Dodaj do ulubionych

JAK TO JEST NA ALLEGRO?

22.09.04, 12:22
hEJ ,przymierzam się do sprzedaży kilku rzeczy.Właśnie odwiedziłam stronę
allegro i jakoś nie widzę ruchu w interesie.czy często zdarza się Was coś
sprzedawać bez skutku-tzn. wystawiacie i nic? ja chcę sprzedać głownie
ciuszki ?
i jeszcze jedno: nie mam aparatu cyfrowego ,chcę zrobić zdjęcia i dać je do
wgrania na płytkę .Ale zupełnie nie znam się na tym -jaki mają mieć "rozmiar
i parametry te zdjęcia -co mam powiedzieć u fotografa,dzięki za
oświecenie,dracena31
Obserwuj wątek
    • m_drago Re: JAK TO JEST NA ALLEGRO? 22.09.04, 12:47
      Witaj,

Myślę, że najwięcej informacji znajdziesz w Pomocy. Oto link

allegro.pl/help.php?tid=36&tids=31_36&zoom=N

Z mojego doświadczenia wiem, że sprzedaje się sporo rzeczy dla dzieciaczków ale
      dobre zdjęcie to podstawa. Warto też przejrzeć jakie zasady tam obowiązują.

Życze powodzenia smile)
    • agata_to_ja Re: JAK TO JEST NA ALLEGRO? 22.09.04, 12:49
      W ciuszkach możesz mieć klapę. Jest szalenie dużo oferowanych ubranek i
      zauważyłam, że ruch jest u tych allegrowiczów, którzy mają juz wyrobiona markę.
      Ja sama też zresztą zaglądam najczęściej na aukcje kilku wybranych osób. Mnie
      udało się sprzedać kilka rzeczy, ale niewiele ciuszków natomiast każdą rzecz,
      którą wystawiałam z "nie-ciuszków", czyli odciągacz mleka, nosidło i cos tam
      jeszcze.
      Co do zdjęć, to ci nie pomogę, nie pamiętam, ale chyba na allegro jest taka
      instrukcja. poszukaj.
      pozdrawiam
      agata
    • bachak Re: JAK TO JEST NA ALLEGRO? 22.09.04, 12:50
      Sama sprzedawałam na allegro ,ale książki, i owszem, zarobiłam sobie sporo
      (ponad 1000 zł) i pozbyłam się ksiażek z domu (wszsytkie uzywane). NIestety z
      ciuchami jest inaczej, tzn. trudno sprzedać używane. Mozesz bezpładnie
      zamieścić zdjęcie do 50kb, wszystko co większe jest odpłatne. W ogłoszeniu
      musisz podać jak najwięcej szczegółów: dokładne rozmiary (nie tylko że to M),
      długośc rękawa, nogawki, szerokośc w pasie przed rozciągnieciem po
      rozciagnięciu, długość od szyi do końca ciucha itp. NO i nie wolno ukrywać
      żadnych wad danej rzeczy (np. lekko przetarte na łokciu) bo osoba która kupi
      coś u ciebie a nie będzie o takiej wadzie nic napisane to wystawi ci negatywny
      komentarz które mogą zaprowadzić do blokady konta. No i pamietaj o tym żeby
      napisac koszt przesyłki. Ja sprzdawałam ciuszki dziecka i po prostu miła pani
      na poczcie ważyła mi te ciuszki i wiedizałam jaki jest koszt przesyłki. Nie
      zapomnij też o tym że będzisz musiała zpałacić prowizje do Allegro, więc to też
      weź pod uwagę przy podawaniu ceny sprzedży. W razie pytań jestem pod gg 7088675
    • mamadwojga Re: JAK TO JEST NA ALLEGRO? 22.09.04, 13:21
      Ruch jest ale na ubraniach rzeczywiście jest różnie. Najlepiej sprzedają się
      markowe ubranka. Takie bez znanej marki możesz próbować sprzedawać na przykład
      po dwa za cenę jednego. Albo oferować jakiś gratis - zabawka, czapeczka itp.
      Zdjęcia rzeczywiście lepiej z cyfraka. Rozmiar 50 kB (max 200) ale to sprawdź
      dokładnie.
      Ja ostatnio sprzedawałam stare gry komputerowe i udało mi się osiągnąć naprawdę
      kosmiczne ceny. Zainteresowanie przeszło moje oczekiwania. Ale gry
      były "kolekcjonerskie" i w idealnym stanie.
      Generalnie Allegro to fajne miejsce i często tam kupuję. Z tym że ja jakoś wolę
      rzeczy nowe. Na samych soczewkach kontaktowych oszczędziłam 80 złotych, kupuję
      kosmetyki, sprzęt komputerowy - udało się nam kupić świetny monitor za małe
      pieniądze. Warto trzymać rękę na pulsie. Jeszcze mi się nie zdarzyła nieudana
      transakcja. Wszystko co kupiłam było dobre.
    • gagunia Re: JAK TO JEST NA ALLEGRO? 22.09.04, 15:09
      ruch jest nienajgorszy. ja sprzedaje na allegro rzeczy po synku. wlasnie pedze
      na poczte z kilkoma przesylkami. zdarza sie ze wystawiam cos kilka razy. jak
      nie idzie zwykle dorzucam jakis gratis. staram sie nie przeginac z cenami -
      sprzdaje dosc rozsadnie, bo zalezy mi na uzbieraniu kasy na nowe ciuszki dla
      Mlodego. zawsze informuje nawet o niemal niewidocznych defektach, zeby uniknac
      komplikacji.

co do zdjec - info znajdziesz na allegro.
      • larenata Re: JAK TO JEST NA ALLEGRO? 22.09.04, 15:23
        Podobnie u mnie... Też sprzedaję ciuszki po córeczce, ale częściej po dziecku
        mojej siostry smile Podpisuję sie pod Gagunią smile
    • coronella Re: JAK TO JEST NA ALLEGRO? 22.09.04, 15:37
      a nie masz kogos znajomego z aparatem? kto moglby cyknac fotki?
      u fotografa to chyba wiecej zamieszania (i kasy) niz to warte.

Jesli jestes z Łodzi, spakuj ciuszki i przyjezdzaj, porobimy zdjecia smile
      • dracena31 Re: JAK TO JEST NA ALLEGRO? 22.09.04, 22:05
        Dzięki Kobietko za dobre serce ipropozycje pomocy-ale trochę mi daleko do Ciebie
        (Katowice)smile
    • marianka15 Re: JAK TO JEST NA ALLEGRO? 22.09.04, 18:25
      Dziękuję Wam za ten wątek. Miałam zamiar kupić jakieś ciuszki dla małej, ale
      obawiałam sie naciągaczy. Teraz wiem, że chyba nie tak łatwo kogoś oszukać,
      prawda?
      Pozdrawiam smile
    • sakada A ja mam inne pytanie 22.09.04, 18:30
      Jeśli wystawiam jakiś przedmiot na aukcji powinnam podać cenę zaniżoną by mieć
      chętnych, czy taką za jaką chciałabym daną rzecz sprzedać?
      • gagunia Re: A ja mam inne pytanie 22.09.04, 18:41
        przy wystawianiu przedmiotu masz opcje :cena minimalna. mozesz wystawic np. za
        2 zl i zastrzec cene min np 20zl. wtedy po wystawieniu w aukcji wyjdzie napis:
        cena minimalna nie zostala osiagnieta. jezeli cena minimalna nie zostanie
        osiagnietaw wyniku licytacji, to nie musisz sprzedwac komus, kto wylicytowal
        najwyzsza kwote. ta cena znana jest tylko tobie, licytujacy nie wiedza ile ona
        wynosi.
        natomiast jak ktos przebije cene min - pojawi sie napis cena min zostala
        osiagnieta, ale licytacja trwa nadal do czasu, na ktory ja wystawilas. wtedy
        zobowiazana jestes sprzedac przedmiot za najwyzsza wylicytowana kwote.

ale sie napisalam smile mam nadzieje, ze w miare jasno.
        • sakada Re: A ja mam inne pytanie 22.09.04, 18:44
          Tak Gaguniu jasno jak najbardziej. Bardzo się cieszę, że tak jest bo miałam
          zamiar coś wystawić, ale bałam się, że będę zmuszona sprzedać to za marne
          grosze jeśli nie będzie zainteresowania. Dzięki za odpowiedź.
      • danka24 Do Sakady 22.09.04, 19:52
        Kupuję sporo rzeczy dla synka; przede wszystkim zwracam uwagę na samą rzecz;
        jeśli spełnia wszystkie moje wymagania - oceniam, czy cena jest atrakcyjna;
        jeśli cena jest OK - sprawdzam kim jest Sprzedający; jeśli wzbudza moje
        zaufanie - licytuję. Prawdę mówiąc - nie ma dla mnie znaczenia, czy aukcja
        jest za "złotówkę", wtedy i tak na 95% pod koniec cena wzrośnie, albo w ogóle
        nie będzie chętnych. Ale zawsze w takiej sytuacji sprzedający ponosi ryzyko, że
        sprzeda towar poniżej oczekiwań. Moim zdaniem powinnaś wystawić za minimalną
        cenę, jak Cię zadowoli. Jeśli nie sprzedasz - zawsze możesz wystawić jeszcze
        raz; to koszty, ale przynajmniej unikniesz stresu, że coś wartościowego
        sprzedałaś za 1 zł...
        • sakada Re: Do Sakady 22.09.04, 19:58
          O.K dzięki. Zastosuję się do rad.

Pozdrowionkasmile
    • ewis Re: JAK TO JEST NA ALLEGRO? 22.09.04, 23:37
      Ja wystawiłam na allegro około 100 rzeczy (ciuszki po córeczce, ksiązki po
      studiach, ubrania ciążowe) i sprzedałam wszystko oprócz 3 (trzech).

Najpierw sprawdzam na allegro jak się kształtuja ceny porównywalnego
      ubranka/książki. Patrzę tylko na aukcje z ofertami.
      Potem sprawdzam w necie ile kosztują nowe takie same albo porównywalne.
      I wyznaczam cenę, czasem zaczynam od 1 zł, a czasem daję jakąś cenę wywoławczą,
      która by mnie satysfakcjonowała. Chyba daję dobre ceny, bo ludzie kupują smile
      często za cenę wyższą niż ja to kiedys nabyłam, albo niż nowa taka rzecz w
      sklepie netowym smile
      Baaardzo dokładnie opisuje wystawiany przedmiot. Wymiary, cechy, zalety, realny
      stan. Acha, może dla kupujacych ważne jest to, że są to ubranka po moim dziecku,
      a nie z ciucheksu czyli niewiadomego pochodzenia...
      Ja kupiłam kilka ubranek dla Ewy na allegro (potem okazało się, że to z
      zachodnich ciucheksów czy jak to się nazywa), ale były to raczej niewypały. Niby
      opis się zgadzał, ale...

A w sprawie zdjęć - idź do jakiegoś zakładu foto gdzie robią zdjęcia cyfrowo,
      może Ci pstrykną fotki i nagrają na płytkę. Dla nich to koszt żaden oprócz
      poswieconego czasu + 1 zł za płytę CD.

pozdrowienia
      • s-y-l-l-a Re: JAK TO JEST NA ALLEGRO? 23.09.04, 08:04
        jeśli nadal masz problem ze zrobieniem zdjęć, to ja służę pomocą. ale dopiero
        za około tydzień. mieszkam również w katowicach. możemy zrobić zdjęcia na moim
        aparacie,a potem wyślę ci je mailem........
        • mysiam Re: JAK TO JEST NA ALLEGRO? 23.09.04, 08:59
          Hejka s-y-l-l-a!!
          Byłabym wdzięczna! niestety nie mam nikogo znajomego z cyfrówką .Jestem z
          Panewnik!czekam na sygnał -odwdzięczę się !
          • mysiam Re:s-yl-l-a-!! 23.09.04, 09:06
            Hej,co prawda pod innym nickiem wczoraj pisałam posta(akurat byłam u koleżankii
            napisalam po jej nikiem!!)
            Proszę Cię więc o sygnał na moja skrzynke :pysia_mariola@poczta.onet.pl
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka