Dodaj do ulubionych

A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic?

24.11.15, 17:21
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19236128,turcja-zestrzelila-odrzutowiec-w-poblizu-granicy-z-syria.html#MT
Robi się gorąco i nieprzyjemnie.
Przyznam, że mi się nieswojo zrobiło, zwłaszcza w kontekście przepowiedni o 3 wojnie światowej, którą zresztą już mamy i końcu świata 25 listopada.

Nie wierzę w takie rzeczy, ale ten koniec świata ma dla mnie raczej wymiar symboliczny - koniec świata, jaki do tej pory znaliśmy. (No mam nadzieję, że ruscy jednak są rozsądni i nie walną jakąś atomówką wink )
Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 17:25
      ........C...E....N...Z....U...R....A....................................................
      Skasowałam co napisałam bo by mnie jeszcze zamkli.
    • melancho_lia Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 17:33
      przepowiedni o końcach świata i trzecich wojnach było multum.
      Są tak napisane, by można je było do wszystkiego post factum dopasować, więc tu olewka.
      Owszem niefajnie to wygląda. Ale z drugiej strony my szare emamy nie mamy na to wszystko wpływu. Można obserwować i co najwyżej szykować się do ucieczki- bo ja wiem na Islandię albo na Marsa?
      • kota_marcowa Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 17:40
        > przepowiedni o końcach świata i trzecich wojnach było multum.

Och tak, dlatego pisałam żartobliwie smile Na ten głośny koniec świata w 2012 roku zdaje się, moja koleżanka urlop wzięła, bo stwierdziła, że woli zginąć we własnym domu big_grin

Ale nie jest przyjemnie obserwować, jak na naszych oczach robi się coraz większy rozpizd (przepraszam za wyrażenie, ale w kontekście zamachów, terroryzmu, napływu masy uchodźców i jeszcze ruskich jako wisienka na torcie do tego, wydało mi się najlepiej odzwierciedlające obecną sytuację)
        • kaz_nodzieja Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 17:43
          Szykuj weki, zapas wody pitnej i alkoholu. Oszczędności wymień na złoto, jeżeli masz na tyle - brylanty.
      • rosapulchra-0 Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 17:53
        melancho_lia napisała:

> Są tak napisane, by można je było do wszystkiego post factum dopasować, więc tu
        > olewka.
        > Owszem niefajnie to wygląda. Ale z drugiej strony my szare emamy nie mamy na to
        > wszystko wpływu. Można obserwować i co najwyżej szykować się do ucieczki- bo j
        > a wiem na Islandię albo na Marsa?

Na Marsie podobno woda jest wink
        A tak na serio, masz 100% racji.
      • beataj1 Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 17:59
        Do jakiej ucieczki. Naprawdę sądzisz że ktokolwiek nas przyjmie?
        • melancho_lia Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 18:20
          Na Marsie jest szansa wink
          • beataj1 Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 18:22
            Ciężko będzie odpowiednia tratwe znaleźć. Ale wierzę w polską myśl techniczną
      • olena.s Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 19:18
        > Są tak napisane, by można je było do wszystkiego post factum dopasować,

Na ogół tak, ale nie zawsze.
        Dość konkretna jest XVIII-wieczna przedśmiertna przepowiednia Eliasza ben Salomona Zalmana, czyli wileńskiego matematyka i rabina zwanego Wzniosłym. Miał on niedługo przed śmiercią powiedzieć tak:"Kiedy usłyszycie, że Rosjanie zdobyli Krym, to powinniście wiedzieć, że czasy Mesjasza się rozpoczęły, że słychać już Jego kroki. A kiedy usłyszycie, że Rosjanie dotarli do Konstantynopola (Stambuł), to powinniście założyć szaty szabatowe i już ich nie zdejmować. Oznacza to bowiem, że Mesjasz może przyjść już w każdej chwili".

O przepowiedni zrobiło się głośno w dwieście lat póżniej, kiedy półtora roku temu Rosja zaanektowała Krym. Izraelski felietonista, który o niej przypomniał, zakończył tekst następująco: "Nie wiem czy premier Turcji Erdogan wie o rosyjskich planach co do Stambułu, ale na waszym miejscu oddałbym szabatowe szaty do czyszczenia, tak na wszelki wypadek."
        Wtedy było to całkiem dowcipne.
        Z drugiej strony to już drugi zabór Krymu przez Rosję (poprzedni był w XIX wieku). Może więc jednak do trzech razy sztuka?
        • marzeka1 Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 21:35
          O dzięki, Oleno, za takie namiary.

A odnośnie końca świata- lubię ten wiersz Miłosza, jest taki prosty, ale przemawiający- przynajmniej do mnie smile

"Piosenka o końcu świata

Czesław Miłosz
          W dzień końca świata
          Pszczoła krąży nad kwiatem nasturcji,
          Rybak naprawia błyszczącą sieć.
          Skaczą w morzu wesołe delfiny,
          Młode wróble czepiają się rynny
          I wąż ma złotą skórę, jak powinien mieć.
          W dzień końca świata
          Kobiety idą polem pod parasolkami,
          Pijak zasypia na brzegu trawnika,
          Nawołują na ulicy sprzedawcy warzywa
          I łódka z żółtym żaglem do wyspy podpływa,
          Dźwięk skrzypiec w powietrzu trwa
          I noc gwiaździstą odmyka.

A którzy czekali błyskawic i gromów,
          Są zawiedzeni.
          A którzy czekali znaków i archanielskich trąb,
          Nie wierzą, że staje się już.
          Dopóki słońce i księżyc są w górze,
          Dopóki trzmiel nawiedza różę,
          Dopóki dzieci różowe się rodzą,
          Nikt nie wierzy, że staje się już.

Tylko siwy staruszek, który byłby prorokiem,
          Ale nie jest prorokiem, bo ma inne zajęcie,
          Powiada przewiązując pomidory:
          Innego końca świata nie będzie,
          Innego końca świata nie będzie.".
    • kaz_nodzieja Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 17:42
      O końcu świata słyszę regularnie od 30 lat, za każdym razem ma być w obecnym, najpóźniej przyszłym roku. Po 24 "końcu świata" przestałem przepijać wszystko i zacząłem odkładać z myślą o przyszłości.
      • kota_marcowa Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 17:47
        He he, ale żeście się uczepili tego końca świata. Przyznasz jednak, że to naprawdę, koniec takiego świata jaki znaliśmy.
        No koniec świata, żeby ostrzegano przed wyjazdami do Belgii, czy Francji.
        • kota_marcowa Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 17:48
          Całkiem możliwe, że moje dzieci albo wnuki nie zobaczą na żywo wieży Eiffela, bo albo ją wysadzą islamiści albo Francja będzie kalifatem i strach będzie tam wjechać. Smutne.
          • kaz_nodzieja Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 18:01
            Już teraz strach jechać, żeby nie było że tylko w Polsce taka panika, angielskie biuro oferuje pełen zwrot kosztów jeżeli ktoś już zapłacił za wycieczkę, ale się rozmyślił. Smutne czasy.W dodatku nie można krytykować bo zaraz wątek leci i to przez ludzi, których kiedyś miałem za rozsądnych forumowiczów, bardzo przykre, przejrzą na oczy dopiero gdy z wiadomej ręki zginie ktoś im bliski.
    • aniani7 Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 17:47
      Polko powiedział, że nie walną.
    • d.o.s.i.a Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 17:58
      Zestrzelenie bombowca to jedno. Ale strzelanie do pilotow to juz chyba podpada pod zbrodnie wojenna? Czy sie myle?
      • kota_marcowa Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 18:12
        Makabryczne, ale wolałabym żeby mnie zastrzelili, niż dostać się do niewoli islamistów.
    • zielonelato patrz wątek Rosja/NATO na forum, niżej n/t 24.11.15, 18:14
    • iwoniaw przeklejone: autor - woman_in_love 24.11.15, 18:25

demokr.opozycja syryjska zastrzeliła ros.pilot.

woman_in_love 24.11.15, 17:42 Odpowiedz
      dodajmy, demokratyczna opozycja popierana przez Turcję. Oj, islamiści z Turcji ostro idą w obronę sponsorowanych przez siebie terrorystów. Ocieramy się już powoli o 3 WŚ.

A ten ros. pilot to rozumiem pokojowo orał pole

iwoniaw 24.11.15, 17:51 Odpowiedz
      traktorem w pasie nadgranicznym, jak w wiadomym kawale? big_grin

Re: A ten ros. pilot to rozumiem pokojowo orał po

beataj1 24.11.15, 18:09 Odpowiedz
      No co ty. Wcale go tam nie było. Rosja ma długą tradycję żołnierzy których wcale nie było.tam gdzie byli. Albo takich co to przestawali być żołnierzami w momencie pojmania. Czary normalnie.
      Choć fakt robi się nerwowo.

Re: demokr.opozycja syryjska zastrzeliła ros.pilo

zielonelato 24.11.15, 18:13 Odpowiedz
      Od takich "niewinnych " incydentów zaczynały się wszystkie konflikty zbrojne. Wypowiedziałam się już na ten temat w wątku Rosja/NATO niżej. Tak, budzi to niepokój.
      Swoja drogą , po co powielać te same wątki?( są już 3 takie na forum)
      • iwoniaw Re: przeklejone: autor - woman_in_love 24.11.15, 18:25
        Zielonelato - słuszna słuszność wink
        • zielonelato Re: przeklejone: autor - woman_in_love 24.11.15, 18:33
          A dziękujęsmile
    • iwoniaw Przeklejone: autor - maadzik3 24.11.15, 18:34
      NATO i Rosja
      maadzik3 24.11.15, 10:24 Odpowiedz
      Samoloty formalnie (już chyba tylko) należącej do NATO Turcji zestrzeliły rosyjski mysliwiec, który wg Turków naruszył przestrzeń powietrzną Turcji a wg Rosjan nie (granica turecko-syryjska). Turcja zgodnie z traktatem sojuszniczym zwołała zebranie NATO. Fajnie jak w czasie kryzysu kubańskiego cholera sad
    • maadzik3 Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 19:31
      Tak o tym pisze Rzepa
      www4.rp.pl/Konflikty-zbrojne/151129666-Rosyjski-komentator-Mozliwa-wojna-z-Turcja.html
      cytując rosyjskie źródła (te pono bardziej niezależne)
      Nie brzmi dobrze
      Wiem, nie brzmiało wiele, wiele razy i na raie kończyło się w większości wypadków dobrze, ale jednak jest to bardzo ponura sytuacja
      • zielonelato Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 19:36
        Mam nadzieję, że nie dojdzie do otwartej rosyjsko-tureckiej wojny. Zyskałoby na niej tylko państwo islamskie w myśl zasady, gdzie dwóch się bije trzeci korzysta. A tego trzeciego, czyli IS zwalczać skutecznie powinni wszyscy.
      • turzyca Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 19:41
        > Nie brzmi dobrze
        > Wiem, nie brzmiało wiele, wiele razy i na raie kończyło się w większości wypadk
        > ów dobrze, ale jednak jest to bardzo ponura sytuacja

To co mnie naprawde martwi to to:

www4.rp.pl/Finanse/311189938-Premier-Rosja-w-klopotach.html
        • zielonelato Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 19:52
          Boisz się, że z tej pogłębiającej się biedy Rosjanie będą szukali wojny? Fakt , bieda była i jest najczęstszą przyczyną wojny. "Standardowa" i tradycyjna w historii była napaść na bogatszych np. sąsiadów. Ruscy mają w tym doświadczenie.
    • ruda.anka2 Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 19:48
      Niektórzy piszą, że strącenie samolotu było wynikiem rosyjskich ataków na część Syrii gdzie mieszkają Turkmeni (walczą z Asadem). Ale że tak naprawdę chodzi o tanią ropę, którą kupują od Państwa Islamskiego. Zresztą chwilę wcześniej Turcy żądali by inne państwa uznały Państwo Islamskie. Tak że nasz sojuszik z NATO jest sojusznikiem Państwa Islamskiego. W ich interesie jest sprowokować NATO do wojny z Rosją. Tym razem nie Rosja wkręca mam wrażenie.
      Mam nadzieję że NATO się wypnie.
      • hermenegilda_zenia Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 20:12
        Wiesz co, w sumie można by tylko śmiechem zbyć te twoje ignoranckie wywody o Turcji jako sojuszniku ISIS, gdyby sprawa nie była poważna. Tak się składa, że to Turcja od przynajmniej 2 lat ponosi wraz z Jordanią i Libanem główny ciężar syfu dziejącego się w Syrii i nie mając wsparcia, ani kasy takiej jak Unia utrzymuje wyłącznie za swoje prawie 2 miliony uchodźców. Tak, z pewnością kochają i wspierają Państwo Islamskie. Dla Turcji to, co dzieje się w Syrii jest potwierdzeniem tego, z czym walczą u siebie - bardzo często krwawo, a czego najbardziej znanym przykładem są Kurdowie - że jak w danym państwie różne grupy etniczne czy religijne poczują się za pewnie, to zaczyna się jazda. Dlatego do niedawna (dopóki Erdogan nie zaczął sobie pozwalać) świeckość państwa tureckiego była najważniejszą wartością i gwarantem stabilności, i dlatego też wszystkie mniejszości a grup tych jest w Turcji kilkadziesiąt są trzymane za mordę.
        • ruda.anka2 Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 20:40
          Może jesteś nie na bieżąco i nie wiesz, że szef tureckiego wywiadu określił ataki Rosji na Syrię atakami na islam i stwierdził, że należy zaakceptować istnienie Państwa Islamskiego.
          O tym, że Turcja kupuje od nich tańszą ropę, pisali już chyba wszyscy?
          • maadzik3 Re: A o zestrzeleniu ruskiego bombowca nic? 24.11.15, 20:48
            albo o tym że kandydatem na kalifa wg niektórych źródeł jest islamizujący na potęgę Turcję od co najmniej 6 lat Erdogan
    • marusia_ogoniok_102 Nie, nie, nie, nie znowu 24.11.15, 21:22
      Kurde, znowu mi się uaktywnia moja nerwica sad Nie mam już siły się bać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka