Dodaj do ulubionych

Było o frankowiczach?

27.01.16, 21:42
Ktoś wrzucał kalkulator przewalutowania. Wiec możemy sobie kalkulator wsadzić w to miejsce, w którym wyładowało słynne pincet:

tvn24bis.pl/z-kraju,74/morawiecki-o-frankowiczach-najrozsadniej-jest-poczekac,614311.html
Obserwuj wątek
    • mai-ra3 Re: Było o frankowiczach? 27.01.16, 22:18
      Najlepszy jest ten fragment, cytuję:

"Morawiecki skomentował też sztandarowy program PiS - "Rodzina 500 plus". Zastrzeżenia wicepremiera budzi kwestia pobierania świadczenia przez najbogatszych.
      - Prosiłbym tych, których stać i zarabiają więcej, żeby nie brali tego wsparcia - zaapelował minister rozwoju, jednocześnie deklarując, że sam z pomocy nie skorzysta. - Mam czwórkę dzieci, ale nie wezmę tych pieniędzy - zapewnił.
      W opinii szefa resortu rozwoju najbogatsi powinni zrezygnować z ubiegania się o 500 złotych ze względu na "dobro wspólne, odpowiedzialność za państwo". - Rozumiem, że przez ostatnich 25 lat nie bardzo się tego uczyliśmy, ale uważam, że ludzi trzeba uczyć - dodał."

O, jeśli oni myślą, ze podwyższą mi wydatki na zakupy i obsługę bankowa, a ja zrezygnuję z obiecanego pincet to grubo się mylą. I ciekawe, kto to jest "najbogatszy". Ten co ma tysiaka na osobę w rodzinie? czy sto tysięcy ?
      • gris_gris Re: Było o frankowiczach? 27.01.16, 22:33
        ale cyrk!
      • paloma_blauwinder Re: Było o frankowiczach? 27.01.16, 22:34
        Ze względu na dobro wspólne nie powinno się PIS-owi nic ułatwiać.
        Poza tym wyrazem odpowiedzialności za własną rodzinę jest stworzenie sobie rezerwy finansowej na czas bolesnego zaciskania pasa, kiedy kolejny rząd będzie musiał posprzątać po obecnym.
    • mynia_pynia Re: Było o frankowiczach? 27.01.16, 22:45
      Jako osoba która nie dostanie tych pińciuset złotych, bo mam jedno dziecko i moja pensja przewyższa kryterium dochodowe przy podziale na 3 osoby (chyba że wliczę psa + kota), apeluję do "najbogatszych", bierzcie i się cieszcie, bo państwo ma traktować wszystkich równo a nie wybiórczo, niech PiS żre swoje g.... .
      • mynia_pynia Re: Było o frankowiczach? 27.01.16, 22:46
        Kredytu we frankach też nie mam, chociaż zaciągałam w złotych w tym samym czasie i byłam pośmiewiskiem przez 2 lata i tą która przegrała życie.
        • anorektycznazdzira Re: Było o frankowiczach? 28.01.16, 07:29
          O, dokładnie. Jak ktoś ma sklerozę, to niech minutkę pokopie na forum, złotówy brali tylko boidupy i frajerzy bez elementarnej znajomości matematyki i obsługi kalkulatora.
          Także tego...
    • kamunyak Re: Było o frankowiczach? 28.01.16, 00:47
      Kolega męża z pracy, frankowicz, twierdzi, że mimo skoków franka to i tak wychodzi na plus ze swoim kredytem, niz gdyby wziął w złotówkach.
      Tak, że ja w ogóle nie widze sensu pomagania, z własnej kieszeni szczególnie.
      Za to niedawno oglądałam program o frankowiczach i tam był przykład jednej pani, która taki kredyt wzięła. Wzięła "bo ona całe życie marzyła o mieszkaniu dwupoziomowym, 100 m2, w pobliżu bliskiego centrum Warszawy". Pani samotna, z tego co widziałam. No i teraz nie stac jej na płacenie kilkutysięcznych rat.
      Nosz, kurna... Jak ma się takie zachcianki to niech się samej za nie placi.
      Moje pierwsze mieszkanie to był pokój z kuchnią bo tylko na takie było mnie stać.
      "Było mnie stać" jest tu kluczowe.
      • mai-ra3 Re: Było o frankowiczach? 28.01.16, 01:07
        No dokładnie. Ja z kolei mam znajomych, którzy wzięli we frankach dwa razy tyle ile było im potrzebne, bo uznali ze przy okazji kupią sobie dwa nówki samochody z salonu. Nie bardzo rozumiem, dlaczego miałabym im teraz dopłacać.
      • mia_siochi Re: Było o frankowiczach? 28.01.16, 07:08
        Ale ja tez uważam tak, jak Twój kolega. Wzięłam kredyt w złotówkach, po pół roku przewalutowalam, wrzucając dodatkowo w kredyt spłatę karty, linii kredytowej i cos tam jeszcze. NADAL płace mniej niż za złotówki. I ja nie chce, zeby mi ktoś przy kredycie grzebał.
      • anorektycznazdzira Re: Było o frankowiczach? 28.01.16, 07:31
        Tak, też znam dwóch posiadaczy kredytów frankowych, którzy tak mówią.
      • piepe Re: Było o frankowiczach? 28.01.16, 07:45
        kamunyak napisała:

> Kolega męża z pracy, frankowicz, twierdzi, że mimo skoków franka to i tak wycho
        > dzi na plus ze swoim kredytem, niz gdyby wziął w złotówkach.

No bo tak jest w przypadku osób, które brały w 2005 i 2006 roku. Stanowią oni 25% ogółu frankowiczów.
        Ci, którym zadłużenie wzrosło o kilkadzisiąt % mimo 7-8 lat płacenia rat stanowią około 62 % frankowiczów.
        To dla nich skierowana jest ta ustawa.
        https://samcik.blox.pl/resource/CHFPLNing_impact.png
        • magkul99 Re: Było o frankowiczach? 28.01.16, 08:33
          Ja z kolei w 2010 wzięłam kredyt hipoteczny w złotówkach, ale po pół roku daliśmy się namówić na przewalutowanie w euro. Kurs euro był wtedy 3.8 mniej wiecej. Po dwóch latach bank nam sam kredyt przewalutowal (spóźnilismy się z podpisem, że dalej chcemy kredyt w tej walucie) i wtedy bank sam nam przewalutowal z powroem na złotówki po kursie 4.4.
          I to jest właśnie to ryzyko, które ponosi się przy kredytach walutowych....
          Możemy mieć pretensje tylko do siebie, że dalismy się wkręcić w to.
    • piepe Re: Było o frankowiczach? 28.01.16, 07:36
      Morawieckiemu oczywiście zależy na przeciąganiu sprawy.

Morawiecki był do niedawna prezesem BZWBK, ma też akcje tego banku na około 3.8 mln zł. Bank BZWBK jest także uwikłany we franki. Wnioski są proste - Morawieckiemu nie zależy na tym, aby doszło do odwalutowania, bo akcje straciłyby na wartości.

Niestety wszystko wskazuje na to, ze jeszcze długo poczekamy, albo w ogóle się nie doczekamy rozwiązania problemu.
      Obecnie projekt ustawy jest badany przez KNF pod kątem strat dla banków - obiecywano, ze pierwszy raz zaprezentowane zostaną prawdziwe dane, co otworzyloby drogę do dyskusji opartej nie na bajaniach, ale na faktach.
      Tymczasem KNF robi dokładnie to samo, co do tej pory - wysyła ankiety do banków, aby same wpisywały sobie ile ich zdaniem stracą na ustawie.
      tvn24bis.pl/z-kraju,74/knf-wysylamy-ankiety-do-bankow-w-sprawie-projektu-ws-frankowiczow,613637.html

• dyzurny_troll_forum Re: Było o frankowiczach? 28.01.16, 09:34
        piepe napisał(a):

> Morawieckiemu oczywiście zależy na przeciąganiu sprawy.
        >
        > Morawiecki był do niedawna prezesem BZWBK, ma też akcje tego banku na około 3.8
        > mln zł. Bank BZWBK jest także uwikłany we franki. Wnioski są proste - Morawiec
        > kiemu nie zależy na tym, aby doszło do odwalutowania, bo akcje straciłyby na wa
        > rtości.

Ładnie to sobie wykoncypowałaś, ale jest troszkę inaczej. Trzecia z dużych agencji ratingowych - Moodys - która chwilowo wstrzymała się od publikacji ratingu dla Polski, dała rządzącym wyraźnie do zrozumienia, że ustawa frankowa wchodząca w życia to natychmiastowe obniżenie ratingu. A no to biało-czerwona drużyna nie może sobie teraz pozwolić....

I tak Polska, która wstała z kolan, jest trzymana w szachu przez paru panów w garniturach za oceanem...

• zlotarybka_1 Re: Było o frankowiczach? 28.01.16, 08:45
      "Nie dajcie sobie wmowic, ze w Polsce nie ma pieniedzy" - pamietacie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka