asia-loi 06.02.16, 14:51 i jak długo bolało po wstawieniu tej śruby, zanim została zrobiona koronka? I czy teraz jest wszystko w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cauliflowerpl Re: Implant zęba - kto ma? 06.02.16, 14:53 Przyjaciółka ma w taj chwili dwie śruby, mówi, że bolało tylko w pierwszy dzień, ale po ibuprofenie było OK. Chętnie poczytam, bo też mnie to lada moment czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Implant zęba - kto ma? 06.02.16, 14:56 Ja właśnie mam na dole 5 i 6, i boli już mnie 14 dzień. A żeby było śmieszniej, to bolą mnie, też żeby na górze. Tyle, że na górze mam problem z zatoką szczękową, ale póki nie miałam tych implantów na dole, to góra mnie nie bolała, no czasami pobolewało trochę (od zatoki). Na prześwietleniu wygląda wszystko dobrze, a mnie dalej boli. Odpowiedz Link Zgłoś
martaesz Re: Implant zęba - kto ma? 06.02.16, 15:05 Mam , trzeba było odbudować kość 4 dni opuchlizna, ale robił super lekarz , więc bez nerw?w. Dwa lata po zabiegu i wszystko w porządku jak własny ząb Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Implant zęba - kto ma? 06.02.16, 15:09 A ja długo Cię bolało, po wstawieniu implanta? Odpowiedz Link Zgłoś
lati7 Re: Implant zęba - kto ma? 06.02.16, 15:16 martaesz napisała: > Mam , trzeba było odbudować kość 4 dni opuchlizna, ale robił super lekarz , wi > ęc bez nerw?w. Dwa lata po zabiegu i wszystko w porządku jak własny ząb Paradontoza ? Możesz podać namiar i koszta , jeśli jesteś zadowolona? Odpowiedz Link Zgłoś
martaesz Re: Implant zęba - kto ma? 06.02.16, 15:25 Nieeee, poprostu jak byłam młoda miałam 20lat lekarz usunął ząb czw?rkę g?rną bo nie miałam kasy na leczenie. A implant robił dr Stachowicz ,konkret gość ,moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
morzebaltyckie0 Re: Implant zęba - kto ma? 06.02.16, 19:57 ja mam, w ogóle nie bolało, mam już kilkanaście lat i nic, jak własny ząb Odpowiedz Link Zgłoś
brazoweoczeta Re: Implant zęba - kto ma? 06.02.16, 20:06 Ja także mam 2, nie bolało nic a nic!!!Już kilka lat i ciągle wszystko ok Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Implant zęba - kto ma? 06.02.16, 20:38 Właściwie, to wcale nie bolało. Owszem pierwszego dnia trochę bolały zmaltretowane dziąsła i ogólnie szczęka, ale nawet bez środków przeciwbólowych się obeszło. Za to bolało wcześniejsze odbudowanie kości. Jakieś 3-4 dni opuchlizny i ćmiło, ale pomagała porządna dawka ibuprofenu. Wszystko do przeżycia, gorzej mnie kiedyś ząb bolał Asia, idź do lekarza, to raczej nienormalne, że boli. Mnie lekarka kazała meldować każdy ból, była kontrola bodajże po 3 dniach, później po 7 i po miesiącu (wszystko w cenie). Na tych kontrolach opukiwała śruby i właśnie pytała, czy boli. Jedyne, o czym uprzedzała, że będzie boleć to właśnie odbudowa kości. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Implant zęba - kto ma? 06.02.16, 21:03 odnawialna napisała: > Asia, idź do lekarza, to raczej nienormalne, że boli. Mnie lekarka kazała meldować każdy ból, była kontrola bodajże po 3 dniach, później po 7 i po miesiącu (wszystko w cenie). Na tych kontrolach opukiwała śruby i właśnie pytała, czy boli. Jedyne, o czym uprzedzała, że będzie boleć to właśnie odbudowa kości. No właśnie, wszędzie czytam, że boli góra 3-4 dni, a później jest ok. A mnie boli już trzeci tydzień. Przestaje na kilka godzin i znowu mocno boli. Moja dentystka wie, że mnie boli. Zrobiła mi prześwietlenie i mówi, że na prześwietleniu jest wszystko dobrze. Miałam nawet przyjść dwa dni temu na jakiś laser, który miał spowodować, że mniej będzie boleć i szybciej się będzie goić. Ale akurat w tym dniu mnie nie bolało, więc zadzwoniłam do niej i powiedziałam, że przestało mnie boleć, więc nie kazała mi na ten laser przychodzić. Chyba się za wcześnie ucieszyłam, że wreszcie przestało mnie boleć, ponieważ dzień później zaczęło mnie znowu wieczorem mocno boleć i dzisiaj też boli. Najbardziej martwię, że się się te dwa implanty nie przyjmą, że zafundowałam sobie dużo bólu za duże pieniądze i trzeba będzie te implanty usunąć. Ja cały czas mam wrażenie, że coś mi przeszkadza, że mam coś obcego w budzi, że jakbym mogła to usunąć, to wreszcie przestałoby boleć. Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Implant zęba - kto ma? 06.02.16, 21:16 lekarzem nie jestem, implanty wstawiałam jakieś 3 lata temu i nie pamiętam dokładnych rozmów ze swoją lekarką, ale kojarzę pytania, czy COKOLWIEK czuję inaczej. Ja niczego nie czułam, żadnej obcości, jakbym nic nie wstawiła. Aż to mnie zastanawiało, bo przecież miałam kawał metalu w szczęce. Dopiero po uzupełnieniu koron przez kilka dni czułam obce zęby i "dziwność" nacisku przy jedzeniu, ale to akurat normalne. U Ciebie coś mocno jest nie w porządku. I chyba lepiej stracić kasę, niż mieć jakieś poważne powikłania, cholera wie, jak mogą się skończyć. W końcu to twarz i głowa. Poszłabym do innego lekarza na konsultację. Implanty teraz robią wszędzie, nawet zwykli dentyści, jednak chirurg z wieloletnim doświadczeniem w implantologii to insza bajka. Ja u takiego wstawiałam i właśnie takiego bym poszukała. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Implant zęba - kto ma? 06.02.16, 21:51 No właśnie. Moj robi w zasadzie tylko implanty i ewentualnie jakas protetyke. Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Implant zęba - kto ma? 06.02.16, 21:21 Aha, i nie sugeruj się bólem odbudowywanej kości. To jeszcze coś innego. Kość uzupełnia się na kilka miesięcy przed wstawieniem śruby. To zupełnie inny zabieg. Odpowiedz Link Zgłoś
lianis Odbudowa kosci 06.02.16, 21:28 Podepne sie z pytaniem. Czy kazdy implant wiaze sie z odbudowa kosci? A jesli nie to w jakich przypadkach? Mam szostke do wyrwania i przymierzam sie do implantu w to miejsce. Od kilku mies mam tam stan zapalny i niestety zadne antybiotyki nie dzialaja, a dentysta podejrzewa perforacje korzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 21:41 Kość sie odbudowuje jak jest jej ubytek. Np minęło wiele lat od usunięcia zęba i kość zanikła. Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 21:43 Nie, nie każdy. Ja miałam odbudowywaną kość w przypadku górnej 4, lekarka powiedziała, że kość jest cienka i może być ryzyko, że implant się nie przyjmie, albo po jakimś czasie ta kość zwyczajnie nie wytrzyma obciążenia. Jeśli masz do usunięcia ząb i już wiesz, że będziesz zastępować go implantem, to od razu usuwaj u lekarza, który będzie wstawiał implant, bo na coś tam trzeba uważać przy usuwaniu. Być może właśnie nieodpowiednia ekstrakcja zęba powoduje później konieczność uzupełniania kości (nie wiem, nie znam się, laik jestem, ale pamiętam tę informację przekazywaną przez stomatologów u których konsultowałam sprawę). Ja miałam totalnie rozwalony korzeń dolnej 6, i stan zapalny, moja lekarka (chirurg szczękowy), usunęła wszystko i po 2 tygodniach wstawiła implant bez odbudowy kości, jak tylko stan zapalny się wygoił. Odpowiedz Link Zgłoś
lianis Re: Odbudowa kosci 07.02.16, 09:26 Mi zab bedzie usuwal moj wieloletni dentysta, i moze tez wstawic implant, jesli sie na niego zdecyduje, albo zrobi mostek jesli sie nie zdecyduje. Na pewno stan zapalny bedzie musial sie wygoic zanim cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 21:50 a dlaczego nie mostek tylko implant? Ryzyko komplikacji z implantem jest wyzsze. Ja implanty zrobie tylko jak strace wiekszosc zebow i na czyms trzeba trzymac rusztowanie, Na razie nie mam jednego i mam most bialy na stale od wielu lat Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 21:53 moj implant jest wynikiem takiego "a moze mostek". Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 22:00 cos nie wyszlo z mostkiem? czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 22:06 Zeby sie psują pod tym, żadna nowość. Sa oszlifowane, nikt 100% szczelności nie zapewni. Mostek to rozwiażanie najgorsże z możliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 22:09 .......pod mostkiem nie ma zeba. Ty mowisz o koronce. To cos innego.Mostek jest tam gdzie nie ma juz zeba- wyrwany lacznie z korzeniem Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 22:17 I jak myślisz, na czym sie ten mostek opiera? Wisi w powietrzu? Nie, opiera sie na sąsiednich zębach. Nic nie mylę, koronka to odbudowa korony, most to uzupełnienie brakującego zęba, oparty na sąsiadujących. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 22:19 ale pod samym mostem nie ma sie co psuc bo zeba nie ma most opiera sie roznie. Albo na koronce na innym zebie albo jest opasujacy trzon zab obok . Sa tez cienkie kompozyty jakie zastapily druty z przeszlosci ( oparcie na zdrowym zebie) z jakimi nic sie nie psulo tylko spadaly. Teraz nie spadaja. Sa specyficzne Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 22:21 No i właśnie te, na których sie opiera, często sie psują. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 22:50 Tylko te w koronce sie psuja i to czy jest most czy nie- kwestia jakosci koronki i scislosci. Te zdrowie na jakich sie opiera psuja sie jak kazdy inny zab. Rzecz w tym, ze jak spojrzysz na statystyke problemow z implantami ( odrzuty, stany zapalne itd) to takowy most to pikus. Wiekszosc normalnych dentystow jacy nie chca wciskac kitow pacjentom implantow bo zarobia wiecej przy wyzszej sumie poleca strategie zachowawcza. Tzn najpierw most. A jak sie zaczna psuc i juz nie ma sie na czym opierac to implant Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 22:57 Nie, nie psują sie jak każdy inny ząb tylko dużo bardziej. Przez te nieszczelności, które za zawsze. Trochę mętnie napisałaś o tych wciskających dentystami ale np mojemu dużo bardziej by sie opłacało najpierw cedować z mostem, bo pod nim i tak sie zeby zepsują, wiec klientem byłabym długofalowym. Taniej dla mnie (a dużo mniej korzystnie dla niego) wychodzi implant. Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 22:59 Zalezy jeszcze, ktory to ząb. Mostek ma to do siebie, ze dziąsło pod nim idzie do góry, tzn zanika. I po jakims czasie robi sie dziura między mostkiem a dziaslem. Trudne do naprawienia potem. I szczegolnie brzydkie, jesli dotyczy zębów widocznych. Ja mialam robioną jedynkę. Mam implant. I tez mi kilku dentystow chcialo mostek wstawiac Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 23:03 Daj spokój. Ja miałam siódemkę do uzupełnienia, a i tak dentysta powiedział "jest pani za młoda na prowizorkę"... Przy jedynce to nawet tematu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 23:05 Masa ludzi bezzebnych ma 4 implanty: 2 na gorze i 2 na dole. A na tych dwoch mosty na calosc szczeki. Maja tak niektorzy wiele wiele lat. Nic im nie zanika. Kwestia odpowiednio zrobionego mostka. Mowimy o wspolczesnej dentystyce. naprawde ryzyko powaznych powiklan z implantami jest wieksze niz z mostkiem Troche jak z cesarka. Robi sie ale decydowac sie na zimno jesli sa inne opcje na jakis czas i nie ma wskazach hmm... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 23:12 Nie "masa ma", tylko maja ci, ktorym sie poszczęściło i maja odpowiednie warunki. Reszta odpadła przy kwalifikacji. Jakich powikłań? Implant moze sie "nie przyjąć", wtedy można robić tych mostów skolko ugodno. Ale dlaczego z założenia skazywać sie na prowizorkę? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 23:12 Nie "masa ma", tylko maja ci, ktorym sie poszczęściło i maja odpowiednie warunki. Reszta odpadła przy kwalifikacji. Jakich powikłań? Implant moze sie "nie przyjąć", wtedy można robić tych mostów skolko ugodno. Ale dlaczego z założenia skazywać sie na prowizorkę? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 22:21 No i właśnie te, na których sie opiera, często sie psują. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 22:22 " Ja implanty zrobie tylko jak strace wiekszosc zebow" Ja z kolei oświadczyłam, jak mi mój facet powiedział, że lepiej mostek, że za młoda jestem na prowizorki i życzę sobie mieć porządne zęby Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 23:07 >" Ja implanty zrobie tylko jak strace wiekszosc zebow" no to juz bzdet na resorach. Powiklania jesli sa to punktowe. Moga dotyczyc sasiadujacych zebow ale na pewno nie wszystkich zebow. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Odbudowa kosci 06.02.16, 23:11 No ale.... to jest cytat z Ciebie... więc nie bardzo rozumiem tę wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
lianis Implanty i testy alergiczne 07.02.16, 09:34 Tak sie zaczelam zastanawiac czy sa testy alergiczne na metale, ktore mozna zrobic przed zrobieniem sobie implanta? Bo ja jestem niestety uczuleniowiec, miedzy innymi srebrna bizuteria u mnie odpada, bo puchne. Wiem oczywiscie ze implanty nie ze srebra sa robione, ale wolalabym chyba miec mozliwosc sprawdzenia tych metali zanim wydam kilka tys na implant. No chyba ze sa tylko i wylacznie z czystego tytanu nie skazonego zadnymi dodatkami. A jesli tak to co powoduje odrzuty Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Implanty i testy alergiczne 07.02.16, 09:50 Mam dwa obok siebie wraz z materiałem kościotwórczym-było sześc szwów-bolało mocno jeden dzień-jak znieczulenie przestało działać-potem było już lepiej. Wyglądałam 3-4 dni jak chomik z podbitym okiem-opuchlizna zeszła całkowicie po tygodniu. Korony zakładam dopiero w maju -po 6 miesiącach od założenia implantów. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Implanty i testy alergiczne 07.02.16, 09:57 Materiał kościotwórczy miałam zakładany, bo korzenie zjedzone były przez bakterie wyhodowane pod koronami. Wcześniej w tym miejscu były najpierw dwie korony na korzeniach-wymieniane mniej więcej co 6 lat. Z dwóch koron zrobiona jedna i tak szczelnie, że bakterie które zeżarły korzenie nie dawały żadnych objawów zewnętrznych. Po usunięciu tego co zostało-dziura była jak po wybuchu bomby. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Implanty i testy alergiczne 07.02.16, 10:07 No właśnie. To podobnie jak u mnie. Udało mi sie o tyle, ze dało sie zrobić wkład z włókna szklanego i na to nowa koronę. Ale już braku na tym uzupełnić nie, bo by nie wytrzymało. Odpowiedz Link Zgłoś
alyeska Re: Implanty i testy alergiczne 07.02.16, 10:02 Tak odnosnie mostek vs.implant. Kazda sytuacja jest inna i nie mozna generalizowac , czasami mostek jest lepszym wyjsciem czasami implant i wiele czynnikow sie na to naklada. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Implanty i testy alergiczne 07.02.16, 10:09 alyeska napisała: > Tak odnosnie mostek vs.implant. Kazda sytuacja jest inna i nie mozna generalizo > wac , czasami mostek jest lepszym wyjsciem czasami implant i wiele czynnikow si > e na to naklada. Mam teraz-w sumie od momentu wyrwania-czyli od lipca- czasową protezkę w formie mostka - i stwierdzam, że nie nadaję się zupełnie do takiej opcji. Mimo, że idealnie dopasowana, żadnych skutków ubocznych nie ma-w pewien sposób upośledza mowę nie mówiąc już o odbieraniu smaku jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Implanty i testy alergiczne 07.02.16, 10:14 Taka z zaczepami? Masakra. Jest pewnie akrylowa. Akryl zaczyna cuchnąc po pewnym czasie. Odbarwia sie. Poluzowuje. Koleżanka ma i sie meczy, namawiam ja na implanty, tym bardziej, ze w sumie finansowo az taka różnica nie jest, biorąc po uwage potrzebę cyklicznych napraw i wymiany tego badziewia. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Implanty i testy alergiczne 07.02.16, 10:21 mia_siochi napisała: > Taka z zaczepami? Masakra. Jest pewnie akrylowa. Akryl zaczyna cuchnąc po pewny > m czasie. Odbarwia sie. Poluzowuje. Koleżanka ma i sie meczy, namawiam ja na im > planty, tym bardziej, ze w sumie finansowo az taka różnica nie jest, biorąc po > uwage potrzebę cyklicznych napraw i wymiany tego badziewia. > Tak-taka z zaczepami. Nie wiem, czy akrylowa-być może, taki niezbyt twardy "plastik". W sumie nic się z nią nie dzieje, a nosze siódmy miesiąc-chociaż w domu zdejmuję. Gryźć i tak się nie da ta stroną, gdzie są "zęby"-więc nosze tylko aby uzupełnić wizualnie ubytki. U mnie różnica spora między protezką a implantami. Bo protezka kosztowała 350zł, a implanty już 10tyś bez koron(wliczony materiał kościotwórczy wraz z zabiegiem wkładania) Odpowiedz Link Zgłoś
alyeska Re: Implanty i testy alergiczne 07.02.16, 10:41 Ja tez mialam mostek przez wiele lat ( raz zmieniany) brak kilku zebow- efekt wypadku- ale teraz robie sobie implanty i koronke gdzie korzen jest bo : - pod spodem sie psuly zeby - kosc w dziasle zanikla nie moglam nigdy pod mostkiem doczyscic bo byl na stale . Moge sobie po raz trzeci zrobic mostek ale roznica miedzy mostkiem a implantem nie jest powalajaca , mostek porcelanowy jakis tam wypasiony jest tez drogi, - mam dosc mostkow - finasowo z odbudowa kosci itd jest drogo ale mnie stac i poza tym koszt sie rozklada na wiele miesiecy. - opinia dwoch dentystow niezaleznych wskazywala w moim przypadku na implanty jedoznacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
martaesz Re: Implanty i testy alergiczne 07.02.16, 11:34 Ja mam uczulenie na nikiel i tytanowy implant astra tech,drugi rok leci i nic się nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
ladnyusmiech Re: Implant zęba - kto ma? 07.02.16, 10:01 Ja mam. ok. 6 lat. Jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
yaga7 Re: Implant zęba - kto ma? 07.02.16, 12:46 Po wstawieniu śruby bolało może do 1-2 dni, samo dziąsło bolało dłużej, ale to też było związane ze znieczuleniem, bo mnie po znieczuleniu długo boli. Teraz czekam na koronkę, ale z samą śrubą nic się nie dzieje, miałam wymienianą po miesiącu chyba, bo początkowo dali za małą i dziąsło zaczynało obrastać śrubę. Ale po wymianie na większą wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka08 Re: Implant zęba - kto ma? 07.02.16, 23:31 Szukam doswiadczonego implantologa w W-wie albo Łodzi i tak muszę dojechać. Możecie napisać gdzie zakładaliście implanty, u jakiego lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Implant zęba - kto ma? 08.02.16, 10:13 Łódź jest ze dwa razy tańsza od Warszawy (tzn. sam implant kosztuje tyle samo, ale zakładanie, wizyty kontrolne, konsultacje ortodontyczne etc. tańsze). Do tego stopnia, że wielu mieszkańców stolicy jeździ do Łodzi, bo nawet z kosztami podróży - to się nadal opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
cersei8 Re: Implant zęba - kto ma? 08.02.16, 13:19 A moze znacie kogos godnego polecenia w Warszawie, obawiam sie ze moja jedna szostka juz dlugo nie pociagnie i czeka mnie implant. Cena nie jest az tak istotna, wazne zeby to byl lekarz godny zaufania i fachowy, ja akurat najbardziej boje sie uszkodzenia jakiegos nerwu podczas wkrecania sruby. W mojej rodzinie byl ktos komu sie to przytrafilo podczas standartowej wizyty stomatologicznej wiec zdaje sobie sprawe jaki to koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Implant zęba - kto ma? 24.03.16, 17:31 O, bo się zgadało w innym wątku. Melduję, że nie bolało nic a nic. Jedyny dyskomfort to lekkie skołowanie po znieczuleniu, bo dawka jak dla konia, a potem przeszkadzały szwy. Gdybym śruby nie zobaczyła na zdjęciu rentgenowskim, to bym nie uwierzyła. Piątka prawa dół. Jeszcze dwa razy mnie to czeka, więc się wyluzowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Implant zęba - kto ma? 24.03.16, 17:42 W Hiszpanii, w gabinecie, do którego zwykle chodziłam, byle bliżej domu bo droga do dentysty stresuje mnie bardziej, niż same zabiegi. Odpowiedz Link Zgłoś
cersei8 Re: Implant zęba - kto ma? 24.03.16, 17:46 Myslalam ze mi cos polecisz w Wawie. Ale dobrze, ze wszystko jest ok, a z dentysta Cie rozumiem, ja tez jestem panikara, ledwie usiade na fotelu juz prosze o znieczulenie Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Implant zęba - kto ma? 22.04.16, 13:32 Miałam most zęba nr 5 na zębie nr 6. No i po ok. 10 latach złamał mi się korzeń szóstki. Stomatolog zaproponował mi 4 punktowy most (na zębach nr 4 i 7) lub implanty. I może poszłabym w kierunku zrobienia mostu (tak sugerował stomatolog, ale póki co na świeżo, bo musi się wygoić miejsce po wyrwaniu korzenia, żeby można było dokładnie się przyjrzeć problemowi), ale te zęby nr 4 i 7 są plombowane i obawiam się sytuacji, jaka zaistniała teraz (nie spodziewałam się pęknięcia korzenia... choć spotkałam się z opinią, ze na szóstce nie jest dobrze zrobić most, bo zwyczajnie korzenie pękają .... i dokładnie stało się to u mnie). Czy można w jednym czasie robić dwa implanty? Ja raczej skłaniam się ku implantom, mam wrażenie, ze przy moście zdecydowanie trudniej o higienę. Sprawę mam nieobgadaną, decyzja trudna, jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamire12 Re: Implant zęba - kto ma? 22.04.16, 14:01 mam podobnie. najpierw most na 5 oparty o 4 i 6. 3 razy przez 20 lat wymieniany. w miedzyczasie doszedl koeljny zab, czyli 3, bo 4 podobno slaba i ryzyko. potem bole nie wiedomo od czego. zdjecty most i tymczasowo trzymany, zepsula sie w koncu 6 od nieszczelnosci. teraz mam na 3 i 4 kawalek mostu. 5 i 6 brak. wygaja sie. teraz co dalej, niby 7 jest i niby jedni twierdza ze moge zrobic most, ale chyba w zyciu nie dam sobie okropic kolejnego zeba. rozwiazanie to proteza na 5 i6 na zatrzaski lub implanty. tylko, ze mam podjerzenie ze te bole to od nerwy trojdzielnego. a moze neuralgii. zrobilabym implant, ale boje sie koszmarnie ze uszkodza lub podraznia znowu jakis nerw i co....znowu bol i w kropce jestem Odpowiedz Link Zgłoś
kamire12 Re: Implant zęba - kto ma? 22.04.16, 14:03 z tego co mi mowil dentysta mozna wstawic na raz 2 implanty. jest "ale" implanotlogia jest nie tak stara dziedziną, żeby weidzieć co sie robi po 10-20 latach.... Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Implant zęba - kto ma? 23.04.16, 08:02 alfa36 napisała: > Czy można w jednym czasie robić dwa implanty? Ja raczej skłaniam się ku implant > om, mam wrażenie, ze przy moście zdecydowanie trudniej o higienę. Sprawę mam ni > eobgadaną, decyzja trudna, jak dla mnie. Ja mam czwórkę i piątkę- włożone w jednym czasie, w maju nareszcie będą korony. Odpowiedz Link Zgłoś