Dodaj do ulubionych

Chyba będzie bolało

09.12.15, 14:39
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19315998,dgp-rzadowa-rewolucja-w-urzedach-stanowiska-straca-wszyscy.html?lokale=local#BoxNewsLink
Doliczmy sekretarki i wszystkich, którzy polecą, bo nowy dyrektor też ma rodzinę i znajomych i już robi się dość liczna grupa.
Mam nadzieję, że pełno w niej będzie tych, którym się dobrej zmiany zachciało, głosem na PiS ratowali maluchy, połasili się na 500, liczyli na pomoc frankowiczom czy poprostu głosowali "przeciw"
Obserwuj wątek
    • acapoalto Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 14:46
      tvn24bis.pl/z-kraju,74/dziennik-gazeta-prawna-trzesienie-ziemi-w-urzedach,601359.html
      Jedyną kwalifikacją niezbędną do podjęcia pracy będzie odpowiednia legitymacja partyjna. No skąd my to znamy?
      • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 15:39
        a to teraz za PO tak nie było? Wszystkie instytucje państwowe zmieniają pracowników w momencie zmiany władzy.
        • acapoalto Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 15:51
          Czy jedyny argument, jaki Wam zostaje, to "za PO" teź tak było? Głosowałaś na PiS, żeby było tak jak za PO czy jednak, żeby było lepiej?

Na razie nic, co zrobiła Twoja partia, nie jest przez Ciebie opatrzone hasłem, "zrobiliśmy to lepiej".
          Jednak tu, zmiana jest bezdyskusyjnie dużo głębsza, umożliwia powierzenie szefowania urzędem własnej matce czy kochance, która do tej pory tam sprzatała, nawet jeśli absolutnie nie ma wykształcenia, doświadczenia czy cienia kwalifikacji.
          • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 15:56
            Ale ja jak najbardziej rozumiem, że ktoś chce pracować z zaufanymi ludźmi. No nie wyobrażam sobie współpracy z kimś kto jest przeciwko mnie i moim zasadom. Ciągła walka - jednak praca to nie poligon.

Nie rozumiem tylko obsadzania stanowisk krewnymi.
            • kama265 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:01
              ale przeciw jakim zasadom? w pracy nie liczą się Twoje zasady, ylko procedury służbowe. Co za róznica, czy prywatnie ktoś jest liberałem czy nie, jeśli jest merytorycznie sprawny i dobrze pracuje?
              • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:04
                Chyba tylko taka, że takiemu pracownikowi nie zaufasz już? Nie wiesz czy ci nie zrobi świństwa, bo zajęłaś miejsce jego kolegi/kuzyna itd.
                Trudno pracować i patrzeć wszystkim na ręce.
                • kama265 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:14
                  powiem tak - każdy sądzi po sobie.
                • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:45
                  Nikomu z plecami w PO nie ufam.
                  • acapoalto Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 17:27
                    Nawet Gowinowi?
                • acapoalto Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 17:23
                  Ponieważ chyba nie rozumiesz proponowanych zmian, spróbuję przenieść je na mniej abstrakcyjny poziom (to ilustracja mechanizmu, więc się nie czepiaj, że minister nie powołuje dyrektorów szkół)
                  Wyobraź sobie, że minister oświaty ma kochanka, który jest hydraulikiem i sąsiadkę, partyjną koleżankę, która jest kucharką . Za poprzedniej władzy mogła załatwić im pracę w szkole, jako złotej rączce i w kuchni. Teraz będzie mogła powołać ich na dyrektora i zastępcę.
                  Nie przeszkadza Ci, że na czele urzędów będą stały osoby, które są absolutnie nieprzygotowane do pracy, a jedynie z legitymacją partyjną PiSu?
                  W dodatku ich praca nie będzie już podlegała ocenie? Tak długo jak partia nie cofnie rekomendacji, będą nieusuwalne, nawet jeśli będą niebezpieczne, a jakiekolwiek działanie wbrew partii będzie równoznaczne z utratą pracy?
                  • acapoalto Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 17:27
                    Ciekawa jestem, kiedy wprowadzą dobrą zmianę, która dotknie Cię osobiście. Strzelają takimi seriami, że z pewnością Cię trafią, nawet jeśli nie wychodzisz z domu.
                    • oqoq74 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 17:36
                      Zmienią wiek emerytalny i jednocześnie świadczenia.
                      Jak PO o tym mówiła, to PiS mówił, że nieprawda, że to kłamstwo itd. Teraz sam PiS przyznaje, że cofnięcie zmian wprowadzonych przez PO będzie skutkować obniżeniem przyszłych emerytur smile
                  • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 17:35
                    ja jednak liczę na to, że trochę inaczej będzie.

Minister X zmieni się na Ministra Y ( zakładamy, że kompetencje podobne, tylko zaplecze polityczne inne ). Minister X zatrudniła kochanka jako hydraulika a koleżankę jako kucharkę. Teraz Minister Y jak ma kochanka też hydraulika to zwalnia kochanka Minister X i zatrudnia swojego na to stanowisko.

Liczę na to, że jednak na pewnych stanowiskach bedą ludzie kompetentni. Poprzednia władza nie do końca tak robiła, bo wielu ich ministrów nie miało kompetencji, co widać było po ich ruchach. Obecnych ludzi nie znam ( no może poza Radziwiłłem jako lekarzem ), więc na razie się nie wypowiadam na ten temat.Poczekam chociaż pół roku.
                    • kama265 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 17:36
                      żatujesz? nie znasz Ziobry, Macierewicza? wow
                      • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 17:59
                        Ale Ziobro akurat mi nie przeszkadza. Z Macierewiczem mam mieszane uczucia, ale daję mu szansę. Szkoda, że wam nie przeszkadzała taka minister Wasiak, która defraudowała duże pieniądze w pkp
                        www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/pkp-pod-lupa-prokuratury-za-analizy-firmy,99,0,1853795.html
                        • mamma_2012 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 18:50
                          Kolejny "kompetentny" w rządzie, np. pan wiceminister Szmit, dwa razy zabrane prawo jazdy, wywalony z list PiSu za niemoralne prowadzenie się, powołany, bo kochanka w ciąży i trzeba ratować, a nie dlatego, że coś potrafi.
                    • acapoalto Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 17:47
                      Nie rozumiesz, że teraz trzeba mieć choćby formalne kompetencje i doświadczenie, a propozycja PiS będzie pozwalała na zatrudnianie na stanowiskach kierowniczych kogokolwiek, bez hoćby cienia kwalifikacji i doświadczenia plus znosi ocenę ich pracy.
                      Jakie kompetencje mają obecni ministrowie, czy choćby odrobinkę większe od poprzedników?
                      • araceli Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 17:53
                        acapoalto napisał(a):
                        > Jakie kompetencje mają obecni ministrowie, czy choćby odrobinkę większe od
                        > poprzedników?

Obecny minister sprawiedliwości ma na koncie wyrok ale to chyba nie o takie 'doświadczenie' w temacie powinno chodzić big_grin
                        • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 18:03
                          chodzi ci o wyrok za mówienie prawdy? Ten o ciemnej postaci? Myślisz że sędzia był bezstronny?
                          • araceli Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 18:33
                            arwena_11 napisała:
                            > chodzi ci o wyrok za mówienie prawdy

Wyrok dostał za kłamstwo. Nie zajarzyłaś? KŁAMAŁ.

--
                            Co inni myślą o Tobie to nie Twój interes.
                            • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:31
                              daj link, bo nigdzie nie mogę znaleźć. Ciekawe czy to kłamstwo ewidentne czy zależy od uznaniowości sędziego?
                              • araceli Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:45
                                arwena_11 napisała:
                                > daj link, bo nigdzie nie mogę znaleźć. Ciekawe czy to kłamstwo ewidentne czy za
                                > leży od uznaniowości sędziego?

Nie ma uznaniowości w ocenie zdania o 'pozbawieniu życia'. Ktoś tego życia pozbawia albo nie, albo mówił prawdę albo nie. On skłamał chcąc błyszczeć w światłach kamer.
                          • ira_08 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 21:03
                            Aż żałuję, że nie zostałam prawnikiem, w dzisiejszych czasach bycie adwokatem będzie pestką!

"Wysoki sądzie, mój klient złamał prawo, bo uważa, że Kodeks karny to ustawa masońsko-dżęderowa". "Mój klient nie zapłaci tej grzywny, sędzia był stronniczy".
                          • aalex7 Re: Chyba będzie bolało 10.12.15, 08:42
                            Mało istotne co Ty uważasz. Jest wyrok jest konieczność jego wykonania. Jak się nie podoba to skorzystaj ze ścieżki odwoławczej a nie swojej interpretacji .

Ty, jako zona prawnika - winnaś to wiedzieć.

Mam wrażenie że TY tak po linii partyjnej - tak jak PIS interpretujesz sobie prawo.

Nota bene w jednej z ostatnich wypowiedzi minister sprawiedliwości Ziobro uznał, że obywatel nie musi stosować się do wyroku sądu, gdy ten w ocenie obywatela przekroczył swoje uprawnienia !
                      • acapoalto Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 18:14
                        Oczywiście choćby, c mi się nie pojawiło
                    • triss_merigold6 Błagam, nie kompromituj się 09.12.15, 20:04
                      Błagam, nie kompromituj się. Służba cywilna - a tę ustawę PiS chce zmieniać, to stanowiska urzędnicze.
                      Ministrowie, wiceministrowie etc. to stanowiska polityczne.

• pade Re: Błagam, nie kompromituj się 09.12.15, 21:46
                        a bo to po raz pierwszy?big_grin
                  • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 17:38
                    A i jeszcze jedno. Masz 100% pewności że przez ostatnie 8 lat ci urzędnicy mieli jakieś kompetencje? Miałam 15 lat do czynienia z sądami i biegłymi. Takich idiotów ze świecą szukać ( nie znam ich poglądów ). Powinni wymienić 90% sędziów i prokuratorów. Pozbyć się biegłych uczonych jeszcze socjalistycznej księgowości, bo nie nadążają. Co lepsze, nie są w stanie obronić swoich własnych opinii.
                    • araceli Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 18:36
                      arwena_11 napisała:
                      > Miałam 15 lat do czynienia z sądami i biegłymi.

Dobra może zabanują ale takimi głupotami podkładasz się aż miło... TY MIAŁAŚ???? Przepraszam z kuchni czy znad pucowania podłogi? Czemu kłamiesz przypisując sobie doświadczenie mężusia?
                      • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 18:51
                        Tak ja miałam. Moja mama toczyła sprawę ze spółdzielnią i razem z nią rozkładałam opinie biegłych na części pierwsze - efekt wszystkie opinie zostały odrzucone ( finalnie zapłaciła za nie spółdzielnia jako strona przegrana ). Biegli nie powinni być biegłymi - miał być powołany biegły z zakresu finansów i rachunkowości - a powołali trzęsącego się dziadka - skończył wydział Prawa i Administracji - po sprawdzeniu jego papierów okazało się, ze skończył ten wydział w latach 60 ale nie kierunek Prawo tylko jakieś studia polityczne. Przekręt za przekrętem. Trzech biegłych już skreślono z list, kolejnych dwóch czeka na sprawy ( jeden zdążył umrzeć ). Sędzina na finansach się nie znała w ogóle ( najlepszy tekst - no jak to pan prezes tak powiedział, więc to prawda, przecież on wie co mówi ).
                        W tej chwili jestem na 3 rozprawach mojej wspólnoty z deweloperem, jako członek Zarządu. Jest szansa, że chociaż jedna sprawa będzie się toczyła normalnie, bo sędzia - facet, jest sensowny i widać że rozumie co do niego ludzie mówią. Ale to może byc mylne wrażenie, bo dopiero była pierwsza sprawa. W dwóch pozostałych - prowadzonych przez tą samą sędzinę, może być różnie, bo czasami tak bredzi, że głowa boli.
                        • araceli Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 18:55
                          I znów na podstawie SWOJEJ JEDNEJ SPRAWY piszesz, że wszystkich trzeba wywalić i wszystko zmienić?

PS. 'Sensowny sędzia' = sędzia wydający wyroki po Twojej myśli? big_grin 'Bredzi' = mówi nie to co chcesz usłyszeć? big_grin
                          • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:09
                            Jedna sprawa, która się toczyła 15 lat - dwie apelacje były. Dwa wyroki I instancji uwalone.

Jeśli chodzi o biegłych to jest to zdanie większości osób. W tej chwili czekam na opinię biegłej w jednej ze spraw toczonej przez wspólnotę. Będę miała potem ok 2-3 tygodni aby ją rozłożyć na części pierwsze.

Sensowny sędzia to taki, który zna się na procedurach. W tej chwili była tylko jedna rozprawa o której dowiedzieliśmy się przypadkiem. Deweloper liczył, że jak wyśle pozew na adres administratora, który był w tamtym czasie na wypowiedzeniu, to nie przyjdziemy i będzie miał sprawę wygraną. Miał pecha bo zmieniliśmy prawnika i pani mecenas się bardzo przyłożyła - powyciągała z sądu wszystkie sprawy jakie mamy. Sędzia przywrócił nam terminy i widać było, że kombinatorstwo dewelopera go wkurzyło. Zwłaszcza, jak przedstawiliśmy dowody, że deweloper wiedział o wypowiedzeniu i kierownik biura administratora wyleciał dyscyplinarnie ( robił przekręty, działał niezgodnie z prawem ). Przedstawiciel dewelopera był tak pewien, że my się nie pojawimy, że wysłał niezorientowanego w sprawie prawnika ( bo główny akurat wyjechał ). To miała być formalność. Skoro nie odpowiedzieliśmy na pozew, to nie mamy prawa przedstawiać dowodów i ogólne zgadzamy się z pozwem. Na szczęście sąd kazał nam na nowo dostarczyć wszystkie dokumenty, na adres wspólnoty ( tak jak jest w przepisach ).

Ja mam nadzieję, że ten sędzia zna się na finansach, bo inaczej będzie problem. Jak się sędzia nie zna, to nawet nie wie czy biegły ma rację czy nie. Dopiero na rozprawie trzeba biegłego przepytać i wykazać jego indolencję. Najgorsze jest to, że opinia może być odrzucona, a strona przegrana musi za nią zapłacić - a powinna w ogóle nie być wynagradzana.
                            • mamma_2012 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:16
                              Czyli i za Ziobry nic się nie ruszyło, a teraz za Ziobry będzie lepiej.
                              No cóż, jeśli sędzia taki bystrzak jak minister, to raczej nie wróżę wam wygranej.
                              • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:21
                                Tyle że tamci sędziowie prowadzili sprawy od 2000 r.
                                Przerwy w rozprawach potrafiły trwać i 1,5 roku, bo biegły wziął dokumenty i nastąpiła cisza.

Ostatnia apelacja 3 lata i kolejny biegły uwalony.
                                • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 20:53
                                  Jednym słowem, chcesz powiedzieć, że miałam wyjątkowego pecha, bo na 6 biegłych- 6opini zostało odrzuconych? Żaden nie potrafił obronić tego co napisał?

Myślisz, że wykorzystałam już całego pecha i teraz w tym sądzie zostali sami, co się znają na tym co robią?

W sumie to mnie pocieszyłaś mnie. Czekam na opinię biegłego z tej samej dziedziny co poprzednio. Jeśli jest tak jak myślisz, to ta opinia nie zostanie odrzucona ( niezależnie czy będzie dla nas dobra czy nie ) przez sędziego.
                                  • pade Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 21:49
                                    Może byś już przestała dzielić się tak wylewnie szczegółami ze swojego życia?
                                    Co wejdę w wątek to ponad połowa to Twoje opowieści. Az dziw, że Zuzi Cię jeszcze nie zdiagnozowała.
                                    • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 21:51
                                      To nie ja zaczynam dyskusje tylko arceli się do mnie przyp....rza
                            • araceli Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:43
                              arwena_11 napisała:
                              > Jeśli chodzi o biegłych to jest to zdanie większości osób.

Ło ho ho! Arwenka uzurpuje sobie prawo do wypowiadania się za 'więszkość' big_grin Kim Ty jesteś kobieto, żeby coś takiego pisać?

Biegli i sędziowie to ludzie i nawet się mylą. W każdym zawodzie są bardziej i mniej kompetentni ludzie, lepsi i gorsi fachowcy, konowały itd.

Natomiast przekonanie, że WIĘKSZOŚĆ jest do kitu, przyjdzie PiS, pstryknie palcami i nagle wyroki dla Arwenki będą korzystne jest po prostu niezmiernie dziecinne i śmieszne. Gdzie Twoja kochana partia znajdzie tysiące sędziów i biegłych o odpowiedniej 'myśli partyjnej'?

PS. Twoje rozwlekłe dowody anegdotyczne zachowaj dla siebie. TLDR.
                              • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 21:04
                                coś sięźle podpięło

Jednym słowem, chcesz powiedzieć, że miałam wyjątkowego pecha, bo na 6 biegłych- 6opini zostało odrzuconych? Żaden nie potrafił obronić tego co napisał?

Myślisz, że wykorzystałam już całego pecha i teraz w tym sądzie zostali sami, co się znają na tym co robią?

W sumie to mnie pocieszyłaś mnie. Czekam na opinię biegłego z tej samej dziedziny co poprzednio. Jeśli jest tak jak myślisz, to ta opinia nie zostanie odrzucona ( niezależnie czy będzie dla nas dobra czy nie ) przez sędziego.
                        • mamma_2012 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:07
                          Sędzina to żona sędziego, nie musi mieć kompetencji i nie ma uprawnień do orzekania.
                          To domena sędziego.
                          • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:16
                            Czepiasz się dla czepiania
                            Według SJP twoje znaczenie jest przestarzałe
                            sjp.pl/s%C4%99dzina
                            Tu ładnie to wyjaśnia RJP
                            www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=327&Itemid=67
                            pl.wikipedia.org/wiki/S%C4%99dzia
                            • mamma_2012 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:21
                              www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1010:sdzia-sdzina-&catid=44:porady-jzykowe&Itemid=58
                              Nie przestarzałe, a raczej tzw. staranna polszczyzna.
                              • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:22
                                ale rzadko już używana, bo myli się z sędzią mężczyzną. Potocznie jest sędzina. Również w środowisku prawniczym to funkcjonuje w normalnych rozmowach. Jest wygodniejsze.
                                • misiekzdzisiek2 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:29
                                  "ale rzadko już używana, bo myli się z sędzią mężczyzną. Potocznie jest sędzina. Również w środowisku prawniczym to funkcjonuje w normalnych rozmowach. Jest wygodniejsze."

Większej bzdury nie słyszalam smile)))) Nie pogrążaj się już smile

W środowisku prawniczym mamy takie powiedzenie: "Czym się różni sędzia od sędziny? Każda na swój tytuł zapracowała inną częścią ciała".

Określenia "sędzina" używają ignoranci. Dla prawnika jest to bardzo czytelne.
                                  • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:33
                                    Ciekawe, bo ostatnio w sądzie bywałam często i na korytarzach co chwilę słychać było - idzie sędzina, która sędzina prowadzi sprawę itd.
                                    Potocznie jednak ta forma funkcjonuje.
                                    • yoma Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 20:28
                                      Na korytarzach może i tak...

W środowisku prawniczym przyjęte jest słowo "sędzia" razem z jego męską odmianą: sprawa w referacie sędziego Kowalskiej, wyrok wydany przez sędziego Kowalską.
                                • yenna_m Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 23:45
                                  Sędziba w środowisku prawniczym nie funkcjonuje. Funkcjonuje wśród niezorientowanego ludu. O kobiecie na tym stanowisku mówi się od lat sędzia. W kazdym razie moj chlop ma ze 20 lat doswiadczenoa zawodowego w tej materii i zawsze o kolezance po fachu mowil "sedzia".
                                  Sędziną jestem ja. Niepracujaca w sądzie kobieta domowa :p
                                  • yenna_m Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 23:46
                                    Narobilam literowkow jak mrowkow.
                                    Nie lubie pisac z telefonu.
                    • naturella Re: Chyba będzie bolało 10.12.15, 07:45
                      Przeczytaj ustawę o służbie cywilnej, to dowiesz sie, jakie kompetencje musiały mieć osoby zatrudnione na wyższych stanowiskach. Teraz tych kompetencji nie bedą musiały mieć.
                    • aalex7 Re: Chyba będzie bolało 10.12.15, 08:45
                      "A i jeszcze jedno. Masz 100% pewności że przez ostatnie 8 lat ci urzędnicy mieli jakieś kompetencje? Miałam 15 lat do czynienia z sądami i biegłymi. "

A od kiedy sądy i biegli są służbą cywilną?
                      Czytając Twoje posty stwierdzam, że wiedzy Ci brakuje ....
                      • acapoalto Re: Chyba będzie bolało 10.12.15, 09:52
                        Wiedzy i wyobraźni, już nawet abstrahując od tego, że ustawa nie obejmie sędziów, bo nie są służbą cywilną.
                        Mam wrażenie, że Arwena myśli, że minister Ziobro, który sam nie ma żadnego doświadczenia zawodowego w zawodach prawniczych, będzie jeździł po sądach i palcem pokazywał kogo usunąć, bo immunitet to przeżytek. Nie zauważyła, jaki popis dał wczoraj poseł Ast przed TK. Wzór profesjonalizmu, jaki PiS będzie chciał osiągnąć w każdym sądzie.
                        A na listy biegłych zrobi się kolejka specjalistów gotowych do dłubaniny za grosze, z koniecznością włóczenia się po sądach. A to, że bywa czasem ilu biegłych tyle opinii, to już nieistotny szczegół. Dobry biegły, to taki, który myśli jak strona, po której jest Arwenawink
                • eryk2601 Re: Chyba będzie bolało 10.12.15, 01:12
                  Ty się dobrze czujesz?
                  To co zrobimy z tymi,co głosowali na inne partie ?Zamkniemy w getcie?
        • za_mszowe Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:14
          POprzednia koalicja rządziła 8 lat, zwykle roszady są co 4. przez 8 można się zasiedzieć, przyzwyczaic, potem już szok.
        • ira_08 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 20:55
          Uwielbiam argumenty "a za Peooooooo". Przecież miało być inaczej. Lepiej. I co? I w kółko tłumaczenie się, że "za PO TEŻ tak było".
        • tully.makker Re: Chyba będzie bolało 10.12.15, 12:40
          Wszystkie instytucje państwowe zmieniają pracown
          > ików w momencie zmiany władzy.

Nieprawda. Wspolpracuje z wieloma ministerstwami, i jest tam mnostwo ludzi, wlacznie z dyrektorami/kami departamentow, ktorzy sa tam duzo wczesniej niz czasy rzadow PO.
    • owczarkini Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 14:59
      Założenia przy powstawaniu służby cywilnej były takie, że miały to być kompetentne osoby niezależne od danej władzy, o określonym wykształceniu i wybierane w konkursach. To miało zapewnić sprawne funkcjonowanie urzędów centralnych. Rozwiązanie wzorowane na państwach europejskich.
      Boże, widzisz i nie grzmisz sad
      Bezczelny, jawny skok na kasę i totalna demolka czego się da. Kibolstwo w Sejmie nie zrobiłoby większych szkód.
    • oqoq74 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 15:16
      Czyli nie ma znaczenia czy ktoś jest dobry, merytoryczny. Idziemy jak walec.
      • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 15:42
        U znajomego w pracy w maju stworzono dodatkowe stanowisko dyrektorskie. Zupełnie nie potrzebne. Nawet się nie kryto, że w razie zmiany władzy ( a było to prawie pewne ), pożyje za odprawę.
        W tej chwili jeszcze nie ma tam zwolnień, czekają na nowy rok i nowe przepisysmile
        • oqoq74 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 15:57
          Arwena proszę Cię, skończ z przykładami jednostkowymi, które potem służą Tobie do uogólnionych tez. To nie jest argument.
          • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:00
            ale ty myślisz, że tak nie było we wszystkich urzędach i spółkach państwowych? Naiwna jesteś
            • kama265 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:03
              a myślisz, że ak nie będzie, jak PiS będzie oddawał władzę. Naiwna jesteś

ps. przykład na bezsens Twojej argumentacji, nie, że zniżam się do poziomu, jaki proponujesz w dyskusji
              • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:05
                ależ oczywiście, że będzie. Ja już nikomu aż tak nie ufam, żeby wierzyć we wszystko co mówią. Tyle, że tym razem zagłosowałam za mniejszym złem według mnie.
                • araceli Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:14
                  Mniejsze zło = to samo. Brawo TY!
                  • 5venuss Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:43
                    ja również głosowałam na mniejsze zło bo na twoją ukochaną władzunię już patrzeć nie mogłam
                    ani ich słuchać
                    • araceli Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:55
                      5venuss napisał(a):
                      > ja również głosowałam na mniejsze zło bo na twoją ukochaną władzunię już
                      > patrzeć nie mogłam
                      > ani ich słuchać

Zagłosowałaś i dostałaś to samo big_grin Brawo Ty - na pewno jesteś dumna big_grin
                      • 5venuss Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 21:10
                        no jasne!
                        ty wiesz lepiej co ja myślę big_grin

jak na razie jestem zadowolona z prac obecnej władzy
                        a jeszcze bardziej patrząc jak po-wcy
                        żenująco nie mogą się pogodzić z odsunięciem od koryta big_grin

a już te wylewane żale poza Polską - żałośni są!
                        wstydzę się, że to "Polacy"
                        • araceli Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 21:37
                          Nie ma to jak być zadowolonym ze szczania na Konstytucję. Brawo Ty!
                          • 5venuss Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 22:27
                            Tobie się od oglądania tvnu w głowie już poprzewracało.
                            zorientuj się dobrze, że to po "oszczało" Konstytucję jako pierwsze
                            a na dodatek chciało z Polaków zrobić idiotów, zawłaszczyć trybunał
                            i machloje swoje ciągnąć dalej

• mamma_2012 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 22:40
                              Tylko opozycja miała wtedy szansę zakwestionować to działanie w TK.
                              To jest najważniejsze w tym wszystkim, że Kaczyński i jego podwładny w osobie Dudy niszczą się organ, który mógł zastopować niekonstytucyjne zapędy polityków.
                              • 5venuss Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 23:10
                                akurat tego nie wiem

co nie umniejsza chęci zawłaszczenia TK przez po na końcówce.
                                i olania Polaków zarówno wtedy jak i lekceważenia, mataczenia i odstawiania szopki
                                podczas ostatnich 4 lat rządów.
                                tego Polacy im nie wybaczą.
                            • araceli Re: Chyba będzie bolało 10.12.15, 07:30
                              5venuss napisał(a):
                              > zorientuj się dobrze, że to po "oszczało" Konstytucję jako pierwsze

PiSurska mantra 'PO robiło TO SAMO'. Jesteście g....em za które uważaliście PO. 'Dobra zmiana' polega na tym, że przewałki teraz będą robić Wasi kolesie.
                              • 5venuss Re: Chyba będzie bolało 10.12.15, 12:09
                                aha fajna logika
                                czyli już po jest niewinne??? hahahaha dobra jesteś.

poza tym jesteś chamsko wulgarna - czyli cały czas boli cię przegrana "twoich kolesi"
                                wyluzuj
                                chyba, że też czerpałaś zyski przy korycie i się skończyło???
                                to boli co?
                        • mamma_2012 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 22:03
                          Wylewanie żali na Polskę poza Polską jest żałosne, no chyba że robi to PiS głosem Ziobry, wtedy to heroiczna obrona demokracji i gnębionej opozycjibig_grin
                          www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/391442,Europoslowie-PiS-w-Polsce-jest-wiele-naduzyc
                    • eryk2601 Re: Chyba będzie bolało 10.12.15, 01:14
                      A teraz możesz?
            • baltycki Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:08
              Ty nie mozesz byc mezatka, ktory maz wytrzymalby..
              Podtrzymuje teze, podajesz miejsce zamieszkania tam, gdzie masz skrzynke pocztowa i..
              ciagniesz z MOPSu
              • oqoq74 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:11
                Baltycki, jak możesz smile
              • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:46
                Bałtycki a co zamierzasz mnie odwiedzić?
                Kilka osób z forum zna mnie osobiście i to musi ci wystarczyć. Na szczęście nie muszę ci się z niczego tłumaczyć
                • hermenegilda_zenia Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 22:43
                  Biedni, chyba przez domofon z nimi rozmawiałaś, bo jak wiadomo, ty nikogo do domu nie wpuszczasz.
                  • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 22:45
                    Nie ja nie nocuję nikogo. Gości jak zapraszam to przyjmuje. Nie widzę tylko powodów do osobistych wycieczek.
                    • hermenegilda_zenia Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 22:54
                      Uraczasz forum swoimi prywatnymi historiami życiowymi bez żenady - ja bez żenady sobie z nich 'pokorzystam", jeżeli będę miała ochotę. Akurat w twoim przypadku nie odczuwam żadnych hamulców.
            • oqoq74 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:12
              Myślę, że nie ma sensu z Tobą dyskutować.
            • ivaz Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 20:27
              W urzędzie, w którym pracuje tak nie było, w moim departamencie dyrektorów mamy przeszło od 10 lat tych samych, wybranych z konkursów, ludzi z dużym doświadczeniem, kompetentnych, dużą wiedzą merytoryczną. Teraz pewnie przyjdzie ktoś mierny, bierny ale wierny.
              • hermenegilda_zenia Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 22:49
                Koleżanka pracuje od 15 lat w trójmiejskim urzędzie i jak usłyszała, że wygrał PIS załamała się, bo cały dział wciąż wspomina ze zgrozą przejęcie władzy przez nich i wypieprzenie w kosmos dyrektora, który latami pracował na tym stanowisku, znał się i był przyzwoitym człowiekiem, a przede wszystkim nie miał konszachtów z żadną partią. Przylazł jakiś palant, który nie miał zielonego pojęcia o pracy, po czym zamknął się w swoim gabinecie przez kolejne kilka tygodni, nie robiąc absolutnie nic. Teraz w urzędzie znowu panika, bo oczekują właśnie takich "fachowców" partyjnych zgodnie z tym, co PIS pokazał już poprzednim razem. A Arwena jest indywiduum o identycznym charakterze co Antek, Jarka czy Zibi - wredna, mściwa, utopiła by w łyżce wody każdego, kto ma czelność myśleć inaczej niż ona, lub staje jej na drodze, cokolwiek by to miało znaczyć.
              • eryk2601 Re: Chyba będzie bolało 10.12.15, 01:16
                Tak sie dzieje już na przykład w armii,wyszkoleni,znający języki młodzi oficerowie składają dymisje.Zostają mierni i nie mający innych perspektyw.
                • lusitania2 Re: Chyba będzie bolało 10.12.15, 10:22
                  eryk2601 napisała:

> Zostają mierni i nie mający innych perspektyw.

dobra zmiana!
                  crying
        • araceli Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:13
          Kura domowa specjalistką od tego co potrzebne a co nie big_grin Paradne big_grin
          • wtop.ek Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:41
            Singiel bez dzieci specjalistka od budżetów rodzinnych paradne big_grin
          • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:47
            arceli mam nadzieję, żew końcu dostaniesz bana za szpiegowanie mnie w każdym wątku i personalne przypieprzanie się.
    • araceli Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:16
      Dodajmy jeszcze koszty podwyżek bo za marne 5tysi Pisiursy 'specjaliści' pracować nie będą big_grin
      tvn24bis.pl/z-kraju,74/rzad-ma-problem-z-ministrami-nikt-nie-chce-przejsc,600105.html
      • 5venuss Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:42
        napisz nam jeszcze inne odmiany skrótu PIS bo nie znamy.
        twoja wypowiedź jest bardzo merytoryczna i bezstronna
        • araceli Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:52
          5venuss napisał(a):
          > twoja wypowiedź jest bardzo merytoryczna i bezstronna

Masz materiał źródłowy w linku. Ale rozumiem, że jak zależna.peel nie rzuci soczystym tytułem to samemu się zorientować wyborcom PiSu ciężko big_grin
          • 5venuss Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 21:12
            a pierwsza część pytania???

oni nazywają się PIS - podpowiem ci
            bo chyba to ty czytać trzech liter nie potrafisz...
      • bei Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:52
        poprzedniej wladzy wystarczyly takie pensje.
        • araceli Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 16:53
          bei napisała:
          > poprzedniej wladzy wystarczyly takie pensje

A tej nie starcza. Dobra zmiana i mniejsze zło! big_grin
      • 1unia4 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 17:50
        A to byli" idioci czy złodzieje" ?
    • lady-z-gaga Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 18:43
      acapoalto napisała:
      Czy jedyny argument, jaki Wam zostaje, to "za PO" teź tak było? Głosowałaś na PiS, żeby było tak jak za PO czy jednak, żeby było lepiej?

Na razie nic, co zrobiła Twoja partia, nie jest przez Ciebie opatrzone hasłem, "zrobiliśmy to lepiej".

najlepsze jak dotąd podsumowanie wszystkich dyskusji smile
      tak właśnie jest, dyzurny argument brzmi "PO tez tak robiło"
      niech się pisiaki przyznają, że nie o zmiany chodziło, a dorwanie się do żłobu, bo 8 lat o suchym pysku sprawiło im cierpienie nie do wytrzymania - i wszystko jasne
    • mamma_2012 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 18:44
      Ja myślę, że te osoby, które nie rozumieją sensu i znaczenia tych wszystkich propozycji nowej władzy, nie dadzą się przekonać dopóki same np. nie padną ofiarą błędnych decyzji nowych urzędników, a swoich praw będą dochodzić w Strasburgu.
      Wtedy dopiero zrozumieją jak dobrze się im żyło. Wolność, swobody obywatelskie, trójpodział władzy i wiele innych spraw, które właśnie tracimy docenione będą dopiero, kiedy ludzie odczują ich brak.
      Jak taką mamę jedną i drugą pogonią z kuratorium, jak niektóre tu piszące, dopiero zauważy, że kurator też się zmienił.
      Jak straci zlecenia czy pracę, bo nie będzie dotacji z UE.
      • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 18:54
        No popatrz, a moja mama będzie właśnie dochodziła swoich spraw w Strasburgu za przewlekłość sprawy, którą prowadzono niezgodnie ze wszystkimi standardami.
        • mamma_2012 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 18:59
          No to dobrze, że teraz, bo za chwilę kolejka spraw z Polski zablokuje i Strasburg.
        • mamma_2012 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:01
          A sprawa z którego roku? Przypadkiem nie zahaczała o czasy rządów PiSu?
          • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:25
            Zaczęła się w 2000r i trwała 15 lat - dwa wyroki I instancji i dwie apelacje
        • misiekzdzisiek2 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:31
          Przewlekłość a wadliwość to 2 różne sprawy.
          Doucz się, najmądrzejsza Arwenko.
          • arwena_11 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:37
            Poczekaj przewlekłość to tylko część. Sprawa toczyła się bez żadnych dokumentów - spółdzielnia zniszczyła wszystko w 2001 r do czego prezesi się radosnie przyznali w prokuraturze. W tym momencie powinna się zakończyć. Na ogłoszeniu wyroku apelacji sędzian prawie przepraszała prezesa, że taki wyrok musi wydać "no ale rozumie pan, zniszczyliście dokumenty, to ja nawet nie mogę cofnąć znowu do okręgówki"
    • salinas Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 18:50
      acapoalto napisał(a):

> rel="nofollow">wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19315998,dgp-rzadowa-rewolucja-w-urzedach-stanowiska-straca-wszyscy.html?lokale=local#BoxNewsLink
      > Doliczmy sekretarki i wszystkich, którzy polecą, bo nowy dyrektor też ma rodzin
      > ę i znajomych i już robi się dość liczna grupa.
      > Mam nadzieję, że pełno w niej będzie tych, którym się dobrej zmiany zachciało,

,,Wam kury szcz... prowadzić, a nie politykę robić''. Ha ha ha ...

Jesteście skonfundowane jak dziewice orleańskie tongue_out. Odkąd pamiętam, a na tym świecie już trochę żyję, jak nowa władza zasiadała na Wiejskiej to pierwsze co robiła to brała wielką miotłę i sprzątała. Czy to było SLD, czy PO czy PIS najsamprzód lecieli wojewodowie, bo taki pan to w obecnie obowiązującym stanie prawnym Rzeczypospolitej Polskiej jest terenowym organem administracji rządowej w województwie i zwierzchnikiem zespolonej administracji rządowej na terenie województwa. Tak więc nie rozumiem oburzenia. Trochę poszukałam w necie ( bo wg ematki jak nie ma linka do źródła to wiadomość jest nieprawdziwa) i taki oto kwiatek znalazłam z województwa pomorskiego . Cytat:

Michał Owczarczak, Paweł Orłowski, Wiesław Byczkowski, a może ktoś spoza kręgu "pewniaków"? Choć dziś trudno przewidywać, kto zastąpi Romana Zaborowskiego (jest teraz senatorem) na stanowisku wojewody, to temat ten w ostatnich dniach rozpala wyobraźnię pomorskiego środowiska politycznego. Wedle planu "A" na fotelu wojewody ma zasiąść Michał Owczarczak. Wywodzący się ze środowiska Młodych Demokratów 36-latek od niemal czterech lat jest pomorskim wicewojewodą. Funkcję otrzymał z rąk szefa rządu tuż po wyborach w 2007 r. Kluczowe dla politycznego awansu mogły okazać się lata spędzone przy boku Donalda Tuska, gdy ten był jeszcze wicemarszałkiem Sejmu. Czy dziś jest gotowy przeskoczyć o szczebel wyżej i być prawą ręką premiera na Pomorzu?

Czytaj więcej: www.dziennikbaltycki.pl/artykul/468870,kto-zostanie-wojewoda-pomorskim,id,t.html
      • aalex7 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:26
        Wątek nie dotyczy wojewodów - bo to co przytoczyłaś trwa i jest uregulowane od czasu powstania samorządu terytorialnego. I tutaj sprawa jest oczywista.
        Problem dotyczy dyrektorów wydziałów, wicedyrektorów, kierowników oddziału - a to jest inna rzeczywistość.
        Chociaż trochę żyjesz to tej "subtelnej" różnicy nie dostrzegasz
        • salinas Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:36
          Moja wypowiedź jak najbardziej tyczy się tematu, chociaż wspominam w nim tylko o wojewodach. Bo służba cywilna oprócz kierowników, dyrektorów obejmuje również wojewodów.

Służba cywilna działa w celu zapewnienia zawodowego, rzetelnego, bezstronnego i politycznie neutralnego wykonywania zadań państwa w urzędach administracji rządowej. Zwierzchnikiem korpusu służby cywilnej jest Prezes Rady Ministrów (art. 153 Konstytucji RP). W jego skład wchodzą urzędnicy szczebla centralnego (Kancelaria Prezesa Rady Ministrów, ministerstwa, urzędy centralne), jak również przedstawiciele rządowej administracji terenowej – niezespolonej i zespolonej (urzędy wojewódzkie, wojewódzkie i powiatowe inspektoraty weterynarii, regionalne dyrekcje ochrony środowiska, wojewódzkie i powiatowe inspektoraty nadzoru budowlanego, komendy policji, komendy państwowej straży pożarnej, kuratoria oświaty, urzędy skarbowe, izby skarbowe, urzędy kontroli skarbowej, urzędy statystyczne, wojskowe komendy uzupełnień, wojewódzkie sztaby wojskowe, urzędy górnicze itp.). W skład służby cywilnej nie wchodzą pracownicy samorządu terytorialnego.
          • salinas Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:40
            salinas napisała:

> Moja wypowiedź jak najbardziej tyczy się tematu, chociaż wspominam w nim tylko
            > o wojewodach. Bo służba cywilna oprócz kierowników, dyrektorów obejmuje również
            > wojewodów.
            >
            > Służba cywilna działa w celu zapewnienia zawodowego, rzetelnego, bezstronnego

Sorry miałam to wyciąć, a poszło . Wtopa jednym słowemtongue_out

Tak czy siak. Każda nowa władza obsadza wszelkie stanowiska tzw. swoimi ludźmi. Tak robiło PO, SLD i robi PIS. Nic nowego, dlatego też nie głosowałam w tych wyborach, bo nie było na kogo. Ani na mniejsze ani na większe zło. Nie poszłam na wybory pierwszy raz odkąd uzyskałam prawo głosu.
            • aalex7 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:50
              Co do wojewodów - zgoda przedstawiciel rządu niech będzie "swój".
              Dyrektorzy z reguły także ulegali zmianie (tyle tylko, że poprzednicy nie kończyli stosunku pracy a byli "przesuwani" na inne stanowiska).
              Wicedyrektorzy i kierownicy - rzadko.
              Nadto musieli wszyscy oni spełniać pewne wymagania - i chociaż wykształcenie nie gwarantuje inteligencji jednak zwiększa prawdopodobieństwo rzetelności wykonania zadań.
              Obecnie proponowana zmiana z automatu pozbawia ww. osób stosunku pracy.
              Dodatkowo osoby na te stanowiska - poza lojalnością partyjną - nie muszą nic więcej.
              Każda władza zmieniała - lecz nikt nie czynił tego z taką "nonszalancją" i takim walcem jak czyni to PIS
              • aalex7 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:55
                Dodatkowo także przy powoływaniu wojewodów PIS zmienił ustawę poprzez wyrzucenie wymogu aby kandydat na wojewodę nie musiał posiadać 3 letniego doświadczenia w zarządzaniu ludźmi.
          • triss_merigold6 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 19:55
            I na każde stanowisko w służbie cywilnej masz konkurs. Niech nawet będzie kandydat wskazany z góry, to nadal są kryteria merytoryczne - konkretny profil wykształcenia, staż, uprawnienia zawodowe - których nie można przeskoczyć.
    • triss_merigold6 Wytłumaczę najprościej jak się da 09.12.15, 19:53
      Wytłumaczę wam najprościej jak się da.

W ramach korpusu służby cywilnej są pracownicy służby cywilnej i urzędnicy mianowani - żeby otrzymac mianowanie i kolejne stopnie muszą zdać egzaminy, mieć staż, pozytywne oceny roczne itd. Roczny limit mianowań to +/- 200 osób.
      Urzędników mianowanych - a oni stanowią trzon dyrektorów generalnych, dyrektorów departamentów, ich zastępców, naczelników jest 7700.
      Wszystkich pracowników służby cywilnej ok. 120 tysięcy.
      Urzędnika mianowanego nie można ot tak wywalić, oni w założeniu mieli być niepodatni na zmiany polityczne.

Stanowiska ministrów, podsekretarzy stanu, gabinety polityczne, wojewodowie etc. to tak zwana R-ka i oni są zmieniani po wyborach.
      • aalex7 Re: Wytłumaczę najprościej jak się da 09.12.15, 19:58
        Dokładnie,
        zaś propozycja PIS powoduje, że także ci mianowani z chwilą określoną w ustawie stracą - nie tylko stanowisko - ale i pracę.
        • triss_merigold6 Re: Wytłumaczę najprościej jak się da 09.12.15, 20:01
          I będzie koncertowy bajzel, bo znakomita część to absolwenci KSAP i ludzie pracujący w danym urzędzie kilka-kilkanaście lat, ze znajomością przepisów, przechodzący regularnie szkolenia centralne dla służby cywilnej. Nie ma szans na to, żeby wszystkich naraz zastąpić ludźmi z ulicy. To znaczy można, ale decyzyjność administracji na każdym szczeblu spadnie o 300%.
          • aalex7 Re: Wytłumaczę najprościej jak się da 09.12.15, 20:13
            Dalej się zgadzamsmile
            Dodatkowo wojewoda jako organ nadzoru nad samorządem terytorialnym - obecne postępowanie rządu i prezydenta ws TK przełoży na ten samorząd.
            Wówczas PISowa interpretacja prawa (kwestia czasu publikacji, wydawania rozstrzygnięć nadzorczych, respektowania wyroków WSA ) dotknie także zwykłych mieszkańców.
            Cyrk dopiero się zaczyna....
          • pade Re: Wytłumaczę najprościej jak się da 09.12.15, 21:53
            Czyli ta Polska w ruinie to była samosprawdzająca się przepowiednia?
            • triss_merigold6 Re: Wytłumaczę najprościej jak się da 09.12.15, 22:03
              Nie wiem, wolę o tym nie myśleć w szczegółach.
              Żeby nie było, przypadki dyrektorów z czysto politycznego wepchnięcia też znam i częśto to są bolesne oceany żenady, ale znałam (bo już nie pracują) też przypadki całkiem przytomne i kompetentne.
            • araceli Re: Wytłumaczę najprościej jak się da 09.12.15, 22:07
              pade napisała:
              > Czyli ta Polska w ruinie to była samosprawdzająca się przepowiednia?

To była obietnica wyborcza wink
    • stonkamarnotrawna Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 20:53
      Teraz dosłownie wszystkie stołki , co tam stołki. .. każdy stoleczek będzie obsadzony przez kuzyna, dziadka, teścia czy też kolegów. .. Masakra będzie jeśli nawet dyrektorów i ich zastępców wyrzuca. ..
      • segregatorwpaski Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 21:30
        Wszyscy co piszą, że teraz jest normalnie, a po zmianie ustawy będzie kolesiostwo i rodzinka na wszystkich etatach, nie wiedzą co piszą!
        Znam od podszewki jeden z takich urzędów, który obejmie ustawa i to właśnie przez ostatnie kilka lat nabory opierały się na zasadzie znajomych znajomych, rodziny itp. Koszmar jak niekompetentne osoby zarządzają w państwowych instytucjach i najwyższy czas to zmienić. Zawodowo koszmar bycia zarządzaną przez 'z zawodu dyrektorów i wicedyrektorów' mam już za sobą na szczęście ale jak ktoś myśli, że przy konkursowych naborach liczyła się wiedza i doświadczenie to źle myśli.
        • segregatorwpaski Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 21:33
          A, i piszę właśnie o tych mianowanych, 'megawyszkolonych' specjalistach... kto tak pisze chyba nie korzystał ze szkoleń KPRMu.
        • mamma_2012 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 22:11
          Tylko teraz wywalą wszystkich, niezależnie od kompetencji i na to miejsce zatrudnią ludzi z legitymacjami partyjnymi (po to zniesienie zakazu partyjnego) i bez konieczności posiadania jakichkolwiek kwalifikacji, a ich praca nie będzie podlegała ocenie.
          Różcę poczujesz, jak zatęsknisz do tego, co było.
          Poczujemy też wszyscy, jak trzeba będzie wypłacać obywatelom gigantyczne odszkodowania za błędy urzędników, wywalczone w Strasburgu.
          • segregatorwpaski Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 22:40
            > Tylko teraz wywalą wszystkich, niezależnie od kompetencji i na to miejsce zatru
            > dnią ludzi z legitymacjami partyjnymi (po to zniesienie zakazu partyjnego) i be
            > z konieczności posiadania jakichkolwiek kwalifikacji, a ich praca nie będzie po
            > dlegała ocenie.
            > Różcę poczujesz, jak zatęsknisz do tego, co było.
            Ja nie poczuję, już nie pracuję w urzędzie.
            Ale różnice poczuje wielu moich znajomych - taką mają nadzieję w każdym razie.
            Na co mają nadzieję?
            Np na to, że nikt już nie będzie tak traktował ludzi jak w opisanym niżej przykładzie: kumpel zawyżył koszt delegacji - o kilka złotych, kupił bilet na dwie strefy, jechał przez jedną, rozliczył ten droższy. Zrobił tak z prostej przyczyny - automat nie chciał mu wydać tego tańszego. O różnicy po prostu zapomniał. No i naraził skarb państwa na stratę... uwaga... 0,80 zł. Pierwszy raz, nigdy mu się to nie zdarzyło. Ani do jego pracy nie miano jakiś 'ale' do tej pory. Jego dyrektor odkrył to straszne oszustwo - poszła nagana z wpisem do akt (poświadczenie nieprawdy), zabrał mu część wynagrodzenia - nagrodę uznaniową (łącznie z nią zarabia niecałe 2500 na rękę - wykształcenie prawnicze, kilkunastoletni staż). Kumpel wylądował w szpitalu - stan przedzawałowy - pierwsza taka jazda w pracy dotąd same bardzo pozytywne oceny (bo takowe się dostaje). Przypominam - pierwszy raz taka wpadka, zupełnie nieświadoma - kwota 0,80 zł.
            Jak kumpel przebywał w szpitalu jego dyrektor detektyw od wykrywania naciągania skarbu państwa wyjechał na delegację - 2 tygodniowe szkolenie o wartości 16 tyś złotych, mega warunki, kolejny fajny papierek do kolekcji. Został odwieziony 400 ponad kilometrów samochodem służbowym, takim tez wrócił (wiem o czym piszę - miałam coś wspólnego jeszcze niedawno z organizacją czegoś takiego). Ze szkolenia wrócił o jeden dzień wcześniej bo musiał jechać na zajęcia - kolejna podyplomówka refundowana w 100% ze środków publicznych. Porządnie wysoce wyszkolony menago? Nic z tego - unika odpowiedzialności jak się da, miesiącami zwleka ze złożeniem jakże cennego podpisu na jakimkolwiek dokumencie, z zasady takowe chomikuje na biurku.
            Takich kwiatków się naoglądałam przez cztery lata pracy w budżetówce więcej, a o jeszcze większej ilości słyszałam ze źródeł wiarygodnych.
            Powiem Ci tak - jak przyjdzie ktoś z tą 'legitymacją' i po prostu szują nie będzie to i tak go będą szanowali bardziej niż obecnych karierowiczów niby formalnie nie z po ale tak jakby trochę jednak z po.
            • mamma_2012 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 22:50
              A jak przyjdzie bratanica ministra z legitymacją, będzie szują i to jeszcze gorszą, w dodatku niekompetentną, to jaki Twoi znajomi mają plan B?
              Właśnie o to chodzi, że jest spora szansa, że zatęsknią za tamtym karierowiczem, za starymi czasami, bo nowa osoba udowodni, że nie może być tak źle, że gorzej się nie da.
              Zresztą część z nich może pożegna się z pracą, jeśli ich nowy zwierzchnik będzie miał znajomego chętnego na dane stanowisko.
              • segregatorwpaski Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 22:57
                Może tak może nie.
                Zobaczymy.
                Na razie wiem, że w dawnych kolegach i koleżankach tli się nadzieja, bo dość przez ostatnie lata po doopie dostali. I mam nadzieję, że będzie im lepiej - mądrzej i rozsądniej, coś się ruszy finansowo ale nie dyrekcji tylko szaraczkom, no i że w końcu też urzędy staną się naprawdę przyjaźniejsze, nie tylko na plakatach.
                • mamma_2012 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 23:04
                  Jawna legalizacja kolesiostwa raczej nie nastraja optymistycznie i nie sprzyja pozytywnym zmianom.
                  Obecna sytuacja nie uniemożliwia nadużyć, nie gwarantuje profesjonalizmu, ale propozycja PiSu zdejmuje wszystkie hamulce.
                  Zresztą tak już kiedyś było, dyrektorzy z nadania partii, raczej nie wyróżniali się profesjonalizmem i dobrym sercem.
              • misiekzdzisiek2 A jeśli nie zaboli 09.12.15, 22:58
                tak, jakby co niektórzy sobie tego życzyli? Np. w przypadku dyrektorów merytorycznych, bo odejdą do biznesu za kasę kilkukrotnie większą?
                • menodo Re: A jeśli nie zaboli 10.12.15, 10:37
                  Np. w przypadku dyrektorów merytory
                  > cznych, bo odejdą do biznesu za kasę kilkukrotnie większą? '

Oj, z tymi merytorycznymi to też jest różnie.
                  Znam takich, którzy już do krwi mają poobgryzane pazury, bo wiedzą, że pies z kulawą nogą ich nie zatrudni. Sorry, ale do dyrektorowania w ministerstwie niekoniecznie niezbędną są kompetencje - to zależy od ministerstwa, ale przykładów oczywiście nie podam wink
                  Żeby nie było - znam też takich dyrektorów, którzy od lat harują za średnie pieniądze, ale oni są spokojni o swoją pracę; najwyżej przejdą do biznesu. I znam też takich, którzy już teraz rozglądają się za nową robotą, bo niby nikt nie chce ich zwalniać, ale już stracili lub grozi im na przykład "strata rady", czyli dodatkowy hajs za synekurę w radzie nadzorczej w spółce skarbu państwach, rządowej agencji itp. A kto by chciał pracować za głupie 6 tysięcy to już w Polsce każdy wie - tak czy siak nie jest ta służba cywilna taka święta, jak ja niektórzy malują, więc płakać po niej nie będę.

• kama265 Re: Chyba będzie bolało 09.12.15, 22:55
              matko błagam. nie pisze się tyś. tylko tys. bo to nie tyśąc a tysiąc!
    • dankaimirek Re: Chyba będzie bolało 10.12.15, 07:13
      To wszystko bylo po to zeby dostac glosy czyjas krzywda
    • mildenhurst W Lasach już poleciało kilka osób, 10.12.15, 12:48
      w tym znajoma księgowa( odeszła na emeryturę) i jej synowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka