Dodaj do ulubionych

dietetyczni goście

30.09.15, 19:43
Mam do przygotowania kolację, śniadanie i obiad (w tej kolejności ) dla gości na diecie odchudzającej. Macie jakieś fajne przepisy? Chciałabym ich ugościć i wolałabym, żeby jedli, a nie patrzyli na zastawiony stół. W dodatku to koneserzy jedzenia (jak już się nie odchudzają), więc woda i surowe warzywa chyba odpadają. Pomocy!
Obserwuj wątek
    • asmarabis Re: dietetyczni goście 30.09.15, 19:49
      Popros o przeslanie diety, skad my mamy wiedziec czy odchudzaja sie z przepisami Chodakowskiej czy Lewandowskiej?
    • cauliflowerpl Re: dietetyczni goście 30.09.15, 19:52
      I danie - mocna sałata, kilka czarnych oliwek, przypieczony cieniutki plaster koziego sera, winagret
      II - ryba smażona na blasze z odrobiną ziemniaków. Morszczuk z blachy jest pyszny.
      Białe wino do tego.
      Niezbyt tuczące (chyba nie znam się na dietach) i się nie narobisz.
      • dabea Re: dietetyczni goście 30.09.15, 20:06
        Dzięki za pomysł! Najgorsze to będzie chyba jednak śniadanko - wiem, ze pieczywo żytnie i tyle.Czy feta zapiekana na pomidorach może być? Albo galaretka z kurczaka z owocami? Takie coć i moi (nie na diecie by zjedli). Jak ktoś ma, to proszę o przepis na dietetyczną zupę.
        • cauliflowerpl Re: dietetyczni goście 30.09.15, 20:09
          Ostra zupa z dyni na warzywnym bulionie - teraz sezon na dynie
          www.mojegotowanie.pl/przepisy/zupy/ostra_zupa_krem_z_dyni
          bez ziemniaków, za to dać więcej dyni, wtedy żaden zagęszczacz nie będzie potrzebny. Zabielić mlekiem zamiast śmietany.
          Uwielbiam ją smile
        • goodnightmoon Re: dietetyczni goście 01.10.15, 09:59
          dabea napisała:

> Albo galaretka z kurczaka z owocami?

Nie wiem, czy jest to dietetyczne, ale brzmi ochydnie uncertain
      • martialis Re: dietetyczni goście 01.10.15, 09:59
        ...> II - ryba smażona na blasze z odrobiną ziemniaków. Morszczuk z blachy jest pysz
        > ny.
        ...

Tzn. z piekarnika? Jak zrobić, żeby nie wysuszyć ryby, napisz proszę.
        • cauliflowerpl Re: dietetyczni goście 01.10.15, 10:08
          Robie na blasze, na czyms takim (nie wiem, jak to sie po polsku nazywa)
          tiendas.mediamarkt.es/p/plancha-de-asar-tefal-cb5005-1047728?gclid=CNq5_vHnoMgCFSQIwwodD9oONw

Rybe smrujesz leciutko oliwa, mozna dodac ziol i smaysz po 3 minutki z kazdej strony. Z zewnatrz wychodzi chrupiaca, w srodku soczysta.
          Ryb o duzej zawartosci tluszczu w ogole nie trzeba smrowac oliwa, wystarczy uch wlasny tluscz.

Tutaj facet robi to nawet na patelni, ja mam kiepska kuchenke, nie rozprowadza dobrze ciepla, wiec zawsze mi sie cos przykleja. Dlatego wole na tym ustrojstwie.
          www.youtube.com/watch?v=pUa7qVbtqz0
          • martialis Re: dietetyczni goście 01.10.15, 10:13
            Dziękuję wink
            • cauliflowerpl Re: dietetyczni goście 01.10.15, 10:20
              Prosze wink odkad sie nauczylam robic na blasze, w piekarniku pieke ryby tylko w momentach skrajnego lenistwa. Wlasnie dlatego, ze te pierwsze zawsze wychodza soczyste w srodku.
              • seniorita_24 Re: dietetyczni goście 02.10.15, 12:28
                W piekarniku w rękawie lub woreczkach do pieczenia tez wychodzi miękka i nie sucha.
                • cauliflowerpl Re: dietetyczni goście 02.10.15, 13:55
                  I z chrupiaca skórka?
                  • seniorita_24 Re: dietetyczni goście 02.10.15, 16:08
                    Ja piekę filety najczęściej i albo skórka jest tylko od spodu albo jej nie ma (i tak jej nie jemy), ale nie jest chrupiąca.
    • alexa0000 Re: dietetyczni goście 30.09.15, 20:17
      Śniadanie :duży półmisek, na nim:twaróg w plastrach, posypany szczypiorkiem, sól pieprz, jaja na twardo ozdobione koperkiem i kawałkiem łososia, plastry ogórka posypane przyprawami, pomidora, ogorki kiszone, ewent. dobre parówki. Kolacja:tatar/carpaccio wołowe, łososiowe, sałatka z grillowanych warzyw, grecka, pieczarki faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami -w lidlu są takie ogromne specjalnie do tego celu. Obiad-forumka wyżej podała fajne propozycje.
    • 18lipcowa3 Re: dietetyczni goście 30.09.15, 20:34
      chleb chrupki, chleb razowy
      chuda wędlina, jaja, twaróg,
      pomidor, szczypior, ogórek
      owsianka

kasza gryczana, ryż, grillowana pierś z kurczaka, ryba z folii z piekarnika, warzywa na parze, świeże surówki

owoce, orzechy

makaron razowy + szpinak,albo twaróg z miodem na słodko

mix sałat+ pomidor+ tunczyk+ ogórek + prażone ziarenka dyni i słonecznika

owoce + kefir = koktajl
      • dabea Re: dietetyczni goście 30.09.15, 20:36
        Dzięki!
      • morgen_stern Re: dietetyczni goście 01.10.15, 09:50
        Ojej lipcowa, co za wydziwianie! smile
        • 18lipcowa3 Re: dietetyczni goście 01.10.15, 21:19
          morgen_stern napisała:

> Ojej lipcowa, co za wydziwianie! smile

przeciez to nie ja wydziwiam, ja tylko proponuję bo koleżanka zapytała wink
          lepsi na diecie niż wege, no sorry
    • bachtin Re: dietetyczni goście 30.09.15, 20:47
      A jesteś pewna, że oni w gościach nie robią sobie wakacji od diety? Może skrycie liczą na to, że najedzą się czegoś dobrego, "bo Debei byłoby przykro gdybyśmy odmówili"? wink
      • dabea Re: dietetyczni goście 30.09.15, 21:12
        Znam ich od lat, nie odpuszczą! Bardzo fajni ludzie - oczywiście nic nie sugerowali z dietą, nie robią kłopotu(ale wiem, że trwają już 2 miesiące - wstają o piątej rano, by te posiłki w pudełka na cały dzien przygotować). Ale znam ich konsekwencję. Chciałabym, żeby stół był pełen (lubię gotować i ugaszczać), wiem, że lubią dobrą kuchnię.No i chciałabym ich miło zaskoczyć!
    • eliszka25 Re: dietetyczni goście 30.09.15, 22:09
      aktualnie jestem na diecie odchudzajacej, ale jak ide w gosci, to robie sobie mala dyspense, zeby jesc w miare normlnie i nie robic gosciom klopotu. najwyzej zjadam nieco mniejsze porcje, ale bez przesady. w analogicznej sytuacji, to w dniu kolacji u ciebie jadlabym przez caly dzien mniej, zeby moc zjesc praktycznie normalna kolacja i nie przekroczyc ilosci kalorii. sniadanie niewielkie i obiad normalny, a potem w domu zjadlabym odpowiednio mniej. moze oni tez tak pokombinuja.

jesli jednak chcesz wyjsc im naprzeciw, co jest bardzo mile, to na kolacje polecam np. grillowane warzywa + np. chrupiacy tost do tego, albo jakies pieczone mieso i do tego lekka salatka, najlepiej z sosem jogurtowym na bazie jogurtu naturalnego (oliwa ma mnostwo kalorii) i jakies ciemne pieczywo do tego.

ze sniadaniem bym nie kombinowala wielce, tylko postawila na wybor. moga byc gotowane jajka, jakas chuda szynka, twarozek, jogurt naturalny, owsianka, owoce, warzywa, pelnoziarniste tosty czy ciemne pieczywo.

na obiad zrobilabym np. zupe krem z dyni (w garnku rozgrzewasz 1-2 lyzki oliwy/sklarowanego masla, szklisz posienakana cebule, wrzucasz pokrojona w gruba kostke dynie i ziemniaki, chwilke przesmazasz, dosypujesz ziol prowansalskich, zalewasz woda, doprawiasz sola, pieprzem i galka muszkatolowa, gotujesz do miekkosci, misujesz, doprawiasz do smaku, mozna podac z kleksem kwasnej smietany). taka zupa nie ma wiele kalorii. na drugie danie, jak ktos juz wspomnial np. pieczona ryba czy mieso upieczone w rekawie bez tluszczu, pieczone ziemniaki i salatka lub warzywa z blachy.

zapiekanego sera nie polecam, kalorii ma od groma i ja bym nie ruszyla.
    • lady-z-gaga Re: dietetyczni goście 30.09.15, 22:41
      Trochę przepisów już jest, więc ja tylko dodam, że fajna babka z Ciebie, skoro chcesz sobie robić kłopot i przygotować dietęsmile mam nadzieję, że goście to docenią, bo to naprawdę bardzo miłe smile

-----
      Co nas nie zabije, to można jeszcze raz / by Buka
      • hermenegilda_zenia Re: dietetyczni goście 30.09.15, 23:15
        Jakaż odmiana po tych wszystkich zołzach typu arwena, co gości nawet przez próg nie wpuszczą i jeszcze kotem poszczują, tudzież drugiej frakcji, która wegetarianom ze złośliwości zaserwuje soczyste mięsko.
      • mamaemmy Re: dietetyczni goście 30.09.15, 23:22
        lady -gaga jak zawsze napisze cos co mogłabym napisac ja smile
        Od siebie dodam,że jak jeszcze sie na nic nie zdecydowalas to wystarczy ze poszukasz na necie firm cateringowych które dostarczają posiłki pod drzwi w pudełeczkach i skopiujesz ich przepisy -przewaznie sa komponowane przez dietetyków a do tego dobre i ciekawe smile

Na kolacje podałabym pieczoną rybę z folii (pstrąg,łososalbo zwykły mintaj ) plus warzywa na patelnie -można je zrobic na parze-robiłam tak na diecie.
        Na sniadanie podałabym chleb razowy i paste z chudego białego sera +jogurt +jajko +rzodkiewka+cebulka+papryka+ogórek .Do tego można dodac łyzke majonezu-duzo kalorii ta łyzka nie ma jak na miskę tej pasty a jednak daje super smak smile Do tego można podac łososia wędzonego i opcjonalnie humus i guacamole .
        Na obiad -zupa dyniowa i /lub pieczony kurczak bez skórki ,sałata z pomidorami,oliwą i oliwkami i co tam jeszcze z warzyw-coś ala feta ,mozna dołozyc odrobine tej niby fety tej z najmniejszą zawartoscia tłuszczu. Nie pamietam jak sie nazywa ten ser,ale na pewno wiecie o czym mówię.
    • itka-julitka Re: dietetyczni goście 01.10.15, 09:30
      Na sniadanie postawiłabym kilka lekkostrawnych rzeczy, tak aby każdy sobie wybrał co chce: np. ze dwa rodzaje pieczywa (byle nie białe), chuda szynka., pomidory , chudy twarożek z rzodkierwką, ogórkiem i szczypiorkiem, sałatka owowcowa, jogurty naturlane oraz osobno owoce, orzechy, otręby, itp. Do tego kawa / herbata. Na obiad zaproponowałabym niskokaloryczna zupe, w Internecie znajdziesz mnóstwo ciekawych przepisów, ja polecam zupę ogórkową z koperkiem, ale ze świeżych ogórków albo zupę - krem z kalarepy z wędzonym łososiem. Na drugie danie ryż brązowy , pieczone ryby lub mieso z kurczaka gotowane na parze, do tego sałata z sosem winegret, gotowane brokuły. Do picia woda. Na kolację zaproponowałabym coś na ciepło, np. makaron (brązowy) ze szpinakiem, pieczoną cukinia faszerowana warzywami albo jakieś dietetyczne wegetariańskie leczo. Wpisuj tego rodzaju hasła w wyszukiwarke, na pewno cos dobrego znajdziesz w Internecie.
    • kozica111 Re: dietetyczni goście 01.10.15, 09:54
      A schudli chociaż przez te dwa miesiące?
    • 1matka-polka Re: dietetyczni goście 01.10.15, 10:11
      Ale na jakiej diecie? Daj im warzyw, tłuszczu, mięsa i jajek, ja na tym chudnę ekspresowo smile
    • mikams75 Re: dietetyczni goście 01.10.15, 10:30
      mysle, ze jak odrzucisz produkty smazone i tluste sosy i po prostu lekkie dania zaserwujesz na polmiskach, zeby sobie sami dobrali ilosc to bedzoe ok. Sos salatkowy jogurtowy, do obiadu pomidorowy - takie rzeczy tez oddzielnie, jak lubia i chca to sobie wezma ile beda chcieli.
      • dabea Re: dietetyczni goście 01.10.15, 19:50
        Bardzo dziękuję za fajne pomysły. Zainspirowałyście mnie. No to jutro na ryneczek i gotuję! Póki co zrobiłam drobiową wędlinkę w szynkowarze. Też chyba się nada.Jeszcze raz dzięki!
        • cauliflowerpl Re: dietetyczni goście 02.10.15, 09:58
          Chcialabym byc Twoim gosciem wink
        • kardiolog Re: dietetyczni goście 02.10.15, 16:46
          Dabea, czy wystarczy już pomysłów na gotowanie czy jeszcze podrzucić? Nie czuje leider dużego zainteresowania gotowaniem tylko przymus. Czekam na odpowiedź, w końcu byłem uprzejmy i podałem przepis.
          Kardiolog
    • agaja5b Re: dietetyczni goście 01.10.15, 21:36
      Owsa im daj. Znajomi maja farmę odchudzającą i tam ludzi owsem karmia cały turnus, wyjeżdżaja jak nowonarodzeniwink
    • mynia_pynia Re: dietetyczni goście 02.10.15, 10:11
      Wybrzydzanie i komentowanie jedzenia uważam za kompletny brak kultury. Ostatnio jem sobie zupę jarzynową w hotelu a koło mie siedzi koleżanka która przez 15 min rozwodzi się jaka ta zupa niejadalna i jak jej słabo na sam widok bo pływa w niej pietruszka ! CURWA, aż mi samej zaczęła zupa w gardle stawać - a smaczna była wink
      To samo z 2 daniem, tylko tym razem koperek nie pasował - nosz 30 min o "dupie maryny", następne posiłki jadłam już z kim innym ;P
      • mynia_pynia Re: dietetyczni goście 02.10.15, 10:13
        Oczywiście popieram założycielkę wątku i doceniam chęć ugotowania posiłku zgodnego z jadłospisem gości - sama bym tak zrobiła - natomiast jakby mi zaczęli komentować, ze coś nie po ich myśli, to talerze fruną przez okno wink
        • kardiolog Re: dietetyczni goście 02.10.15, 10:34
          Bez przesady.
          Kardiolog
    • kardiolog Re: dietetyczni goście 02.10.15, 10:32
      Kolacja np azjatyckie founde (lau) mięsne, z owoców morza, warzywne do zawijania w ryzowych plackach, 2-3 sosy surowe warzywa oraz sałatka z mango lub papayi z miętą i sosem chilli. Pasuje do wszystkich diet i smakuje wybornie. Poza tym goście sami przygotowują sobie jedzenie. W sprawie śniadania zapytalbym co jadają, śniadanie wbrew pozorom może być trudniejsze do zestawieniach niż inne posiłki. Jedna osoba jadą wyłącznie owoce, druga crunchies bezcukrowe z jogurtem naturalnym odtluszczonym, trzecia też ale jogurt bez laktozy, czwarta pije wyłącznie sok z jabłek a z pomarańczy nie bo zakwasza, szósta tylko kawa i cousant. O śniadanie zapytaj koniecznie .co do obiadu powiedz, że nie przyjechali do Ciebie aby cały czas siedzieć w domu tylko chyba po to by coś zobaczyć/zwiedzić. Niech idą więc zwiedzać i niech zjedzą do mieście.

Aby znać człowieka, wystarczy poznać samego siebie; aby poznać ludzi, trzeba żyć pośród nich.
      Stendhal
      • dabea Re: dietetyczni goście 02.10.15, 20:55
        Dzięki. Dla gości wszystkiego nie wykorzystam, ale dla siebie tak. Albo dla następnych gości. Gotowanie to jednak rozwijająca sztuka - widzę to po Was. Ile tu talentów!I Jakie różne smaki. Niektóre rzeczy mnie zaskoczyły.
        Inspiracja na pół roku. A niby prowadzę kuchnię różnorodną - podróżuję, konsumuję, przywożę produkty i gotuję.
        I tak dużo przede mną...
      • dabea Re: dietetyczni goście 02.10.15, 20:57
        Kardiolog - founde wykorzystam, zgadzam się - śniadanie najtrudniejsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka