Dodaj do ulubionych

bardzo sucha skóra

23.01.16, 21:30
Od kiedy pamietam mam skórę bardzo suchą, nigdy nie miałam trądziku, nadmiaru sebum.
Obecnie stosuję na noc olejek arganowy, a wi dzień róże kremy np clarins energizer, vichy aqualia, teraz akurat avon awene 25+ na to fluid nawilżający sansei fluid finish czasami opruszę go pudrem sypkim leciutko zeby sie dluzej trzymal dam sypki roz tez troche wiec nie przesadzam z tym talkiem, a i tak mam wrazenie bardzo suchej skory niby jak sie dotknie to niby nawilzona ale ja czuje ze to tylko powloka ktora nalozylam i jak zmyje makijaz znowy bedzie skora sucha na wior. Co robic? ma ktoras taka cere? moze macie pomysy na kremy, olejki? widzialam taki z collistara olejek nawilzajacy i myslalam zeby kilka kropli do kremu dodawac ale nie wiem czy nadal nie bedzie to tylko powloka. Chcę coś co wnika w głąb skóry. Pije dużo wody. Macie jakieś cudowne sposoby? albo preparaty w przystepnej cenie?
Obserwuj wątek
    • drinkit Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 21:38
      Ja mam b.suchą skórę, która daje się we znaki szczególnie zimą. Olejki u mnie nie działają, tym bardziej że one natłuszczają, a nie nawilżają, Jestem przyzwyczajona do kremów do bardzo suchej skóry oraz lipidowych (m.in. Ziaja med fizjoderm, Iwostin lipidia, Pharmaceris, znakomicie się u mnie sprawdza Bioderma lub Avene), regularnie pilinguje (enzymatycznym) i nakładam maseczki (profesjonalne algowe), nie mam żadnych kłopotów.
      Podkład musi być lekki, nawilżający lub BB (zawsze na krem, nigdy solo), żadnych matujących specyfików, puder delikatny, satynowy, Generalnie nic matującego i mocnego.
      • drinkit Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 21:39
        aha, pod kremy polecam jeszcze serum np. z kwasem hialuronowym, fenomenalnie nawilża.
        • melisaa4 Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 21:41
          jestem jeszcze przed 30 czy kwas hialuronowy bedzie tez ok?
          • drinkit Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 21:43
            oczywiście że tak, to nawilżacz, a w tym wieku mocne nawilżanie jest podstawą
            • melisaa4 Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 21:45
              ok dziękuję w takim razie napewno się zaopatrzę w kwas hialuronowy.
      • melisaa4 Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 21:40
        i te pilingi pomagaja w nawilzaniu? nigdy nie bylam u kosmetyczki na zabiegach zwiazanych z twarza, boje sie ze wyrzuce grube pieniadze w bloto a efekt bedzie 2dniowy, naprawde warto?
        • melisaa4 Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 21:42
          i czy mozesz polecic jakie maseczki algowe profesjonalne uzywasz?
          • drinkit Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 21:46
            Pilingi robię w domu, używam enzymatycznego, na taki z grudkami mam za delikatną skórę. Zamiennikiem są kremy na noc z delikatnymi kwasami. To pomaga, bo to jest oczyszczenie skóry pozbycie się starego naskórka. Dzięki temu składniki z kremów i maseczek lepiej się przyjmują.
            Maski algowe polecam z Bielendy, do kupienia online lub w sklepach z profesjonalnymi produktami. Są w proszku, trzeba je rozrobić z wodą.
            • melisaa4 Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 21:52
              dziekuje za informacje, sprobuje rad smile
        • snakelilith Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 22:22
          U mnie nie pomagają. Unikam wszelkich peelingów jak ognia. Także enzymatycznych. Moim zdaniem naprawdę suchej, wrażliwej skórze szkodą, bo naruszają i tak delikatny płaszcz lipidowy na skórze i ona się wtedy szybciej wysusza, ale możliwe, że młodsza skóra pozwala sobie jeszcze na takie traktowanie, u mnie efekty peelingu są opłakane. Moja skóra mówi wyraźnie, natłuszczać, nie maltretować zbyt gorącą wodą i agresywnym oczyszczaniem oraz łapy precz od eksperymentów. Zbyt lekkie maseczki nawilżające też mogą wysuszać, wiążąc zawartymi w nich emulgatorami tłuszcz z twarzy. Namoczony naskórek robi wprawdzie wrażenie nawiliżonej skóry zaraz po zabiegu, ale ta woda szybko wyparuje i w efekcie mamy większy wiór niż przed.
    • e-kasia27 Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 21:46
      Idź do alergologa i zrób testy skórne pokarmowe. Sucha skóra nie robi się bez powodu.
      • melisaa4 Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 21:53
        jestem alergikiem na bialko mleka krowiego i niestety mam duze ograniczenia a czesto czasami cos zjem mlecznego
        • e-kasia27 Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 22:02
          To żadne kremy i tak nie pomogą.
          Stosuj bardziej restrykcyjną dietę i sprawdź, na co jeszcze jesteś uczulona. Alergicy uczuleni na jedną tylko rzecz, to wyjątki.
    • peonka Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 21:46
      Mnie na taką sucha skórę pomagają tylko i wyłącznie kremy z mocznikiem, nic innego. Do ciała co najmniej 10% musi być,do twarzy nie wiem ile.
    • thank_you Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 21:54
      Cetaphil MD znasz?
      • melisaa4 Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 21:56
        nie działa, najgorszy jak dla mnie zostawia tylko nawilzona powloczek, a moja mama uwielbia ten krem
        • thank_you Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 22:43
          Mówimy o tym samym produkcie? Z oznaczeniem MD? To emulsja do ciała, ciężko to nazwać kremem. wink
          • thank_you Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 22:43
            O tu:

wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=35458
            • melisaa4 Re: bardzo sucha skóra 24.01.16, 09:42
              tak o tym smym produkcie smile niestety na mnie nie działa zupełnie, a moja mama jak mówię uwielbia i tylko cetaphilu używa
    • snakelilith Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 22:08
      Olejek na noc to dobra rzeczy, sama tak robię, najchętniej używam oleju z dzikiej roży, łagodzi mi dodatkowo podrażnienia, ale na dzień w temperaturach poniżej 10 stopni potrzebujesz tłustego kremu. Nie bój się, jak kupisz taki bez parafiny, tylko z naturalnymi olejami, to nie będziesz miała tłustej powłoki. Spróbuj coś z kosmetyków ekologicznych, oni są zwykle specjalistami od bardzo suchej cery, na przykład klasyczny cold cream marki Veleda, albo krem różany Dr. Hauschka. Ja używam też kremu basis sensitiv marki Lavera z masłem shea i olejkiem migdałowym dla bardzo suchej cery. Alternatywnie możesz zmieszać swój ulubiony krem z kroplą oleju arganowego, chcociaż moim zdaniem do suchej skóry lepszy jest z dzikiej róży, albo jeszcze lepiej z wiesiołka, robi skórę jak jedwab. Sucha skóra traci wodę i dlatego musisz ją zabezpieczyć przed wysychaniem zwiększając porcję tłuszczu. Nawilżacze, fluidy nawilżające itp kosmetyki zawierające dużo wody lepiej sobie podaruj, bo ta droga woda i tak szybko wyparuje i po pewnym czasie zostanie ci na skórze tylko wiór. Ja od kilku lat nie używam już też w ogóle pudru, oprócz odrobiny różu mineralnego (bez talku), ale czasem używam też takiego w kremie. Nie lubię zbyt matowej twarzy, to podkreśla suchość naskórka i ewentualne zmarszczki, wolę rozświetlony efekt glow, a ten uzyskasz stosując tłustsze kosmetyki w kremie, a nie w pudrze. Niestety kremy z filtrami (szczególnie te z minerałami) nie sprzyją suchej skórze, więc ja używam je tylko latem, a zimą stosuję kremowy podkład taki z rekomendacją dla suchej skóry, bo nie wszystkie fluidy się do takiej nadają. A jak skóra się moco wysuszyła, po spacerze na mrozie na przykład, albo po wizycie na basenie, to ładuję na nią porcję czystego masła shea.
      • melisaa4 Re: bardzo sucha skóra 24.01.16, 09:43
        Dziękuję będę po kolei próbowała stosować wszystkiego smile
      • pade Re: bardzo sucha skóra 24.01.16, 11:47
        Mam krem Lavera z olejkiem arganowym i żurawiną...i jest za lekki dla mnie. Teraz używam kremu z fitomedu z olejkiem avocado, z kiełków pszenicy, z masłem shea i masłem kakaowym.
    • kamunyak Re: bardzo sucha skóra 23.01.16, 23:07
      do twarzy nieodmiennie polecam Nanobase. Do kupienia w aptece.
      Krem jest w cenie przystepnej, chyba, zważywszy, że tylko do twarzy. Do ciała to troche drogo by wychodziło, chociaż ja, przy okazji samrowania twarzy, stosuje też na dłonie.
      Spróbuj, poczytaj opinie.
      • melisaa4 Re: bardzo sucha skóra 24.01.16, 09:44
        tez kupię, reszę ciała mam w miarę normalną poza łokciami, kolanami tu tez jest sucho
      • pade Re: bardzo sucha skóra 24.01.16, 11:48
        O tak, Nanobasa na noc jest bardzo dobra. Dla mnie lepsza niż Cetaphil.
    • minor.revisions Re: bardzo sucha skóra 24.01.16, 05:18
      Żadna ematka jeszcze nie zaproponowała, żebyś zbadała tarczycę? suspicious

Kwas hialuronowy sam z siebie nie nawilża, on wiąże wodę, więc bywa, że daje odwrotny efekt, czyli wyciąga wodę ze skóry (np. jak powietrze jest suche). Więc najlepiej go dawać na wilgotną skórę a jak wyschnie to na to jakiś krem nawilżający czy olejek.
      • melisaa4 Re: bardzo sucha skóra 24.01.16, 09:45
        Tarczyca w porządku badałam, dziękuję.
    • catroux Re: bardzo sucha skóra 24.01.16, 13:01
      Z całego serca polecam Clinique Super Rescue - u mnie czyni cuda, zwłaszcza zimą. Jedyny krem, po którym naprawdę mam wrażenie głęboko nawilżonej skóry, nie zatyka też porów.
    • landora Re: bardzo sucha skóra 24.01.16, 13:29
      Też mam suchą skórę, z tendencją do łuszczenia się.
      Kupuję jakiś średniej klasy krem i do każdego smarowania dorzucam kropelkę kwasu hialuronowego.
      Dodatkowo co jakiś czas robię sobie piling kawitacyjny takim urządzeniem, a potem tą samą maszynką wklepuję w skórę jakieś serum albo właśnie kwas hialuronowy. Potem przez jakiś czas jest gładka i milutka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka