jak kupie świeżą to jest płynna. A jak [poleży tydzien, to już niestety nie.
    • triismegistos Re: Spożywka-kity 15.09.15, 11:03
      https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/11036486_10203703008964938_5622952254398845301_n.jpg?oh=9956bcccd0cdab8c71ae503c61c8bc19&oe=56674A08
    • premeda Re: Spożywka-kity 15.09.15, 11:40
      Wszystko co jest smakowe, ten smak to chemia albo coś innego. Taki Kubuś Water arbuzowy, arbuza całe 4%, a w większości jabłko. A dzisiaj na Polsat Cafe będzie o 21:30 fajny program jakim syfem są karmione dzieci na szkolnych stołówkach. To tak odnośnie zmian wprowadzanych przez Kopaczową w szkolnych sklepikach.
      • ola_dom Re: Spożywka-kity 15.09.15, 11:42
        premeda napisała:

> Wszystko co jest smakowe, ten smak to chemia albo coś innego.

To prawda.
        Najlepszym przykładem są chipsy - wystarczy porównać najzwyklejsze solone (ziemniaki, olej, sól) i smakowe - skład na pół opakowania.
        Twarożki i reszta - tak samo.
        • premeda Re: Spożywka-kity 15.09.15, 12:06
          Jeszcze pieczywo w tym króluje, do tej pory pamiętam jak kupiłam chleb orkiszowy, orkiszu było 0,2%. I pierogi, i różne kluchy nadziewane; grzybków leśnych ułamki procenta, a śliczny borowik na opakowaniu i w nazwie itd. itp. Można tak długo.
          • kochamruskieileniwe Re: Spożywka-kity 15.09.15, 12:38
            o tak... grzybowe rządzą... leśnych jest zazwyczaj poniżej procenta. Reszta -w najlepszym wypadku -pieczarki.. (co by nie było, też grzyby...)

To samo syropy. Od niedawna jest napis "o smaku" np malinowym,
            Jeszcze jakiś czas temu był to syrop alinowy (o zawartoścdi malin 1%)
    • esme83 Re: Spożywka-kity 15.09.15, 14:26
      Te krówki z płynnym nadzieniem to po prostu kruche krówki tylko zupełnie świeże, takie nówki sztukiwink Wiem, bo ja akurat takich nie lubię i jeśli mi się trafią, odstawiam na parę dni, żeby się odpowiednio zestarzały.

Krówki niekiedy są robione ręcznie w małych zakładach, tam można poszukać i kupić/sprowadzić.
    • lola211 Re: Spożywka-kity 15.09.15, 14:36
      Czytam etykiety, w zwiazku z czym prawie nie kupuję oszukanych produktów.Wcale nie spedzam godzin w sklepie, czesto wystarczy rzut oka- długi skład= odłozenie na półke.Z czasem juz wiem, który produkt jest ok i po taki sięgam.
      Nie kupuje zadnych smakowych twarozkow,miksów,itp itd.,omijam szerokim łukiem słodycze z syropem g-f (przez co słodyczy jem malo, bo prawie wszedzie to wciskaja).
      Zdecydowanie wole kupic produkty i zrobic samemu np twarozek ze swieza rzodkiewka czy deser lub upiec ciasto.
      Ostatnio z przypadku zrobiłam samodzielnie ricotte, zapomnialam zdjąc z palnika podgrzewany jogurt, oddzielila sie serwatka i zjedlismy pyszny swiezy serek.
      Przyjelam zasade, ze nie bede jak frajer dawac sie oszukiwac producentom, szukam produktów małych firm i to sie sprawdza- jem masło, smietane, a nie cos, co je udaje.
      Jesli juz mialabym podac jakis przyklad to kilka miesiecy temu naciełam sie na sliwki w czekoladzie z Biedronki oraz Michałki z Hanki (reklamowane jako jedyne oryginalne)- jak lubie słodycze tak te produkty wywaliłam do kubła,błe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka