Dodaj do ulubionych

pies jechał wyniki

26.10.15, 17:39
są jakie są i trzeba z tym żyć

mnie najbardziej w...wia brak regulacji, która by zobowiązała posła wybranego z partii "A" do zrezygnowania z mandatu (na jego miejsce wchodzi następny z listy) gdy mu się odmienia i maszeruje do partii "B", później "C", itd
takich skoczków powinno się eliminować z sejmu
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: pies jechał wyniki 26.10.15, 17:51
      Zasada wolnego mandatu.
      • aankaa Re: pies jechał wyniki 26.10.15, 18:03
        ok, ale głosując na Kowalskiego z "A" chciałam, żeby to jego partia miała mój głos a nie kolejne, z którymi mi nie po drodze
        reprezentuje cały Naród, stąd też nie istnieje możliwość jej odwołania przed końcem kadencji
        prosty przykład - "A" dopuszcza aborcję, "B" jest jej totalnie przeciwna
        taki poseł mnie już nie reprezentuje (a, jakby nie było, jestem cząstką owego narodu, która się pofatygowała do urny)
        ale, na Boga ojca !, nie głosowałam na "B" !!!

wiem, mrzonka...
        • olinka20 Re: pies jechał wyniki 26.10.15, 18:36
          I jeszcze- jak został prezydentem/burmistrzem/radnym miasta X to ma zostac do konca kadencji, a nie leciec uczestniczyc w kolejnych wyborach na posła/senatora czy innego prezydenta ( hehe) stołek wyzej.
          Strasznie mnie to wkurza takie kombinatorstwo.
      • iwoniaw Re: pies jechał wyniki 26.10.15, 19:03
        Oczywiście, ale ordynacja ma jednak logikę taką, że ten głos na posła jest jednak w ścisłym związku z partią, z której listy startuje. Może więc ten mandat nie powinien być aż tak wolny, przynajmniej dopóki ordynacja jest jaka jest?
    • setia Re: pies jechał wyniki 26.10.15, 18:50
      aankaa napisała:
      > takich skoczków powinno się eliminować z sejmu

zgadzam się.
    • lusitania2 Re: pies jechał wyniki 26.10.15, 19:50
      a mnie najbardziej przeszkadza <ironia> brak regulacji, która by zobowiązała partie do realizacji ich programu wyborczego. Bardzo mnie w...wia, gdy najpierw obiecują 500 zł na dziecko czy 3 mln mieszkać, a potem "nagle" się nie da. Takie partie powinno się eliminować natychmiast z Sejmu.
      • aankaa Re: pies jechał wyniki 26.10.15, 20:12
        dożylibyśmy pięknych czasów kiedy nie byłoby sejmu big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka