Dodaj do ulubionych

warunki zatrudnienia

07.01.16, 10:22
Pytam tak całkiem serio.
Gdybyscie były dość świeżo po studiach, w trakcie niezbędnego kształcenia uzupełniającego, jakie chcialybyscie mieć warunki zatrudnienia? MW ile brutto za godzinę, etat czy inna formę, ile godzin pracy itd.
Ale poważnie.
Branża - tak najogólniej służba zdrowia (w wersji, nazwijmy to, estetycznej i z przyjemnym klientem).
Obserwuj wątek
    • chocolate_cake Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 10:25
      Pracuję już bardzo długo więc trudno mi to sobie wyobrazić ale gdyby chodziło o moje dorosłe dziecko to byłoby miło mieć w tego rodzaju pracy przynajmniej 2500 zł na rękę, na początek.
      • sanrio Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 11:06
        moje dorosłe dziecko to byłoby miło mieć w tego rodzaju pracy przynajmniej 250
        > 0 zł na rękę, na początek.

rotfl, oplułam się.
        • chocolate_cake Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 11:24
          dlaczego?
          napisałam że byłoby miło smile
    • spanish_fly Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 10:27
      Chciałabym mieć normalny pełen etat na umowę o pracę z wynagrodzeniem na rękę co najmniej 3 tys. złotych.
    • best_bej Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 10:28
      2500 netto miesięcznie, pełny etat, umowa o pracę. To jest w powyższych warunkach adekwatny ideałsmile
      a życie życiem...
    • julita165 Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 10:29
      Pracuje juz 16 lat. Od początku na normalnym etacie, tylko pierwsze pół roku na czas określony. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić zatrudnienia na jakiś umowy śmieciowe. Dopuszczam taką formę zatrudnienia przez rok dwa po studiach, potem etat, dochód na początek 2.500 zł netto. Młody człowiek może przez jakiś czas za to pożyć jeśli nie jest jeszcze obarczony rodziną i pomagają rodzice.
    • tryggia Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 10:39
      To bardzo ważne co piszecie!
      Poczekam jeszcze na kilka odpowiedzi i napiszę jak to wygląda u mnie w pracy.
      • spanish_fly Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 10:52
        U mnie w pracy tak to niestety nie wygląda. Młodzi ludzie szczególnie kobiety, które nie potrafią zawalczyć o swoje mają bardzo pod górkę. Nie wiem jak np. może się w Warszawie utrzymać dziewczyna z daleka, bez żadnego wsparcia ze strony rodziny, na działalności z wynagrodzeniem 4 tys. netto? Ile jej z tego zostanie jak zapłaci ZUS, podatek, czynsz za jakiś marny pokój na peryferiach i bilet miesięczny? 27 lat, po niełatwych studiach, bardzo pracowita, bystra, miła, biegle zna dwa obce języki. Jak ona może myśleć np. o założeniu rodziny, kiedy nie stać jej nawet na wynajęcie samodzielnego mieszkania, nie przysługuje jej normalny urlop macierzyński, zwolnienie lekarskie itp. ?
        • best_bej Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 11:08
          toż u mnie też to tak nie wyglądasmile na razie piszemy o tym jak byśmy chciałysmile
          Moje młodsze koleżanki w korpo pracują na śmieciówkach, nigdy nie wyciągnęły 2 tyś zł za miesiąc, nie mają prawa do płatnego urlopu, a zasuwają równo ze mną. Są po studiach, a to nie jest ich pierwsza praca.
        • ib_k Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 13:58
          spanish_fly napisała:
          na działalności z wynagrodzeniem 4 tys. netto?

co to znaczy? uważasz że kwota 4 tys netto (czyli co najmniej po opłaconym zusie) jest niska?
          • spanish_fly Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 14:16
            Nie, nie to nie jest 4 tys. netto po opłaconym ZUSie, a 4 tys. netto bez VAT. Myślę, że po wszystkich koniecznych kosztach (ZUS, dochodowy, księgowa) zostaje jej z 2.500,00. Chodzi o Warszawę. Niech mieszkanie kosztuje ją 1000 zł (czynsz za jakiś pokój plus koszty). Zostaje jej na życie jakieś 1500 zł.
            • nevada_r Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 16:06
              >Zostaje jej na życie jakieś 1500 zł.

Nie jest to mało, znam osoby, które żyją dokładnie za tyle. I to żyją zdrowo, nie na samych zupkach z puszki, i jeszcze udaje im się zaoszczędzić.
              • spanish_fly Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 16:47
                Zdaję sobie sprawę, że niektórzy za tyle żyją, ale moim zdaniem to jest bardzo mało. Owszem wystarczy na jedzenie, skromne ubrania, podstawowe kosmetyki itp. dla jednej osoby i może przy braku nieszczęść da się ze 100 zł miesięcznie odłożyć. Nie są to pieniądze, które pozwalają myśleć o założeniu rodziny moim zdaniem, a zepsuty komputer (narzędzie pracy!) czy pralka to zaczyna być życiowa tragedia.

Poza tym nie zapominaj, że to jest działalność. Wystarczy, że klient ma problemy finansowe i np. nie zapłaci Ci na czas, albo w ogóle za jedną fakturę. Skąd weźmiesz na czynsz, ZUS, VAT, księgową? Co jeśli stracisz pracę i przez kilka miesięcy nie uda Ci się znaleźć innej? Co jeśli nogę złamiesz?
                • nevada_r Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 16:52
                  >Nie są to pieniądze, które pozwalają myśleć o założeniu rodziny moim zdaniem
                  >Poza tym nie zapominaj, że to jest działalność.

Zgadza się, nie pozwalają, ale ja piszę o osobie po studiach, która dostała pierwszą pracę [zgodnie z pierwszym postem w wątku]. wink I dla takiej osoby taka płaca jest jak najbardziej ok. Niewiele osób zarabia kokosy w tej pierwszej pracy.

• nevada_r Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 16:59
                    W sumie przemyślałam sprawę i zdałam sobie sprawę, że ja założyłam rodzinę, zarabiając nawet mniej. tongue_out Łącznie z mężem mieliśmy jakieś 2200-2500 zł na miesiąc [po odliczeniu rachunków i kosztu mieszkania], i to już nam wystarczało na życie, skromne bo skromne, ale niczego nie brakowało.
                    • wuika Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 17:01
                      Czyli zostawały Wam całkiem niezłe pieniądze - jak już tyle zostawało na samo życie. Te rachunki i koszt mieszkania mogą wynieść przecież drugie tyle.
                      • nevada_r Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 17:13
                        >Czyli zostawały Wam całkiem niezłe pieniądze - jak już tyle zostawało na samo życie.

Nom, we dwie osoby jest sporo taniej. Paradoksalnie, jeśli komuś zostaje na życie 1500 zł, to lepiej, żeby zawarł z kimś związek, będzie mu łatwiej. tongue_out
    • sanrio Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 11:05
      nie mam pojęcia jakie teraz są warunki, natomiast za swoją pierwszą pracę w 2004 roku w trakcie studiów uzupełniających otrzymałam 1000zł netto + umowa o pracę i było to czyste szaleństwo. W sensie niezły wypas.
      W tej branży co piszesz rozumiem, że jako recepcjonistka czy coś w tym stylu, to pewnie by mnie satysfakcjonowała umowa o pracę (bo niby czemu nie?) + stałe wynagrodzenie, nie godzinowe, zapewne na poziomie najniższej krajowej, jeśli to byłaby moja pierwsza praca.
      • sanrio Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 11:10
        tak czytam i ze śmiechu nie mogę big_grin Świeżo po studiach 2500 - 3000 na rękę? Kuźwa, w pewnej "fabryce" branży IT ludzie zarabiają najniższą krajową od lat, część z nich jest już dawno po studiach, chyba na innym świecie żyjecie. 3000 na rękę to mają doświadczeni pracownicy biurowi, ze stażem jakieś 5 lat w tej firmie. I nie jest to żaden wyjątek, takie są realia. Ale nie jest to Warszawa, fakt.
        • zottarella Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 11:14
          W jednej z największych firm w Polsce (praca z klientem, język angielski) oferują 1850 brutto. W Warszawie.
        • best_bej Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 11:18
          sanrio ale my pisze jakie byśmy chciały mieć warunki a nie jakie są smile
          • chocolate_cake Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 11:25
            no dokładnie
          • sanrio Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 11:26
            ah, no chyba, że tak wink
            • chocolate_cake Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 11:31
              takie było pytanie wink

a jak jest to wiemy
              • sanrio Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 11:37
                a no widzisz, a ja chciałam tak merytorycznie, bo podejrzewałam, że autorka albo zatrudnia albo sama chce się zatrudnić i chciałam jej oszczędzić rozczarowań wink
      • 1matka-polka Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 11:39
        Ja za swoja pierwszą pracę w 2005 roku dostałam 1500 netto + umowa o pracę. W następnej rok później miałam już 1900 netto +umowa. I nie był to żaden wypas na tle zarobków znajomych po politechnice wink
        • 1matka-polka Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 11:46
          We Wrocławiu miało to miejsce.
        • 1matka-polka Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 11:56
          I z tej pracy pamiętam jeszcze, że miałam wgląd w notatki z rekrutacji i żaden z około 50 kandydatów nie podał wysokości zatrudnienia poniżej 2000 netto. Stanowisko biurowe, Wrocław, A.D. 2005.
    • ela.dzi Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 11:21
      W Warszawie - 3000 zł na rękę i etat.
    • inguszetia_2006 Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 11:29
      Witam
      2500 brutto? Tyle dostają inżynierowie po studiach świeżo. Budowlanka, firma duża, stabilna, austriacka.
      Pzdr.
      Ing
      • 1matka-polka Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 11:50
        Za to inżynierowie świeżo po elektronice telekomunikacji dostają jakieś 5000 na rękę we Wrocławiu big_grin
    • nevada_r Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 12:49
      Umowa o pracę i najniższa krajowa byłaby całkiem ok.
    • kamunyak Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 14:35
      tyle chociaż, żebym mogła miesiąc przeżyć.
      Przecież praca temu ma służyć głównie a nie zabiciu wolnego czasu.
    • thea19 Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 17:04
      tak szczerze, to kazdy chcialby miec 5tys netto, umowe o prace i bonusy pozaplacowe (medicover, multisport, tel i inne bzdety)
      realnie - umowa zlecenie albo dg, w porywach 2tys brutto, jak dobrze pojdzie. czas pracy - nawet i 10h dziennie, czesto praca w weekendy.
    • tryggia Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 20:06
      No, dobrze.
      U mnie w pracy zatrudniono dwie nowe dziewczyny, po studiach, bez większego doświadczenia, założeniem, że nauczą się zawodu w stylu naszej firmy.
      Mają zatrudnienie z umową o pracę, ale etat wynosi 20 h (czyli jakby pół etatu, ale urlopy i reszta liczone jak na pełnym) w tygodniu, 3800 brutto. (2700 coś na rękę za DWADZIESCIA godzin, nie czterdzieści).
      Dziewczyny od nowego roku zażyczyły sobie zmiany warunków
      - chcą dostawać 50 zł/h netto
      - chcą więcej niż 20 dni urlopu, bo "przeżyły szok, kiedy po 3 miesiącach wakacji nagle miały 3 tygodnie")
      - chcą oczywiście mieć normalnie płacone za swój wymiar godzin, mimo, że potrafią nie przyjść w jakiś dzień, bo ktoś odwołał, więc nie oplacalo się przyjść dla 2 klientów.
      Myślę, że mają, delikatnie mówiąc, nasrane.
      To ja, stary wyjadacz, nie mam nawet polowy podobnych roszczeń...
      • sanrio Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 20:50
        łoooooo, grubo.
        Pominę kwestię płacy za 20h, muszą być ładne te dziewczyny. Chcieć więcej niż 20 dni urlopu to sobie mogą, prawo stanowi inaczej.
        • chocolate_cake Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 21:10
          Dla mnie dziwne jest to że nie szanują pracy. Za pół etatu 2700 na rękę dla osoby dopiero co po studiach to naprawdę nie jest źle. Czasem spotykam się z takim podejściem do pracy właśnie u osób około 25 lat, spóźniają się bez przerwy albo po prostu nie przychodzą do pracy z byle powodu i nikogo nie informują a potem dziwią się że tracą pracę.
      • thea19 Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 20:57
        a za te 3 mce wakacji to kto im wtedy placil?
        • tryggia Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 21:07
          Mama?
          • chocolate_cake Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 21:14
            Pewnie skończyły studia w czerwcu a zaczęły pracę we wrześniu lub październiku. Myślę że grubo przesądzają.
            • marzeka1 Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 21:16
              Też zaskakuje mnie podoejście tych kobiet, w sumie dziwne podejście do początków pracy i pracy w ogóle.
          • thea19 Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 21:44
            bo one pewnie zarabialy w wakacje 50zl/h przy jakiejs trasie i sie rozbestwily
      • klamkas Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 21:46
        Ciekawi mnie jedno - pracodawca się godzi na zmiany? Bo jeśli tak, tzn. że jest deficyt kandydatów i dziewczyny mogą dyktować (prawie) dowolne warunki. Jeśli nie, tzn. że dziewczyny szybko spotka brutalne spotkanie z rynkiem pracy wink.
        • tryggia Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 22:06
          Prawdopodobnie spotka.
          W tej branży trudno znaleźć zatrudnienie i wg. różnych portali powinny zarabiać 2600-3200 za 160 godzin brutto, a dostają 2 razy więcej.
          Jedna dostała propozycję nadgodziny, ale odmówiła. Pewnie obie poleca...
          • klamkas Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 23:40
            Szczerze? Słusznie polecą ;p.

Wydaje mi się, że na tle rynku moja firma oferuje bardzo dobre wynagrodzenia i warunki zatrudnienia. Ale też zdarzały się fochy, że za mało płacą, że to, że tamto - im młodsza, tym większe oczekiwania i mniej argumentów na ich poparcie niestety (poza: to oczywiste, że się należy). Co ciekawe - u nas to się tyczy tylko personelu administracyjnego, na stanowiskach technicznych zdarza się bardzo rzadko (można zaokrąglić do "nie zdarza się"). I bardzo się cieszę, że po długim okresie niepracowania (ze względu na chorobę) wróciła do sekretariatu jedna pani, która ma 50+, średnią powierzchowność, i języki zna tak sobie, ale życie firmy wróciło dzięki niej do normy.
    • anorektycznazdzira Re: warunki zatrudnienia 07.01.16, 22:12
      Ile byśmy chciały?
      No tak z 45 000 na rękę z 3/4 etatu i umowę na czas nieokreślony big_grin

Chyba chciałas się zapytać, ile można chcieć, albo co jest realne? Tak koło dwójki, moim zdaniem, umowa na parę miesięcy, bo okres próbny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka