Dodaj do ulubionych

prestiż zawodowy

03.11.15, 20:33
co jest bardziej prestiżowe:
1. średni szczebel w firmie będącej w czołówce światowej w swojej branży? firma pozytywnie rozpoznawalna i ceniona (odpowiedzialność za ważny produkt - ale to już nie każdy wie)
2. szczebel kierowniczy w mało znanej firmie (w branżowo to uznana firma z wieloletnimi tradycjami - ale to też nie każdy wie)

chodzi mi o to, jak postrzegane jest to przez "zwykłych" ludzi, nie związanych z branżą;
bo wiadomo, że osoby z branży oraz rekruterzy wiedzą, co się kryje głębiej pod hasłami: kierownik działu w firmie 2 czy specjalista ds Bardzo Ważnych w firmie 1...
ale jak jedna babie drugiej babie klepie ploty na targowisku to w którym przypadku większe uznanie się pojawi ?
Obserwuj wątek
    • black_halo Re: prestiż zawodowy 03.11.15, 20:36
      Wiadomo, ze lepsze wrazenie robi kierownik.
      • andaba Re: prestiż zawodowy 03.11.15, 20:39
        Zwykłych ludzi to wali.
        • hugo43 Re: prestiż zawodowy 03.11.15, 20:44
          Dokładnie,to niewolnik i to niewolnik??
        • black_halo Re: prestiż zawodowy 03.11.15, 20:47
          Oczywiscie, dlatego na plotkujacych babach na targu lepsze wrazenie zrobi kierownik ;P
        • pole_koniczyny Re: prestiż zawodowy 03.11.15, 20:49
          zależy o jak bardzo "zwykłych" ludziach mówimy.
          Dla osoby kompletnie spoza świata korporacji czyli np. mojej babci prestiżowe będzie stanowisko kierownicze, spyta co najwyżej ile dany człowiek ma ludzi pod sobą (i zazwyczaj uzna, że mało bo duże zakłady to były w PRL, trzy tysiące ludzi pracowało).
          Dla ludzi nieco bardziej ogarniających temat prestiżowy może być sam fakt pracy w znanej firmie. Z mojego doświadczenia wynika, że znana nazwa na ludzi działa.
    • froshka66 Re: prestiż zawodowy 03.11.15, 20:43
      najbardziej prestiżowy jest uczciwy człowiek.
      • black_halo Re: prestiż zawodowy 03.11.15, 20:46
        Niestety, uczciwy czlowiek nie ma zazwyczaj zadnego powazania spolecznego. Takie czasy nastaly.
        • b.bujak Re: prestiż zawodowy 03.11.15, 20:50
          black_halo napisała:

> Niestety, uczciwy czlowiek nie ma zazwyczaj zadnego powazania spolecznego. Taki
          > e czasy nastaly.

ale nie o tym wątek - miało być o funkcjach zawodowych a nie o cechach człowieka
    • fomica Re: prestiż zawodowy 03.11.15, 20:50
      Co masz na myśli jako "średni szczebel"? Chodzi o kierownika średniego szczebla czy szeregowego specjalistę? Bo punkt drugi sugeruje że w pierwszym nie chodzi o kierownika.
      Ad rem - dla zwykłych ludzi raczej prestiżowy jest kierownik, czyli 2. I jak baba babie, czyli mama pierwszego spotka się na targu z mamą drugiego, to druga pęknie z dumy, że jej to kierownik a tamten to tylko średniak.
    • paloma_blauwinder Re: prestiż zawodowy 03.11.15, 20:53
      Raczej wyżej kierownik.
      • bi_scotti Re: prestiż zawodowy 03.11.15, 21:04
        Jako szary obywatel niepracujacy w zadnym korpo, wieksze wrazenie zrobilaby na mnie wiadomosc, ze B. Bujak pracuje w swojej profesji np. dla Yahoo, Amazon czy Google niz, ze jest kierowniczka w firmie XYZ i Synowie. No bo przynajmniej by mi sie ta (duza, znana) firma z czyms kojarzyla etc. a poza tym wiedzialabym, ze pracownik ma szanse na awans, ze miejsce rozpoznawalne i inne takie tam "snobizmy" wink Ale tak w ogole to najwazniejsze zeby pracownik byl happy i doceniony, w jakiejkolwiek/ktorejkolwiek firmie jest zatrudniony smile Cheers.
        • fin-dus Re: prestiż zawodowy 04.11.15, 07:14
          A u mnie odwrotnie. Info, ze ktos pracuje w google nie spowodowałoby u mnie wrażenia. Nawet stanowisko kierownicze. Sama tam nie pracowalam (cale szczescie i oby nigdy), ale znam dziesiątki ludzi wyhaczonych z malych firemek do nich. Fakt, moze i starają sie wyciagąć najlepszych, ale jednak duzo z nich się opiera i stanowczo woli wolność z firemkach xyz. Tam to jest dopiero kreatywnosc. A google to... No kazdy chyba wie, prawda?
    • jagienka75 Re: prestiż zawodowy 03.11.15, 21:10
      Szczerze mówiąc to mnie takie rzeczy nie obchodzą.
      Do czego mi ta wiedza potrzebna?
    • ruda.anka2 Re: prestiż zawodowy 03.11.15, 21:15
      Większe uznanie we mnie się pojawi jak powiesz coś ciekawegosmile
    • kamunyak Re: prestiż zawodowy 04.11.15, 01:30
      prestizowo to ważna jest kasa, jaka dostajesz za pracę, mysle. Jak jedna baba drugiej babie na targu powie, że zarabiasz ......zł (nie wiem, ile u was robi wrażenie), w dodatku ostanio widziała cie w samochodzie .... (model który robi wrażenie) to to własnie będzie prestiz, a nie to, że pracujesz w firmie X. Takie rzeczy były ważne w PRLu, teraz nie.
    • rosapulchra-0 Re: prestiż zawodowy 04.11.15, 07:06
      Szczerze? Osobiście jest mi absolutnie obojętne, gdzie i na jakim stanowisku ktoś pracuje. Może być operatorem koparki, może być rzezającym mięso w rzeźni, może być prezesem dużej międzynarodowej korporacji (z racji udzielania korków z matmy miałam cały przekrój ludzi na różnych stanowiskach wśród rodziców moich uczniów, włącznie z prezesami naprawdę dużych firm) - jest mi to obojętne. Dla mnie ważniejsze jest to, jaki to człowiek, czy da się z nim żyć w normalnych układach towarzyskich, biznesowych i już. Ale, jak znam życie, ludzie innych kwalifikują poprzez wykonywane przez nich zawody i firmy, w których pracują. Nieraz słyszałam: "pani X to pracuje w korporacji Z, jest kierownikiem, wie pani?" - mówione takim specjalnym tonem, z domieszką zazdrości i dumy jednocześnie.
    • mw144 Re: prestiż zawodowy 04.11.15, 07:23
      Punkt 1. Zdecydowanie.
    • nowi-jka Re: prestiż zawodowy 04.11.15, 08:02
      dla "jedna baba drugiej babie..." to wiadomo ze tytuł zrobi wrażenie "mój mąż z zawodu jest dyrektorem" ale gdybys szukała pracy to mysle ze wieksze wrazenie zrobi dobra firma w cv
    • kosmos_pierzasty Re: prestiż zawodowy 04.11.15, 08:04
      Osobiście? Ani jedno ani drugie nie robi na mnie wrażenia.
      Imponują mi ludzie, którzy stworzyli sporą, sensowną, firmę od zera. Rozumiem też że trudno dostać się na szczyt korporacyjnej drabiny i niezależnie od tego co myślę, o korporacjach, taki człowiek pewnie jakiś dodatkowy "punkt", by u mnie zyskał. I jeszcze, jeśli ktoś wyrobił sobie nazwisko i dodatkowo według mnie jest dobry w tym, co robi, a nie tylko znany, to też.

Ale tacy o jakich wspominasz? Normalne. Praca jak wiele innych. Chyba nie ma się tu czym specjalnie chwalić (jak mama mamie na bazarku opowiada wink ).
      • arista80 Re: prestiż zawodowy 04.11.15, 09:22
        Bardziej mi imponuje szczebel kierowniczy, bo zwykle jest to większa odpowiedzialność, a im mniejsza firma, tym zwykle rzeczy do ogarnięcia.
        W dużych kolosach zwykle wrażenie robi marka i to wszystko. Do większości z nich urządzają rekrutację porównywalną prawie jakby się starali o tron Anglii, a zakres obowiązków zwykle bardzo wąski a jak pojawi się coś spoza to taki "specjalista" wpada w panikę. Miałam do czynienia z wieloma takimi osobami. Bardzo dobrze pamiętam jedną dziewczynę chwalącą się, iż jest specjalistką od spraw księgowych w jednej z dużych takich firm. Zapytałam się jej o jedną rzecz i dziewczyna zbladła. Bo ona zajmowała się tylko działką A, a działka B, to już była dla niej czarna magia. No ale w CV nawa firmy robiła wrażenie. I to tylko jeden z przykładów.
        • pole_koniczyny Re: prestiż zawodowy 04.11.15, 09:49
          Święta prawda arista, przykład trafiony w dziesiątkę. Szkoda, że rekruterzy też nie zawsze o tym wiedzą.
    • joaaa83 Re: prestiż zawodowy 04.11.15, 10:10
      Myślę, ze jest to obojętne "zwykłym" ludziom.

Osobiście, lepiej bym się czułą z pozycją nr 2, jeśli zarobki i inne sprawy typu czas pracy pozostawałyby na takim samym poziomie. 10 lat temu powiedziałabym, że 1. Wydaje mi się, że im młodszy człowiek tym 1 będzie dla niego ciekawsza.
    • piesek_w_paski Re: prestiż zawodowy 04.11.15, 10:53
      Wg mnie prestizowa firma jest wazniejsza. Ja tam nie zajmuje jakiegos szczegolnego stanowiska, ale pracuje w wielkiej korporacji, znanej na cslym swiecie, o ktorej wiele ludzi mogloby tylko pomarzyc, i widze jak reaguja kiedy mowie, ze prscuje w firmie X. Wielkie oczy, zdziwienie i zaraz miloin pytan. A nie jeztem tam nie wiadomo kim. Ale mimo tego jak ludzie sie dowiadija, ze pracuje w TEJ firmie, to od razu tak jakby z wiekszym respektem, podziwem mnie traktuja.
      W sytuacjach towarzyskich bardziej interesuja sie firma w jakuej kto pracuje, niz zajmowanym stanowiskiem.
      Wiec wg mnie bardziej liczy sie nuzsze stanowisko w super firmie niz dyrektor w maloznanej.
    • ola_dom Re: prestiż zawodowy 04.11.15, 16:41
      Ja też uważam, że znana firma cenniejsza nade wszystko - przynajmniej w rozmowach na bazarze.
      Bo jak taka jedna pani drugiej pani powie, że jej dziecko pracuje na ten przykład w TE-LE-WIZ-JI, albo w MINISTERSTWIE - to choćby tam było brygadzistą nocnej zmiany od sprzątania - to jednak prestiż jest!
      A jak powie, że jest starszym konsultantem w jakiejś firmie private equity, o której na bazarze nikt nie słyszał - no to co to i kto to w ogóle jest...?
      • misiekzdzisiek2 Re: prestiż zawodowy 04.11.15, 17:59
        Na potrzeby bazarowe duża firma/ministerstwo. Na bazarze nie zrobiłby wrażenia licencjonowany doradca inwestycyjny zarządzający funduszem inwestycyjnym smile
    • saszanasza Re: prestiż zawodowy 04.11.15, 18:13
      dla mnie to bez znaczenie czy jesteś kierowniczką czy szeregowym pracownikiem
    • ola Re: prestiż zawodowy 04.11.15, 18:37
      Niestety albo stety prestiżowe są dla mnie zawody, które wnoszą dużą wartość do ludzkiego życia. Lekarz, pielęgniarz, nauczyciel, naukowiec opracowujący metody medyczne, strażak itd.
      A jeśli ktoś sprzedaje śrubki czy guziki, na średnim szczeblu czy kierowniczym, w dużej czy małej firmie - to już dla mnie żadna różnica i średni prestiż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka