anty_nick 18.11.15, 11:52 podpowiedzcie mi drogie Panie, jak wygląda doba hotelowa w odwiedzanych przez was hotelach? od której zameldowanie i do której wymeldowanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwoniaw Re: doba hotelowa 18.11.15, 11:59 Zameldowanie od 14.00/15.00 (chyba że mają dużo wolnych miejsc, wtedy właściwie non stop jest to możliwe), wymeldowanie do 10.00. Odpowiedz Link Zgłoś
vikatl Re: doba hotelowa 18.11.15, 14:36 Zameldowanie od 14-ej.Wymeldowanie 11 lub 12. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: doba hotelowa 18.11.15, 12:00 Zwykle tam gdzie jestem jest od 14 do 11.00. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: doba hotelowa 18.11.15, 12:24 Każdy hotel ma inaczej - początek między 12 a 14-tą, koniec między 10-tą a 12-tą. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: doba hotelowa 18.11.15, 12:25 14/15-11/12. W niektórych hotelach, gdzie są systemy lojalnościowe dostaje się lepszy pokój, internet i późne wymeldowanie, np. o 16. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: doba hotelowa 18.11.15, 12:56 Zwykle zameldowanie 14/15, wymeldowanie 10/12. Choć zdarzyło mi się nie raz, że po wcześniejszym zgłoszeniu mogłam się wprowadzić z godzinę wcześniej. Bardziej pilnowana jest ta godzina wymeldowania - podejrzewam, że chodzi o czas na sprzątanie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: doba hotelowa 18.11.15, 12:57 Zazwyczaj od 14 do 10-12, często z możliwością darmowego albo za drobna opłatą przedłużenia(oferty rodzinne). Odpowiedz Link Zgłoś
anty_nick Re: doba hotelowa 18.11.15, 13:17 dzięki. Bo już sie zastanawiałam. Mamy właśnie dobę hotelową u nas od 14 do 10 dnia nast. Oczywiście, jest możliwość wcześniejszego zameldowania się i pozostania w pokoju dłużej niż do 10 tej, ale słychać głosy( w ocenach), że doba do 10 rano to za krótko. Dlatego zadałam to pytanie, bo z tego co się orientuję, to raczej normalne godziny? Kurcze... a kiedy posprzątać pokoje? no dobra... czyli mamy tak bardziej normalnie jednak Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: doba hotelowa 18.11.15, 14:26 > Mamy właśnie dobę hotelową u nas od 14 do 10 dnia nast. Oczywiście, jest możliw > ość wcześniejszego zameldowania się i pozostania w pokoju dłużej niż do 10 tej, > ale słychać głosy( w ocenach), że doba do 10 rano to za krótko. Wiekszosc hoteli "biznesowych" ma do 10, do 12 spotkalam sie tylko w typowo wakacyjnych. Zawsze mozesz przeciez poprosic o przedluzenie do 11 > Kurcze... a kiedy posprzątać pokoje? Eee... To robi pokojowka Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: doba hotelowa 18.11.15, 16:32 pokojowka tez musi miec czas na sprzatniecie. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: doba hotelowa 18.11.15, 15:11 anty_nick napisał: > ale słychać głosy( w ocenach), że doba do 10 rano to za krótko. Nie zatrzymałbym się hotelu, w którym wyganiają o 10. Odpowiedz Link Zgłoś
anty_nick Re: doba hotelowa 19.11.15, 11:12 Jeszcze sie nie zdarzylo zebysmy kogos wyganiali jak to napisalas. Jest umowna godzina wymeldowania,jak jest mozliwe i ktos chce zostac dluzej to jest oczywiste ze zostaje. Nie rozumiem jednak "Oburzenia"?jesli kolejny gosc ma zarezerwowany pokoj i chce zameldowac sie o 14.Nie bylabys zla ,gdybys przyjechala do hotelu a tam ci mowią ze musisz czekac,bo pokoj nie gotowy? zauwaz ze nie wszystkie hotele to szeratony i.ma sie ograniczona ilosc pokoi,badz pokoje w danej kategorii sa zajete.I o ile wtedy moge "dac"pokoj lepszy znaczy wiekszy,o tyle gosciowi , ktory zarezerwowal pokoj 2os nie moze dac jedynki. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: doba hotelowa 18.11.15, 15:14 Oczywiście, że normalne godziny, jak komuś nocowanie do 10.00 to za krótko, to nikt mu wszak nie broni wykupić kolejnego dnia Serio, to sądzę, że takie opinie/oceny mogą pochodzić wyłącznie od ludzi, którzy oczekują, że wszystko za darmo dostaną i nie mają bladego pojęcia o funkcjonowaniu hoteli tak w ogóle. Zwłaszcza że nie podejrzewam, że im o 9.59 już pokojowa przebierała nogami pod drzwiami z odkurzaczem, tylko raczej nie mogli się "zacząć zbierać" w okolicach południa... Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: doba hotelowa 18.11.15, 16:41 Do 10:00 to jednak trochę krótko. Rano trzeba śniadanie zjeść, popakować się, dzieciaki ogarnąć. A 14:00 to dość wcześnie. Może lepiej to wszystko przesunąć? 12:00 - 16:00? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: doba hotelowa 18.11.15, 16:52 To chyba zależy też od tego, na jakich klientów dany hotel jest nastawiony. Jednak 10.00 to nie jest jakiś blady świt (zazwyczaj o tej porze lub niewiele później kończy się też wydawanie śniadań). O tej porze to już i dzieci są obudzone, umyte i ubrane, nie tylko w hotelu. Spokojnie można się przed śniadaniem spakować, spokojnie zjeść i się wymeldować, tym bardziej że nikt nie pilnuje przecież czasu co do minuty - no ale do południa się kokosić? Poza tym - zawsze znajdą się goście "z drugiej strony zegara", którzy uznają, że czekanie z zameldowaniem się do 16.00 to śmiech na sali, bo oni są wszak skonani po podróży/muszą się przygotować spokojnie na wieczór służbowy/rozrywkowy/ dzieci im zaraz padną i potrzebują miejsca na drzemkę etc. I szczerze mówiąc bardziej ich rozumiem niż tych, którzy się pół dnia wyprowadzać z hotelu muszą, bo inaczej nie zdążą. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: doba hotelowa 18.11.15, 17:01 10:00 to nie blady świt? No jak to. Nie wszystkie dzieci śpią do 6:00! Byłam ostatnio w paru hotelach, takich do 10:00, i muszę przyznać, że musiałam się specjalnie zrywać rano, żeby się ze wszystkim wyrobić. I jeszcze po śniadaniu zęby umyć i szczoteczki spakować. Zresztą autorka wątku pisze, że klienci jej narzekają, więc coś w tym jednak jest. Może warto się jakoś uelastycznić przynajmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
teliszon Re: doba hotelowa 18.11.15, 17:13 I dlatego lubię Accorhotels. czy Ibis budget za 39zl,czy Novotel ,bądż Sofitel za 500zl to doba hotelowa rowno 14.00-12.00. Jak nie ma obłożenia,to pokój i koło 9-ej rano udostępnią. Z hoteli korzystam w celach turystycznych i nigdzie mi się zazwyczaj nie spieszy Wiec pobudka przed dziewiąta,sniadanie przed dziesiąta,południe jako czas opuszczenia pokoju jest idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
anty_nick Re: doba hotelowa 19.11.15, 11:18 Daisy tak sie sklada ze te oburzenie to od ludzi ,ktorzy nocują z piatku na sob i zaszaleją na miescie. Hotel jest bardziej nastawiony na klientow biznesowych,co oczywiscie od tych klientow nie zdarzają sie.niskie oceny, tylko od takich co to przyjechali na np firmowe imprezy. Dzieci dotychczas mialam moze z trojke?czworke? A no i zostac to kazdy.by chcial.dluzej i czasem zostaja do 17/18/19 ale zeby zaplacic za kolejną dobe to juz nie bardzo.Tak gratisik posiedziec to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: doba hotelowa 19.11.15, 23:31 Odnoszę wrażenie, że chyba nie przepadasz za swoimi gośćmi. Naciągacze, krętacze i pijaki, co? Może bardziej stąd te negatywne oceny? Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: doba hotelowa 18.11.15, 21:25 Nigdy nie mielismy z tym problemu. Ostatnio udalo sie nam wstac, umyc i spakowac w 10 minut (2 doroslych + 2 dzieci do 10 lat). Ze sniadaniem uwinelismy sie w pol godziny. 14-10 zupelnie wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: doba hotelowa 19.11.15, 23:25 Wow, co za rekord. Samo mycie czterech osób w dziesięć minut to 2,5 łazienkominuty na osobę. A tu jeszcze pakowanie. I potem się dziwić, że podróżujący komunikacją publiczną narzekają na zapachy. Odpowiedz Link Zgłoś
piesek_w_paski Re: doba hotelowa 20.11.15, 10:26 Wstać umyć i spakować w 10 minut?????? Taaa, akurat uwierzę Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: doba hotelowa 18.11.15, 16:45 Doba hotelowa zwykle zaczyna się o 14/15, kończy 10/12. 14-10 to chyba najbardziej standardowe godziny. A że są tacy ludzie, że chcieliby, aby zameldowanie było o już 9 rano (wszak szkoda dnia marnować), a wymeldowanie o 19, to juz inna kwestia. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: doba hotelowa 18.11.15, 17:24 Wejdź sobie na booking i sprawdź, co oferuje konkurencja. Dla mnie 10 w hotelu powiedzmy bardziej "biznesowym" jest ok, w takim "wypoczynkowym" mniej. Ale pal sześć, w końcu wymeldowuje się tylko raz na koniec. Bardziej w czasie wakacji denerwują mnie bardzo wczesne śniadania, np wydawane do 9. O 9 to ja wstaje dopiero Odpowiedz Link Zgłoś
anty_nick Re: doba hotelowa 19.11.15, 11:22 peonka napisała: > Wejdź sobie na booking i sprawdź, co oferuje konkurencja. ja widzę, co jest na bookingu obserwuję "konkurencję" tylko problem w tym, że rezerwują cy nie czytają co jest napisane w ofercie patrzą na zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: doba hotelowa 18.11.15, 20:27 Jak dla mnie 10 to stanowczo za mało, choćby żeby zjeść śniadanie bez pośpiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: doba hotelowa 19.11.15, 11:39 To może przedłużcie do tej 11 skoro są takie głosy? w końcu klient nasz Pan! Ja tez wole opcję 11-12 niż 10 osobiście i jak mam podobny standard w podobnej cenie to patrzę na godziny wymeldowania i wybieram tam gdzie jest później(zameldowania mnie rzadko interesuje bo zawsze docieramy po niej). Odpowiedz Link Zgłoś
onaniejedna Re: doba hotelowa 18.11.15, 14:41 rożnie w Polsce ostatnio zameldowaliśmy się o 12 a wymeldowaliśmy o 14 (oczywiście za pozwoleniem recepcji) za granicą najczęściej zameldowanie o 14, wymeldowanie o 12 Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: doba hotelowa 18.11.15, 17:08 Hotele w UK zazwyczaj od 15 do 12. W Hiszpanii czasem od 16 do 12. Z zadnego hotelu mnie przed 12 nikt nie wypraszal. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: doba hotelowa 18.11.15, 17:16 no dla mnie ta 10 tez by byla zazwyczaj za wczesnie i pewnie na wakacje bym sobie pokoju w takim hotelu nie zarezerwowala. w hotelu w ktorym spie najczesciej (3-4 noce na miesiac) zameldowanie jest o 15, wymeldowanie o 13. Zawsze mozna poprosic o pozniejsze wymeldowanie (ja czasem pracuje do 13 i potem wracam dopakowac sie, przebrac i wyjezdzam o 14-15). No ale to duzy hotel wiec sa elastyczni. Moze zrob chociaz do 11? Odpowiedz Link Zgłoś
zales239 Re: doba hotelowa 18.11.15, 19:01 Niemcy - wymeldowanie do 11 zameldowanie od 15 Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: doba hotelowa 18.11.15, 22:23 zazwyczaj od 14 do 11-12, do 10 to wg mnie za wczesnie. Aczkolwiek w wiekszosci hoteli spokojnie dalo sie dogadac co do godzin i nigdy mnie nikt z zegarkiem nie wyrzucal. Jak planuje pojawic sie w hotelu dopiero wieczorem, to tez hotel informuje - niech maja czas na posprzatanie, wowczas do 14stej sprzataja te pilniejsze pokoje a reszte pozniej, znaja godziny przyjadzu/odjazdu gosci moga sobie prace lepiej zaplanowac. W bliskiej rodzinie ktos prowadzi maly pensjonat i tez sie pyta o godziny przyjazdu-odjazdu zeby wszystko zgrac w czasie i nie stac nad kims z samego rana, ze ma sie juz wynosic. Odpowiedz Link Zgłoś
anty_nick Re: doba hotelowa 19.11.15, 11:26 mikams75 napisała: > zazwyczaj od 14 do 11-12, do 10 to wg mnie za wczesnie. Aczkolwiek w wiekszosci > hoteli spokojnie dalo sie dogadac co do godzin i nigdy mnie nikt z zegarkiem n > ie wyrzucal. Jak planuje pojawic sie w hotelu dopiero wieczorem, to tez hotel i > nformuje - niech maja czas na posprzatanie, wowczas do 14stej sprzataja te piln > iejsze pokoje a reszte pozniej, znaja godziny przyjadzu/odjazdu gosci moga sobi > e prace lepiej zaplanowac. > W bliskiej rodzinie ktos prowadzi maly pensjonat i tez sie pyta o godziny przyj > azdu-odjazdu zeby wszystko zgrac w czasie i nie stac nad kims z samego rana, ze > ma sie juz wynosic. dokładnie tak robimy.Jeśli wiem,że na dany pokój kolejny gość przyjeżdża wieczorem, to spokojnie poprzedni gość możę sobie siedzieć. Umówmy się,że ta 10 to taka godzina plus minus.Nikt, nikogo nie wygania, jest to podana godzina, żeby gość wiedział,że jest jakaś godzina. Rzaaadko gość wychodzi punkt 10.I nie mam z tym problemu Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: doba hotelowa 19.11.15, 13:06 To może warto zmienić na 11 oficjalnie, skoro i tak pozwalacie zostać dłużej? Odpowiedz Link Zgłoś
anty_nick Re: doba hotelowa 19.11.15, 13:32 peonka napisała: > To może warto zmienić na 11 oficjalnie, skoro i tak pozwalacie zostać dłużej? niby tak. nie jest tak,że w co drugiej czy trzeciej ocenie jest wzmianka o za krótkiej dobie.. Dzwoniłam do koleżanek z trzech innych hoteli bo już "zgłupiałam" , tez mają takie godziny. I tam są hotele po 200/300 pokoi, więc moje 10 to pikuś. A jednak mają tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: doba hotelowa 19.11.15, 16:32 tez uwazam, ze w takiej sytuacji mozna zmienic, niektorych gosci moze to stresowac, ze musza sie przed 10 wyniesc a nie maja ochoty na dyskusje i proszenie sie. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: doba hotelowa 18.11.15, 22:39 W naszym pensjonacie doba hotelowa zaczyna się o 14 a kończy o 10 - u mnie dotyczy to sezonu , po sezonie te godziny są umowne i raczej przez nas nie przestrzegane. Podane godziny są w wielu hotelach i pensjonatach podobne.Wynika to z tego iż dany pokój trzeba przygotować na przyjęcie nowych gości. Odpowiedz Link Zgłoś
valtho Re: doba hotelowa 18.11.15, 22:49 Na ogół 14 zameldowanie, 12 wymeldowanie. Czasami przyjeżdżałam wcześniej, wyjeżdżałam później, ale to już po uzgodnieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: doba hotelowa 19.11.15, 13:49 Az sobie posprawdzalam wyjazdy z tego roku, wszystkie mialy dobe hotelowa do 12, od 14 lub 15 (14 w Europie, 15 po drugiej stronie Atlantyku). Doby hotelowej do 10 nie trawie, szczegolnie na wakacjach. Aha, nie znosze tez hoteli, gdzie wpadaja na pomysl, ze sprzatanie pokoi zaczyna sie zanim sie jeszcze sniadanie w restauracji hotelowej zdazy skonczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
anty_nick Re: doba hotelowa 19.11.15, 13:53 kasiamat00 napisała: > Az sobie posprawdzalam wyjazdy z tego roku, wszystkie mialy dobe hotelowa do 12 > , od 14 lub 15 (14 w Europie, 15 po drugiej stronie Atlantyku). Doby hotelowej > do 10 nie trawie, szczegolnie na wakacjach. > > Aha, nie znosze tez hoteli, gdzie wpadaja na pomysl, ze sprzatanie pokoi zaczyn > a sie zanim sie jeszcze sniadanie w restauracji hotelowej zdazy skonczyc. nie jesteśmy hotelem wakacyjnym Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: doba hotelowa 19.11.15, 15:06 w roznych hotelach bywałam , biznesowych i wakacyjnych i rodzinnych w zadnym nie ma wymeldowania do 10tej , co to w ogóle za pomysł ? tak to bywa w hostelach najczesciej jest ok 11.00 choc i 12. 00 sie zdarza osobiscie nie wybrałabym hotelu w którym wyrzucali by mnie zanim ze sniadania wrócę Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: doba hotelowa 19.11.15, 16:16 No spoko, tylko w hotelach biznesowych tez ludzie czasami zostaja 1-2 dni dluzej niz musza, zwykle na weekend. Szczegolnie, jesli przyjechali na tydzien do innego miasta i niekoniecznie planuja powrot w niedlugiej przyszlosci, Wtedy w ten weekend czlowiek chcialby sie wyspac, bo np. ostatniego dnia pojdzie na piwo z kolegami widywanymi raz na pol roku. Nie mowiac juz o tym, ze w hotelach biznesowych na weekend czesto zatrzymuja sie ludzie, ktorzy przyjechali do miasta z okazji jakiejs imprezy rodzinnej czy innej, a to czy sie po sobotnim weselu spi do 9 czy do 11 jakos dla wielu osob ma znaczenie. BTW, nie mysleliscie o innych godzinach check-outu w tygodniu i w weekendy, jak juz musicie miec te 10 w tygodniu? Przeciez inne godziny sniadan w weekend to standard. Duzo wam ludzi przyjezdza w sobote albo w niedziele wczesnym popoludniem, ze to sprzatanie to taki horror? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: doba hotelowa 19.11.15, 16:28 > Aha, nie znosze tez hoteli, gdzie wpadaja na pomysl, ze sprzatanie pokoi zaczyn > a sie zanim sie jeszcze sniadanie w restauracji hotelowej zdazy skonczyc. tez tego nie libie i zeby to obejsc idac na sniadanie wywieszam zawieszke - nie przeszkadzac i sciagam ja dopiero jak wychodze z hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: doba hotelowa 19.11.15, 17:01 Zameldowanie 14/15, wymeldowanie 11/12. Zawsze patrze na godziny, bo 10 rano to dla mnie za wcześnie. Może faktycznie przedłużcie o tę godzinę, jeśli stwierdzicie, że dacie radę ? Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: doba hotelowa 19.11.15, 17:36 Też uważam, że 10 to za wcześnie. Bywam w hotelach gdzie doba trwa od 14 (rzadko 15), do 12 (jeden raz zdarzyło się do 11). Hotelu z dobą do 10 nie wynajęłabym. Nie lubię rano się spieszyć, więc jeśli mam możliwość to wybrałabym właśnie hotel z dobą do 12. Jeśli spotkałaś się z takimi opiniami gości, może warto żebyście przedłużyli tą dobę choćby do 11. W końcu "klient nasz pan", a hotel wynajmuje się zwykle na doby, a nie na godziny . No chyba, że to inny rodzaj interesu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: doba hotelowa 20.11.15, 10:33 Najczęściej spotykane to przyjazd po 14.00 a opuszczenie pokoju do 11.00. Ale bardzo często spotkałam się z opuszczeniem hotelu do 10.00 i ta zarówno w PL, jak i w miastach europejskich i w USA. Z tym, że częściej opuścić hotel należy do 10.00 w hotelach biznesowych. Często zdarzało nam się nieodpłatnie przedłużyć opuszczenie hotelu do 12.00, natomiast po 12.00 przedłużenie jest z reguły odpłatne. Odpowiedz Link Zgłoś