13.01.16, 15:19
dziś mój syn pobił rekord, w ciągu 45 minutowej lekcji religii dostał 3 pały... Szkoła podstawowa 6 klasa, ale chyba bardziej od tych pał przeraza mnie to, że przestało mu totalnie zależec na ocenach, zawsze był uczniem słabym (ma orzeczenie i lekki stopień upośledzenia związany z problemami neurologicznymi) ale teraz ma wywalone totalnie. Szkołę traktuje w kategoriach spotkań towarzyskich z kolegami. Zapytany co jest zadane jeśli nie zapisze nie pamięta, zapytany co było na sprawdzianie i jak mu poszedł mówi: super, dużo zrobiłem i dostaje.... pałę. Nie jest zagrożony ale.. no właśnie mam wrażenie, ze mi bardziej zalezy od niego, rozmowy, tłumaczenia, przykłądy z życia wzięte nie robią na nim absolutnie żadnego wrażenia. A poza tym jest fajnym, mega sprawnym fizycznie chłopcem. Co robić? Tlumaczyć? Olać? Obiecałam mu nagrodę na koniec 6 klasy jeśli będzie miał tylko jedną ocenę dopuszczającą z matmy, nagroda fajna - nowy telefon, niby mu zależy ale totalnie nie przekłada się to na jego pracę i chciejstwo.. Chętnie posłucham Waszych radsmile
Obserwuj wątek
    • inna_nowa_ja Re: Pały 13.01.16, 15:31
      Mój syn może nie jest mega inteligentny ale za to ma takie pokłady empatii i dobre serce że mógłby obdzielić nim innych. Trochę go usprawiedliwiam bo ma deficyty, ale też chciałabym motywować żeby się starał, żeby zakumał, że to, czego sie nauczy przyda mu się.
      • livia.kalina Re: Pały 13.01.16, 16:01
        Nie przejmuj się wpisami trolla. Sam ma deficyty i jest "lekko głupkowaty" i dlatego wypisuje takie chamskie pierdoły. Kliknij kosz przy jego wypowiedzi bo tam jej miejsce.
    • ewa_mama_jasia Re: Pały 13.01.16, 15:37
      Może kłopoty z dojrzewaniem. Pójdzie do gimnazjum, może trochę zmądrzeje/dojrzeje/zobaczy korzyści w temacie nauki szkolnej.
      • inna_nowa_ja Re: Pały 13.01.16, 15:44
        widzę, że dojrzewa, że przejmuje się krzywymi zębami, pryszczami na nosie, ale też tłumaczę, że wygląd to nie wszystko bo można być pięknym jak apollo a w głowie mieć siano. On niby rozumie, ale jakoś tak mało jest zmotywowany, obyś miała rację, ze w gimnazjum zacznie mu zależeć, bo słabo to widzę... Najbardziej martwi mnie to, ze on się zupelnie nie stresuje szkołą, egzaminami próbnymi, sprawdzianami... Zero takiego zdrowego stresu
        • nevada_r Re: Pały 13.01.16, 15:56
          >Najbardziej martwi mnie to, ze on się zupelnie nie stresuje szkołą, egzaminami próbnymi, >sprawdzianami... Zero takiego zdrowego stresu

Chybaś zgłupiała - nie ma czegoś takiego, jak zdrowy stres. Twoje dziecko wykazuje zdrowy rozsądek jeśli o to chodzi.

Ty się raczej powinnaś zastanawiać nad tym, dlaczego on te pały dostaje - i odpowiednio przeciwdziałać.
    • nevada_r Re: Pały 13.01.16, 15:54
      Rekord głupoty pobił katecheta/ksiądz; kto normalny stawia na jednej lekcji 3 pały jednej osobie? No, jeszcze jestem w stanie zrozumieć nieszczęśliwy zbieg okoliczności, typu oddanie komuś klasówki z pałą i przepytywanie go w tym samym dniu, ale i nauczyciel powinien się domyślić, że skoro klasówka poszła kiepsko, to nie ma co przepytywać delikwenta w tym samym dniu.

Więc co to niby było? Zemsta za złe zachowanie? Tym bym się martwiła - skoro twój syn ma kiepskich i głupich nauczycieli, to nic dziwnego, że ma wywalone na naukę. Jeżeli reszta nauczycieli zachowuje się tak samo idiotycznie, to nie ma bata, żeby coś zrobić w tym kierunku. Zastanowiłabym się nad zmianą szkoły, ale skoro to już 6 klasa, to może jednak lepiej doczekać do gimnazjum? A gimnazjum wybrać bardziej starannie, bardziej pod kątem podejścia do ucznia.

>Zapytany co jest zadane jeśli nie zapisze nie pamięta

Miałam i mam identycznie, dopiero w liceum nauczyłam się wpisywać wszystko do kalendarza [a później codziennie przeglądać ten kalendarz na parę dni naprzód]. Teraz wpisuję wszystko do komórki i mi pika alarm - bez tego także nic bym nie pamiętała. Więc kup mu kalendarz [taki, żeby koło każdego dnia miał trochę miejsca na wpisanie, co jest na ten dzień zadane] i naucz go się nim posługiwać.

>mi bardziej zalezy od niego, rozmowy, tłumaczenia, przykłądy z życia wzięte nie robią na nim >absolutnie żadnego wrażenia.

Niestety, normalne. tongue_out I zrozumiałe, bo skoro biedak dostaje podczas jednej lekcji trzy pały, to on rzeczywiście ma święte prawo dojść do wniosku, że nie warto się starać. I jeżeli uczy się na sprawdzian, wydaje mu się, że umie, a później dostaje pałę, to tym bardziej mu się nie opłaca uczyć. Przyjrzałaś się temu, w jaki sposób on się uczy? Czy rozumie to, czego się uczy i czy rzeczywiście jest w stanie się nauczyć wymaganego materiału? Z czego wynikają jedynki - z głupich pomyłek, zapominalstwa, nieumiejętności przelewania myśli na papier? Skoro ma orzeczenie, to może to jest z tym związane?

>Obiecałam mu nagrodę na koniec 6 klasy

A to całkowicie bez sensu, bo człowiek powinien się uczyć sam dla siebie, z wewnętrznej motywacji,a nie dlatego, że dostanie nagrodę. Teraz dotrzymaj słowa, ale powstrzymaj się od takich metod w przyszłości.
      • inna_nowa_ja Re: Pały 13.01.16, 16:01
        No pani Katechetka ogólnie nie lubi mojego problemowego syna, który sie kręci, odwraca ale za co te 3 pały nie wiem, jutro sie do niej wybieram.

Rzeczywiście w szkole syna uczą nauczyciele którzy juz chyba powinni ustąpić miejsca młodszym bo uczyli jeszcze mnie, ogólnie poziom szkoły to dramat, opinii też nie respektują tylko co jakiś czas muszę kopać sie z koniem i wówczas jest efekt - krótkotrwały.
        Nie stosuję kar ale chciałam zmotywowac młodego telefonem... widzę, że aby czerpał wiedzę dla siebie sam musi do tej motywacji dojrzeć. Dzięki za podpowiedźsmile
      • bei Re: Pały 13.01.16, 16:28
        Elektroniczny dzennik, czy sam Ci powiedzial?
        Trzy jedynki na tej samej lekcji?sad to nie uczen jest zly, tylko nauczyciel.

Organizer- to na klopoty z pamiecia.
        Kup jakis fajny, albo zamow indywidualny, moze byc nawet elektroniczny, albo zabawny z pukka, albo kup mu kolorowe karteczki przylepne, zakreslacze i niech zaznacza co zadane.
        Nie gadaj nad uszami- dlaaaaczego, znowu..
        Wspieraj, podpowiadaj pomysly jak ma poprawc zla ocene, podaj sposoby efektywnego odrabiania lekcji.
        Moj jest w paitej klasie, ale jeszcze w ramach przygotowywania sie z tematu robi lapbooki, plakaty- bo lubi.
        Wpierw esencjuje wiedze, czyta, wylapuje istotne zdania- czasami je ilustruje...
        Teraz przygotowuje sobie menu obiadu z przyjecia weselnego Bony, robil jej kufer posagowy, niedawno zilustrowal stol weselny Mieszka i Dobrawy, zrobil plakat o czarnej smierci- dzumie, w komiksie rozrysowal higiene sredniowiecza ( historia to jego konik)

Gdy przerabiali " w pustyni i w puszczy" opracowal szlak podrozy- poszczegolne etapy ilustrowal zdjeciami fauny, flory, Afrykanczykow.
        Moze kup mu suchoscieralna tablice, albo przyklej folie tablicowa lub pomaluj drzwi od szafy farba tablicowa lub kawalek sciany.
        Sam sobie wpisze swoje kalendarium, lub bedzie prowadzil zapiski przy nauce.
        Gdy uczy sie tematu sprobuj mu go przyblizyc z innych zrodel- niech poszuka na youtubie filmow naukowych, kupuj mu czasopisma, pomoz wyszukac ciekawostek...
        Jesli ma problemy z ortografia- kupuj pomoce. Niech uczy sie systematycznosci- np codziennie jedno zadanie z ortografitti i za zapelnienie zeszytu cw wyjscie do kina lub do kawiarni na ciastka itp
        Nie gan za zle oceny, za zapominanie, mow o tym, ze pomozesz mu poprawic ( przepytam, pomoge poszukac materialow, wytlumacze, sprawdze..)
        Doceniaj , wpierw drobiazgi...

Nie oceniaj - co , dopiero napisales dwa zdania?? Tylko o, napisales juz dwa zdania, teraz latwiej ci bedzie napisac kolejne...

Moj syn przyprowadza kolezanke, pomaga jej z matematyki i z ang, a my, czyli teszta domownikow pomagamy ze " wszystkiego"
        Mala ma dobra wydolnosc intelektualna, musimy tylko ja nakrecac, zachecacsmile
        U niej w domu nikt tego nie robi. Mala slyszy, ze jak chce zostac fryzjerka to nie musi sie uczycsmile
        Moj starszy syn przyniosl malej z lazienki szampon do wlosow z anglojezyczna etykieta i zapytal, czy jako przyszla fryzjerka moglaby mu doradzic, czy ten szampon nadaje sie do jego wlosow?
        Poznej tlumaczylismy tekst z etykietysmilesmile
        Udawalismy cudoziemcow proszac o uslugi fryzjerskie. Zabawa, wyglupy i wielkie zaangazowanie dziewczynki w poprawne ulozenie odpowiedzi.

Co lubi Twoj syn? Ma jakas pasje? Jest dobry w jakims przedmiocie?
        Swietnie by bylo, by mial te swoje przedmioty, moze dwa, gdzie poczulby sie w nich dobry.
        Reszte moze zaliczacsmile
        Nie zawsze nam wszystko sie przydaje, mow mu o tym szczerze, ale niech probuje byc w czyms najlepszy...
        • mankencja Re: Pały 14.01.16, 09:59
          W podstawówce byłam potwornie niezorganizowana, więc karteczki i zakreślacze odradzam, pogubi w ciągu tygodnia. Kalendarz/organizer jest znacznie lepszą opcją smile
    • lauren6 Re: Pały 13.01.16, 16:06
      > Chętnie posłucham Waszych radsmile

Następnym razem jak zechcesz potrollować wymyśl bardziej prawdopodobną historię, niż 3 pały z religii smile
      • zazou1980 Re: Pały 14.01.16, 07:46
        Ja dostawalam podobne ilosci jedynek w 8 klasie od ksiedza zboczenca, ktory na lekcjach robil niewybredne aluzje w stosunku do dziewczyn, dotykal sie po genitaliach, itp. Takze ja wierze.
        Pod koniec roku odpuscilam religie juz na zawsze, klasa wyprosila dla mnie ocene mierna, bo podobno chcial mi postawic 1 na swiadectwie 8 klasy. Mialam same 5,6 a na gorze z religii 2 wink to chyba o czyms swiadczy.
        Moje corki trzymam zdala od tych chorych ludzi i instytucji, ktora ich napedza...
        • pierwsze-wolne Re: Pały 14.01.16, 08:36
          U mnie w liceum był nauczyciel który potrafił wstawić na lekcji ocenę "tysiąc sto jedenaście" - po rozmowach z wychowawcą i dyrektorką mógł je sobie wstawiać do woli, nikt nie dostawał takich ocen na semestr...
    • chicarica Re: Pały 13.01.16, 16:09
      Moja rada: wypisać z religii big_grin
      • grave_digger Re: Pały 13.01.16, 18:01
        o właśnie big_grin
        • inna_nowa_ja Re: Pały 13.01.16, 20:28
          Pały zostały wpisane do dziennika - librusa, nie troluję, syn powiedział że to za 3 rozdziały z ćwiczeń... dziwi mnie tylko że były oceniane dopiero teraz, z reguły jest tak w innych przedmiotach że po skończonym rozdziale Panie zbierają cwiczenia i je oceniają. W tym przypadku Pani od października nie zbierała ćwiczeń i teraz sobie hurtem oceniła. W klasie wstawiła ogółem 16 pał. Już od dłuższego czasu miałam zastrzeżenia do lekcji religii i je sygnalizowałam, lekcje nie mają nic współnego z wiarą. Jeżeli Dyrektor niczego z tym nie zrobi chyba wypiszę młodego.
    • kropkacom Re: Pały 14.01.16, 07:57
      Dla wszystkich dzieci szkoła to znajomi i przyjaciele. No jak rany...

Pracuj z dzieckiem, pilnuj i tak dalej. Widać tego wymaga. A jeśli oceny się mimo to nie poprawią to nie będziesz przynajmniej miała takich rozkim jak wyżej.
      • kropkacom Re: Pały 14.01.16, 07:58
        A z religii bym wypisała. Jak radzą dziewczyny wyżej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka