Dodaj do ulubionych

Szlachetna Paczka

21.11.15, 16:38
Bierzecie udzial?
Jak tak, to od dzisiaj jest dostapna baza rodzin i z tego co widze to szybko rodziny "znikaja" - rano w moim wojewodztwie bylo o ponad 100 rodzin wiecej niz w tym momencie.

Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 16:42
      Wysyłam zawsze smsa. Moja koleżanka z pracy z kolei jako wolontariuszka od lat bierze w tym udział.
    • slonko1335 Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 16:44
      Nie, chyba że akurat ktoś ze znajomych czy szkoły chce "obrobić" jakąs rodzinę i mam akurat coś czego oni potrzebują a mi niepotrzebne.
    • mynia_pynia Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 17:43
      Tak, całą firmą.
    • ewa_mama_jasia Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 18:11
      Widziałam ten start akcji na Krakowskim Przedmiesciu. Sporo młodych ludzi z transparentami, wynajęta orkiestra wojskowa. Częstowali ciastkami. Sympatycznie wygladalo.
      • lucky80 Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 19:18
        właśnie ze znajomymi wybraliśmy rodzinę. Robię to 3 raz z rzędu. Fajna rzecz.
    • mama.nygusa Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 19:33
      Tak, szkola corki po raz kolejny wybiera rodzine, , zawsze sa to powazne i duze wydatki-kanapa, sprzet agd itp.
    • kota_marcowa Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 20:01
      Nie, nie wspieram patologii. Zwłaszcza, że niektóre rodziny życzenia mają z kosmosu.
      • ertyla Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 20:11
        Nie biorę. Właśnie zrobiłam przelew dla KASISI.
      • attiya Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 20:45
        jak Kota, patologii nie wspieram
        dobrze, ze choć jedna tu jest normalna
        • thea19 Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 21:30
          witajcie w klubie. ze dwa lata temu poczytalam o zyczeniach tych rodzin i wieku tych ich biednych dzieci (zazwyczaj blisko 30stki) i checi mi odebralo.
        • capa_negra Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 21:55
          Mam tak samo.
          Przeglądnęłam listę z mojej okolicy - nie twierdzę, że nie ma na niej osób potrzebujących, ale jak zobaczyłam na niej trzech alkoholików z sąsiedniej miejscowości (nawet imiona nie są zmienione 65, 42,38 lat), którym jest szczególnie ciężko po śmierci żony i matki, która również za kołnierz nie wylewała to mną zatelepało.

Zarezerwuję, jak co roku, moją dobroczynność dla wychowanków domu dziecka .
          Dzieci ucieszą się poprawy warunków życia o wyremontowanych kolejnych 2-3 pokoi
    • anika772 Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 20:04
      Tak, wezmę udział, ale pójdę na łatwiznę i zrobię przelew, nie będę kompletów paczek.
    • aagnes Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 20:15
      Chcialam wlasnie wybrac rodzine, ale strona nie dziala, wiec rozumiem, ze jest ruch. i bardzo dobrze.
      • lauren6 Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 21:35
        Tak, obecnie pozostało dużo mniej rodzin niż było np. rano. Te które pozostały w mojej okolicy mają oczekiwania przekraczające "standardową" paczkę: nowe meble, sprzęt agd. Wsparłabym rodzinę, która czeka na paczkę z prezentami i jedzeniem, a nie oczekuje że z okazji świąt ktoś urządzi im mieszkanie za free.

Może tacy ludzie również otrzymają pomoc, której oczekują. Podejrzewam, że prędzej od firm niż prywatnych osób.
    • lucy-luka Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 20:15
      kiedyś tak, od zeszłego roku - nie. wykryłam 2 poważne nadużycia, w tym jedna rodzina mająca dzieci w rodzinie zastępczej podstawiłam dzieci znajomych i próbowała w ten sposób wyłudzić pomoc. zgłosiłam do koordynatora, potem do Warszawy, a i tam mało chętnie chciano temat wyjaśnić. nie chcę być frajerem. naoglądałam się już jak się kwalifikuje rodziny, jak nie ma szans sprawdzić czy mówią prawdę, więc nie, dziękuję.
    • asia_i_p Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 20:16
      Tylko pośrednio - firma, w której mąż pracuje, bierze udział i oprócz pieniędzy firmowych (zaoszczędzonych z comiesięcznych wyjść do restauracji na koniec projektu) pracownicy dorzucają się po trochu.
      • kaz_nodzieja Re: Szlachetna Paczka 26.11.15, 15:06
        I przez takie oszczędności na wyjściach do restauracji bankrutuje właściciel, a kelnerki idą na bruk, być może nie mogąc znaleźć kolejnej pracy same lądują w Szlachetnej Paczce. Tacy z Was dobroczyńcy, zabraliście jednym (kelner i praca w gastronomii to ciężki kawałek chleba) by dać innym, Janosiki.
    • kropkaa Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 20:58
      Nie podoba mi się to, ale dla świętego spokoju wrzucam do puszki w pracy. Gdy czytam opisy rodzin, którym pomagamy, to nie wierzę, że coś to daje długofalowo. Ale niech sobie te kubusie wypiją, lego się pobawią dzieci.
      • migona Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 11:12
        właśnie nie wiem, skąd to założenie, że ta pomoc da coś długofalowo. Nie wczytywałam się w tą Szlachetną Paczkę aż tak mocno, ale no jest chyba takie nieme założenie, że ten szlachetny świąteczny gest sprawi cuda. I tutaj też w wypowiedziach przeważa rozczarowanie, że ło jakie rodziny, jakie wymagania, że to nic nie da.
        Ale przecież to nie ma coś dać. Oprócz chwilowej radości obdarowanych i poczuciu spełnionego dobrego uczynku u obdarowujących. Nikomu się życie super nie zmieni nawet jak dostanie nowe meble, czy sprzęt AGD. Owszem - pralka, czy lodówka coś ułatwi, ale nie stanie się nagle jasność i łaska z nieba na tych ludzi nie spadnie. Nie znajdą dnia następnego pracy, nie wyzdrowieją, nie przestaną być samotni/niezaradni etc.
        Myślę, że uczciwie jest sobie powiedzieć - ok, chcę im sprawić przyjemność - niech mają klocki/perfumy ew. niech mają AGD, ale nie oczekuję, że pod wpływem tego daru, tej szlachetności w paczce wink staną się "porządni", "nieroszczeniowi" i w ogóle cud malina. Albo uczciwie sobie powiedzieć - nie mam ochoty uczestniczyć w tej akcji i dawać prezentów obcym ludziom - i to też jest ok. Moim zdaniem nawet bardziej, niż dawanie i oczekiwanie cudów z okazji tego podarku.

• naomi19 Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 21:37
      Nie wspieram, nie lubię tej akcji.
      • wheels.of.steel Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 22:13
        Bo prowadzi ją ksiądz?
        • kropkaa Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 22:17
          Ksiądz? Z wywiadów wyłania się w raczej biznesmen w sutannie. I to raczej ekonomia starej daty.
          • wheels.of.steel Re: Szlachetna Paczka 22.11.15, 09:40
            Wole liberalizm ksiedza Stryczka, niz ekonomie nowej lewicy. Ale sam ks. Stryczek do mnie nie przemawia, jesli chodzi o poglady. Lebski facet, ale za bardzo broniacy PO. I nie widzi zagrozenia w uchodzcach.
        • naomi19 Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 22:38
          Nie, nie dlatego.
      • dankaimirek Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 11:41
        jak to sie wyszukuje?
    • mamma_2012 Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 22:34
      Dorzucam się do zbiórki prowadzonej w ramach tej akcji przez przedszkole.
      Chciałam też pomagać sama, ale opisy życia rodzin z mojej okolicy nie przystają do tutejszych warunków (zdrowi, pełnoletni lub prawie ludzie mogą u nas zarobić na życie, więc wolę pomóc dzieciom czy zwierzakom)
    • 18lipcowa3 Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 22:44
      Tak chętnie wezmę udział.
      W pierwszej kolejności jestem w stanie załatwić pracę wszystkim potrzebującym 18+ z tych listów.
      • livia.kalina Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 22:47
        A skąd masz takie możliwości załatwiania pracy? W całej Polsce?
        • naomi19 Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 22:58
          W obecnej sytyacji, gdy bezrobocia praktycznie nie ma (nie pracują ci, co nie chcą pracować), to nie byłoby zbyt trudne zadanie. Tylko po co pracować jak dają za darmo?
        • 18lipcowa3 Re: Szlachetna Paczka 22.11.15, 21:08
          livia.kalina napisał(a):

> A skąd masz takie możliwości załatwiania pracy? W całej Polsce?

Dla ludzi ze szlachetnej paczki stanę na rzęsach a pracę załatwię.
          Dawaj wszystkich 18+ którzy sie nie ucza, dawaj rencistów- pomogę dorobić.
          To byłaby MOJA POMOC w ramach szlachetnej paczki.
          • kota_marcowa Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 16:06
            He he syzyfowa praca,
            Pani Wiesława (50 lat) wraz z mężem Leszkiem (58 lat) są rodzicami pięciorga dzieci: Kamila (22 lat), Natalii (21 lat), Marcina (20 lat), Ilony (17 lata) i Kuby (10 lat).
            Rodzina radziła sobie dobrze, gdy pan Leszek pracował poza gospodarstwem rolnym, a dziadkowie pomagali finansowo i w opiece nad dziećmi.

Pan Adam (63 l.) mieszka razem z żoną Urszulą (57 l.) oraz dziećmi Agatą (26 l.) i Marcinem (28 l.)
            Rodzina dobrze radziła sobie we wcześniejszym życiu, oboje rodzice pracowali, zajmowali się domem oraz wychowaniem dzieci.

Jak czytam takie kwiatki, to nie wiem, czy śmiac się, czy płakać tongue_out
            • 0ldjoanna Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 17:25
              kota_marcowa napisała:

A dalej w tekście nie było, że te dzieci są niepełnosprawne? Bo jeżeli nie, to faktycznie słabo...
              • kota_marcowa Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 17:33
                No własnie nie. Porażka.
    • tol8 Re: Szlachetna Paczka 21.11.15, 23:22
      Tak.
      Jestem czynnym wolontariuszem i jak co roku włączam rodziny do akcji. Z tum,że ja jestem mega krytyczna i przez sito przechodzi 15% rodzin smile
      Mam za to perełki do zaoferowania znajomym i szefom smile
    • kk345 Re: Szlachetna Paczka 22.11.15, 01:01
      Nie. Pomagam rodzinom, wskazanym przez kogoś, komu ufam i mam pewność, ze moja pomoc zmienia coś w życiu konkretnych ludzi.
      W Szlachetnej Paczce mam zbyt wiele wątpliwosci co do doboru rodzin, np:

Pani X (47 l.) wraz z panem Y(44 l.) wychowują syna, Z(12 l.).
      Pan Y pracuje na stanowisku, które wymaga ciągłego podróżowania, wobec czego Pani X nie może podjąć pracy na pełny etat, ponieważ nie miałby się kto zająć synem, gdy ten skończy zajęcia w szkole

Wyobraziłam sobie wpis pani X na ematce- nie mogę pracować na pełen etat, bo nie mam z kim zostawić 12-latka...
      • tol8 Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 10:27
        Już ci odpowiadam- często, gdy rodzina ma kuratora, ten wymaga by dziecko nie siedziało samo popołudniami w domu bez opieki. Wtedy mobilizujemy mamę do znalezienia pracy w godzinach nauki syna.
        • kk345 Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 12:14
          Wychodzi więc na to, ze system opieki społecznej sam napędza tę patologię- bo akurat w dzisiejszych czasach rzadko który nastolatek ma ten luksus, by mama czekała w domu z obiadem...
          • premeda Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 15:23
            Oczywiście że tak. Najlepszym przykładem jest mój znajomy, od którego opieka wymaga zarabiania na dzieci najlepiej 1200zł na głowę, a z drugiej strony niepracowania, żeby się dziećmi osobiście zająć.
      • tomtom51 Re: Szlachetna Paczka 29.11.15, 21:58
        Witam jest jedna rodzina wielodzietna jest to rodzina która sie nie zakwalifikowała
        mają 4 dzieci dwóch synków 10 i 8 lat i dwie blizniaczki 4 lata od samego początku musieli walczyć o swoje treraz jest im cięzko ojciec choruje leczy sie od 5 lat nie może podjać pracy przez chorobe i niema też wykształcenia żeby znalesc normalna prace dlatego pracuje zezonowo matka dzieci cięzko pracuje dorywczo bo też nie może znaleść stałej pracy utrzymuja sie z rodzinnego 590 zł i kozystają z opieki
        rodzice mają po 30 lat jak by ktoś był by chętny pomóc tej rodzinie to proszę napisać skontaktuje z nią
        ja nie stety już nie moge pomuc bo pomogłem innej rodzinie a szkoda mi tej rodziny szlachetna paczka nie wiem czemu ich nie zakwalifikowała jak ktoś chętny to zapraszam podam namiary
    • hermenegilda_zenia Re: Szlachetna Paczka 22.11.15, 08:37
      Nie, ta akcja to dla mnie patologia do kwadratu i wspieranie patologii o kosmicznym juz wymiarze. Ludziska dostają kupę kasy w formie wyposażenia czy gadżetów za friko, a dalej chcą żyć na koszt innych. Chciałabym zobaczyć statystykę, jak te rodziny żyją rok, dwa, trzy po SP, czy ktokolwiek zmienił coś na lepsze - watpię. Wole pomagać osobom potrzebującym ze swojego otoczenia, nie anonimowym darmozjadom.
      • kota_marcowa Re: Szlachetna Paczka 22.11.15, 09:44
        No dokładnie, to już dawno przestała być "paczka", życzą sobie rtv, agd za kilka tysi, pogrzało chyba kogoś. Wcale bym sie nie zdziwiła, gdyby te dary opylali po świętach na wódę. Zresztą większość beneficjentów tej paczki powinna iść do roboty, ale po co skoro frajerzy dają.
        • phantomka Re: Szlachetna Paczka 22.11.15, 09:58
          Bralam udzial kilkukrotnie jako wolontariusz i sponsor. W tym roku koniec. Dobor ludzi do paczki jest nieprzemyslany. I mysle tu zarowno o kadrze, jak i os.potrzebujacych. Koordynatorzy niekompetentni, wymagania z dupy wziete, a do nastrafialy rodziny, o ktorych od dawna wiadomo bylo, ze probuja wyludzic paczki. Marnowanie czasu na weryfikacje (a na mnie suche lzy nie dzialaja), w sytuacji kiedy rodzin z prawdziwa bieda jest pod dostatkiem. To kwestia nieumiejetnej wspolpracy miedzy instytucjami.
        • landora Re: Szlachetna Paczka 22.11.15, 10:10
          W tym roku, o dziwo, lokalne rodziny nie wzbudzają we mnie takich wątpliwości jak poprzednio. Większość jest rzeczywiście potrzebująca i to nie ze swojej winy (przewija się motyw ciężkiej choroby).
          Za to w zeszłym roku zniechęciły mnie opisy typu "państwo X i Y wychowują czterech synów, z których najmłodszy ma 19 lat". Oczywiście, pracował tylko pan Y, pani X zajmowała się domem, a "dzieci" się uczyły. Ręce opadają.
        • tol8 Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 10:25
          Powiedz mi kota, kto sobie cokolwiek życzy???
          Rodziny zgłaszają potrzeby, często są tak zawstydzeni, że musimy z nich to wyciągać...Czasem sami wpisujemy- np lodówkę, ostatnio pani pokazała nam swoją- zamykała ją na taśmę klejącą, bo uszczelki nie trzymały, nie miała kasy na naprawę...
          Czasem rodzina mówi, że wszystko ma, wtedy proszę o oprowadzenie po domu- okazuje się, że dzieci nie mają biurek, krzeseł, lampek, śpią na materacach, rodzina nie ma sprawnej pralki a wstydzi się przyznać itp.
          • arwena_11 Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 11:18
            a powiedz mi skąd się w akcji biorą rodziny z dorosłymi niepracującymi "dziećmi" ok 30. To te dzieci nie mogą iść do pracy na kasę?

Dopóki wolontariusze będą przepuszczali kontrowersyjne rodziny, ludzie będą mieli mieszaneuczucia co do brania udziału w akcji
            • thea19 Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 11:22
              przejrzalam sobie troche rodziny - wszedzie alkoholicy albo dziecioroby albo jedno i drugie: rodzice lat 32 i 5 dzieci, pani nie moze isc do pracy bo zaraz rodzi 6 a pan ima sie zajec dorywczych. potrzebuja wszystkiego. ja bym zaczela od nauczenia ich stosowania antykoncepcji.
              • arwena_11 Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 11:38
                wiesz nam w akcjach gwiazdkowych też się zdarzało przyjmować kontrowersyjne rodziny. Ale tu działała zasada, żeby nie karać dzieci za debilizm rodziców.
                Ale jak w kolejnym roku rodzina nic nie zmieniła w swoim zyciu, to już do akcji nie przyjmowaliśmy. BYł jeden wyjątek, ale dlatego, że forsowała go jedna z organizatorek. Na szczęście od kilku lat już tamta rodzina nie ma wstępu do akcji.
                • hermenegilda_zenia Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 12:18
                  Wiesz, na akcjach gwiazdkowych można zrobić prezenty za kilkadziesiąt złotych, a w SP lista zamyka się zazwyczaj na kilku tysiącach, bo kaliber życzeń jest nie do udźwignięcia dla pojedynczego człowieka, nawet tego, który jest pełen dobrych chęci. Szlachetna paczka to nie upominki dające radość, to ryba zamiast wędki i zachęta do dalszego kombinowania, bo "ktoś się zawsze ulituje, tudzież uwierzy w nasze bajeczki i da". O poziomie wolontariuszy litościwie przemilczę, że przepuszczają ludzi nadających się jedynie pod opiekę kuratora i policji.
                  • arwena_11 Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 12:30
                    No właśnie. WIesz, ale kontrola osób zgłaszających się powinna być lepsza. Bo rozumiem raz popełnisz błąd, ale co roku ?
                    Przecież jakbyś znalazła tam rodzinę z dziećmi, gdzie matka się opiekuje najmłodszymi, ojciec pracuje ( za grosze ale pracuje ), dzieci zadbane w miarę możliwości, to byś nie miała wrażenia, że ktoś cię naciąga. I nawet ta lodówka czy pralka tak by nie raziły ( bo w kilka-kilkanaście osób da radę to zrobić ).
                    Ale jak widzisz rodzinę z "dziećmi", z czego wszystkie dzieciątka w okolicy 20-30 lat, to jednak zastanawiasz się czy ktoś nie robi sobie z ciebie żartów
                    • kaz_nodzieja Re: Szlachetna Paczka 26.11.15, 15:04
                      My w pracy kilka lat temu pomogliśmy samotnej matce z trojgiem dzieci, w informacji było podane, że Pani pracuje.
                  • kotekpsotek0 Re: Szlachetna Paczka 07.12.15, 10:29
                    Dokładnie. W tym roku biorę udział pierwszy i ostatni raz. Przed wyborem rodziny koszt paczki wynosił na oko ok. 1500zł a po wyborze wzrósł do ok. 5000tyś. To jakaś paranoja. Niby człowiek chciałby pomóc, a tu coś takiego. Nie wiem kto odpowiada za pisanie tych ,,życzeń,,? Czy wolontariusze myślą że te parę tysięcy ot tak wyskoczą mi z rękawa???
                    Ponadto nikt ze SP nie odpowiada na moje wiadomości co mam zrobić!!!
      • agus-ka Re: Szlachetna Paczka 22.11.15, 12:00
        Mnie ta akcja irytuje. Nie dokładam się do niej. W tym roku i tak chyba trochę przystopowano z oczekiwaniami, ale nadal mamuśki życzą sobie perfumy konkretnej firmy, a panowie gry (sic!)
        Co do skuteczności. Po raz drugi widzę rodzinę znaną mi z klasy od córki. Roszczenia nie mają końca, co roku brak kasy na ubrania, na materiały szkolne. Rodzice zdrowi, mieszkanie nowe komunalne, region bez bezrobocia, najmłodsze dziecko w przedszkolu, do pomocy sprawna babcia, os pełnoletnim synu nic nie wspomniano. W opisie jak bardzo mamusia jest czuła, a ja za każdym razem widzę jak pokrzykuje na dzieci. W klasie pani też ma oczekiwania, dzieci miały sponsorowane wycieczki dopóki rodzice nie kapnęli się co się dzieje. I co, okazuje się, ze jednak rodzice kasę na wycieczki mają tylko po co płacić jak inni dadzą. Dzieci też są tak wychowywane. Uważają, że każdy ma obowiązek się dzielić z nimi swoim wyposażeniem piórnika "bo ja nie mam". Takim ludziom nie zamierzam pomagać.
    • taka_pani_jedna Re: Szlachetna Paczka 22.11.15, 13:18
      Nie. Powiedzmy, że znam kogoś, kto był beneficjentem tej akcji. Pani po 30, fizycznie nic jej nie dolega, ale ma tzw. żółte papiery. Do tego jest nieprzeciętnie głupia, w jej wsi i w pobliskim mieście każdy o niej słyszał, bo pani robi za gwiazdę internetu, opisując wszystkie swoje przejścia i codzienne zajęcia na kilku różnych portalach społecznościowych. M.in. coś w rodzaju pamiętnika na FB (a tak, właśnie). Wychowuje samotnie dziecko, lat 12. Nie pracuje, mieszka na wsi z rodzicami, żyje z alimentów (ściąga komornik, tatuś mający rodzinę od początku wypiął się na dzieciaka) i zasiłków. Do pracy się nie ruszy, chociaż jak najbardziej by mogła, ale wiecie...zabiorą jej zasiłek no i kto da dzieciaczkowi obiadek jak wróci ze szkoły. Dziecko było 4 lata w rodzinie zastępczej, ze względu na problemy z głową tej pani. Oddali jej dzieciaka, warunkiem było pójście do pracy i bycie pod kontrolą kuratora. Ale pani do pracy nie pójdzie (j.w.) Pani to istne kuriozum, obiekt plotek na wielu (podobno) forach internetowych, ze względu na swoją hmmm.... barwną historię i bycie nieprzeciętnym, acz cwanym dnem intelektualnym.
      I tak sobie żyje, a naiwni jeszcze ją sponsorują.
      Mam wrażenie, że cała ta akcja podobna jest do pomocy tzw. imigrantom. Chce się pomóc przede wszystkim ze względu na dzieci, a finalnie sponsoruje się patologię.
    • liz.corps Re: Szlachetna Paczka 22.11.15, 13:25
      Nie, ze względu na bezczelność i roszczeniowość "potrzebujących".
    • bbasia5 Re: Szlachetna Paczka 22.11.15, 18:05
      W tym roku już nie biorę udziału. Śmieszą mnie "dodatkowe życzenia" jak: perfumy, golarki z trzema ostrzami, kosmetyki dla alergików itp. Rozumiem jeszcze, że dzieci chcą jakieś zabawki, ale dorośli ? Ja gdybym miała faktyczne potrzeby i zależałoby mi na takiej pomocy, nie śmiałabym prosić o jakieś perfumy czy kredki do oczu dla alergików. Jak dla mnie postawa roszczeniowa i brak wstydu. Rozumiem jakieś kapcie, getry, piżamę, ale perfumy ? Panie w większości "po opuszczeniu przez partnera", czyli niziny społeczne. Kupowac trzeba im wszystko: jedzenie, ciuchy, chemię gospodarczą, lodówki, pralki, odkurzacze, piecyki, pościele, kołdry, ręczniki, czajniki, koce, przybory szkolne - czyli kupę pieniędzy na to trzeba. I tak chyba w tym roku trochę spasowali. Do tego węgiel na zimę, a ja się pytam, z MOPS-u węgla nie dostaną ?
      • aankaa Re: Szlachetna Paczka 22.11.15, 21:34
        Panie w większości "po opuszczeniu przez partnera", czyli niziny społeczne

no to pojechałaś...
      • tol8 Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 10:21
        Oj, niedoświadczona jesteś...
        Rodzina MUSI podać coś, co chciałaby dostać na prezent. Nikt nie ma roszczeń, nikt się przed szereg nie wypycha. Wszyscy domownicy mają podac co chcą w prezencie pod choinkę- do 100-150 zł. Często proszą o perfumy, bo ich zwyczajnie na nie nie stać. Często są to zestawy kosmetyków, dla dzieci właśnie reklamowane zabawki...Czasem proszą o bilety do teatru/opery/aquaparku...
        Kosmetyki dla alergików- proszą, bo odpowiadają
        Poczekamy, aż ciebie opuści mąż i mimo wyższego wykształcenia i sporej wypłaty, kuchennej zabudowy i samochodu staniesz się dla nas nizinami społecznymi... na pytanie zawarte w ankiecie- Czy ktoś z rodziny ma uczulenia, alergie, wymaga specjalnej diety itp...
        Zapoznaj się z ideą mądrej pomocy, nie włączamy roszczeniowych rodzin. Jeśli np wchodzimy do domu, gdzie jest czwórka domowników, skrajna bieda i brak pralki, to wpisujemy to w potrzeby.
        • arwena_11 Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 11:23
          Dziewczyno prezenty za 100-150 zł od osoby pod choinkę to nie jedna normalna rodzina nie ma.
          Jak w rodzinie 5-6 osób, to na same prezenty ktoś ma wydać 1000? Żartujesz? A zestaw kosmetyków z Tesco czy innego marketu za 20-30 zł nie łaska?

Siedzę w akcjach gwiazdkowych od ładnych kilku lat. Akcje skierowane na dzieci. I nigdzie nie ma prezentów za takie kwoty. Roszczeniowe osoby nie są przyjmowane. Trzeba mieć szacunek dla darczyńców, bo oni się dzielą tym co mają.
          • dziennik-niecodziennik Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 11:32
            Ty, no ja nie wiem jak u was, ale u mnie w karcie jest wyraźnie napisane ze "prezent DO 100zł". czyli ze moze byc mniej, ale max 100zł.
            mozesz wydac mniej.
            • arwena_11 Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 11:35
              Ja się odnoszę do postu powyżej do 100-150, więc raczej nie będą zachwyceni takim za 15?
              Moim zdaniem powinna być dolna granica określona ( jak ktoś kupi droższy to jego sprawa )
              • dziennik-niecodziennik Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 11:43
                po pierwsze - to jest granica dla biorcy prezentu, nie dla dawcy. po prostu techniczne ustalenie że biorca nie moze sobie życzyc nic droższego niz to 100-150zł.
                po drugie - tańsze mozna dać zawsze. jak np u mnie jest ze dziecko chce sportowe buty, to równie dobrze mogę mu kupić takie za 40zł jak i za 120zł. to juz zalezy od "rozmachu" darczyńcy.
                po trzecie - jakby była ustalona dolna granica to dopiero byłoby gadania ze roszczeniowcy, że jak to, a taniej to nie mozna?...
      • dziennik-niecodziennik Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 11:14
        ale to są DODATKOWE życzenia.
        takie wymarzone coś, taki prezent tylko i wylacznie dla siebie, taki właśnie - z braku lepszego słowa - luksusowy dodatek.
        to i ludzie podają takie właśnie wymarzone rzeczy. co w tym dziwnego?
    • edelstein Re: Szlachetna Paczka 22.11.15, 23:41
      Przejrzalam rodziny przypadkowe i mnie b zaciekawila ta rodzina:

www.szlachetnapaczka.pl/wybor-rodziny/action,step4,ids,11,idw,1151,idf,500200.html#position

Pani Ola ( 35 l.) wraz z Panem Mariuszem ( 37 l.) wychowują trójkę dzieci: Ale (9 l.). Jasia ( 7 l.) oraz Pole ( 2 l.)
      Jak ma sie to do tego:

Julia - lalka gadająca Rafał gra FIFA 2015 Sylwia pamiętnik Wioletty Renata - niespodzianka Marcin - niespodzianka

Blad przy wpisywaniu czy co?
      • bbasia5 Re: Szlachetna Paczka 22.11.15, 23:56
        Ja to samo zauważyłam. Niespójność imion, w jednym miejscu pani Teresa, a za chwilę pani Regina, pani Wiesława, a kawałek dalej pani Wacława. Myślę, że to niechlujność wolontariuszy, którzy zmieniają dla niepoznaki imiona, ale nie trzymają się tych zmian jak widać z konsekwencją w dalszym tekście.
      • agus-ka Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 11:30
        na konsolę ich stać... kurcze, a ja pracuję i odmawiam takiego wydatku. Może lepiej opłata za udział w szkółce piłkarskiej. U jednej rodziny znalazłam tylko w potrzebach korepetycje dla dziecka...
        • arwena_11 Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 11:33
          niekoniecznie konsola, na PC też jest Fifa, tyle że wymagania sprzętowe ma chyba całkiem duże, więc na starym kompie nie pochodzi. Moze w zeszłorocznej akcji dostali kompa?
          • kota_marcowa Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 15:27
            na PC też jest Fifa, tyle że wymagania sprzętowe ma chyb
            > a całkiem duże, więc na starym kompie nie pochodzi. Moze w zeszłorocznej akcji
            > dostali kompa?

No i takie życzenia są dla mnie mega bezczelne, jak i oczekiwanie, że ktoś im umebluje i wyposaży w agd i rtv mieszkanie. Taka roszczeniowośc odstrasza darczyńców, plus jak juz wyżej było napisane, kwalifikowanie bezrobotnych alkoholików z dziećmi koło 30.
            Zwłaszcza, że sporo zwykłych, normalnie pracujących ludzi, którzy taką normalną paczkę typu zabawki, kosmetyki, słodycze by zrobili, zwyczajnie nie stać, żeby sobie kupować takie zbytki, a co dopiero jakimś patolom. Niektórym chyba nieźle peron odjechał.
            • arwena_11 Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 15:32
              Kota jak chcesz zrobić dobry uczynek to idź na pomocne albo zapraszam na FB
              • kota_marcowa Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 15:48
                Regularnie robię paczki dla zwierząt w schronisku i wspieram kocią fundację, zwierzaki w przeciwieństwie do beneficjentów różnych akcji pomocowych, nie mogą pójść do pracy wink
                • arwena_11 Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 16:40
                  a z tym się zgodzę, od dwóch lat pomagam zwierzakom. Zdecydowanie sa wdzięczniejsze.
    • stacie_o Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 10:43
      W firmie organizujemy. jako osoba prywatna nie zdecydowałabym się. Poziom potencjalnych nadużyć jest tam moim zdaniem z byt wielki. Nie szukałam długo, losowo wybrane województwo i dwie rodziny, przy czytaniu opisów których człowiek się zastanawia, czy aby na pewno nie pomaga naciągaczom.

Pani Julii wiodło się dość dobrze, gdy mieszkała w Warszawie wraz z mężem i dziećmi. Jej problemy rozpoczęły się, gdy podżyrowała swojemu byłemu mężowi kredyt. Obecnie komornik próbuje ściągnąć od niej należność (33000 zł), a były parter unika kontaktu w tej sprawie. Pani Julia przeprowadziła się do innej miejscowości z miłości. Jednak, po pewnym czasie, dostała wypowiedzenie umowy najmu i przeprowadziła się do Pana Łukasza. W mieszkaniu nie ma łazienki, a administracja nie zgadza się na jej wybudowanie. Mieszkanie jest bardzo skromne. Rodzina stara się przeprowadzać drobne remonty, ale pieniędzy wystarcza jedynie na zaspokojenie najważniejszych potrzeb. Kacper i Daria uczą się w zawodówce, aby szybciej podjąć pracę zarobkową. Daria ma rocznego syna. Jej były narzeczony i jego siostra stosowali wobec niej przemoc fizyczną i psychiczną i odebrali jej dziecko na podstawie fałszywych oskarżeń. Daria stara się jak najczęściej odwiedzać synka i ma zamiar go odzyskać. Po odliczeniu kosztów utrzymania mieszkania od przychodów z pracy i praktyk dzieci, na jednego członka rodziny przypada 159,80 zł.
      hybrydy (Daria),alsamy do ciała, kosmetyki do buzi, fluid (jasny, naturalny), brązowa kredka do brwi

Pani Magdalena jest matką 11 dzieci. Pięcioro z nich trafiło do domu dziecka. Jednego syna zaadoptowali rodzice pani Magdaleny. Jeden mieszka ze swoją partnerką. Marzeniem pani Magdaleny jest to, aby wszystkie dzieci były przy niej. Mimo ciężkiej sytuacji, rodzina twierdzi, że sa osoby bardziej potrzebujące od nich.
      Magdalena - kosmetyki (farba do włosów, krem, szampon), Tomasz - kosmetyki (perfumy, dezodorant, krem), Łukasz - kosmetyki (perfumy, dezodorant, pianka do golenia), Wiktoria - telefon używany,
      • mdro Re: Szlachetna Paczka 25.11.15, 16:27
        Ale co Ty chcesz od ludzi, którzy chcieliby dostać podstawowe rzeczy typu dezodoranty, szampon, pianka do golenia, krem? Bo farba do włosów i "perfumy"? (Pewnie woda po goleniu, bo o chłopaków chodzi).
        • stacie_o Re: Szlachetna Paczka 26.11.15, 11:06
          To, że o pozostałej piątce dzieci w DD ani słowem....I raczej tam nie mają ani perfum, ani telefonu używanego.
    • dziennik-niecodziennik Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 11:08
      a w tym roku chyba wezmę. dostałam w lokalnym mopsie jedna rodzinę, bardzo fajnie to wygląda, zresztą - z widzenia ich kojarzę.
      podoba mi się że - przynajmniej u nas - do SP patologii nie kwalifikują. nie biorą do niej ludzi ktorzy potem takie dary przepiją, sprzedadzą itd. Żeby dostac się do akcji trzeba próbowac zmienić coś w swoim życiu, próbowac się wygrzebac z bałaganu w ktory się wpadło. w opisie rodziny są wykazane konkretne działania jakie rodzina podjęła zeby poprawić swoje życie.
      poza tym "moja" rodzina ma bardzo fajne, realne, niewygorowane wymagania. widac że nei chca naciągnąć.
    • margotka28 Re: Szlachetna Paczka 23.11.15, 13:18
      biorę udział. Jako wolontariusz oraz darczyńca. od 5 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka