Dodaj do ulubionych

macie szybkowar?

11.11.15, 16:42
stoję przed dylematem - chciałabym kupić sobie szybkowar, ale nie wiem jaki wybrać, tzn. jakiej firmy jest ok? jaka pojemność? na co zwrócić uwagę? no i gdzie szukać przepisów na dania z szybkowara?
podzielcie się proszę doświadczeniem
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: macie szybkowar? 11.11.15, 16:48
      mam duzy, na co dzien stanowczo za duzy, ale potrzebowalam wlasnie taki, na rosol idealny.
      Zastanow sie co i ile chcesz w nim gotowac.
      Przepisow specjalnie nie musisz szukac, do szybkowara byla dolaczona ksiazeczka z okreslonym czasem gotowania poszczegolnych produktow i to jest najbardziej przydatne.
    • sasanka4321 Re: macie szybkowar? 11.11.15, 16:56
      Ja mam. Nieczesto uzywam, ale tez nie wyobrazam sobie, ze molabym go nie miec. Gotuje w nim zawsze wolowine i buraki. Jesli cos musi sie gotowac dluzej niz 30 minut, siegam po szybkowar lub wolnowar (no, wtedy jest jeszcze dluzej, ale podczas mojego snu badz nieobecnosci). Do 30 min gotuje tradycyjnie.
    • dzoaann Re: macie szybkowar? 11.11.15, 16:59
      Mam fagora, duzy i maly. W duxym zupy, galabki itp. W malym gulasze, potrawki, ryz. Jak dla mnie jeden z lepszych zakupow do kuchni.
    • marcelina4 Re: macie szybkowar? 11.11.15, 17:00
      mam taki : www.silit.pl/753-large_default/econtrol-energy-red-65l.jpg
      z początku dużo używany, teraz mniej, drugi raz chyba nie kupiłabym, używałam właściwie tylko do rosołu, duszenia mięsa ( teraz dla odmiany mało gotuję mięsa, a więcej piekę ), ziemniaki gotują się w nim 8 minut, ale w sumie nie potrzebny mi był tak bardzo
      do szybkowara była dołączona książeczka z przepisami i tabelami czasów gotowania dla poszczególnych produktów, całkiem uzyteczna
    • ailia Re: macie szybkowar? 11.11.15, 17:10
      Mam fisslera, w komplecie jest jedna pokrywka i dwa garnki, maly i duzy. Zajechalam mu po 13 latach uszczelke, ale moge dokupic. Swietny jest.

Mam tez wolnowar i garnek do ryzu - uzupelniaja sie kapitalnie.
      • sasanka4321 Re: macie szybkowar? 11.11.15, 17:14
        Ja jeszcze do tego mam parowar - i ten uwazam za najbardziej potrzebny. Nie wyobrazam sobie ziemniakow, kalariora, brokulow czy fasolki szparagowej ugotowanych inaczej niz w parowarze. A zaplacilam za niego cos kolo 70 zl.
        • zuleyka.z.talgaru Re: macie szybkowar? 11.11.15, 17:17
          W szybkowarze mam stalowe sitko do gotowania na parze. W 10 min wszstko gotowe, ziemniaki w całości 15-20min, jak pokrojone na mniejsze części to też 10. smile w parowarze za długo to trwa smile
          • sasanka4321 Re: macie szybkowar? 11.11.15, 17:39
            > W szybkowarze mam stalowe sitko do gotowania na parze. W 10 min wszstko gotowe,
            > ziemniaki w całości 15-20min, jak pokrojone na mniejsze części to też 10. smile w
            > parowarze za długo to trwa smile

Owszem, w parowarze trwa to dluzej, niz w szybkowarze, ale dalej miesci sie to w moich zakladanych 30min, ponizej ktorych nie siegam po szybkowar. I tez jest proste - parowara nie trzeba pilnowac, nie wykipi, nie przypali sie, sam sie wylaczy. I lzejszy jest od szybkowara, latwiejszy do umycia, mniejszy (warzywa gotuje uzywajac tylko jednego sitka/koszyczka). Nie zastapi on szybkowara (poki go nie kupilam, prawie w ogole nie gotowalam wolowiny i burakow) ale do warzyw jest dla mnie lepszy/prostszy)
            • zuleyka.z.talgaru Re: macie szybkowar? 11.11.15, 19:10
              Nie wiem jak trzeba gotować, żeby cokolwiek w szybkowarze przypalić smile 10 lat używam szybkowarów i jeszcze mi się nie zdarzyło...
        • ailia Re: macie szybkowar? 12.11.15, 09:02
          No to ja mam sitko do garnka do ryzu. Robi sie rownoczesnie.
    • zuleyka.z.talgaru Re: macie szybkowar? 11.11.15, 17:15
      Ja mam Ambition. Uwielbiam. A ugotować w szybkowarze możesz wszystko smile
    • kkalipso Re: macie szybkowar? 11.11.15, 17:17
      Mam nawet dwa mniejszy i większy.
      Jak mam szczęście to żarełko wyjdzie idealne, jak już mniej - czyli źle zamknę przykrywkę, albo za duży ogień dam, czy za długo gotuję, to wiadomo- dramat. W najlepszym przypadku, dogotuję tradycyjnie w najgorszym spalone wywalę. Już nie mam ochoty ryzykować więc mało kiedy używam.
    • milka_milka Re: macie szybkowar? 11.11.15, 19:41
      Mam cztery, dwa 6l, jeden 4l i jeden 1,5l. Uwielbiam je, czasem zdarza się, że cały obiad gotuje się na kuchni tylko w szybkowarach. Fissler, trochę starsza linia.
      • annpierle Re: macie szybkowar? 11.11.15, 20:45
        Dla mnie szybkowar niezbędny. Wszystkie warzywa, zupy, wolowina, cielęcina w sosie...
        Choćby dla samych warzyw codziennie uzywam . 8 litrow. Polecam.
        • mikams75 Re: macie szybkowar? 11.11.15, 21:20
          z ciekawosci - jakie warzywa gotujesz w szybkowarze i ile czasu? Ja sie obawiam, ze by sie rozpadly co delikatniejsze. Zazwyczaj wrzucam na pare.
          • annpierle Re: macie szybkowar? 11.11.15, 21:38
            Wszystkie warzywa. Zawsze na parze. W książeczce jest podany czas od czasu dojścia do wrzenia i tego sie trzymam. Dzis wieczorem, na przykład, brukselka - 8 minut. Mam model z minutnikiem, który dzwoni, gdy dochodzi do pary, wtedy zmniejszam gaz, i drugi raz, po upływie czasu gotowania.
            • mikams75 Re: macie szybkowar? 11.11.15, 21:59
              hmm bo ja wyliczylam, ze w przypadku warzyw to oszczednosc czasu jest minimalna. Zanim sie para zbierze, czas gotowania i spuszczania pary to w zwyklym garnku do gotowania na parze tez mam juz gotowe.
              • zuleyka.z.talgaru Re: macie szybkowar? 11.11.15, 22:02
                Spuszczanie pary jest szybkie. Wkładasz szybkowar do zlewu, puszczasz na pokrywkę zimną wodę i po chwili gotowe smile (dużo szybciej niż normalne).
                • mikams75 Re: macie szybkowar? 11.11.15, 22:05
                  ok, wyprobuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka