forum.gazeta.pl/forum/w,567,159884253,159884253,Wspolnota_.html
To watek w którym dywagowałam na temat wspólnego mieszkania. Jeszcze nie doszłam do siebie i nie moge uwierzyć w to co nam sie przydarzyło

Znaleźliśmy ponad tydzień temu mieszkania dwa obok siebie , poszło błyskawicznie , podpisanie umowy, przeprowadzka.
Nie wiem z czego sie bardziej cieszę z mieszkania czy sąsiedztwa

Wynajęliśmy dwa mieszkania w nowym domu , mamy osobne wejście i wspólny korytarz ale to sa zupełnie samodzielne mieszkania , każde z łazienka i kuchnia i osobnym kluczem

Cena jak na Oslo super, w czynsz wliczony jest prąd i internet co sie rzadko zdarza.
Facet chciał dwa miesiące kaucji ( rzadkość , trzy to norma ) ,ale bez problemu zgodził sie na miesiąc co sie w zasadzie nie zdarza. Kiedy obejrzeliśmy mieszkania i sie żegnaliśmy mówiąc ze po zastanowieniu damy mu jutro znać powiedział ze jak weźmiemy te mieszkania to każdemu z nas opuszcza po 500 koron.
Mieszkania sa zupełnie nowe , jestesmy pierwszymi lokatorami , wszystko ładne , w dobrym guście i dobrej jakosci ( tzn. wyposażenie kuchni i łazienki ) . Oprocz norweskiej normy cyli pralka , lodówka i kuchenka mamy zmywarki. Mieszkania sa nieduże ale jak patrze na to wktorym mieszkałam i na te obecne ( metraż prawie taki sam ) to nie moge sie nadziwić jak jest swietnie i z głowa zaplanowane.
Do tej pory mieszkaliśmy w poziomie ( w bloku , oni na gorze my na dole ) , teraz w pionie i jest jeszcze fajniej bo bliżej i ciagle sie odwiedzamy , wymieniamy usługi i produkty żywnościowe i gospodarstwa domowego.
Zarazem nie siedzimy sobie na głowie ale bardzo sie wspieramy , ja robienia tłumacza a R.wspiera mnie swoją złota raczka, K.dobrymi radami i zdrowym rozsądkiem .
Oni wiedza o zaburzeniu syna i je widza ale maja z nim dobry kontakt a R.umiemgo czasem ustawić , grzecznie ale stanowczo.
Mamy podobne poczucie humoru , problemy i radości .ROznimy sie tez ale każde z nas czerpie od innych cos nowego.
Właściciel mieszkania to osobna historia , pozytywna ale poczekajmy pare miesięcy czy dalej będzie taka sielanka .Wiemy i widzimy ze ma duzo znajomych Polakow ( polskich
pracownikow ) i ma dobre zdanie o Polakach .