Dodaj do ulubionych

Na tle Azji Szczecin szokuje

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 21:58
ja osobiście uważam ze młodzież powinna sprzątać miasto w pracach społecznych
a nie dostawać mandaty za np. zaśmiecanie czy tez przejscie w nie wyznazonym
miejscu bo za wiekszość tych mandatów to płacą rodzice a takie sprzątanie to
dla nas upokorzenie i gwarantuje wam że młody człowiek drugi raz nie
popełniłby tego samego wykroczenia. Co światczyło by o tym ze kara
poskutkowała i nastepne osoby miały by już mniej do sprzątania.
Obserwuj wątek
    • Gość: Arek Co zrobić ze śmierdzącym śródmieściem? IP: 217.153.6.* 28.03.07, 23:33
      Co zrobić ze śmierdzącym śródmieściem?
      1. Znieść 5 letni zakaz odsprzedaży i zmiany sposobu użytkowania lokalu po wykupie
      2. Jak najszybciej sprywatyzować (pozwolić wykupić wszystkim najemcom mieszkania
      należące do STBS)-dzisiaj procedury ciągną się latami i są zależne od rzesz
      urzędników.

Sprawa sama się wyreguluje po krótkim czasie,
      rynek nieruchomości powinien kierować się zdrowymi zasadami rynkowymi
      Dlaczego najpiękniejsze mieszkania w śródmieściu to mieszkania SOCJALNE.
      Niejeden człowiek którego na to stać chciałby zamieszkać w XIX kamienicy a po
      prostu nie może bo prawie wszystkie należą do STBS i nie można ich kupić w
      normalny sposób. Nad czym tu się zastanawiać, nawet niezamożne rodziny są w
      stanie wykupić mieszkanie na własność (banki udzielają takich kredytów), mniej
      wymagający odsprzedadzą je i kupią sobie mieszkania w blokach ze względu na
      niższe koszty utrzymania. Tylko dlaczego procedury muszą trwać tyle lat!

Ludzie te przepisy doprowadzają Śródmieście do ruiny!!!

Wszystkie rozporządzenia rodem z PRL mają zapobiegać spekulacjom, wiem to brzmi
      dziwnie jak ktoś kupuje chatę za 15 000 a sprzedaje za 300 000 ale innego
      wyjścia nie ma (i tak wcześniej czy później będzie miał do tego prawo).

Każdemu prywatnemu właścicielowi remonty się po prostu opłacają- cena mieszkania
      w takiej kamienicy potrafi sporo wzrosnąć. Nikt nie zajmie się tym lepiej niż
      mieszkaniec-właściciel, no a już na pewno nie urzednicy.

Wychodząc z mieszkania spotykam 60-letnich śmierdzących meneli, idę do sklepu
      zataczają się 40 latkowie, a w tym czasie 20 letnie gnojki kradną mi lusterka.
      To jest życie mojej ulicy.
      • Gość: Koval Re: Co zrobić ze śmierdzącym śródmieściem? IP: 217.153.6.* 01.04.07, 22:28
        Podpisuję się pod tym obiema rękami :D pozdrawiam, cieszę się, że ktoś myśli
        podobnie jak ja. Na potwierdzenie słów Arka mogę przytoczyć przykłąd
        Deptaka... po jednej stronie kamienice odnowione, po drugiej niee. Prawda jest
        taka, że nawet gdyby pomalować prawie wszystkie a tylko jedną zostawić
        odrapaną, to każdy przechodząc tamtedy nie zwróciłby uwagi na te pieknie
        pomalowane odnowione elewacje, tylko na odrapaną. nc
        • asdf401 Re: Co zrobić ze śmierdzącym śródmieściem? 02.04.07, 01:32
          Jakość życia w Szczecinie poprawi się także, gdy przepisy dotyczące parkowania
          zaczną być respektowane. Oddajmy chodniki pieszym! Ile można się przepychać w
          śródmieściu między autami? Chodniki nie są przystosowane do ciężaru parkowanych
          aut! Nie wspominam nawet o parkowaniu na trawnikach np. w centrum przy Wojska
          Polskiego. Miasto wydaje pieniądze na naprawę chodników zniszczonych przez auta
          (przypadek Pl. Kościuszki ) aby w kilka tygodni ponownie niszczono ten
          naprawiony chodnik nielegalnym parkowaniem. Drogi do szkół dla najmłodszych
          często są niebezpieczne przez auta parkowane tuż przy pasach, co ogranicza im
          znacznie widoczność przy wejściu na jezdnie. Jest to nielegalne i niekaralne.
          WYSTARCZA miejsc parkingowych tylko posiadacze aut muszą (ich zdaniem) parkować
          pod drzwiami! Parkowanie wzdłuż krawężnika na ulicy rozwiązuje problem. PRECZ Z
          CHODNIKÓW.
    • baba_w_oknie Re: Na tle Azji Szczecin szokuje 28.03.07, 23:39
      Widzę że ludki z GW zrejterowali z większych problemów, typu, przyszłość
      miasta, na rzecz prostego problemu gówien.
      Widać że wy też gównem w tym mieście.
      • Gość: stawros Re: Na tle Azji Szczecin szokuje IP: *.chello.pl 29.03.07, 09:07
        Jestem w 100% za takim rozwiązaniem jakie przedstawia Arek, ale kto to ma
        wprowadzić, kolejny socjalistyczny prezydent.
    • Gość: Pawel Na tle Azji Szczecin szokuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 09:12
      Odnoszę wrażenie, że w tym mieście mieszkają sami malkontenci. Mam dla was
      radę: w Irlandii jest jeszcze kilka miejsc przy zmywaku, a pani może sobie
      wrócić do Azji. Gazeta Wyborcza stwarza zły wizerunek miasta i nie chodzi tu o
      krytykę, ale o to, co się dobrze sprzedaje, czyli wszystkie negatywy. Przeraża
      mnie brak obiektywizmu i brak chęci wsparcia naszego miasta. W ten sposób nigdy
      nie zbudujemy miasta, o jakim marzymy. Sami musimy zadbać o wizerunek naszego
      miasta, ale nie z Gazetą Wyborczą (bo to się dobrze nie sprzeda).
    • Gość: tt Re: Na tle Azji Szczecin szokuje IP: 62.69.212.* 29.03.07, 10:03
      Jezeli mamy byc kara owszem jestem za aby młodziez 13-16lat za zniszczenie
      mienia czy inne rzeczy odpracowała jako prace społeczne ( wsród nich
      wagarowanie ,ublizanie nauczycielowi czy dokuczanie innym przeszkadzanie w
      lekcji ) Uwazam , ze np komisja złozona z pedagoga szkolnego wychowawcy oraz
      rodzica miała mozliwosc udzielania kary w wysokosci powiedzmy 50 godzin prac
      społecznych do 3 m-scy . ale to nie spowoduje ze miasto bedzie zadabane , nie
      spowoduja tez zadne akcje wychowawcze typu" sprzatanie swiata " gdyz czysto
      jest 2 tygodnie , a potem to samo. Po drugie zadnegoz młodych ludzi nie postawi
      sie i odnowi elewecje kamienicy czy uprztanie góry smieci z nielegalnych
      wysypisk . w tym róniez szczecin nie dopisuje tak wiec miastu zeba
      perspektywicznych działan oraz myslenia , architekt miasta jest od tego aby
      tyłek ruszył z miejsca i obejrzał miasto wzdłuz i wszerz . wszystkie
      niedociagniecia wypisał i jeszcze jedno poto sie płaci czynsze aby kamienice
      były tez od czasu remontowane . Bo w tej chwili to czesto wielkie ruiny jeszcze
      kilka lat braku inwestycji to połowe kamienic bedzie nadawało sie do
      rozbiórki .. Jest duzo do zrobienia a efekty bedzie widac juz po kilku m-
      scach , ale trzeba elastycznosc , gustu i myslenia pozytywnego anie
      utrudniajacego . Bo w ten sposob za kilka lat nic nie bedzie.
      P>S>Karac nalezy równiez , bo w nawet w mieszkaniu gdzie jedna osoba sprzata a
      6 brudzi nigdy nie jest czysto
    • Gość: JaS Na tle Azji Szczecin szokuje IP: 213.155.169.* 29.03.07, 10:15
      Kilka dni temu wjechałem estakadą (jechałem ulicą Gdańską w kierunku
      środmieścia Szczecina)na teren portu jadąc do Elewatora "EWA". To co zobaczyłem
      poraziło mnie. Takiego brudu i prowizorki dawno nie oglądałem - zupełnie jakby
      II wojna światowa zakończyła się kilka dni temu. Porażające. Pod estakadami -
      wysypiska śmieci ; tereny nadbrzeżne - podobnie, dodatkowo miejscami
      oparkanione starymi, połamanymi płotami. Strach to pokazywać, w szczególności
      obcokrajowcom.Nie dziwię się, że atrakcyjność portu ciągle spada. Chce się
      wykrzyczeć - gdzie są gospodarze terenu.
      Pozdrawiam
    • obcasy Re: Na tle Azji Szczecin szokuje 29.03.07, 13:39
      Brak gospodarza to jedno a zachowanie ludzi to drugie.Tylko walenie ich po
      kieszeniach czegoś nauczy.Jak jeden zapłaci, to reszta będzie się bała i
      zacznie sprzątać.Zobaczcie ile jeszcze wisi starych plakatów wyborczych. Jak
      długo po wydarzeniach wiszą stare prześcieradła z nazwami sztuk czy przeglądów.
      Tu trzeba ciągłej, pozytywistycznej pracy. I może jakaś kobieta powinna
      zastąpić na stanowisku niektórych, zbyt zadowolonych z siebie facetów...Ludzie
      chcą żeby było ładnie. Widać to kiedy cieszą się każdą nową
      inwestycją.Zobaczcie ile osób już się kręci koło różanki.Ale takich różanek
      powinno być po 5 w każdej dzielnicy. Że nie wspomnę o placach zabaw...Park
      Żeromskiego zmodernizowany a plac zabaw - strach pójść tam z dzieckiem.Poza
      tym - całe ciągi ulic - bez ławek.Żadnej małej architektury. A gdzie akcenty
      morskie? Wróciłam do Szczecina po 5u latach nieobecności.Miasto po prostu
      zdziadziało.I już czuję, że nawet na Regatach damy plamę.Inne miasto
      potrafiłoby wykorzystać tę szansę a my?
      • Gość: Talbot Re: Na tle Azji Szczecin szokuje IP: *.chello.pl 29.03.07, 16:52
        "obcasy" masz rację!
        Dziwi mnie to,że na nowych,ocynkowanych słupach, byle kto może ponalepiać co
        chce i nie ma siły,aby takiego klienta ukarać. Przecież oni podają na siebie
        namiary.Numery telefonów,adresy lub nazwy firmy.Farfocle po tych "ogłoszeniach"
        wiszą miesiącami.Podobno właścicielem latarni jest miasto.
    • Gość: Aster Na tle Azji Szczecin szokuje IP: *.ask-si.pl 29.03.07, 13:40
      Moja znajoma, która jest w Szczecinie od stycznia skomentowała to tak: "jakie
      to jest dziwne miasto, tu wcale nie ma policji. Nie ma koszy na śmieci. To
      miasto wygląda jak bezpańskie."
      Pozdrowienia dla Pana Prezydenta.
      • Gość: kiepszczak Re: Na tle Azji Szczecin szokuje IP: *.crowley.pl 29.03.07, 15:37
        Szczecin to taki "dzień świstaka" Niby wszystko idzie do przodu, a na końcu i tak zostaje w punkcie wyjścia. Jaka by nie była władza i nadzieja z nią związana zawsze koniec jest ten sam. Wiara w nowe władze, w cud, wielkie plany i świetlaną przyszłość, krytyka poprzednich lat ...... i tak w kółko. Dzień Świstaka.
    • Gość: Talbot Na tle Azji Szczecin szokuje IP: *.chello.pl 29.03.07, 16:39
      "Szczecin śledzie-syfem jedzie" - usłyszałem to na jednym ze skrzyżowań w
      mieście,na trasie do Gdańska.Jechałem samochodem ze szczecińską rejestracją.
      "Obcym" tego nie powiem,że jest to prawdą. Ta prawda BOLI!
      Rozpadające się kamienice w centrum Szczecina. Odpadające tynki,naruszone przez
      działania armii alianckich w czasie II Wojny Światowej. Krzywe i dziurawe
      jezdnie i chodniki.Puste,leżące odłogiem tereny, porośnięte chwastami w SZCZECIN
      CITY.Brudne i smierdzące do granic absurdu pojazdy komunikacji miejskiej.
      Totalne dno!!!
      Ile lat jeszcze?
      Wszystkie miasta w Polsce prą do przodu. Szczecin zatrzymał się w XIXw.
      Przychodzą nowi prezydenci,radni,i....ble,ble,ble.
    • Gość: cynik Na tle Azji Szczecin szokuje-czy tylko Azji ? IP: *.chello.pl 29.03.07, 17:46
      Przecież władze miejskie nie znają dobrze miasta zajmując się walkami
      politycznymi. Powiedzmy sobie szczerze, że jeżeli nadal będzie taki system
      wyborczy, to politykierzy będą siedzieć na stołkach, a miasto tonąć w niebycie.
      Tu trzeba bezpartyjnych gospodarzy !
    • Gość: gość Na tle Azji Szczecin szokuje IP: *.chello.pl 30.03.07, 00:19
      Po lekturze wypowiedzi internautów dziwić mogą kolejne " rzucane" przez
      dziennikarzy i polityków tematy - co zrobić ,żeby młodzi zostali w kraju,
      emigranci wrócili.Do czego ,po co? Bardzo czesto emigracja oznacza degradacje
      społeczną, ale daje też nadzieję , że dzieci awansują .
      Należę do pokolenia , które nie chciało byc w tym kraju , mieście , nie tylko
      dlatego , ze tu smród , brud i ubóstwo. To równiez beznadzieja egzystencji,
      patologiczne stosunki społeczne, relacje z ludżmi, nietolerancja, dzikośc
      obyczajów we wszystkich grupach społecznych,charakterystyczna polska
      zawiść,egoizm,aspołecznośc, prywata, wieczna walka przy korytach.
      Niestety , zeby zatrzymac takich jak ja , zaaplikowano nam stan wojenny,
      pózniej siedem lat zakazu opuszczania kraju przez młodych , aktywnych , po to
      ,zeby tu skazać na wegetację , życie ... opisałam już , jakie....
      Zatrzymano tu ,żeby umieścić w piekle , jakim jest życie tutaj.Młodzież
      dziś ma szansę rzucić to....Takim jak ja pozostaje nienawiść za zmarnowane zycie
      i niereagowanie na nic , co kolejni " przy korycie " proponują w celu
      "upiekszenia miasta".
      • albert_c Do Piotra Szylinskiego 30.03.07, 01:01
        rzucam konkretny przyklad:

prosze spojrzec na plany zagospodarowania przestrzennego ulic Struga oraz
        Energetykow i nastepnie skonfrontowac to co jest w nich ujete jezeli chodzi o
        billboardy z rzeczywistoscia - i niech to bedzie miara tego jak miasto dba o
        estetyke!

Drugi konkret:
        Bydgoszcz poradzila sobie z uchwala o estetyce miasta - nie bylo problemu tam
        dla prawnikow - zrobili to jako zarzadzenie prezydenta miasta.
        Rzeszow jest na najlepszej drodze do uchwalenia takiego prawa jezeli juz tego
        nie zrobil.

trzeci konkret:
        dlaczego ZDiTM pobiera oplaty za nosniki reklamowe ktore sa samowolami budowlanymi?
        dlaczego ZDiTM nie sprawdza informacji czy dany nosnik otrzymal wszelkie mozliwe
        pozwolenia na jego postawienie?

• Gość: labatt ... IP: *.hsd1.fl.comcast.net 30.03.07, 01:53
          Czy w Szczecinie / Polsce/ - istnieje cos takiego - jak prawne "wymuszenie "
          renowacji kamienicy,domu,obiektu,... itp....?
          Swiadomosc wlasnosci w naszym kraju - nadal 'chodzi' w pampersach i trzeba
          tworzenie wspomagac....
          A swoja droga...nie ma to - jak przyklad....
          Ludzie - wbrew pozorom -= 'rownaja' najczesniej do mocniejszego.....Slabi robia
          uniki -ale i to do czasu.....
    • Gość: Elak Na tle Azji Szczecin szokuje IP: 217.153.6.* 30.03.07, 09:18
      W CENTRUM MIASTA: Brama Portowa, budy z fruwającymi szmatami, dawny Bar Extra
      rozpacz w biały dzień, ........ trudno komentować pozwolenie taką architekturę
    • Gość: ala mnie Szczecin co rano szokuje... :(( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 13:25
      Turnau to wyśpiewał, pewnie myślał o Szczecinie:

Cichosza

Po cichu
      po wielkiemu cichu
      idu sobie ku miastu na zwiadu
      idu i patrzu
      Na ulicach cichosza
      na chodnikach cichosza
      nie ma Mickiewicza
      i nie ma Miłosza
      Tu cichosza tam cicho
      szaro brudno i zima
      nie ma Słowackiego
      i nie ma Tuwima
      Po cichu
      po wielkiemu cichu
      idu sobie i idu i idu
      i patrzu i widzu
      W rękach w głowach cichosza
      w ustach w oczach cichosza
      nie ma samozwańców
      i nie ma rokoszan
      Tu cichosza tam cicho
      szaro brudno i śnieży
      nie ma kosmonautów
      i nie ma papieży
      Tu cichosza tam cicho
      i w ogóle nic ni ma
      wiosna to czy lato
      jesień albo zima

alem dziś poetycka :^))
      trochę z przekąsem i nostalgicznie
      ale to wina
      MAGNOLII..... :))
      ich widok z okna tak mile nastraja.....
      • Gość: gryfita Re: mnie Szczecin co rano szokuje... :(( IP: 81.190.127.* 31.03.07, 22:48
        Beznadziejne porównanie. Magnolie za oknem rzeczywiście cię rozkojarzyły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka