mamaemmy 02.12.15, 00:32 tak na szybko? Bo wiem,ze niektore leki dawałam psu-i to były leki dla ludzi-na zolądek wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aankaa Re: Biegunka u psa-mozna wegiel dac ? 02.12.15, 00:40 daj, rano idź do weta Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Biegunka u psa-mozna wegiel dac ? 02.12.15, 00:43 Mozna węgiel, mozna smectę, mozna loperamid(czyli laremid, stoperan). To trzecie IMO najlepiej działa, smecta najbezpieczniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Biegunka u psa-mozna wegiel dac ? 02.12.15, 08:02 może komuś jeszcze się przyda: psa z biegunką należy po prostu przegłodzić przez 24 h, dając tylko czystą wodę, a potem zacząć od lekkostrawnej diety (rozgotowany ryż, gotowana marchewka, białe mięso) małymi porcjami. w większości wypadków to wystarcza. z leków, jeśli ktoś bardzo chce: można węgiel, oraz smectę. można no-spę oraz espumisan. nie można loperamidu, nie stosuje się go przy biegunkach bakteryjnych, a takie są najczęstsze u psów. jeśli już, to nifuroksazyd. ostatnio robiłam "doktorat" na temat psich biegunek, bo moja wetka powiedziała "przegłodzić plus no-spa", a ja jak zwykle chciałam wiedzieć więcej Odpowiedz Link Zgłoś
damakama pytanie o loperamid 02.12.15, 19:14 skąd informacja, że nie można loperamidu? zaciekawiło mnie to, bo nam właśnie to kazał lekarz podać przy biegunce (dokładnie dawkę obliczył) - pomogło, pies ok; do weta mam duże zaufanie - doświadczony facet z tłumem pacjentów Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: pytanie o loperamid 02.12.15, 21:11 Pewnie, że można, różnica taka, że loperamid nie niweluje przyczyny powstania biegunki, tylko po prostu zatrzymuje sraczkę, mechanicznie, że tak to ujmę, a nifuroksazyd jest lekiem przeciwbakteryjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: pytanie o loperamid 03.12.15, 08:18 no właśnie, a ponieważ większość biegunek psich ma podłoże bakteryjne, bo organizm reaguje na zjedzone świństwo, to chyba lepiej, żeby wyleciało to, co jest, niż się mechanicznie zatrzymywało, bo jelita zwolnią, i więcej szkodliwych substancji zdąży się wchłonąć. przecież organizm wie, co robi, że usuwa, co trzeba, ekspresowo tak ja rozumiem przeciwwskazania do podawania loperamidu. może, w konkretnym przypadku, kiedy wiadomo, że podłoże biegunki jest inne, lekarz może zalecić loperamid. ale tak ogólnie lepszym rozwiązaniem (bardziej uniwersalnym) jest głodówka. smecta i węgiel wiążą toksyny, bakterie itp, nie dopuszczają do ich wchłonięcia, dodatkowo działają osłonowo na śluzówkę. no-spa pomaga, kiedy boli brzuch, bo podrażnione jelita kurczą się jak głupie, espumisan "pomaga" gazom się wydostać, więc też ulga, no a nifuroksazyd to już grubszy kaliber, i ja na razie po niego nie sięgałam (choć na pewno moje psy nie raz dostały coś podobnego w zastrzyku). aha, ja po biegunce, oprócz diety marchwekowo-ryżowo-kurczakowej podaję probiotyk. o proszę, po co ja się produkowałam, tu piszą mniej więcej to samo: www.smecta.pl/informacja/smecta-vs-loperamid-vs-wegiel/ Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Biegunka u psa-mozna wegiel dac ? 02.12.15, 00:44 dzięki-. Nie chodzi o mojego psa,to tylko koleżanka miała problem. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Biegunka u psa-mozna wegiel dac ? 02.12.15, 01:03 Smecta, w małej ilości wody i do dzioba strzykawką, bo smak jest dosyć podły. Odpowiedz Link Zgłoś
hema14 Re: Biegunka u psa-mozna wegiel dac ? 02.12.15, 09:51 Moja sunia miała "brzydszą" kupę zeszłej doby, aż w nocy piszczała żeby z nią wyjść, mąż się ulitował i o 3 spacerował a piesek zrobił... dużo. Wczoraj już lepiej, brzydkie kupy, ale nie jadła nic (sama sobie głodówkę zrobiła od rana), dopiero na obiad ryżu z mięsem jej dałam (i tartą marchewką), ryż zawsze pomaga zauważyłam, no i już lepiej, bez leków. Na pewno zaszkodziło jej coś co zjadła na dworzu. Dziś znowu miała okazję pożreć jakieś świństwa, bo spuściłam ją ze smyczy, tak mnie to denerwuje, że ludzie "dokarmiają" pieski resztkami swoich obiadów, że miałam rządzę mordu w oczach naprawdę, gdy widziałam jak mój pies się tym posila, tam były resztki jakieś mięsne i... ciasto pokrojone w kawałki, wyobraźcie sobie - komuś został obeschnięty kawałek jakiegoś metrowca kurczę i wyrzuci w krzaki w kostkę pokrojony "dla piesków" (no bo dla kogo, szczurów?). Normalnie nóż się w kieszeni otwiera, wkurza mnie to bo kupuję dobrą karmę psu, gotuję mięso, ryż, wątróbkę, marchewkę, dodaję witaminy, i po co, skoro pies zeżre z ziemi każdy syf i potem i tak ma biegunkę albo może być jeszcze co gorszego. Normalnie jakbym na żywo zobaczyła choćby i starowinkę wyrzucającą te resztki to chyba bym nią nieźle potrząsnęła... wręcz nie mogę doczekać się spotkania. Odpowiedz Link Zgłoś
miedzymorze Re: Biegunka u psa-mozna wegiel dac ? 02.12.15, 15:58 pretensje to raczej miej do siebie że nie nauczyłaś psa że nie żre się czego popadnie tylko z miski. pozdr, mi Odpowiedz Link Zgłoś
becbecbec Re: Biegunka u psa-mozna wegiel dac ? 02.12.15, 21:04 gotowana marchewka, wegiel, z wetem wstrzymaj sie , nikt ze zwyklą sraczka do lekarza nie biega. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Biegunka u psa-mozna wegiel dac ? 03.12.15, 08:22 ale dobrze jest mieć zaufanego weta na telefon, wtedy trzymamy rękę na pulsie i to lekarz zdecyduje, kiedy "zwykła sraczka" wymaga interwencji. btw, ja z moimi dziećmi dwa razy w szpitalu siedziałam, po tygodniu z każdym, bo miały "zwykłą sraczkę" i "zwyczajnie rzygały". a jak zwierzak bardzo młody, albo już starszy, albo choruje przewlekle, to nawet biegunki nie należy bagatelizować. Odpowiedz Link Zgłoś
becbecbec Re: Biegunka u psa-mozna wegiel dac ? 03.12.15, 11:56 jasne ale tez od tego jest wlasciciel zeby taka sraczke wstepnie zdiagnozowac.sraczka sraczce nie rowna Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Biegunka u psa-mozna wegiel dac ? 03.12.15, 14:13 chyba zbyt wiele oczekujesz jeden zdiagnozuje, drugi wiedzę sobie poszerzy via net, trzeci zapyta forum/ciocię, czwarty zapyta weta lub panią w aptece, piąty będzie sam eksperymentował z lekami, które ma w domu lub innymi specyfikami, a szósty poczeka, jak się sytuacja rozwinie. a potem może już być za późno... Odpowiedz Link Zgłoś