onewoman 20.12.15, 21:50 ciasta królują w święta? Może się zainspiruję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fifka02 Re: A u was jakie 20.12.15, 21:54 Sernik wiedeński i strucla z makiem. Szału nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: A u was jakie 20.12.15, 22:02 Ja zawsze na święta piekę sernik. Ale nie zawsze ten sam, różne. Teraz upiekę pomarańczowy na czekoladowym spodzie i z polewą śliwkowo-pomarańczową. Jeszcze takiego nie robiłam. Piekę jeszcze zawsze inne ciasta, ale to już zależy na co mam ochotę. Na te święta upiekę jeszcze piernik z bakaliami w polewie czekoladowej i posypany orzechami. Może jeszcze zrobię stefankę. Odpowiedz Link Zgłoś
melisaa4 Re: A u was jakie 20.12.15, 22:02 sernik bo mam dużo swojskiego białego sera, pierniki bo zrobilam juz 3 tyg wczesniej ciasto na nie zrobie i piernik przekladany konfitura śliwkową oczywiscie naturalną i ciasteczka pierniczki, makowiec Odpowiedz Link Zgłoś
melisaa4 Re: A u was jakie 20.12.15, 22:04 aaaa i mój sernik wszyscy w pracy chwalą to samo znajomi bo uzywam wszysto naturalne do wyrobu i biały ser i jaja i masło więc z takich jakościowo składników nie sposób żeby nie wyszedł smaczny. Przede wszystkim jakość składników, musi być najlepsza to niewazne jakie ciasto bo kazde bedzie pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: A u was jakie 20.12.15, 22:29 Żytnie ciasto z jabłkami z Moich Wypieków - chciałam dać linka, ale wykrywa spam Nie dlatego, że świąteczne, ale dlatego, że pyszne, zawsze się udaje i pachnie cynamonem Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: A u was jakie 20.12.15, 22:35 Piernik i "seromak" (nienawidzę tej nazwy, bo kojarzy mi się z garmażerią) Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: A u was jakie 20.12.15, 22:42 W związku z tym, ze święta jednak do niskokalorycznych nie należą, ostatnio uskuteczniam ciasta "lekkie": w tym roku u mnie będzie albo śmietanowiec na zimno z galaretkami lub ptasie mleczko i sernik z makiem i lemon curd. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: A u was jakie 20.12.15, 22:57 w tym roku piernik z powidlami sliwkowymi, blok czekoladowy, rafaello i wafle z kajmakiem. w ramach deserow mama robi mi makowke z podwojna porcja migdalow i bez rodzynek. u mojej mamy repertuar bez zmian od lat: keks, sernik, makowiec, wafle i sekacz (gotowy), makowka Odpowiedz Link Zgłoś
millitta Re: A u was jakie 20.12.15, 23:09 Długo myślałam nad tym co umieścić na słodkim stole i w końcu wybrałam: - Miodownik - Makowiec (zawijany, na brioche) - Sernik z musem miętowym - Mini torciki żurawinowe ( na czekoladowym biszkopcie z żurawinowym kremem) - Tartę z pomarańczą i bezą - Ciasteczka: pierniczki(razowe i normalne), chocolate chips z MM's i może jeszcze jakieś jak będę miała czas - Jakiś deser piernikowy w szklaneczkach - I jeszcze może babeczki czekoladowe z choinkami - Brownie choinkowe (ale to "na wynos" koleżance ) Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: A u was jakie 21.12.15, 08:22 Makowce i pierniki. Tradycyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: A u was jakie 21.12.15, 08:33 Córka piecze sernik wg jakiegoś tajemnego przepisu wycyganionego od ciotek, sekretem jest twaróg, musi być KONIECZNIE o nazwie "ulubiony", konkretnej firmy. W Warszawie ten tajemniczy twaróg występuje tak rzadko, że sam fakt, że udało się go kupić stanowi o niezwykłości wypieku Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: A u was jakie 21.12.15, 08:56 u nas od jakiegoś czasu świątecznymi wypiekami zaczynamy się zajadać przed świętami. najpierw kupuję w cukierni piernik krajankę. tylko w cukierni i tylko przed świętami. mniam. potem pieczemy przepyszne kruche ciastka z cynamonem, i oczywiście zaczynamy je zjadać. w międzyczasie zostajemy obdarowani makowcami (od jednych i drugich rodziców, więc sprawiedliwie , a ja piekę sernik. poza tym kupuję różne pierniczki, w białym lukrze, w zwykłym lukrze, w ciemnej czekoladzie, bo smakują nam, profanom, bardziej, niż pierniczki pieczone w domu (tych też trochę zawsze dostajemy). czasem próbuję czegoś fajnego z "moich wypieków", ale, szczerze, te najfajniejsze przepisy nie są na moją kieszeń. w tym roku korci mnie jakieś ciasto z marchwią, lub z cynamonem. może ta marchew, w wersji lekko piernikowej, dzieci lubią. mąż z wypieków świątecznych najbardziej lubi rybę po grecku Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: A u was jakie 21.12.15, 09:29 Ja- sernik, piernik, pierniczki; moja mama: drożdżowe, makowiec Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: A u was jakie 21.12.15, 23:01 Wczoraj zrobiłam pierniczki lukrowane, dziś upiekłam piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową, jabłecznik i sernik na kruchym spodzie. Koniec, więcej nic nie piekę i tak cud, że przy moim ponad rocznym dziecku coś zrobiłam Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: A u was jakie 21.12.15, 23:16 Sernik, ciasto biszkoptowe przekładane różnymi smakami ( w tym roku będzie to krówka, krem budyniowy i masa kokosowa z dzisiejszego forumowego przepisu), jabłecznik z bitą śmietaną, tort z kremem z jajek bitych na parze i "pszczółka", czyli ciasto orzechowo miodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
tereska.z.bombaju Re: A u was jakie 22.12.15, 07:25 Obowiązkowo marcinek- w wersji herbatnikowej, niepieczony Syn zażyczył sobie mocno cytrynową babkę Do tego pewnie jakiś piernik i nie wiem co jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: A u was jakie 22.12.15, 09:47 Piernik, pierniczki, makowiec, marchewkowe, czasem sernik, rolada makowa ze śmietaną, tort orzechowy, kruche orzeszki z nadzieniem bakaliowo-kajmakowym. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: A u was jakie 22.12.15, 11:51 Moja przyjaciółka piecze obłedne piętrowe ciasta i co roku daje mi po kawałku każdego, więc nie wiem Ja mam w tym roku piernik i pierniczki plus rodzina zażądała bezowca z makiem, więc sługa musi the-taste-of-sweet.blog.pl/kruche-ciasto-z-makiem-i-beza-kokosowa/ Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: A u was jakie 22.12.15, 16:17 1.Makowiec( rolada) -robią rodzice 2. Sernik-teściowa 3.Pierniczki-ja Jak żyła Babcia robiła piernik, ale teraz nikt tego nie umie powtórzyć , wychodziły jakieś pseudopierniki, więc daliśmy spokój... Odpowiedz Link Zgłoś