Dodaj do ulubionych

Punkcja lędźwiowa

01.12.15, 13:58
Czy któraś z was miała punkcję, bądź znacie osobę, która przechodziła ten zabieg? Interesują mnie informacje na temat samego zabiegu, jego bolesności i czasu trwania a także przede wszystkim tego, co dzieje się po, czyli skutki uboczne krótko i długofalowe.
Czytałam już różnego rodzaju publikacje i fora, ale zależy mi na jak największej ilości doświadczeń.
Obserwuj wątek
    • isa1001 Re: Punkcja lędźwiowa 01.12.15, 14:09
      Miałam. Sam zabieg to mały pikuś, jeśli robi go dobry lekarz. Wkłucie, pobranie, koniec. Zdarzają się niestety lekarze, którzy muszą się wkłuwać po kilka razy. A potem 24 godziny na płasko, nie podnosić głowy. Podobno przez pierwsze 6 godzin najlepiej nie przewracać się na boki. Ja niestety o tym nie wiedziałam i posłuchałam głupich piguł, które zaraz kazały mi się przewrócić na bok. I zaliczyłam 10 dni koszmarnego zespołu popunkcyjnego: potworny ból głowy, mdłości, zawroty. W końcu minęło. Jedyne, co czuję, to czasami jakby bardzo bardzo leciutki ból w plecach w miejscu wkłucia, takie ćmienie. Podobno to normalne i może trwać do roku.
      • manon.lescaut4 Re: Punkcja lędźwiowa 09.05.24, 09:44
        Ja miałam w Anglii, żadnego leżenia na płasko, może kilka minut poleżałam, ale żadnych tego typu zaleceń nie było. Nie miałam też żadnych efektów ubocznych na szczęście.
        Samo wkłucie oczywiście mało przyjemne, grzebanie igła w nerwach, no nie…
    • solaris31 Re: Punkcja lędźwiowa 01.12.15, 14:10
      punkcję miał mój brat przy zapaleniu opon mózgowych / na szczęście wirusowe, nie bakteryjne/, oczywiście, przyjemne to nie było, ale do przejścia, zabieg nie był bolesny - jest podawane znieczulenie, ale nieprzyjemny. powikłań nie było, brat leżał plackiem przez wiele godzin, żeby nie dostać zespołu popunkcyjnego. i jest ok.
    • kawka74 Re: Punkcja lędźwiowa 01.12.15, 14:41
      Punkcja u noworodka też się liczy?
      • ina_nova Re: Punkcja lędźwiowa 01.12.15, 15:25
        hmmm chyba nie, domyślam się, że jednak trochę to inaczej wygląda niż u dorosłych. A może nie? Bliska mi osoba dorosła będzie przechodzić ten zabieg i chciałam ją uspokoić, a wcześniej sama upewnić się, że nie ma się czego bać tak naprawdę (o ile nie ma faktycznie), szczególnie jeśli chodzi o skutki uboczne.
        • feromona Re: Punkcja lędźwiowa 01.12.15, 15:48
          Moja bliska osoba w rodzinie miała. Darła się tak, że słychać ją było 3 piętra wyżej. Zaliczyła też zespół popunkcyjny, a nie wstawała i leżała plackiem.
          Na pocieszenie powiem, że było to kilkanaście lat temu, więc pewnie od tego czasu coś się zmieniło w pobieraniu.
        • mamusia1999 Re: Punkcja lędźwiowa 01.12.15, 15:50
          miał dobry znajomy. bóle głowy, mdłości, wymioty jeszcze po wpisaniu ze szpitala. sam zabieg bezbolesny i krótki.
        • kawka74 Re: Punkcja lędźwiowa 01.12.15, 16:24
          Pamiętam dwie rzeczy - trzykrotne podejście do punkcji (no ale to był noworodek, co raczej nie było bez znaczenia) i żelazny zakaz podnoszenia dziecka do pionu już po punkcji, przez 24 h. Nie wiem, czy dorosłych to dotyczy i czy w ogóle jeszcze taki zakaz obowiązuje.
          • ina_nova Re: Punkcja lędźwiowa 01.12.15, 16:31
            Tak, z tego co czytam to należy leżeć 24h po zabiegu.
            • bei Re: Punkcja lędźwiowa 01.12.15, 16:43
              Mialam. Samo wklucie ro jak iniekcja, nieprzyjemna jest absorbcja plynu, mialam odczucie, jakby mi cos przez kregoslup z nogi wyciagali. To nie jest bolesne, tylko nieprzyjemne, zapewne dlatego, ze rzadko mozemy doswiadczyc takich wrazensmile
              Mimo, ze lezalam plackiem przez 24 godziny, to mialam mdlosci i koszmarny bol glowy przez 2 tygodnie. Przez ten czas nie moglam sie pionizowac. Ponoc za duzo mi plunu pobrano ( jestem drobna) i organizm nie palil sie, by go uzupelnic.
              Na kilka osob, ktore mialy taki sam zabieg tylko ja mialam takie sensacje.
              Lezalam plackiem po punkcji nie ze strachu, ze beda konsekwencje, tylko bylam chora. Moze wlasnie ro mialo wplyw, ze po zabiegu mialam takie sensacje.
              Moje towarzyszki ze sali po punkcji chodzily do toalety ( na papieroska tez) , chodzily do sklepu po wode! - i mowily tylko o bolu plecow, glowy nie byly cierpiacesmile
          • melancho_lia Re: Punkcja lędźwiowa 01.12.15, 16:52
            A mnie zawołali po kilkudziesięciu minutach od punkcji córki (3 dniowy noworodek) bym ją nakarmiła bo się darła i wierciła, pytałam o podnoszenie do odbicia, lekarka powiedziała, ze jak najbardziej mam ją odbeknąć w pionie...
            Punkcja 7 lat temu.
    • slonko1335 Re: Punkcja lędźwiowa 01.12.15, 16:44
      Miałam jako przedszkolak, w czasie gdy rodzice mieli na oddział zakaz wstępu. Zrobili, nie bolało choć darłam się na wszelki wypadek na cały szpital, potem kazali leżeć...ponieważ nikt nie pilnował niespecjalnie się stosowałam co skończyło się potwornym bólem głowy i tyle.
    • go-jab Re: Punkcja lędźwiowa 01.12.15, 16:59
      Zawsze mnie fascynowaly rozne standarty opieki medycznej w roznych krajach... W hameryce czesto opiekuje sie pacjentami po punkcji... Przyjezdzaja and zabieg samochodem, leza po przez godzinke. Potem ich pionizujemy, karmimy, I odwoza sie Sami do domu... Sa to czesto osoby w trakcie dlugotrwalego leczenia, wiec ich sytuacja jest inna nie np pacjenta u ktorego wykluczamy zap. opon mozgowych... Ale nawet na oiomie pacjenci nie sa zmuszani do lezenia plackiem po punkcji... W razie komplikacji lub zespolu popunkcyjnego (ktorych jeszcze nie spotkalam) stosuje sie tzw. "dural patch"... Sam zabieg jest w znieczuleniu miejscowym I jeszcze nie spotkalam sie z nikim kto by mial potrzebe krzyczenia podczas zabiegu...
      • ina_nova Re: Punkcja lędźwiowa 01.12.15, 20:44
        Przyznam, ze jak na razie czuję się uspokojona, obawiałam się jakichś dramatycznych skutków ubocznych. Mam nadzieję, że i w tym przypadku będzie wszystko ok.
    • pl.lepko Re: Punkcja lędźwiowa 09.05.24, 09:39
      Punkcja powoduje wyciek płynu mózgowo – rdzeniowego, który zapewnia pływalność mózgu. Wyciek tego płynu (CSF leak) powoduje opadanie mózgu w kierunku czaszki (brain sagging). To opadanie powoduje deformacje oraz rozciąganie mózgu (jego uszkodzenie). Z tego co wyczytałem to może prowadzić nawet do demencji płata czołowego (bvFTD).
    • lukrecjatojaaa Re: Punkcja lędźwiowa 09.05.24, 09:48
      Ja miałam, mało przyjemne ale nie trwa to długo jak robi doświadczony lekarz. Najgorszy jest zespół popunkcyjny. Ja cierpię na migreny i bol głowy w zespole popunkcyjnym to taka najsilniejsza migrena jaka miałam taka 10/10 totalnie zwalający z nóg bol głowy, pulsujący, jakby miało rozsadzić głowę od środka
    • mava12 Re: Punkcja lędźwiowa 09.05.24, 17:01
      mój syn miał punkcję, jako 5-latek. W powikłaniach poswinkowych, kiedy wyladował w szpitalu. W tymże szpitalu nic złego nie działo się po samym zabiegu.
      Nie wiem czy bolało ale powiklań żadnych nie było i skutków długofalowych też nie. A teraz ma lat 30.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka