Dodaj do ulubionych

Problem z oddychaniem

02.12.15, 09:53
Dziewczyny czy spitkakyscie sie z takim objawem,czy u kogos slyszalyscie.od bardzo wielu lat,gdzies tak od podstawowki mam problem nabraniem pelnego oddechu.musze sie czasami az tak mocno napiac.od tegi bola mnie zplecy w ok.piersiowej.czasami musze na sile ziewnac.trwa to np.ze dwa tyg.i potem dwa tyg.przerwa.astma to nie jest bo bylam badana w tym kierunku.co wazne moje dwie siostry maja to samo.spotkalyscie sie z czyms takim?
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: Problem z oddychaniem 02.12.15, 10:00
      Oczywiście.
      Bardzo typowy, choć rzadko wymieniany, objaw niedoczynności tarczycy.
      Kilka tygodni temu być niemal taki sam wątek na tym forum - ale już nie pamiętam nicka założycielki.
      Zbadaj tarczycę (TSH, ft3, ft4) i jak możesz, to zrób także USG z wymiarami.
      I idź na któreś forum tarczycowe na Gazecie, tam sporo poczytasz.
      • xse-nia Re: Problem z oddychaniem 02.12.15, 10:05
        Tarczyce i hormony mialam badane.mam tylko jakas torbiel.nie do leczenia.jest to dla mnie strasznie meczace.
        • sanrio Re: Problem z oddychaniem 02.12.15, 10:07
          no to podaj wyniki, bo z doświadczenia wiem, że to, iż "miałaś badane" nie oznacza, że nie masz niedoczynności lub hashimoto.
        • ola_dom Re: Problem z oddychaniem 02.12.15, 10:32
          xse-nia napisała:

> Tarczyce i hormony mialam badane.

Wiesz, ja też miałam badane smile. Przez kilka długich lat. I przez te wszystkie lata męczyłam się nie tylko z zaczerpnięciem oddechu.
          Jak pisze sanrio - podaj tutaj te wyniki, bo niestety nader często jest tak, że lekarze niestety niespecjalnie się znają, w dodatku dysponują wiedzą ze studiów, czyli sprzed 30 lat, a sporo się zmieniło przez ostatnie lata.
          Tym bardziej, że dotyczy to także sióstr, a te choroby sieczą rodzinnie.

Napisz wszystkie wyniki tarczycy, jakie Ci zrobili. Z normami.
      • sanrio Re: Problem z oddychaniem 02.12.15, 10:06
        dokładnie tak jak pisze Ola, typowe. Odkąd się leczę nie zdarza się nigdy.
    • nowel1 Re: Problem z oddychaniem 02.12.15, 10:41
      Dość charakterystyczne dla zaburzeń nerwicowych.
      • xse-nia Re: Problem z oddychaniem 02.12.15, 11:16
        Dziekuje dziewczyny ale ja to mzm od dobrych kilkunastu lat.i nikt nie wie co to jest.to od dxiecka by byla niedoczynnosc tarczycy.moze tobod plu?jakas wada bo serce w porzadku.
        • sanrio Re: Problem z oddychaniem 02.12.15, 14:17
          jeżeli odrzucasz z marszu najbardziej prawdopodobne przyczyny bo wiesz lepiej, to po co zadajesz pytanie? Czego oczekujesz?
          Zrozum - ja również od dziecka miałam problemy z zaczerpnięciem oddechu, trwało to całymi latami, używałam nawet wziewnych leków na astmę aby sobie ulżyć. Jeśli jesteś ok 30. to owszem - kłopoty z tarczycą możesz mieć od dziecka, tylko nie zostały zdiagnozowane (Czarnobyl). Zaburzenia nerwicowe również mogą być ściśle związane z niedoczynnością, bywają bardzo często. Doraźnie w takich przypadkach działają duże dawki magnezu z B6 oraz lek o nazwie Propranolol (na receptę). Ale skoro wiesz, że to NA PEWNO nie to....
          • xse-nia Re: Problem z oddychaniem 02.12.15, 14:44
            Ja nie mowie ze na pewno nie.tylko ze tarczyce mialam kontrolowana kilka razy.wszystkie porady sa dla mnie cenne i na pewno badania w tym kierunku tez powtorze.bardzo mnie to meczy.
          • memphis90 Re: Problem z oddychaniem 02.12.15, 17:23
            IMO propranolol i niedoczynna tarczyca to nie najlepsze połączenie, bo obydwa m.in. spowalniają akcję serca. Propranolol jest typowym lekiem stosowanym w nadczynności do łagodzenia objawów.
            • sanrio Re: Problem z oddychaniem 02.12.15, 18:21
              nie tylko, jest stosowany również w zaburzeniach lękowych, dla obniżenia ciśnienia i w tachykardii. jeśli niedoczynność nieleczona lub dochodzi do przełomu, wówczas Propranolol niweluje negatywne skutki: kołatania serca i brak możliwości zaczerpnięcia tchu (co się zdarza przy zbyt małych dawkach hormonu lub przy zmianie pór roku), oczywiście trzeba ten lek stosować z głową i pod kontrolą lekarza, do tego doraźnie.

Xenia - podaj swoje ostatnie wyniki, jasne będzie czy masz niedoczynność czy nie.
              • xse-nia Re: Problem z oddychaniem 02.12.15, 18:46
                Podam kochana tylko musze je najpierw idszukac a mam 10 miesieczna corcie ktira mi niestety nie zawsze pozwala.
                • sanrio Re: Problem z oddychaniem 02.12.15, 18:50
                  no to czekamy, mam nadzieję, że uda się tobie pomóc na razie wirtualnie.
    • kaz_nodzieja Re: Problem z oddychaniem 02.12.15, 18:53
      Za duży biust, jesteś pewnie hojnie obdarzona przez naturę.
      • xse-nia Re: Problem z oddychaniem 02.12.15, 19:58
        Pozostawiecto bez komentarza.akurat nie....chociaz moze by sie przydalo.
        • ola_dom Re: Problem z oddychaniem 02.12.15, 20:36
          xse-nia napisała:

> Pozostawiecto bez komentarza.

I bardzo słusznie, bo tak należy traktować trolli.
          • xse-nia Re: Problem z oddychaniem 03.12.15, 10:59
            To jest moje usg tarczycy.tarczyca dwuplatowa, polozona prawidlowo niepowiekszona. Lewy plat o wymiarach 17*18*50 pojemnosc 7 ml lewy plat17*18*5 0 7 ml ciesn srednicy 4 mm W lewym placie separuje sie zmiana lito torbielowata o sr.12 mm obok hypoechogeniczna sr.3 mm.pozostaly miazsz jednorodny.unaczynienie jednirodne.mialam te zmiane nakluwana wyszlo zmiana lagodna typu natury hiperblastycznej i koloidowej.
            • sanrio Re: Problem z oddychaniem 03.12.15, 14:06
              ok, twoja tarczyca ma objętość 15,3 ml co mieści się w połowie normy. Pytanie kiedy było robione badanie? Czy nie warto go powtórzyć aby zorientować się, czy tarczyca nie maleje?
              Usg to jedno, podaj również wyniki tsh, ft3 i ft4

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka