Dodaj do ulubionych

Pomysł na bażanta

04.12.15, 21:36
Póki co przychodzi mi do głowy rosół z tegoż. A moze mozecie cos innego polecic na jutrzejszy obiad?
Obserwuj wątek
    • bei Re: Pomysł na bażanta 04.12.15, 21:43
      Masz mrozonego?- bo teraz jest okres ochronny.

Mozesz go upiec, zapewne trzeba okladac go slonina lub bekonem bo to drob z rachityczna sylwetkasmile
      Kilka dni temu widzialam dwa pieknisie przed oknem sypialni, zazwyczaj urzeduja na tylach ogrodu, gdzie gaszcz daje schronienie, niestety, dra sie od czwartej, piatej ranosmile
      • klamkas Re: Pomysł na bażanta 04.12.15, 21:44
        Drą się od 4-5 i jeszcze ich nie przerobiłaś na rosół? wink
      • kota_marcowa Re: Pomysł na bażanta 04.12.15, 21:45
        Tez bym upiekła, w necie jest pełno przepisów, można coś ciekawego wybrać.
      • melisaa4 Re: Pomysł na bażanta 04.12.15, 21:47
        Tak mrozonego ale swojskiego. Zreszta w zamrazalce ich mam kilka wiec pomysly mile widziane na obiady z bazantow. Jutro chyba zrobie rosol bo mam straszna ochote z robionym makaronem. Natomiast na kolejne mrozaki nie mam pomyslu.
      • b-b1 Re: Pomysł na bażanta 04.12.15, 21:54
        Pieczony nigdy mi nie wyszedł, a próbowałam na tysiąc sposobów-zawsze jest suchy.
        ...więc korzystam z przepisu myśliwych. Dzielę na 4 części(2 udka i korpus na połowę), nacieram solą i pieprzem(jak lubisz to i czosnkiem) i odstawiam na 15 minut.
        Obsmażam na gorącym tłuszczu po kilka minut-aż się pozamyka co się ma pozamykać.
        W garnku gotuję 15 minut suszone grzyby. Wkładam bażanta do rondla/gęsiarki , dodaję grzyby wraz z wywarem, pokrojone 2 cebule i wstawiam do piekarnika. Robi się około godziny/półtorej, temperatura ok 180 stopni. Zaglądam co 20 minut, obracam, dolewam wody, jak mało. Na koniec dodaję śmietankę 30%.

• b-b1 Re: Pomysł na bażanta 04.12.15, 21:56
        bei napisała:

> Masz mrozonego?- bo teraz jest okres ochronny.

Sezon na bażanty jest od 01.10 do końca lutego.

• bei Re: Pomysł na bażanta 04.12.15, 22:19
          Mam pomrocznosc smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka