Dodaj do ulubionych

Jedna firma dwa stanowiska - pytanie

18.01.16, 12:37
Szukam pracy. Znalazlam ciekawą ofertę, a właściwie dwie oferty z jednej firmy.
Zastanawiam się, czy mogę zaaplikować na oba interesujące mnie stanowiska. Jedno to manager obiektu, drugie - zastępca kierownika. Kwalifikacje mam odpowiednie na oba stanowiska, jednak większe szanse mam na stanowisko zastępcy. Pomyślałam jednak, że warto spróbować zaaplikować też na managera. Rekrutacja przeprowadzana jest jednocześnie, więc nie ma możliwości spróbować najpierw na managera a potem, w razie niepowodzenia, na kierownika.

Jak to będzie, waszym zdaniem, wyglądało w oczach pracodawcy? Jako brak zdecydowania, nieumiejętność określenia własnych możliwości?

Chciałabym zaryzykować, ale boję się o odbiór osoby, która aplikuje na dwa różne stanowiska, co prawda zbliżone wymaganiami, ale jednak.
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: Jedna firma dwa stanowiska - pytanie 18.01.16, 15:42
      Manager obiektu czyli dozorca vel cieć?
      • kaz_nodzieja Re: Jedna firma dwa stanowiska - pytanie 18.01.16, 16:43
        Lubię to!
      • kitek_maly Re: Jedna firma dwa stanowiska - pytanie 18.01.16, 16:53
        Podejrzewam, że chodzi o Facility Managera.
        • przystanek_tramwajowy Re: Jedna firma dwa stanowiska - pytanie 18.01.16, 16:59
          A to co znowu? Wiki podaje:

Facility Management (FM) - to profesja obejmująca wiele dyscyplin dla zapewnienia funkcjonalności środowiska zbudowanego, poprzez integrację ludzi, miejsca, procesów i technologii.

Inna powszechna w środowisku technicznym definicja, usankcjonowana przez umieszczenie jej w zbiorach Biblioteki Kongresu Amerykańskiego USA mówi, że FM to praktyka koordynowania fizycznego miejsca pracy z ludźmi i pracą organizacji. Integruje zasady administrowania przedsiębiorstwem (ekonomia, organizacja, zarządzanie), architektury, nauk behawioralnych (socjologia, psychologia) oraz nauk inżynierskich.

Może mi to ktoś przetłumaczyć na polski?
          • kitek_maly Re: Jedna firma dwa stanowiska - pytanie 18.01.16, 17:13
            Proszę bardzo:

Gospodarowanie nieruchomością (facility management, FM) polega na zarządzaniu obiektem (budynkiem, sieciami mediów), znajdującymi się w nim urządzeniami i udogodnieniami korzystania z obiektu tak, aby użytkownicy byli zadowoleni i mogli wypełniać swoje założone działania lub obowiązki. Z tego względu rola gospodarza nieruchomości, zwanego facility managerem, jest odpowiedzialna i wymaga dużej wiedzy i doświadczenia.
            • kaz_nodzieja Re: Jedna firma dwa stanowiska - pytanie 18.01.16, 17:18
              W skrócie i po polsku - dozorca.
              • kitek_maly Re: Jedna firma dwa stanowiska - pytanie 18.01.16, 17:28
                Hmm nie.

pl.wiktionary.org/wiki/dozorca
                • kitek_maly Re: Jedna firma dwa stanowiska - pytanie 18.01.16, 17:29
                  Od utrzymywania czystości mamy firmę sprzątającą, od ogarniania napraw konserwatora, od pilnowania - ochroniarza.
          • kitek_maly Re: Jedna firma dwa stanowiska - pytanie 18.01.16, 17:16
            I tak np. jak potrzebuję dodatkowej szafki do pokoju w pracy to nie dzwonię do firmy meblowej a zgłaszam do FM i mi ją zamawiają. Jak cieknie kran to nie dzwonię po Pana Mietka, tylko zgłaszam do FM. Jak zepsuje się ekspres do kawy to nie dzwonię do serwisu a zgłaszam to do FM. Itp.
            • przystanek_tramwajowy Re: Jedna firma dwa stanowiska - pytanie 18.01.16, 17:18
              Czyli stary, dobry dozorca. Nie pomyliłam się. Ktoś w stylu pana Popiołka.
              • kitek_maly Re: Jedna firma dwa stanowiska - pytanie 18.01.16, 17:27
                Hmm nie do końca. smile
                Dozorca raczej nie planuje kosztów, remontów i nie spina budżetów.
                I nie wykonuje tych prac, które są wymagane, ale je odpowiednio rozdziela, zamawia itp.
                • cosmetic.wipes Re: Jedna firma dwa stanowiska - pytanie 18.01.16, 17:30
                  Znaczy szef dozorców.
                  • kitek_maly Re: Jedna firma dwa stanowiska - pytanie 18.01.16, 17:35
                    O rany, tak szef dozorców... Skoro tak się upieracie, to nazywajcie to jak chcecie. big_grin
                    Choć u nas po polsku to stanowisko to Kierownik obiektu.
                    • cosmetic.wipes Re: Jedna firma dwa stanowiska - pytanie 18.01.16, 17:44
                      No ale to logiczne jest. Dozorca sprawuje dozór, nie ma się co obruszać. Bardzo przydatna funkcja.
                    • anel_ma Re: Jedna firma dwa stanowiska - pytanie 18.01.16, 18:09
                      kierownik gospodarczy
    • peonka Re: Jedna firma dwa stanowiska - pytanie 18.01.16, 16:40
      Nie aplikowalabym na oba w ciemno. Jeśli jest jakiś kontakt, zadzwoń i powiedz, że oba stanowiska brzmią dobrze, ale ze chciałabyś się dobrze dopasować z umiejętnościami, bla bla bla... I że jeśli mogą to cie wezmą pod uwagę na oba. A jak nie masz z kim pogadać, aplikowalabym na to wyższe.
      • solejrolia Re: Jedna firma dwa stanowiska - pytanie 18.01.16, 18:37
        Peonka dobrze radzi.
        Ja również nie aplikowałabym na oba stanowiska. Raczej na to, na które miałabym większe szanse i lepsze kwalifikacje, no i najlepiej to wyższe, czy też lepiej płatne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka