Dodaj do ulubionych

Angio CT głowy

07.02.16, 14:58
Miała któraś? Bardzo nieprzyjemne? I przede wszystkim, czy zamykają w plastikowej tubie jak podczas rezonansu? Matko, jak ja tego nie lubię! Mam klaustrofobię i zawsze muszę się bardzo starać, żeby nie wpaść w panikę.
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Angio CT głowy 07.02.16, 15:26
      Masz klaustrofobię bo zamiast cię urodzić po ludzku czyli przez cc, matka rodziła cię naturalnie 15 czy 28 h.
      • isa1001 Re: Angio CT głowy 07.02.16, 15:34
        Dziękuję za odpowiedź na temat. smile A tak swoją drogą, ta teoria jest kompletną brednią. Gdyby to była prawda, to klaustrofobię miałby mój brat, który urodził się podduszony. A nie ma.
        • yoka1 Re: Angio CT głowy 07.02.16, 15:51
          zależy czy tomograf otwarty, czy zamknięty. Zasadniczo tak, jak przy rezonansie, tylko przy Angio-TK głowy idzie kontrast dwojako, tzn. podadzą Ci przed badaniem, a w trakcie badania pompa będzie jeszcze dodawała kontrast w odstępach. Jakbym miała porównać, to rezonans "przyjemniejszy" (mimo, że robi większy hałas), a przy angio-MRI w ogóle nie podaje się kontrastu.
        • woman_in_love Re: Angio CT głowy 07.02.16, 16:03
          Zapewne podczas podduszenia ulegly uszkodzeniu obszary mozgu odpowiadajace tez za poczucie klaustrofobii.
          Szczescie wv nieszczeciu. Wspolczuje.
    • aurinko Re: Angio CT głowy 07.02.16, 15:49
      Badanie wygląda tak samo jak przy MR głowy. Mi zalecono przed angio zrobić badanie krwi na potas, kreatyninę, magnez i coś jeszcze, nie pamiętam. Badanie trwało 30 minut, robiłam bez kontrastu ale czas i kontrast to już indywidualnie ustala lekarz. Jeśli masz klaustrofobię to możesz poprosić lekarza o leki uspokajające. Szukaj rezonansu z większym i oświetlonym tunelem. O ile oczywiście masz szanse na wybór.
      • yoka1 Re: Angio CT głowy 07.02.16, 15:52
        najlepiej nie otwierać oczu, tylko myślami odpłynąć.
    • aurinko Re: Angio CT głowy 07.02.16, 15:54
      A, teraz doczytałam, że CT a nie MR. Ja miałam rezonans, jak Ty masz robić tomografię to potrwa tylko chwilę, kilka minut. Ja wybierałam rezonans ze względu na brak promieniowania i nie trzeba było kontrastu.
      • curry1 Re: Angio CT głowy 07.02.16, 16:16
        miałam i MRI i Angio CT z kontrastem. Angio trwało w moim przypadku krócej, podawanie kontrastu - to wrażenie gorąca i uczucie jakby się posikało (ostrzegła mnie przed tym lekarka). Po angio przez kilkanaście minut czułam się dość słabo. I niestety oba badania były w tubie. Ale przy angio nie było tak dużo hałasu.
        • isa1001 Re: Angio CT głowy 07.02.16, 16:44
          Dzięki za odpowiedzi. W tym samym szpitalu miałam już tomografię i rezonans głowy. Przy tomografii nie wjeżdżałam do tuby, przy rezonansie tak. Może faktycznie poproszę lekarza o jakieś łagodne tabletki na uspokojenie.
          • yoka1 Re: Angio CT głowy 07.02.16, 16:49
            skoro to ten sam szpital, to i tomograf ten sam. Nie otwieraj oczu, żeby się nie stresować "dachem" nad sobą.
    • rezonans11 Re: Angio CT głowy 07.02.16, 17:02
      CT to tomograf, angio oznacza po jakim czasie od podania kontrastu aparat skanuje (po ok 20 sek). W tomografie nie ma tuby, przejeżdżasz przez taki jakby pierścień więc nawet najbardziej panikujący klaustrofob nie musi się obawiać. Kontrast może dawać jakieś nieprzyjemne wrażenia opisane już wyżej. Badanie trwa parę minut (tzn. samo badanie sekundy ale położenie, podłączanie itp robi kilka minut).
      Rezonans magnetyczny to tuba, faktycznie niewiele w niej miejsca. PET to też tuba. Ale w rezonansie badanie nazywałoby się angio MR więc bez obaw.
      • isa1001 Re: Angio CT głowy 07.02.16, 17:06
        Dzięki. Niestety, rezonans też mnie czeka za dwa miesiące. Ale jakoś przeżyję. Jak mus, to mus. Kontrast mi już podawali poprzednio i jakoś nie zrobiło to na mnie wrażenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka