Dodaj do ulubionych

Język angielski w klasach 1-3

20.10.15, 12:57
Jak wygląda nauka angielskiego w klasach 1-3 u Waszych dzieci? Czy to normalne, że w klasie drugiej SP pani robi sprawdziany z pisowni kiedy jeszcze wiele dzieci ma problemy z pisaniem w języku polskim? Zamiast rozmawiać z dziećmi w języku angielskim, uczyć piosenek, prowadzić proste konwersacje, panie każe wypełniać ćwiczenia i wykuwać na blachę pisowni słówek, gdyż nie przekazała dzieciom żadnych zasad, ani nawet nie nauczyła alfabetu. Czy to jest normalne? Czy nic przez te lata nie zmieniło się w kwestii nauczania dzieci języka angielskiego? Dziecko mnóstwo czasu poświęca na wykuwanie na blachę pisowni, czy to jest normalne na tym etapie edukacji?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Język angielski w klasach 1-3 20.10.15, 13:04
      Moim zdaniem nie jest....
      Mam dzieciaki w klasach dwujęzycznych(pierwsza klasa 9 godzin jezyka angielskiego, druga 10 godzin tygodniowo). Syn zaczął w tym roku więc nie wiem jak będzie jeszcze ale córka w 3 klasie, więc napisze jak było u niej. Owszem w drugiej zaczynali pisać już słówka ale tylko kilka na sprawdzian mieli sie nauczyć i były to słówka które już doskonale znali w mowie od zeszłego roku. Było to ok. 6 słówek na sprawdzian. Dzisiaj miała właśnie zapowiedziany sprawdzian pierwszy w tym roku i miała się na niego nauczyć pisowni 8 słówek-ćwiczyli to oczywiście wczesniej w klasie kilkanaście razy.
      • pearl3434 Re: Język angielski w klasach 1-3 20.10.15, 13:19
        Nagminnym błędem jest uczenie pisania dzieci w klasie 1 pisania po angielsku.Drukowanymi literami czasami.Robienie testów jak na Oxford.No i gramatyka jak na FCE.Tak po krótce co ja robię-dużo mówię i bawię się angielskim.Zabawa ukierunkowana.Jak gramy w Memory Game to nie ma mówienia po polsku.Jak przychodzą dzieci do tablicy interaktywnej to też oprócz narysowania,przesunięcia odp na pytania w j.angielskim.Testy w II połowie semestru.Dużo piosenek z płyt,You Tube.2 klasa rozszerzam słownictwo i trochę tykam gramatyki na zasadzie mają wiedzieć,ale jak zapomną to nic się nie stanie.Gramy,słuchamy,mówimy.Wpowadzam kartkówki z czytania ze zrozumieniem,8 słówek.W klasie 3 już jest trochę więcęj gramatyki i tu już tłumaczę więcęj,zapis w zeszycie+fajne cwiczenia do tego,najlepiej w formie dramy,wywiadu,coś co ich ruszy z ławek. Bardzo przykładam dużą rolę do mówienia na każdym etapie.A jak ktoś mnie pyta why?Otóż jak dzieci jadą zagranicę to mają pisać czy się porozumieć?
        • atenette Re: Język angielski w klasach 1-3 20.10.15, 14:03
          Dzięki za odpowiedź. Też uważam, że to trochę przesada. Córka na sprawdzian, który ma w tym tygodniu musiała nauczyć się pisania ok. 50 słówek i to niektórych naprawdę dla takiego dziecka trudnych! Mam zamiar poruszyć tę sprawę dzisiaj na zebraniu, ale nie wiem czy w ogóle to coś da.
          • saszanasza Re: Język angielski w klasach 1-3 20.10.15, 14:23
            Podstawa programowa nauki języka w klasach 1-3 przewiduje jedynie przepisywanie wyrazów w języku angielskim. Jeżeli nauczycielka robi dyktanda, oznacza, że wychodzi poza podstawę programową/nie realizuje właściwie podstawy programowej. Jeśli nawet potraktować to za atut - nie powinna oceniać. Tego się powinnaś trzymać.
    • asiula1987 Re: Język angielski w klasach 1-3 20.10.15, 14:35
      z tego co ja wiem to w klasach 1-3 nie WOLNO dzieci uczyc pisac po angielski. w programie nie ma nauki pisowni, tylko wymowa. dziecko jedyne co to moze umiec przepisac dane slowo z ksiazki, z tablicy. nie ma obowiazku zeby wiedzialo jak sie pisze liczbe 1 i ze jest to one a nie łan. dopiero jak dziecko jest osluchane i wymawia poprawnie w klasie 4 chyba wprowadza sie podstawy pisowni. czyli: "ae" czyta sie jako i, "a" jako ej itd
      jezeli pani z ang kladzie nacisk glownie na pisownie to jednak trzeba jej uswiadomic ze raczej nie pwoinna tego wymagac od 7-8 latków. alkbo isc do dyrekcji. ale z tego co sama obserwuje u syna w szkole i slysze o innych to generalnie jest jakis problem z tymi babami od jezyka angielskiego. nam tez sie nie udala. i jakos tak wiekszosc ludzi narzeka na nauczycielki ang w kl;asach 1-3. jakies takie nietrafione baby, nie maja ani podejscia do dzieci ani tym bardziej umiejetnosci nauczenia dzieci jezyka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka