Dodaj do ulubionych

W Szwecji rządzi szwedzkie prawo?

17.09.15, 10:56
Ambasada Szwecji w Polsce zapewnia: w Szwecji obowiązuje szwedzkie prawo. Tymczasem szwedzka policja ostrzega: Zakazane strefy w Sztokholmie, Goeteborgu, Uppsali.
https://niezalezna.pl/uploads/zdjecie2015/709851052801442475816.jpg
https://niezalezna.pl/uploads/zdjecie2015/709851052831442475816.jpg
https://niezalezna.pl/uploads/zdjecie2015/709851052811442475816.jpg
Obserwuj wątek
    • julita165 Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 17.09.15, 11:08
      Ale czego tam zakazują ? Wstępu ?
      • scher Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 17.09.15, 11:42
        julita165 napisała:

> Ale czego tam zakazują?

Odradzają. W tych strefach rządzą islamskie grupy przestępcze.
        • kaz_nodzieja Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 17.09.15, 16:17
          To ich wina, gdyby okazali im więcej przychylności nie byłoby gett.
        • anorektycznazdzira Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 17.09.15, 17:23
          Jak doprowadzili biednych islamistów do takiej frustracji swoim głupkowatym szwedzkim prawem, to niech się taraz nie dziwią, tylko niech przeproszą.
          • przeciwcialo Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 17.09.15, 20:45
            Żarty Żartami ale to naprawdę wygląda jak świetnie ułożony plan, niewierni maja obowiązek utrzymywać miłośników Allaha. Skandynawia dała sie podejśc że aż szkoda bo to fajne tereny.
      • przeciwcialo Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 17.09.15, 15:36
        Białym lepiej tam nie wchodzic.
        • kaz_nodzieja Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 17.09.15, 16:18
          Dlaczego? Należy być otwartym na inne odmienne kultury jak Europejczyk, a nie bać się jak zaściankowy polak (celowo mała litera) lub węgier.
          • nutella_fan Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 17.09.15, 20:23
            big_grin
    • iwoniaw Cóż, nie każdy kraj ma ambasadę albo 17.09.15, 11:15
      głowę państwa na wizycie zagranicznej, która zamiast robienia mu dobrego PR-u, pluje ku uciesze postronnych na własną ojczyznę, podkreśla wszelkie bolączki i twierdzi, że nie ma tam po co wracać.
      • scher Re: Cóż, nie każdy kraj ma ambasadę albo 17.09.15, 11:40
        iwoniaw napisała:

> głowę państwa na wizycie zagranicznej, która zamiast robienia mu dobrego PR-u,
        > pluje ku uciesze postronnych na własną ojczyznę, podkreśla wszelkie bolączki i
        > twierdzi, że nie ma tam po co wracać.

Mówisz o tej wypowiedzi Tuska sprzed kilku lat?
        „Dobrze wiem, że ci którzy zarabiają w Londynie 5 razy więcej niż mogą zarobić w Polsce nie wrócą jedynie dlatego, że jakiś polityk powie ”wracajcie”. Wrócą wtedy, kiedy także zarobki, a nie tylko ceny będą zachodnie.”
        • iwoniaw Re: Cóż, nie każdy kraj ma ambasadę albo 17.09.15, 11:51
          Nie, nie mówię o tej wypowiedzi Tuska sprzed kliku lat big_grin
          Myśl dalej big_grin
          • isa_bella1 Re: Cóż, nie każdy kraj ma ambasadę albo 21.09.15, 09:10
            boli cie że ktos powiedział prawdę ? przynajmniej nie mydli oczu jak po
      • julita165 Re: Cóż, nie każdy kraj ma ambasadę albo 17.09.15, 11:45
        Odpowiedź z gatunku "a u was to murzynow biją".

Poza tym nie kto inny jak TVN dokładnie rok temu w zasadzie kropka w kropkę to samo co wczoraj Kaczyński

www.tvn24.pl/tu-europa,94,m/muzulmanski-problem-szwecji-plonace-przedmiescia-sztokholmu,472381.html
        • iwoniaw Re: Cóż, nie każdy kraj ma ambasadę albo 17.09.15, 11:50
          Nie, rozróżniam powinności ambasady czy innych oficjalnych przedstawicieli państwa od wyrażania poglądów przez dowolną redakcję.
          Wydziwianie nad reakcją szwedzkiej ambasady jest po prostu komiczne.
          • araceli Re: Cóż, nie każdy kraj ma ambasadę albo 17.09.15, 11:55
            Ambasada ma za zasadę się ośmieszać? Czasem lepiej jest po prostu milczeć.
            • iwoniaw Re: Cóż, nie każdy kraj ma ambasadę albo 17.09.15, 11:58
              Z jakiegoś powodu uznali, że tym razem lepiej nie milczeć, a wypowiedź ich nie ośmiesza.
              Myślę, że to nie nasze zmartwienie, czy ich zwierzchnicy się z nimi zgadzają.
              • araceli Re: Cóż, nie każdy kraj ma ambasadę albo 17.09.15, 12:00
                Owszem ośmiesza. Wyszli na idiotów, którzy głupawym uśmiechem starają się zatuszować, że źle się u nich dzieje. Mało tego - dzięki tej akcji wiele osób, które nie zdawało sobie sprawy z problemu muzułmańskiego Szwedów właśnie się o nim dowiedziało. O taki PR chodziło?
              • misiu-1 Re: Cóż, nie każdy kraj ma ambasadę albo 17.09.15, 12:35
                Nieudolne kłamstwa ośmieszają wygłaszającego. A oświadczenie ambasady szwedzkiej jest tak samo wiarygodne, jak niegdysiejsze zapewnienia ambasady sowieckiej, że ZSRR jest państwem demokratycznym, przestrzegającym praw człowieka.
              • rosapulchra-0 Re: Cóż, nie każdy kraj ma ambasadę albo 20.09.15, 23:19
                iwoniaw napisała:

> Z jakiegoś powodu uznali, że tym razem lepiej nie milczeć, a wypowiedź ich nie
                > ośmiesza.
                > Myślę, że to nie nasze zmartwienie, czy ich zwierzchnicy się z nimi zgadzają.
                >
                Istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że twoi interlokutorzy nie mają zielonego pojęcia o kogo chodzi big_grin
            • dyzurny_troll_forum Re: Cóż, nie każdy kraj ma ambasadę albo 17.09.15, 12:01
              araceli napisała:

> Ambasada ma za zasadę się ośmieszać? Czasem lepiej jest po prostu milczeć.

Zaraz tam ośmieszać. Opublikowali typowe, lewackie, niegroźne kłamstewko, które mówi jak chcieliby, żeby było.

Co mieli napisać?

"Tak nie radzimy sobie z problemem imigrantów na licznych obszarach naszego terytorium"

czy może

"Tak, już wkrótce przedstawiciele LGBT ze Szwecji będą uciekali na pontonach przez Bałtyk do Polski przed prześladowaniami ze strony muzułmanów i mamy nadzieję, że premier Kopacz przyjmie ich lepiej, niż premier Kaczyński"
              • scher Re: Cóż, nie każdy kraj ma ambasadę albo 17.09.15, 12:39
                dyzurny_troll_forum napisała:

> "Tak, już wkrótce przedstawiciele LGBT ze Szwecji będą uciekali na pontonach przez Bałtyk
                > do Polski przed prześladowaniami ze strony muzułmanów

smile
                • julita165 Re: Cóż, nie każdy kraj ma ambasadę albo 17.09.15, 12:41
                  Powołując się przy tym na humanitaryzm oraz europejską solidarność smile
                  • iwoniaw No, wycieczki aborcyjne do PL już Szwedki robiły 17.09.15, 12:48
                    w ubiegłym wieku, więc nie byłoby to nic nowego, gdyby znów szukały wspomożenia dla kolejnego swego problemu po drugiej stronie Bałtyku.
              • araceli Re: Cóż, nie każdy kraj ma ambasadę albo 17.09.15, 12:40
                dyzurny_troll_forum napisała:
                > Co mieli napisać?

No toć piszę, że czasem lepiej milczeć big_grin
    • dyzurny_troll_forum Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 17.09.15, 11:47

Zapomniałaś dodać linku do całego raportu, jakby ktoś był szczególnie zainteresowany:

polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/Rapporter-utredningar/01%20Polisen%20nationellt/Ovriga%20rapporter-utredningar/Kriminella%20natverk%20med%20stor%20paverkan%20i%20lokalsamhallet%20Sekretesspr%2014.pdf
    • wtop.ek nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 11:53
      w USA mogę ci wskazać kilkaset dzielnic gdzie "rządzą" gangi, co nie znaczy że są to obszary nie podlegające jurysdykcji lokalnej, stabnowej czy federalnej...
      • araceli Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 11:55
        I czy to przeczy istnieniu takich stref w Szwecji?
        • iwoniaw Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 11:59
          "Takich", czyli jakich? Nie podlegających prawu szwedzkiemu?
          • araceli Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 12:01
            Takich w których państwo nie daje rady swojego prawa egzekwować.
            • berber_rock Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 13:48
              Polska swojego prawa nie potrafi egzekwowac w 90% obszarow - o czym to swiadczy?

Ze narod to terrorysci, ktorzy wymkneli sie spod kontroli?
              • araceli Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 13:57
                berber_rock napisał(a):
                > Polska swojego prawa nie potrafi egzekwowac w 90% obszarow - o czym to swiadczy?

Nie kłam. Emigranckie plucie jest naprawdę męczące.
                • berber_rock Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 14:17
                  araceli napisała:

> berber_rock napisał(a):
                  > > Polska swojego prawa nie potrafi egzekwowac w 90% obszarow - o czym to sw
                  > iadczy?
                  >
                  > Nie kłam. Emigranckie plucie jest naprawdę męczące.
                  >
                  - juz tlumaczylam, ze nie jestem emigrantka. Ale widze, ze nie dociera.
                  • araceli Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 14:21
                    berber_rock napisał(a):
                    > - juz tlumaczylam, ze nie jestem emigrantka. Ale widze, ze nie dociera.

Jesteś Belgijką? Tym bardziej.
                    • berber_rock Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 14:41
                      Nie. Polka oddelegowana tymczasowo (mam nadzieje ze do emerytury) do pracy za granica. Tyle w temacie.
                      • araceli Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 14:44
                        Polka nienawidząca Polski i Polaków... Niestety autoagresja jest najgorsza uncertain
                        • berber_rock no wybacz! 17.09.15, 15:02
                          ale kraju urodzenia sobie nie wybieralam.

I to ze mam polski paszport nie zobowiazuje mnie do ich kochania!
                          • araceli Re: no wybacz! 17.09.15, 15:20
                            Kochania to nie ale ładnie to tak kłamać?

forum.gazeta.pl/forum/w,567,157739667,157739917,Jako_emigranta_ci_odpowiem.html
                            berber_rock napisał(a):
                            Jako emigranta ci odpowiem
                            > Jestem za granica od 10 lat, nie mam zamiaru wracac. I uwazam, ze nie powinnam
                            > glosowac (i tak wlasnie robie). Bo implikacje wyborow sa dla mnie zadne - co na
                            > jwyzej mam niezly ubaw obserwujac ten cyrk z odleglosci.

Emigrantką byłaś jeszcze pół roku temu? tongue_out
                            • berber_rock Re: no wybacz! 17.09.15, 15:26
                              lapiesz mnie za slowka.

Chciclam zauwazyc, ze ostatnio wyymyslilyscie ze emigrantem jest ten, kto mieszka w obcym kraju, w nim pracuje i placi podatki i wyjechal tam glownie z powodow ekonomicznych.

No wiec ta definicja do mnie nie pasi z kilku powodow - chocby takiego ze podatki akurat place w PL i nie wyjezdzalam z powodow ekonomicznych.

Posiadam tez polski paszport i z powodow zawodowych nie moge sie go pozbyc. Tyle.
                              • scher Re: no wybacz! 17.09.15, 15:31
                                berber_rock napisał(a):

> z powodow zawodowych nie moge sie go pozbyc.

Czyli jednak Polska coś ci daje? Odnosisz osobiste korzyści z polskiego obywatelstwa? Kto ma prawa, przywileje, ma też obowiązki, tak więc dziób w kubeł i nie szczekaj na pana, co cię karmi!
                                • berber_rock Re: no wybacz! 17.09.15, 15:39
                                  eee tam przesada - karmi to akurat budzet niemiecki, polski jedynie zglasza sie po podatki ...

jakiez to mam obowiazki? przyklaskiwac waszej ksenofobicznej gadce tylko dlatego, ze laczy nas obywatelstwo? Nie za daleko sie posuwasz?
                                  • scher Re: no wybacz! 17.09.15, 15:43
                                    berber_rock napisał(a):

> eee tam przesada - karmi to akurat budzet niemiecki

To zrezygnuj z polskiego obywatelstwa i nadal niech cię karmią Niemcy. Wtedy będziesz miała prawo poujadać - jak każdy neofita.
                                    • berber_rock nie rozumiem. Zeby 17.09.15, 15:48
                                      wystepowac przeciwko rasizmowi i ksenofobii, trzeba sie najpierw pzbyc polskiego obywatelstwa? A kto tak zdecydowal? Mozesz mnie oswiecic?

W PL juz nie ma wolnosci pogladow? Szkoda ... 11 lat temu bylo inaczej nieco.
                                      • scher Re: nie rozumiem. Zeby 17.09.15, 16:05
                                        berber_rock napisał(a):

> wystepowac przeciwko rasizmowi i ksenofobii

Rasistką i ksenfobką to ty jesteś, bo ujadasz na własnych rodaków. Oddawaj paszport i won!
                                        • iwoniaw A ty niby kim jesteś, żeby 17.09.15, 16:10
                                          odbierać komukolwiek polski paszport i mówić po rusku "won"?
                          • scher Re: no wybacz! 17.09.15, 15:28
                            berber_rock napisał(a):

> I to ze mam polski paszport nie zobowiazuje mnie do ich kochania!

Co, nie wiesz, jak się zrzec obywatelstwa kraju, wobec którego wg ciebie nie masz już żadnych obowiązków? Niepełnosprytna jesteś - sprawy urzędowej nie umiesz załatwić?
                        • aszlan Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 15:06
                          To nie autoagresja tylko ojkofobia
                        • rosapulchra-0 Re: nie uprawiaj demagogii 20.09.15, 23:21
                          araceli napisała:

> Polka nienawidząca Polski i Polaków... Niestety autoagresja jest najgorsza uncertain
                          >

Piszesz o sobie? big_grin
                      • kaz_nodzieja Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 16:20
                        Czyli emigrantka.
                        • berber_rock Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 16:27
                          Nie wiem. Ematki po wnikliwej analizie orzekly, ze jednak nie.

To nie nie sie zmienia, tylko im. Mnie to naprawde powiewa. Powiedzmy ze ekspatka.

Dzis mieszkam tu, za kilka lat moze w innym kraju albo na innym kontynencie - taki job.
              • agaja5b Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 17:42
                O tym że państwo istnieje tylko teoretycznie, jak powiedział klasyk
        • princess_yo_yo Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 12:01
          w zadny wypadku, natomiast fakt istnienia niebezpiecznych okolic w miastach jest powszechna bolaczka idei gromadzenia ludzi w duzych i zageszczonych skupiskach. to jest drugie oblicze miasta ktore jest konsekwencja ludzkiej natury niczego innego.
        • wtop.ek Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 12:03
          owszem, nie przeczy, takie miejsca są w w wielu krajach, ale Pan Prezes powiedział, że są to strefy, gdzie wprowadzono szarię

jesli tak, fajnie byłoby mieś jakiś link do prawa/przepisów wprowadzjących taką legislację smile))

i nie kółeczka na mapie, tylko ściśle wyznaczone granice dzielnic i miejscowości big_grin
          • julita165 Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 12:06
            Przecież nie chodzi o to co tam formalnie obowiązuje ale nie jest zupełnie egzekwowane tylko jakie prawo na tych obszarach się stosuje. I sądząc z ubiegłorocznych doniesień postępowej prasy to jest albo szariat albo prawo wilka, natomiast na pewno nie szwedzkie
            • wtop.ek Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 12:09
              ale takich miejsc na świecie jest tysiące

mi chodzi o oficjalne prawodawstwo
              • julita165 Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 12:22
                Po pierwsze jeśli jakiś przepis prawa jest nagminnie nie stosowany i nie egzekwowany to w ogóle trudno mówić o prawie

A poza tym może jeszcze nie w Szwecji bo są jak poniżej widać bardziej "postępowe" kraje ale:

zmianynaziemi.pl/wiadomosc/wielka-brytania-przygotowuje-sie-wprowadzenia-prawa-szariatu
                wyborcza.pl/1,76842,16593132,Szariatowa_policja_szarpie_ludzi_na_ulicach_niemieckiego.html
                • julita165 Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 12:24
                  I jeszcze taki kwiatek

natemat.pl/82995,islamski-terror-w-europie
                  zwracam uwagę na fragment "wladze nic nie próbuja robić z patrolami muzułmańskimi"
                  • pade Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 12:38
                    Otóż. Przymykanie oczu to dokładnie to samo co akceptowanie.
                • szeera Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 13:57
                  > Po pierwsze jeśli jakiś przepis prawa jest nagminnie nie stosowany i nie egzekw
                  > owany to w ogóle trudno mówić o prawie

O, to w Polsce to jest Prawo o ruchu drogowym.
                  • julita165 Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 14:11
                    Tak, masz rację.
                • edelstein Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 14:30
                  Czasami warto przeczytac zanim sie zalinkuje.Wyraznie jest napisane,ze nalezy zadzwonic.Rozumiem na policje jesli sie spotka policje szariatowa. O jakim nieprzestrzeganiu prawa piszesz?ja tez moge chodzic po ulicach jako policja katolicka i zaczepiac ludzi,co nie oznacza,ze nie bede ukarana.
          • araceli Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 12:07
            wtop.ek napisał(a):
            > owszem, nie przeczy, takie miejsca są w w wielu krajach, ale Pan Prezes powiedz
            > iał, że są to strefy, gdzie wprowadzono szarię
            > jesli tak, fajnie byłoby mieś jakiś link do prawa/przepisów wprowadzjących taką
            > legislację smile))

Uważasz, że ważniejsze jet to co na papierze czy to co realnie się dzieje?

Jeżeli prawo szwedzkie zabrania obrzezania dziewczynek, traktując je jako okaleczenie a rodzina muzułmańska w swojej 'strefie' tego dokona bez problemów i żadna kara ich za to nie spotka to naprawdę myślisz, że tej dziewczynce w jakikolwiek sposób pomaga, że jest obywatelką szwedzką podlegającą szwedzkiej legislacji?
            • wtop.ek Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 12:10
              nie nam szwedzkich przepisów prawnych dotyczących obrzezywania dziewczynek

jeśli ty znasz, przytocz...
              • wioskowy_glupek Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 12:11
                Szwecja, Szwecją natomiast faktem jest że odważni Norwedzy nie mają oporów odbierać emigrantom z europy wschodniej dzieci "bo są smutne". Natomiast muzułmanie mogą robić co chcą, bic, gwałcić, żenić się z dziećmi i wszystko jest ok - to w ramach "tego samego" prawa norweskiego.
                • turzyca Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 12:31
                  A może by tak jakieś dane potwierdzające tezę?
                  Bo o ile mi dobrze wiadomo procent interwencji wśród Polaków leży poniżej średniej krajowej.
                • kaz_nodzieja Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 16:22
                  W Szwecji 17 letni imigrant o ciemniejszej skórze pobił i zgwałcił 12 letnią Szwedkę, dostał 100 godzin prac społecznych bo "leczył się z bezsenności i depresji".
                  • nutella_fan Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 20:33
                    Świat się wali ...
                  • nangaparbat3 Re: nie uprawiaj demagogii 18.09.15, 00:55
                    Musiałbys udowodnic, że bialy Szwed w identycznej sytuacji został surowiej ukarany .
              • echtom Proszę 17.09.15, 12:33
                www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Lag-1982316-med-forbud-mot-_sfs-1982-316/
                Förbud to zakaz. Sankcje to więzienie do 4 lat, w przypadkach drastycznych od 2 do 10. A tu cytat ze szwedzkiej Wiki:
                "Fram till 2014 har endast två fall gått till domstol och lett till fängelsedomar, båda 2006"
                Do roku 2014 tylko 2 przypadki trafiły do sądu i zakończyły się wyrokiem więzienia, oba w 2006 roku.
                • julita165 Re: Proszę 17.09.15, 12:35
                  Za takie barbarzyństwo 4 lata ? W skrajnych wypadkach od 2 do 10 ? A są w ogóle jakieś nie skrajne przypadki ? Szwedzi mają nie po kolei w głowie
                  • dyzurny_troll_forum Re: Proszę 17.09.15, 12:39
                    julita165 napisała:

> Za takie barbarzyństwo 4 lata ? W skrajnych wypadkach od 2 do 10 ? A są w ogóle
                    > jakieś nie skrajne przypadki ? Szwedzi mają nie po kolei w głowie

Przypominam, że Breivik za zabójstwo 77 osób otrzymał 21 lat, z możliwością zwolnienia po 10 latach. Skandynawia jest trochę inna, dlatego zapewne pierwsza polegnie...
                  • echtom Re: Proszę 17.09.15, 12:39
                    Te skrajne to zagrożenie życia, poważny uszczerbek na zdrowiu i szczególne okrucieństwo. Najlepszy myk jest taki, że nawet to nie jest egzekwowane.
                  • przeciwcialo Re: Proszę 17.09.15, 15:41
                    Oni w życiu głosno nie powiedza że im się nie podoba polityka imigracyjna rzadu bo mogą ich za to ukarać. Miedzy soba juz inaczej rozmawiaja. Nasłuchałam sie, oj nasłuchalam.
                    • scher Re: Proszę 17.09.15, 15:46
                      przeciwcialo napisała:

> Oni w życiu głosno nie powiedza że im się nie podoba polityka imigracyjna rzadu
                      > bo mogą ich za to ukarać.

Kolejna rewolucja, tym razem neomarksistowska, zjada własne dzieci. W miarę postępów socjalizmu walka klas zaostrza się.
              • araceli Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 12:39
                wtop.ek napisał(a):
                > nie nam szwedzkich przepisów prawnych dotyczących obrzezywania dziewczynek

Szwecja nie ma zakazu okaleczania dzieci?
            • princess_yo_yo Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 12:26
              skad przekonanie ze nie spotyka? to ze prawo bywa trudne do wyegzekwowania nie oznacza ze mamy alternatywne prawo jako obowiazujace. to ze gwalciciele w wielu krajach nagminnie unikaja kary nie oznacza ze to oni staja sie zrodlem prawa chyba.
              • wioskowy_glupek Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 12:58
                A to nie w Szwecji czasem było ostatnio 180 h prac za gwałt na dziecku ?
                • iwoniaw Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 13:03
                  I możesz uważać ten wyrok za skandaliczny, niemniej nie zaprzeczysz chyba, że wydany w zgodzie ze szwedzkim prawem, a nie żadnym innym?
                  • wioskowy_glupek Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 13:35
                    Owszem ale w odniesieniu do muslima, jakby to był tzw WASP wyrok byłby inny.
                    • iwoniaw Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 13:41
                      Skąd to przypuszczenie? W sąsiedniej Norwegii biały protestant siedzi w więzieniu o niezbyt ciężkim rygorze za zabójstwo 77 osób i może już za parę lat zostanie przedterminowo zwolniony - sugerowanie więc, że skandynawskie sądy kierują się wyznaniem czy kolorem skóry podsądnego jest po prostu pomówieniem. Niezależnie od tego, co się sądzi o tamtejszym kodeksie karnym i jego interpretacją.
                      • iwoniaw interpretacjI miało być n/t 17.09.15, 13:42

• princess_yo_yo Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 13:48
                  z czego by wynikalo ze prawo szwedzkie ma bardzo nieadekwatny system kar... ale musialabym zobaczyc rzeczywista relacje na temat jaki wspomnialas. i to najlepiej ze zrodla, polskie gazetowe tlumaczenia z angielskiego nagminnie wypaczaja tekst, jesli chodzi o mniej znane jezyki musi byc jeszcze gorzej.
                  • echtom Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 14:21
                    www.svt.se/nyheter/regionalt/vasternorrland/valdtog-12-arig-flicka-2
                    Uwzględnili, że w chwili popełnienia czynu nie miał skończonych 18 lat.
                    • princess_yo_yo Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 14:23
                      dzieki
      • nickokazjonalny Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 16:16
        Podejrzewam, że polska policja też mołaby swobodnie wyrysować mapę naszych własnych Trójkątów Bermudzkich.
        • kaz_nodzieja Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 16:26
          Też tak uważam, dlatego nie potrzebujemy kolejnych.
        • dyzurny_troll_forum Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 16:34
          nickokazjonalny napisał:

> Podejrzewam, że polska policja też mołaby swobodnie wyrysować mapę naszych włas
          > nych Trójkątów Bermudzkich.

Poratuj i przypomnij, kiedy ostatni raz jakiś gang w Polsce spalił kilka samochodów? I gdzie?
          • iwoniaw Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 16:40
            www.gloswielkopolski.pl/tag/spalone-samochody.html?cookie=1
            www.tvp.info/20373325/lech-poznan-pilkarskim-mistrzem-polski-niespokojna-feta-kibole-zniszczyli-woz-tvp
            krakow.wyborcza.pl/krakow/1,44425,15147747,Seria_nocnych_podpalen_samochodow_w_Krakowie.html
            Chcesz więcej, to wujek google ci pomoże.
            • dyzurny_troll_forum Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 16:43

Tylko pierwsze się kwalifikuje....

Wiedziałem, że będzie wóz trasmisyjny, ale liczyłem na ten TVN podczas Marszu Niepodległości...

A trzy to nie podpowiadaj!
              • iwoniaw Oczywiście, jak fakty są niewygodne, to tym gorzej 17.09.15, 16:46
                dla faktów, no nie? big_grin
                • araceli Re: Oczywiście, jak fakty są niewygodne, to tym g 17.09.15, 17:56
                  iwoniaw napisała:
                  > dla faktów, no nie? big_grin

Może porozmawiajmy, że właśnie przyrównałaś muzułmanów i ich 'działalność' do gangów i kiboli. I twierdzisz, że mamy ich z otwartymi rękami witać w Polsce?
                  • iwoniaw Re: Oczywiście, jak fakty są niewygodne, to tym g 17.09.15, 18:02
                    1) przyrównałam działalność kiboli do gangów, bo to jest to samo

2) o muzułmanach (zarówno, że muzułmanin=gangster jak i o "witaniu z otwartymi ramionami") to już sobie sama dorabiasz teorie, bo nic o nich nie pisałam.

Rozmawiać mogę na temat, swoje fobie musisz leczyć inaczej.
                    • araceli Re: Oczywiście, jak fakty są niewygodne, to tym g 17.09.15, 18:06
                      Odpowiedziałaś na konkretny post w drzewku biorąc udział w dyskusji. To bardzo ciekawe bo zawsze jak się pisze, że muzułmanie zachowują się źle to na zasadzie 'a u was murzynów biją' udowadniane jest, że w Polsce są kibole itd. więc przecież 'to samo' big_grin No to samo - tyle, że tak samo złe.
                      • iwoniaw Re: Oczywiście, jak fakty są niewygodne, to tym g 17.09.15, 18:13
                        Cytataraceli napisała:

> Odpowiedziałaś na konkretny post w drzewku biorąc udział w dyskusji.

Miło, że to zauważasz. Padło w nim ni mniej ni więcej, a pytanie o to, kiedyż to ach kiedyż w PL zdarzyła się tak niespotykana rzecz, jak spalenie samochodów przez grupę, której policja nie była w stanie kontrolować. Co zatem w mej odpowiedzi wydaje ci się nie na temat?
                        • araceli Re: Oczywiście, jak fakty są niewygodne, to tym g 17.09.15, 18:34
                          iwoniaw napisała:
                          > Miło, że to zauważasz. Padło w nim ni mniej ni więcej, a pytanie

Miło by było, żebyś zauważyła, że pytanie padło w KONTEKŚCIE innej wypowiedzi. Tak - dyskusje mają kontekst - nie są zbiorem oderwanych od siebie zdań.
                      • kaz_nodzieja Re: Oczywiście, jak fakty są niewygodne, to tym g 17.09.15, 18:45
                        Poza tym - owszem, w Polsce jak w każdym kraju zdarzają niestety napady, gwałty i niszczenie mienia, ale wszak imigracja muzułmańska temu nie zapobiegnie, więc po ją w to mieszać? Raczej wprost przeciwnie sprawi, że gwałtów będzie jeszcze więcej, 75% "uchodźców" to mężczyźni, co zrobią jeżeli nie znajdą partnerki seksualnej dla siebie i żadna lokalna kobieta "po dobroci" nie będzie nimi zainteresowana?
          • nickokazjonalny Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 18:15
            Bardzo nie lubię płonących samochodów. Ale nie lubię też tych kradzionych (jestem podwójna ofiarą kradzieży aut, więc mam uczulenie). Nie lubię tez gwałtów i handlu ludźmi. Ani dzielnic, w których dzieci uczą się przeklinać wcześniej, niż rysować kredkami.
            turystyka.wp.pl/gid,17251381,img,17263646,kat,1036541,page,2,title,Najniebezpieczniejsze-dzielnice-polskich-miast,galeria.html
            facet.interia.pl/obyczaje/news-polskie-dzielnice-grozy,nId,642406
            www.fakt.pl/Mapa-przestepczosci-w-Polsce-Gdzie-dzialaja-gangi-w-Polsce-Kim-sa-mafiozi-Raport-CBs,artykuly,207783,1.html
            • kaz_nodzieja Re: nie uprawiaj demagogii 17.09.15, 18:43
              Wszystko się zgadza, ale imigracja muzułmańska nie sprawi, że gwałtów i kradzieży będzie w Polsce mniej tylko jeszcze więcej niż jest, w Norwegii od czasu imigracji muzułmańskiej liczba gwałtów wzrosła o kilkadziesiąt procent.
            • bramstenga Re: nie uprawiaj demagogii 18.09.15, 07:37
              He he, oczywiście z Łodzi - moje Bałuty smile Czyli ogromna dzielnica, porównywalna z krakowskim Podgórzem. Limanowskiego to szeroka ulica przelotowa, przez którą codziennie przewijają się dziesiątki tysięcy ludzi. A Abramowskiego nie znajduje się na Bałutach. To tyle w kwestii kompetencji autorów.
    • marychna31 to teraz będziemy się litowac nad ta biedna Szwecj 17.09.15, 13:42
      nad ta biedna Szwecją...?

wink
      Napisałam juz do tego komentarz ale wykasowałam bo sama idea jest już tak komiczna, że nie wymaga komentarza.
      • echtom Re: to teraz będziemy się litowac nad ta biedna S 17.09.15, 13:50
        Niedługo pewnie tak. W historii państw zdarzają się komiczne zwroty. Parę dekad temu Szwedzi opowiadali dowcipy o biednych Norwegach, teraz jeżdżą do nich na saksy.
        • kaz_nodzieja Re: to teraz będziemy się litowac nad ta biedna S 17.09.15, 16:25
          Inny przykład - kiedyś Niemcy brutalnie "pozbywali się" swoich żydowskich obywateli - teraz boją się agresywnych mniejszości w swoim własnym kraju.
          • isa_bella1 Re: to teraz będziemy się litowac nad ta biedna S 21.09.15, 10:36
            Niemcy chcieli czystości rasy, pozbywali się żydów, wywołali wojnę, okradli inne państwa przez co się wzbogacili i teraz dzieki temu bogactwu mają problem z imigrantami, którzy bynajmniej nie zapewnia im czystości rasy ...
    • julita165 Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 17.09.15, 14:14
      Poniżej bardzo dobry tekst dotyczący m. in. poszanowania porządku prawnego przez muzułmanów

wiadomosci.dziennik.pl/opinie/artykuly/493329,dziennikarz-marek-orzechowski-w-rozmowie-z-dziennik-pl-o-kalifacie-u-drzwi-europy.html
      • aszlan Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 17.09.15, 15:10
        Julita165 dzięki za link, ciekawy głos p.Orzechowskiego który nie lukruje rzeczywistości
      • dido_dido Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 17.09.15, 15:56
        Ciekawe i trafne spojrzenie.
        Dziękuje za zalinkowanie.
      • iwoniaw Co za stek bzdur 17.09.15, 16:15
        Jasne, islamiści wysyłają do europy mułłów "mówiących tylko po arabsku" i to w "dialektach, których nie znamy" i oni skutecznie (!) wszczepiają swe poglądy żyjącym we Francji czy Belgii ludziom, pochodzącym ze zupełnie innych środowisk (i mówiących innymi językami), o których życiu i warunkach "nie mają pojęcia" - i tak dalej w tym stylu, z taką logiką i argumentacją big_grin
        • araceli Re: Co za stek bzdur 17.09.15, 18:30
          Poczytaj może o bojownikach ISIS werbowanych w Europie - nie będzie Ci do śmiechu. Io młodych kobietach tam jadących "nie mających pojęcia"...
          • iwoniaw Re: Co za stek bzdur 17.09.15, 20:04
            Czy ja mówię, że ISIS nie werbuje (skutecznie) w Europie? W poprzednim poście odnosiłam się do bezsensownej argumentacji zawartej w konkretnym artykule.
            • araceli Re: Co za stek bzdur 17.09.15, 20:35
              iwoniaw napisała:
              > Czy ja mówię, że ISIS nie werbuje (skutecznie) w Europie? W poprzednim poście o
              > dnosiłam się do bezsensownej argumentacji zawartej w konkretnym artykule.

To czemu sposoby werbowania nazywasz 'stekiem bzdur' i 'bezsensowną argumentacją'?
              • iwoniaw Re: Co za stek bzdur 17.09.15, 20:42
                Artykuł, artykuł linkowany powyżej tak nazywam. Albowiem uważam, że z taką argumentacją i nielogicznościami może się co najwyżej przyczynić do bagatelizowania prawdziwych problemów i zagrożeń, jednocześnie tworząc szkodliwe mity. Autor po prostu bredzi, więcej sensu jest w wątkach na emamie (i to po obu stronach dyskusji).
      • berber_rock Wiedzialam, ze to trafi w gusta ematek 17.09.15, 16:42
        w koncu jest tak zbiezne z ich swiatopogladem.

Niestety pan Orzechowski slynie z tego, ze czegokolwiek o Belgii by nie napisal, to nigdy nie chce mu sie dokladnie sprawdzic faktow.
        I zeby nie bylo, ze jestem tendencyjna - kiedys popelnil zupelnie neutralna ksiazke o Belgii, ale byla tak pelna przeklaman, ze szkoda bylo czasu na czytanie.
        Tutaj jest podobnie. Mullowie mowiacy po arabsku ... he he a po jakiemu mieliby mowic?
    • misiu-1 Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 17.09.15, 15:39
      Tak sobie myślę, że można to zjawisko potraktować jako akt sprawiedliwości, którą Domicjusz Ulpian definiował, jako "stałą i niezłomną wolę oddawania każdemu tego, co mu się należy".
      Szwedzi dostają właśnie to, co im się należy.
    • kamea_chateau szanowne emamy proszę o pomoc 17.09.15, 17:19
      ws grup przestępczych w Szwecji. Dlaczego moge napisać na priv ale jesli podrzucicie mi na skrzynkę newsy i opracowania to bardzo mi pomożecie.
      z góry dzięki
      kamila
    • malwa51 Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 17.09.15, 19:54
      Mieszkalam w jednej z tych "zakazanych stref" - macie pytania, moge odpowiedziec. Z pierwszej reki wink Policja, kiedy przyjezdzala, nigdy nie zdradzala celu, wiec na takie pytania nie odpowiem - po prostu nie wiem. Wyjatkiem byla "integracja z mieszkancami". Gangi sa, ale leja sie raczej miedzy soba.

P.S. A gdzie Malmö? Tam to jest dopiero wink
    • mama303 Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 17.09.15, 20:24
      a podasz źródło?
      • echtom Proszę 17.09.15, 20:42
        polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/Rapporter-utredningar/01%20Polisen%20nationellt/Ovriga%20rapporter-utredningar/Kriminella%20natverk%20med%20stor%20paverkan%20i%20lokalsamhallet%20Sekretesspr%2014.pdf
        • mama303 Re: Proszę 17.09.15, 21:05
          ale to jakis raport policyjny a obszarach zagrozonych bardziej przestępczoscią. I co tam obowiązuje szariat? smile
          • echtom Re: Proszę 17.09.15, 21:20
            Jeszcze nie wink
            • mama303 Re: Proszę 17.09.15, 21:32
              echtom napisała:

> Jeszcze nie wink

no wiec zamieszczanie mapek ze statystyk policyjnych jest na jaki temat? bo nie bardzo rozumiem a Ty zdaje sie wystepujesz jako adwokat schera smile
              • echtom Re: Proszę 17.09.15, 21:48
                Chciałaś źródło smile Na s. 8 piszą o "nowym zjawisku" grup przestępczych na przedmieściach w latach 90-tych. O korelacji z napływem imigrantów napisać wprost nie mogą, więc piszą dalej o segregacji etnicznej i ekonomicznej, wysokim bezrobociu, niskim wykształceniu i problemach zdrowotnych w tych miejscach.
                • mama303 Re: Proszę 17.09.15, 22:03
                  echtom napisała:

>O korelacji z napływem imigrantów napisać wprost ni
                  > e mogą

wiec my sobie do mapki na zupełnie inny temat radosnie dospiewamy co tam chcemy....... tongue_out tongue_out np. że w Szwecji szariat obowiązuje.
                  • echtom Re: Proszę 17.09.15, 22:14
                    To już Ty sobie dośpiewałaś smile Na razie policja tylko wzmacnia siły w Tensta i Rinkeby (w Rinkeby jest 90 % imigrantów):

sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5781258
                  • scher Re: Proszę 18.09.15, 00:16
                    mama303 napisała:

> wiec my sobie do mapki na zupełnie inny temat radosnie dospiewamy co tam chcemy
                    > ....... tongue_out tongue_out np. że w Szwecji szariat obowiązuje.

Szariat nie szariat, ale szwedzkie prawo tam nie obowiązuje, więc ambasada zaklina rzeczywistość.
                    • malwa51 Re: Proszę 18.09.15, 02:08
                      Obowiazuje, obowiazuje. Tyle ze szwedzkie prawo jest ogolnie o kant tylka, wiec policja moze im skoczyc. A za burdy odpowiadaja nie tylko muslimy, ale i gangi typu Hells Angels oraz tzw mlodociani zagniewani. Tak szczerze mowiac (o ile nie jestes powiazany z gangiem), to tych wojen gangow sie w sumie nie odczuwa. Mieszkalismy w takim miejscu dosc dlugo, ja chodzilam w mocno krotkich szortach, czesto na zakupy o 22 - i nic, zadnej policji szariatowej. A odwiedzalam rozne dzielnice multikulti. Trzeba ci wiedziec, ze te dzielnice (bloki, bo nieraz blisko blokow sa domy) to obecnie nie tylko imigranci, ale i mlodzi "na pierwszym mieszkaniu", single, rozwodnicy (niski czynsz), biorcy socjalu, ludzie po odwykach wdrazani do zycia w spoleczenstwie itp. O rzucaniu kamieniami przynajmniej "u nas" nie slyszalam, karetka jezdzi normalnie bez obstawy (widzialam na wlasne oczy). W Szwecji nie ma dzielni stricte "socjal", takich jak council estate w UK, ale ze wzgledu na niski czynsz umieszczani sa wlasnie w tego typu dzielnicach. Fakt, ze Szwedzi i bardziej majetni imigranci wybieraja mieszkania z wkladem, takie quasi-wlasnosciowe (bostadsrätt) albo domy wolnostojace.
                      A "wzmacniania" policji polegaja glownie na tym, ze radiowoz przejezdza sie czesciej. Strazy miejskiej spacerujacej tu nie ma. Sa za to firmy ochroniarskie wlepiajace mandaty za parkowanie (na osiedlach tez), ale oni sie gangami nie zajmuja.
                      • kaz_nodzieja Re: Proszę 18.09.15, 09:15
                        Jeżeli liczba w nicku to Twój wiek to policji szariackiej nawet chodząc nago nie musisz się obawiać. Wypuść tak swoją córkę to wtedy zobaczymy.
                        • malwa51 Re: Proszę 18.09.15, 17:24
                          Nie, to nie moj wiek. Ani rok urodzenia tongue_out Propozycja gazety.pl, bo malwa1 , malwa2 itp byly pozajmowane, a nie chcialam wiecej niz dwucyfrowego. Malolaty tutaj chodza jak najbardziej w mini, szortach. i dekoltach. A corki nie wypuszcze, bo nie mam.
                          • kaz_nodzieja Re: Proszę 18.09.15, 17:44
                            Jak nie masz córki to możesz do siebie zaprosić nawet całe stado muzułmanów, my mamy córki i chcemy by były bezpieczne.
                            • malwa51 Re: Proszę 18.09.15, 18:01
                              A cos ty taki/a kasliwa/y i wyjezdzasz z ad personam caly czas? big_grin Nikogo zapraszac nie mam zamiaru, pisze jak jest w takich dzielnicach. Nie "bo mam znajoma, ktora mieszkala", tylko mieszkalam sama. Mozesz odniesc sie do jakiegos faktu, a nie hipotetycznych corek?
                    • princess_yo_yo Re: Proszę 18.09.15, 12:37
                      jak juz ponosi nas fantazja to do niedawna i nadal zdaje sie ze polskie prawo nie obowiazuje funkcjonariuszy kosciola katolickiego. bo aresztowania ksiezy za jazde po pijaku i gwalcenie dzieci sie nadal chyba zadko zdarza i policja zamiast w kajdanki to nadal takich delikwentow odwozi do proboszcza albo biskupa wink
                      • kaz_nodzieja Re: Proszę 18.09.15, 14:05
                        Jak najbardziej się zdarza. I są wyroki sądowe. Obecnie w Polsce jest moda na łapanie pijanych kierowców i nikomu nie popuszczają, ani księżom, ani wojskowym ani znanym aktorom.
                        • princess_yo_yo Re: Proszę 18.09.15, 18:39
                          bardzo sie ciesze ze prawo zaczyna obowiazywac wszystkich wlacznie z 'imigrantami watykanskimi'
                    • mama303 Re: Proszę 18.09.15, 20:41
                      scher napisał:

> Szariat nie szariat, ale szwedzkie prawo tam nie obowiązuje, więc ambasada zakl
                      > ina rzeczywistość.

obowiązuje, obowiązuje. Najwyżej jest czesciej łamane to SZWEDZKIE prawo w zaznaczonych rejonach. Chyba Prezes tez studiował ten dokument,co Ty przed swym słynnym przemówieniem w sejmie smile
                      • scher Re: Proszę 19.09.15, 08:55
                        mama303 napisała:

> Chyba Prezes tez studiował ten dokument,co Ty przed swym słynnym przemówieniem
                        > w sejmie smile

1. Prezes ma bardzo szeroką wiedzę filozoficzną i wypowiada się z niezwykłą głębią; nie wiem, czy którykolwiek inny z obecnych polityków może mu pod tym względem dorównać.
                        2. Prezes mówi to, co myślą ludzie, a PIS jest obecnie jedyną liczącą się siłą polityczną, która mówi głosem zwyczajnych ludzi, nawet tych, co głosują inaczej.
                        • mama303 Re: Proszę 20.09.15, 17:31
                          scher napisał:

> 1. Prezes ma bardzo szeroką wiedzę filozoficzną i wypowiada się z niezwykłą głę
                          > bią

może i ma wiedzę może i jest nawet inteligentny ale skrupułów to on nie ma napewno. Ja tam się boje takich niewyrośnietych i przerostem ambicji.

> 2. Prezes mówi to, co myślą ludzie, a PIS jest obecnie jedyną liczącą się siłą
                          > polityczną

Prezes nie powinien mówić to co mysla ludzie, niech mówi to co sam myśli. Naród to nie jest jednolita ciemna masa, która zgadza sie we wszystkim. Komuna juz nie wróci.
                          • scher Re: Proszę 20.09.15, 21:05
                            mama303 napisała:

> Ja tam się boje takich niewyrośnietych

Rude to podłe, a ty do poważnej dyskusji się nie nadajesz. Za dużo masz uprzedzeń, za bardzo kierujesz się stereotypami. No i za bardzoś podatna na propagandę.
                            • baltycki Re: Proszę 20.09.15, 21:24
                              Dziennikarze największego szwedzkiego dziennika próbowali się skontaktować z Jarosławem Kaczyńskim i zapytać go o to, skąd pomysł, że w Szwecji obowiązuje prawo szariatu. - Pan prezes jest nieuchwytny - usłyszeli od rzeczniczki partii. - A to w Szwecji nie ma miejsc, gdzie obowiązuje szariat? - dziwiła się Elżbieta Witek
                              • scher Re: Proszę 20.09.15, 21:46
                                baltycki napisał:

> [url=https://wyborcza.pl

Jak można w poważnej dyskusji cytować "Wyborczą" - tę współczesną, genetycznie zmodyfikowaną, krzyżówkę "Trybuny Ludu" i "Żołnierza Wolności"?
                                • baltycki Re: Proszę 20.09.15, 22:00
                                  Oryginal..
                                  www.dn.se/nyheter/varlden/polsk-partiledare-sverige-har-sharialagar/
                                  "Kaczynskis talesperson Elzbieta Witek säger att partichefen inte är anträffar för en kommentar just nu, men hon lovar att återkomma så snart det går.

– Stämmer det inte att det finns sådana områden? I varje fall är det känt att i många europeiska länder är folk rädda för att muslimer i vissa områden bestämmer reglerna för hur folk ska klä sig och bete sig."

"Rzecznik Kaczyńskiego Elżbieta Witek powiedział, że szef partii nie jest anträffar o komentarz w tej chwili, ale obiecuje wrócić jak najszybciej.

- Czy to nie jest prawda, że są takie miejsca? W każdym razie, to wiadomo, że w wielu krajach europejskich, ludzie boją się muzułmanów w niektórych obszarach, określić zasady, jak ludzie powinni się ubierać i zachowywać."

echtom zrobilaby to lepiej smile
                                  • echtom Re: Proszę 20.09.15, 23:43
                                    Jak na translator nie najgorzej wink anträffar to dosłownie osiągalny, dostępny, w tym kontekście: nie ma go teraz, by mógł to skomentować. W ostatnim zdaniu trochę się omsknęła składnia, powinno być: boją się, ponieważ w niektórych obszarach/rejonach muzułmanie określają zasady, jak ludzie powinni się ubierać i zachowywać."
                                    • scher Re: Proszę 21.09.15, 01:05
                                      echtom napisała:

> boją się, ponieważ w niektórych obszarach/rejonach muzułmanie określają zasady,
                                      > jak ludzie powinni się ubierać i zachowywać."

No właśnie. Ale Kaczyński nie miał racji, nie, nie. Kaczyński jest gupi i tyle. I gorszy od tych muzułmanów!
                                      • baltycki Re: Proszę 21.09.15, 08:53
                                        Rzecznik Kaczyńskiego Elżbieta Witek powiedziała..

- Czy to nie jest prawda, że są takie miejsca?
                                        W każdym razie, to wiadomo, że w wielu krajach europejskich, ludzie boją się, ponieważ w niektórych obszarach/rejonach muzułmanie określają zasady, jak ludzie powinni się ubierać i zachowywać."

Kaczynski wysluchal pani Elzbiety Witek, i powiedzial:

– Najpierw zwiększa się liczba uchodźców, później oni narzucają swoją wrażliwość. Jeśli ktoś nie wierzy, to niech spojrzy na Szwecję, gdzie są 52 strefy szariatu, boją się wywieszać flagę, bo jest krzyż - mówił.

> No właśnie. Ale Kaczyński nie miał racji, nie, nie.
                                        Tu sie z Toba zgodze big_grin
                                        • malwa51 Re: Proszę 21.09.15, 09:13
                                          Scher/baltycki - na "mojej" dzielni (jedna z wiekszych w raporcie) wisialy w oknach, na balkonach flagi rozne. I szwedzkie, i brazylijskie, i innych krajow, i nawet kibolskie - Szwecja generalnie lubi flagi. Grupek muzulmanow korygujacych stroje nie widzialam ani nie widuje (chodze obecnie do pracy na skroty przez osiedle multkikulti). Grupki facetow, ktore stoja, mrucza lub wrzeszcza (cos jak blokersi) owszem. Malolaty tez, choc te uprawiaja rykowiska zwykle sobotnia pora.
                                          Kiedy administracja bloku robila grilla dla mieszkancow, nikt nie atakowal za serwowanie parowek ze swinki. Do wyboru byly kurczece lub swinskie i malo tego, grilowaly sie na tym samym grillu.... Nie widzialam nigdy scen z filmikow z UK czy Paryza. Szwecja mimo wszystko chyba jeszcze nie na tym poziomie...
                                          • kaz_nodzieja Re: Proszę 21.09.15, 09:58
                                            Nigdy nie byłem świadkiem zabójstwa w Polsce, zatem nie ma zabójstw w Polsce. Nigdy nie zostałem okradziony w Warszawie, znaczy nie ma kradzieży w Warszawie. Proste? Proste.
                                            • malwa51 Re: Proszę 21.09.15, 17:46
                                              Czy ty wszystko bierzesz doslownie? Nie musialam "widziec" osobiscie, takie wiesci sie roznosza. Zle nawet szybciej niz dobre. Nie uwazasz, ze gdyby ktos zrobil burdel na poziomie Paryza, byloby o tym w mediach? A nawet gdyby politpoprawne media to przemilczaly - ze nie rozniosloby sie poczta pantoflowa, zwlaszcza w erze srajfonow? Dam ci przyklad: w pewnym miescie kontrolerzy biletow w autobusie ponizyli czarnego kierowce (byl w mundurze kierowcy, z numerem itp). Wyrzucili go z autobusu, rzucili na ziemie, choc agresywny nie byl (nie mial biletu - myslal, ze do pracy moze jechac gratis).Pasazerowie spolki przewozowej byli wsciekli widzac zachowanie kontrolerow. Zasypali strone komentarzami. Spolka musiala odniesc sie do sytuacji, nie dalo sie zamiesc pod dywan - filmik z telefonu rozszedl sie z szybkoscia swiatla po necie. Myslisz, ze zdemolowany Sztokholm czy inne miejsce przeszloby bez echa?
                                              Male zamieszki i fajczone auta owszem zdarzaja sie; ale do Paryza temu daleko, zapewniam cie. Zbiorowych egzekucji a la Hebdo tez (jeszcze) nie bylo.
                                              Co bedzie za pare lat, pokaze czas...
                                              • kaz_nodzieja Re: Proszę 22.09.15, 08:19
                                                Sztokholm nie, ale jakieś mniejsze miasta, mało medialne lokalne dzielnice. I oczywiście dane mówiące, że liczba gwałtów wzrosła o kilkadziesiąt procent są wyssane z palca, jak i to kto za nimi stoi bo nie niepoprawne politycznie.
                                                • malwa51 Re: Proszę 22.09.15, 14:09
                                                  Mniejsze tym bardziej wyladowalyby w mediach... w malych miastach wszystko jest "medialne" - ludzie rzucaja sie na kazda rozrywke czy news, nawet jesli jest to potracony autem pies. Myslisz, ze sfajczone auto (nawet jedno) nie wyladowaloby w wiadomosciach, skoro laduje tam interwencja strazy, bo jakas emerytka zapomniala garnka na plycie? Nota bene, zamieszki w Sthlm maglowali przez kilka dni w glownych, choc z Paryzem to nieporownywalne... Statystyk dotyczacych gwaltow nie znam i raczej szukac nie bede, bo temat mnie nie interesuje. Ale ze rosna nie dziwi, skoro rosnie liczba ludnosci, polityka "resocjalizacyjna" kwiczy, zas kary sa smiesznie niskie.
                                                  P.S. Mam wrazenie, ze bierzesz mnie za kogos zafascynowanego Szwecja, choc w Szwecji fascynuje mnie jedynie przyroda, a do kraju w sensie ustroju mam stosunek zupelnie obojetny.
                                          • echtom Re: Proszę 21.09.15, 10:18
                                            > Szwecja mimo wszystko chyba jeszcze nie na tym poziomie...

No właśnie kluczowe jest słowo "jeszcze" smile Trudno powiedzieć, co będzie za 10-20 lat, jeśli ten poziom imigracji utrzyma się w kraju o znacznie mniejszej liczbie ludności niż Francja, UK czy Niemcy. Facet z filmu zalinkowanego przez Marinę pokazuje słupki, z których wynika, że w 2013 roku liczba cudzoziemców w Malmo zrównała się z liczbą Szwedów, a w następnym ją przekroczyła. Wikipedia podaje 41 % obcokrajowców w roku 2012, więc jeśli autor filmu przesadza, to niewiele. Pytanie, co będzie, jeśli w ciągu tych 20 lat Szwedzi staną się we własnym kraju mniejszością wink I drugie, czy wysoki wskaźnik bezrobocia i przestępczości w miastach/dzielnicach o dużej liczbie imigrantów jest zwykłym zbiegiem okoliczności - dodajmy, że mówimy o kraju wzorcowo poprawnym i tolerancyjnym, więc trudno podejrzewać, że ta segregacja wynika ze złej woli Szwedów.
                                            • kaz_nodzieja Re: Proszę 21.09.15, 10:29
                                              Widziałem gdzieś taki dowcip rysunkowy, niestety nie pamiętam już gdzie więc nie wkleję, ale postaram się opisać: dwa obrazki przedstawiające to samo miejsce i informacja, że jest to Szwecja (obrazek nr 1 - rok 1969, obrazek nr 2 - rok 2014), obrazek nr 1 - podróżny zostawia plecak w parku (dookoła pełno spacerujących ludzi), potem wraca i plecak dalej jest tam gdzie był (konkluzja, że nikt nie kradnie), drugi obrazek - podróżny zostawia plecak w tym samym miejscu (rok 2014), wszyscy spacerujący z paniką na twarzach uciekają od plecaka we wszystkie strony.
                                            • malwa51 Re: Proszę 21.09.15, 17:52
                                              Mieszkania w tych miejscach sa tanie i socjal na nie stac - chyba stad taki a nie inny przekroj mieszkancow.. Nowe budownictwo, zgodne z tryndami i nowoczesnym dizajnem sa duzo drozsze. Nawet te stare bloki po renowacjach drozeja i ludzie szukaja tanszych. Nie tylko imigranci, ale bezrobotni, single, emeryci. Po renowacjach czynsz za "dwojke" moze podskoczyc np z 3,5 tys na 6,5 tys koron. W nowym budownictwie ceny zaczynaja sie od 6-7 tysiakow.
                                              • echtom Re: Proszę 21.09.15, 18:59
                                                Domyślam się, ale tak zwyczajnie jestem ciekawa, czy prognozuje się w Szwecji, że za ileś lat liczba imigrantów przewyższy liczbę Szwedów, tak jak Amerykanie prognozują dominację ludności pochodzenia latynoskiego. Wybrałam sobie Szwecję na azyl na wypadek wojny z Putinem, więc wolę być na bieżąco wink
                                                • aka10 Re: Proszę 21.09.15, 20:26
                                                  echtom napisała:

Wybrałam sobie Szwecję
                                                  > na azyl na wypadek wojny z Putinem, więc wolę być na bieżąco wink

Du är välkommen, Echtom. Säg till när du kommer smile
                                                  >
                                                  • echtom Re: Proszę 21.09.15, 22:38
                                                    Ok, jag ska kontakta dig smile
                                        • scher Re: Proszę 21.09.15, 09:30
                                          baltycki napisał:

> – Najpierw zwiększa się liczba uchodźców, później oni narzucają swoją wrażliwość.

Święta prawda.

> > No właśnie. Ale Kaczyński nie miał racji, nie, nie.
                                          > Tu sie z Toba zgodze big_grin

Jeszcze wektor Twojego sarkazmu musi mieć ten sam zwrot co wektor mojego sarkazmu wink
                                          • baltycki Re: Proszę 21.09.15, 09:46
                                            > Święta prawda.
                                            Byc moze, ale jeszcze to nie oznacza
                                            "to niech spojrzy na Szwecję, gdzie są 52 strefy szariatu,"big_grin
                                            • scher Re: Proszę 21.09.15, 10:46
                                              baltycki napisał:

> > Święta prawda.
                                              > Byc moze, ale jeszcze to nie oznacza
                                              > "to niech spojrzy na Szwecję, gdzie są 52 strefy szariatu,"big_grin

Ja tam wiem, co prezes chciał powiedzieć i się z nim zgadzam. Niepotrzebna mi do tego ani definicja 'strefy', ani definicja 'szariatu'.
                                              • nutella_fan Re: Proszę 21.09.15, 18:03
                                                Dokładnie.
                                              • mama303 Re: Proszę 21.09.15, 21:03
                                                scher napisał:

> Ja tam wiem, co prezes chciał powiedzieć i się z nim zgadzam. Niepotrzebna mi d
                                                > o tego ani definicja 'strefy', ani definicja 'szariatu'.

Ty scher to nawet jakby Prezes nie wyartykułował niczego to bys wiedział co ma na myśli. Ty go uwielbiasz, prawda?
                                                • scher Re: Proszę 21.09.15, 21:23
                                                  mama303 napisała:

> Ty scher to nawet jakby Prezes nie wyartykułował niczego to bys wiedział co ma
                                                  > na myśli. Ty go uwielbiasz, prawda?

Ja myślę, że rozmowy z tobą nie są już w stanie wnieść niczego pozytywnego do mojego życia. Nie przypominam sobie ostatnio żadnej twojej wypowiedzi, w której miałabyś coś rozsądnego, interesującego do powiedzenia. Dlatego następna chamska zaczepka z twojej strony i wylądujesz w KF-ie. Muszę odważniej korzystać z tego narzędzia, brak widoczności postów osób, które cię męczą, działa korzystnie na organizm.
                  • dyzurny_troll_forum Re: Proszę 18.09.15, 11:49
                    mama303 napisała:

> wiec my sobie do mapki na zupełnie inny temat radosnie dospiewamy co tam chcemy
                    > ....... tongue_out tongue_out np. że w Szwecji szariat obowiązuje.

youtu.be/OdQlm5mxcn4
                    • echtom Re: Proszę 18.09.15, 12:51
                      Ten film to pewnie fejk albo jakaś nazistka się produkuje wink Tak serio, to wiedzę o Szwecji czerpię głównie od mieszkających tam Polaków (nie licząc szwedzkich kryminałów smile). Niedawno pani, która wróciła po 35 latach (mieszkała w Göteborgu), powiedziała, że w Szwecji nie ma jeszcze Somalii, na razie jest Svermalia.
                      • kaz_nodzieja Re: Proszę 18.09.15, 14:02
                        Moja znajoma pracuje w szwedzkim szpitalu, dlatego ma przekrój całego społeczeństwa (większość ludzi choć raz będzie musiała skorzystać ze szpitala), twierdziła że są tam imigranci już 3 pokolenia którzy nie umieją tamtejszego języka ani też angielskiego.
                        • aka10 Re: Proszę 18.09.15, 15:57
                          kaz_nodzieja napisał(a):

twierdzi
                          > ła że są tam imigranci już 3 pokolenia którzy nie umieją tamtejszego języka ani
                          > też angielskiego.

To juz na pewno jest bzdura.
                          • kaz_nodzieja Re: Proszę 18.09.15, 17:19
                            Jasne, ma powód by mnie okłamywać, tylko nie wiem w jakim celu?
                            • malwa51 Re: Proszę 18.09.15, 17:37
                              1. zeby miec co opowiedziec - bo gdzie jej opowiadania zweryfikujesz tak naprawde? Pojedziesz do Szwecji pracowac w szpitalu?
                              2. zeby opowiedziec cos szkoujacego("szokujacego"?) a w wyniku czego, zebys mial(a) o czym gadac z Polakami. Lub Szwedami.
                              P.S.skad znajoma wie, ze to imigranci 3 pokolenia, po somalijsku przy herbatce opowiedzieli jej historie zycia? Skoro nie znaja szwedzkiego ani angielskiego. Tlumacze medyczni/sadowi (ogolnie oficjalni) maja nakaz trzymania geby na klodke, wszystkie tlumaczenia wykonywane w tego typu okolicznosciach sa poufne...
                          • malwa51 Re: Proszę 18.09.15, 17:29
                            Moze nierejestrowani sa ci imigranci. Trzeciego pokolenia big_grin A FK wysyla im rachunki za pobyt w zagranicznym szpitalu tongue_out
                            • aka10 Re: Proszę 18.09.15, 20:03
                              Otoz to. Idiotyzmy opowiada. Jak dlugo ta znajoma pracuje w szpitalu? 50 lat, ze moze w ogole cos takiego wiedziec? A kaznodzieja wierzy we wszystko, co mu wciskaja,a on dalej innym probuje wciskac. Typowe dla tego stanu?...
      • malwa51 Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 17.09.15, 20:48
        Piszesz a propos tych mapek? Moge potwierdzic, ze sa to miejsca owiane "zla slawa" z wyjatkiem Uppsali - nie znam sie na tym miescie. Nie wiem dlaczego na czarnej liscie nie ma Malmö - tam przestepczosc jest duza.
        • echtom Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 17.09.15, 20:54
          Piszą o Malmö w zalinkowanym przeze mnie raporcie (s. 9), ale wydzielili tylko 3 strefy (s. 25).
          • aka10 Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 17.09.15, 21:12

Herr
            gården/S:a Rosengård
            Malmö, skad Zlatan pochodzi
            Skåne län

Seved
            Malmö
            Skåne län

Oxie
          • malwa51 Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 17.09.15, 21:46
            Powiem szczerze; nie chcialo mi sie czytac raportu, przerzucilam pobieznie - czytalam jakis czas temu podobne. Odnosilam sie do postu schera. Li i jedynie. A co do tych pomniejszych miescowosci w raporcie (typu Eskilstuna) to tez nie naleza do najbezpieczniejszych.
    • nangaparbat3 Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 18.09.15, 01:14
      To te 54 STREFY w których OBOWIĄZUJE SZARIAT?
      Wyrządzasz prezesowi niedźwiedzią przysługę i ośmieszasz go jeszcze bardziej.
      • marina2 Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 18.09.15, 15:49
        swedenreport.org/2014/10/29/swedish-police-55-official-no-go-zones/
        • marzeka1 Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 18.09.15, 17:26
          A to po sąsiedzku na zachód od nas
          • marina2 Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 18.09.15, 23:21
            vod.gazetapolska.pl/11111-imigranci-w-szwecji-jaka-jest-prawda-tylko-dla-doroslych-18#.Vfvn3aP-Bys.facebook
            • marina2 Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 20.09.15, 17:13
              www.youtube.com/channel/UC8kf0zcrJkz7muZg2C_J-XQ
            • kaz_nodzieja Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 22.09.15, 08:23
              Hmm... Bardzo dziwne, linki nie działają, a internet chodzi. Na innym forum jeden forumowiczów też miał podać niepoprawnego politycznie linka i link jest, ale nie działa, dziwne....
              • echtom Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 22.09.15, 08:31
                Można skopiować i wrzucić w przeglądarkę.
                • julita165 Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 22.09.15, 11:05
                  Tu też ciekawy link o sytuacji w Szwecji

www.fronda.pl/a/gwalciciele-i-mordercy-to-chleb-powszedni-szwedow,57289.html
                • aszlan Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 22.09.15, 11:12
                  Nie wiem czy już było, materiał norweskiej telewizji (z napisami pol) www.facebook.com/1427680617534122/videos/1480888318880018/

• julita165 Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 22.09.15, 11:28
                    Tu co prawda nie o Szwecji tylko o Francji ale problem ten sam

fakty.interia.pl/swiat/news-kropla-zlota-czyli-imigrancka-strefa-bezprawia-reportaz-z-pa,nId,1889902
                    tam też "obowiązuje" francuskie prawo. Zwłaszcza to, którego jak przyznają sami policjanci nie egzekwują z obawy przed zamieszkami.
                    • aszlan Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 22.09.15, 12:09
                      Nie mogę się powstrzymać, przeklejam z innego forum
                      "Jesteśmy bardzo głupi"
                      www.youtube.com/watch?v=K0mAbxwPfSA
                    • kaz_nodzieja Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 22.09.15, 15:16
                      Czyli się boją, a my nie chcemy źródła ich strachu u siebie.
    • isa_bella1 Re: W Szwecji rządzi szwedzkie prawo? 21.09.15, 09:18
      Nic, trzeba bronić polskich granic przed najeźdźcą ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka