Dodaj do ulubionych

Wigilia wegetarianska.

23.12.15, 17:52
U nas będzie:
Zupa grzybowa i barszcz , pierogi z grzybami i kapusta , sałatka jarzynowa , nudelsalat, bakłażan po grecku , sałatka z feta po grecku, krokiety z kapusta i grzybami , warzywa po tajsku z tofu w mleku kokosowym , i piernik oraz ciasto marchewkowe.
Jak dodamy owoce i słodycze to będzie 12 potraw smile))
Obserwuj wątek
    • kura17 Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 17:59
      Janie.Kranie, u nas bedzie postnie, ale nie wegetariansko, bo uwielbiamy ryby i beda i wedzone i sledzie w smietanie.
      do tego barszcz z uszkami i pierogi ruskie. oraz pasztet warzywny, pyszny, wczoraj upieklam i sie dzis zajadam, haha.
      i jeszcze chce zrobic salatke z porow.
      kapuste z grzybami i zurawinami robie na drugi dzien swiat.

wesolych swiat zycze!
    • joa66 Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 18:00
      Duuużosmile
      • jan.kran Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 18:05
        U nas jeszcze kompot z suszu.
        Kura daj ten pasztet warzywny i sałatkę z porów moj syn to otchłań .
        • kura17 Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 18:35
          > Kura daj ten pasztet warzywny i sałatkę z porów moj syn to otchłań .

pasztet z jadlonomii, ja pieklam w foremkach do muffinkow i na gore w kazdej foremce dalam suszona sliwke - uwazam, ze dodatek genialny, smakuje wspaniale!

www.jadlonomia.com/przepisy/pasztet-warzywny-doskonay/
          jeszcze bardzo polecam ten pasztet z gruszka, robie po swietach!

www.jadlonomia.com/przepisy/pasztet-z-gruszkami/
          a salatka z pora to "nasza domowa" kroje pora na cienkie pol-plasterki, przelewam wrzatkiem, zeby byly miekkie.
          do tego groszek zielony, jajko na twardo, smietana/jogurt z dodatkiem majonezu.
          moja ciotka dodaje kukurydze z puszki, ale ja wole bez.

smacznego smile
          • jan.kran Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 18:40
            Jadlonomie uwielbiam , za pory dziękuje .Ja wprawdzie nie jestem weganka ale zastępuje jak sie da mleko krowie innym Ostatnio odkryłam w Oslo śmietanę wegańska , bardzo smaczna.
            • kura17 Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 19:10
              jadlonomia rzadzi smile

Janie, wlasnie robie ta salatke z porow i jednak nie kroje na pol-talarki, ale drobnie - kroje pora wzdluz na pol i potem jeszcze na 3-4 i wtedy kroje w poprzek.

i pamietaj, ze ona smakuje lepiej, gdy sie przegryzie.
            • slona78 Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 20:44
              Śmietanę wegańską kupisz w każdym wege sklepie w PL. Polecam owsianą i orkiszową, znacznie wg mnie lepsze od ryżowej. Sojowych produktów nie kupuję.
          • babcia.stefa Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 20:59
            >www.jadlonomia.com/przepisy/pasztet-warzywny-doskonay/

Robiłam, został wywalony do kosza - obrzydliwe, niejadalne, bez smaku coś.
            • kura17 Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 23:33
              > Robiłam, został wywalony do kosza - obrzydliwe, niejadalne, bez smaku coś.

kurcze, moj jest swietny!
              dodalam suszone sliwki i chlusnelam calvadosem - moze dlatego? wink
          • wipsania Re: Wigilia wegetarianska. 24.12.15, 03:36
            Przyłączam się do zachwytów nad pasztetem z gruszkami. Robiłyśmy z córką ostatnio na okrągło, bo gruszki nam obrodziły ale dały znać, że dłużej leżeć nie będą, wiec trzeba coś było z nich zrobić, żeby same nie wyszły.
            Pasztet z gruszkami, sernik z gruszkami z moich wypieków, makowiec japoński z gruszkami zamiast jabłek...
    • pendello Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 18:27
      Bardzo współczuję. Chyba najbardziej zawsze było mi żal dzieci wegetarian i wegan właśnie w święta. Zresztą zwierząt też.
      • aquella Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 18:43
        zwierząt jak najbardziej, wegetarianie piją przecież mleko skradzione cielaczkom sad
        • jan.kran Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 18:54
          I jajka skradzione kurom.Ale ja jeszcze na weganizm sie nie pisze chociaż uważam jakie jem sery i zastępuje mleko czym sie da.
          Natomiast nie krytykuje osob jedzących i ryby , uważam ze jak ktos musi i jeść mieso to od szczęśliwych krów i nie koniecznie codzinie. Ale dobrej jakości mieso jest bardzo drogie , nie wiem jakie jest wyjście zeby ograniczyć masowa hodowle i byle jakie mieso za była jakie pieniądze.
          • aquella Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 19:08
            propagować kuchnię bezmięsną?

ja robię pasztet z fasoli i marchewki oraz migdałówsmile
            • ofelia1982 Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 20:33
              Aquella dawaj przepis
              • aquella Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 21:39
                www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/fasolka/pasztet_z_fasoli/przepis.html
                w oryginale jest dynia zamiast marchwi
                • ofelia1982 Re: Wigilia wegetarianska. 24.12.15, 08:45
                  Zbyt przekombiniwany - osobne pieczenie marchwi...
                  • aquella Re: Wigilia wegetarianska. 24.12.15, 11:15
                    za karę za "dawaj" i zero dziękuję tongue_out
      • latarnia_umarlych Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 23:15
        "Bardzo współczuję. Chyba najbardziej zawsze było mi żal dzieci"
        Bardzo żal mi nierozgarniętych, biednych mentalnie ludzi jak ty.

Dla wszystkich innych, wege i nie, podam wspaniały przepis na pasztet (wychodzi po prostu przepyszny - moja mięsna rodzina oszalała na jego punkcie):
        Składniki: 1 seler, 1 cebula, 3-4 ząbki czosnku, pół kostki masła, suszone grzyby, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki bułki tartej , 3 jajka, sól, pieprz, śliwki suszone Seler i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do garnka przełożyć masło, namoczone grzyby i wlać wodę. Dodać seler, cebulę i czosnek. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Następnie gotować na małym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Ostudzić. Do zimnej masy dodać bułkę tartą i żółtka. Białka ubić i wymieszać z masą. Przyprawić i dać śliwki. Piec godzinę w temperaturze 180-190 °C.

Radzę zrobić od razu z podwójnej porcji. Jajek można mniej jakby co. Smacznego.
        • ofelia1982 Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 23:43
          ale ile tych suszonych grzybów???
          • latarnia_umarlych Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 23:45
            ile chcesz, garsteczka, a i można wcale nie dać
      • wioskowy_glupek Re: Wigilia wegetarianska. 24.12.15, 20:41
        big_grin
    • jan.kran Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 18:34
      Pendello , nie krępuj sie i powspolczuj nam cały rok ze jemy smacznie , zdrowo , oszczędzamy nasza planetę i zwierzęta ktore maja słabo jeżeli chodzi o masowy chów.
      • ofelia1982 Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 20:30
        Dokladnie! Zwłaszcza jak robią to w wątku nie marzucajacym swoich poglądów....w rzeźni nie wytrzymaliby minuty, ale na obiad schabowy musi byc. Bo czego oczy nie widza...
      • pendello Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 22:53
        jan.kran napisała:

> Pendello , nie krępuj sie i powspolczuj nam cały rok ze jemy smacznie , zdrowo
        > , oszczędzamy nasza planetę i zwierzęta ktore maja słabo jeżeli chodzi o
        > masowy chów.

Dorosłym ludziom nie współczuję - ich wybór. Nikt ich do tego nie zmusza.
        Współczuję ich dzieciom, które zwykle kończą tak:
        wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=16579
        Oraz ich zwierzętom. To okrutne zmuszać kota (naturalnego mięsożercę) do
        zjadania zielonych paskudztw. I wy macie czelność mówić o miłosierdziu dla
        zwierząt. Dla mnie mega hipokryzja. Ale to wasz wybór.
        Wesołych Świąt (ze szpinakiem, tofu i innymi pysznościami).
        • latarnia_umarlych Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 23:19
          O rany, ale jesteś marna. Zawsze się zastanawiam, czy powinno mi być żal głupich ludzi o ograniczonych poglądach. W końcu to ich wybór.
        • jan.kran Re: Wigilia wegetarianska. 24.12.15, 01:55
          Pendello to jest moj watek z 2014 roku o kotach i byciu wege::

forum.gazeta.pl/forum/w,10264,151363778,151363778,Koty_a_karma_wege_.html?so=1
          • pendello Re: Wigilia wegetarianska. 24.12.15, 11:40
            jan.kran napisała:

> Pendello to jest moj watek z 2014 roku o kotach i byciu wege::
            >
            > forum.gazeta.pl/forum/w,10264,151363778,151363778,Koty_a_karma_wege_.html?so=1

No to zwracam cześć. Może jesteś wyjątkiem. Po prostu mam fatalne doświadczenia z weganami. Dotychczas dane mi spotykać wyłącznie oszołomów katujących swoje dzieci i zwierzęta tą obrzydliwą i niezdrową dietą. No, ale może faktycznie są wyjątki. Czyli ludzie, którzy sami męczą się z zieleniną z wyboru, ale swoich dzieci oraz zwierząt nie zmuszają do jedzenia tego świństwa. A przy okazji nie agitują innych. Cała niechęć do wegan i wegetarian bierze się bowiem nie z faktu dokonania przez nich wyboru określonej diety, ale z faktu, że zamęczają nią istoty od siebie słabsze i zależne (dzieci oraz zwierzęta) a przy okazji zawsze, ale to zawsze w towarzystwie z nutą wyższości przynudzają o swoim wyborze, nudząc, nużąc i irytując normalnie jedzących.
            • jan.kran Re: Wigilia wegetarianska. 24.12.15, 11:53
              Pendello ja znam kilku wegetarian i jednego weganina , w sumie niewielu.NIe moge sie wypowiadać za innych , ja jestem raczej z frakcji niewojujacej natomiast musze sie czesto i gęsto tłumaczyć .
              W zyciu bym nie wypadła na pomysł zeby wpływać na moje dzieci , ja i syn nie lubimy smaku miesa.Corka zje od czasu do czasu ale tylko eko .
              Ponadto nie uważam ze wszyscy powinni byc wege natomiast jestem zdania ze w wielu
              krajach , nie tylko w Polsce je sie za duzo miesa złej jakosci.
        • aquella Re: Wigilia wegetarianska. 24.12.15, 15:26
          zanim kliknęłam w link myślałam, że chodzi o dzieci z jakimiś niedoborami b12 czy żelaza a tu proszę książkowy przykład buntu nastolatka, równie dobrze można współczuć dziecku matki, która całe życie alkoholu do ust nie wzięła bo potępiała picie, a synek regularnie na piwo skacze z kolegami, tak w ramach odreagowania krzywd z dzieciństwa za tokiem myślenia Pendello
    • ofelia1982 Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 20:32
      Otwarte Klatki wrzucily dzis na swoim facebooku przepis na prosty pasztet, jeszcze nie próbowałam ale wygląda na nieprzekombinowany
    • berdebul Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 21:39
      W innym wątku pisałaś o crumbel z owocami i cieście rumowym, podzielisz się przepisami?
      U nas głownie grzyby z kapustą, wege zupy ze śmietaną dla chętnych. Bez tajskich warzyw, to zostawiam na pózniej.
      • jan.kran Re: Wigilia wegetarianska. 24.12.15, 11:57
        berdebul napisała:

> W innym wątku pisałaś o crumbel z owocami i cieście rumowym, podzielisz się prz
        > episami?

---------> Pomyliłam sie , ciasto nie rumowe tylko Rotweinkuchen. A na crumbel dam przepis jak corka wstanie , śpi jeszcze , miała wczoraj fatalny lot zMonachium ,na szczescie doleciała.

• berdebul Re: Wigilia wegetarianska. 24.12.15, 13:28
          Na to też poproszę, zbieram sprawdzone przepisy a w wolnych chwilach wyciągam zeszyt i próbujemy. smile
          Wspaniale, że doleciała. Wesołych Świąt!
    • angeika89 Re: Wigilia wegetarianska. 23.12.15, 23:06
      U nas postnie, ale nie wegetariansko.
      Będzie na pewno więcej jak 12 dań...
      Na początek barszcz z uszkami
      Sałatka jarzynowa
      Ryba po grecku
      Ryba "Pychotka"
      Karp smażony
      Karp i tołpyga wędzone
      Pierogi z grzybami
      Krokiety z kapustą i grzybami
      Sałatka śledziowo-porowa
      Sałatka z wędzoną makrelą
      Gołąbki z kaszy gryczanej
      Filety rybne w panierce (głównie dla dzieci)
      Śledź w oleju
      Śledź w sosie paprykowym
      Śledź w śmietanie
      Kapusta z grzybami
      Kutia i makowiec+kompot z suszu
      Na następny dzień będą mięsa i pozostałe ciasta...
      U nas zawsze jest duuuużo bo i liczna rodzina smile
    • kryptopiryna Re: Wigilia wegetarianska. 24.12.15, 08:50
      Brzmi pysznie
    • sueellen Re: Wigilia wegetarianska. 24.12.15, 10:17
      U nas paszteciki będą z camembertem i żurawiną smile
    • jan.kran Re: Wigilia wegetarianska 24.12.15, 14:20
      Egzotyczny crumble

Summa summarum Egzotyczny crumble robi się w taki sam sposób, jak tradycyjny Apple Crumble, tylko, że zamiast jabłek dodajemy owoce egzotyczne.

CIASTO:

100g masła
      200g mąki
      100g cukru, najlepiej brązowego
      sól
      przyprawy, np. cynamon, goździk, gałka muszkatowa ect.

OWOCE bierzemy najczęściej z puszki, można też wziąć świeże:

ananas
      mango
      brzoskwinie
      liczi
      papaya

Do podłużnej formy kładziemy owoce i posypujemy dwiema łyżkami cukru.

Wyrabiamy ciasto i kruszymy na owoce.

Zapiekamy przy 180° C, aż okruszki zbrązowieją.

Podajemy z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.

SMACZNEGO!

Ciasto à la piernik

www.oetker.de/rezepte/r/weihnachtlicher-rotweinkuchen.html

SKŁADNIKI

200g mąki

200g masła

3 jajka

100 ml czerwonego wina

3 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka kakao

150 g cukru

przyprawy piernikowe typu cynamon, goździk, gałka muszkatowa ect.

Ubić jajka z cukrem i masłem. Dodać przyprawy, mąkę i proszek do pieczenia. Dolać wino.

Piec przy 180° C przez ok. pół godziny. Wsadzając wykałaczkę lub zapałkę do ciasta można sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe: Jeżeli na wykałaczce lub zapałce zostaje trochę ciasta oznacza, że ciasto jeszcze nie jest gotowe.

Ewt. można polać glazurą czekoladową.

• princesswhitewolf Re: Wigilia wegetarianska 24.12.15, 14:32
        Polecam ciasto Lesny Mech

Lesny mech linki

https://ilovebake.pl/wp-content/uploads/2015/01/ciasto-le%C5%9Bny-mech-ze-szpinakiem-6.jpg
        • aquella Re: Wigilia wegetarianska 24.12.15, 15:46
          wyjątkowo urokliwy, zrobię na Sylwestra - wersję wegańską
          • princesswhitewolf Re: Wigilia wegetarianska 24.12.15, 16:22
            a jakie toto smaczne ho ho. najladniejszy jak sa i np maliny ( cos czerwonego) i jagody.
    • princesswhitewolf Re: Wigilia wegetarianska. 24.12.15, 14:24
      jadam wszystko poza ryba. Wyjdzie z tego 12 potraw tez.

Wegetarianka od 20 lat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka