mama303 09.02.16, 19:34 Jak Wam się podoba satyra niemiecka? Ktoś sie napracował nad tą figurą Kaczyńskiego, trzymającego pod butem Polskę. Śmieją sie z nas! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edelstein Re: niemiecka satyra 09.02.16, 19:58 Nadete ego polakow nie wytrzymuje jednej figury z paper mache pozostaje wziac przyklad z tych co napadli na Charlie Hebdo.Husaria juz w drodze? Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: niemiecka satyra 10.02.16, 09:49 edelstein napisała: > Husaria juz w drodze? Nieee, - boimy się waszych Panzerfaustów! Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: niemiecka satyra 09.02.16, 20:01 pooglądaj sobie inne figury (w sieci znajdziesz też z poprzednich lat) i wyjmij kij z ... inna sprawa, że (podobnie jak z kartoflami kilka lat temu) celna Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: niemiecka satyra 09.02.16, 20:12 Nie ktoś, tylko Jacques Tilly, jeśli już i śmieją się także z innych- jak to w wypadku satyry. www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/jacques-tilly-o-swoich-karykaturach,617747.html Może się podobać/nie podobać ale podnosić larum nie ma o co. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: niemiecka satyra 09.02.16, 20:04 Nie tylko z "nas". Widziałaś w ogóle inne zdjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: niemiecka satyra 09.02.16, 20:10 schowaj polskie ego, mama303 wiem, że to przyjemnie być "narodem wybranym", ale nie tym razem.;0 www.google.pl/search?q=dusseldorf+parade+2016&biw=1518&bih=716&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjTxaaqsOvKAhWrHJoKHZEeCqcQ_AUIBygC&dpr=0.9#imgrc=vUt6P93NntyFZM%3A Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: niemiecka satyra 09.02.16, 20:10 wiem że nie tylko z nas. Nie jestem oburzona, raczej troche mi wstyd że Polacy sami sobie wybrali to co wybrali. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: niemiecka satyra 09.02.16, 20:16 ale co do tego ma parada? i "śmieją się z NAS" ???? z każdego się śmieją. Z Angeli też. Myślisz, że teraz Niemcy siedzą na forach i płaczą "śmieją się z nas"??? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: niemiecka satyra 09.02.16, 20:26 Parady nie bylo ze wzgledu na orkan.Dziela mozna bylo podziwiac wylacznie pod ratuszem Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: niemiecka satyra 09.02.16, 20:27 Ale nasz Waszczykowski zaprotestował i tak Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: niemiecka satyra 09.02.16, 20:31 pewnie by chłop nie zauważył zajęty ważnymi sprawami ale z Żoliborza dostał telefon Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: niemiecka satyra 09.02.16, 20:36 Ja uwazqm,ze wladze mojego miasta powinny zaprosic pana W. 13marca Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: niemiecka satyra 09.02.16, 20:34 Może też poczuł, że "smieją się z nas" Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: niemiecka satyra 09.02.16, 20:34 Se moze,parada od bedzie sie 13marca co by mozna bylo kaczorka podziwiac jak Düsseldorf dlugi. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: niemiecka satyra 09.02.16, 20:30 to o co chodziło na końcu twojego postu "Śmieją sie z nas! " ? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: niemiecka satyra 10.02.16, 08:04 Humor niemiecki generalnie kojarzą mi się z czymś takim: Grupa Niemców przy stoliku w knajpie. Jeden z nich głośno beknął. Cała resztę zarżała jakby było to coś bardzo śmiesznego. I taki mniej więcej jest humor niemiecki. Śmianie się z beków, pierdów i innego prostactwa. Co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: niemiecka satyra 10.02.16, 09:51 Nie kaznodzieja,stanowczo Niemcy nie maja twojego poczucia humoru,by smiac sie z tego co opisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: niemiecka satyra 10.02.16, 12:29 Widocznie emeryci mówiący po niemiecku byli głęboką zakamuflowaną opcją polską albo szwedzką. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: niemiecka satyra 10.02.16, 10:07 Nie kaznodzieja, jak Niemiec nie potrafi opanować bekania i pierdzenia przy stole, to nie robi sobie żartów, a idzie do specjalisty. I nie musi w przeciwieństwie do Polaka czekać 12 miesięcy na termin. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: niemiecka satyra 10.02.16, 14:26 kaz_nodzieja napisał(a): > Humor niemiecki generalnie kojarzą mi się z czymś takim: > > Grupa Niemców przy stoliku w knajpie. Jeden z nich głośno beknął. Cała resztę z > arżała jakby było to coś bardzo śmiesznego. I taki mniej więcej jest humor niem > iecki. Śmianie się z beków, pierdów i innego prostactwa. Co kto lubi. -------------->Nieustannie mnie zastanawia Kaznodziejo twoja znajomość wielu krajów wtym DE. Mieszkałam w DE 12 lat , bywałam w knajpach i domach prywatnych i nikt nie bekal i nie pierdział chyba ze sie komuś wymknęło . Ciekawych znajomych masz Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: niemiecka satyra 10.02.16, 16:07 Żadni znajomi, przypadkowe osoby siedzące w tej samej knajpie stolik obok. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: niemiecka satyra 10.02.16, 09:01 Śmieją się, ale też i współczują. Ja to pozytywnie odebrałam. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: niemiecka satyra 10.02.16, 09:26 A co, z nas nie wolno się śmiać? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: niemiecka satyra 10.02.16, 10:15 Z nas wolno. Nie wolno z Prawdziwych Polaków-Katolików Patriotów Pierwszego Sortu Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: niemiecka satyra 10.02.16, 12:31 Tak naprawdę nie wolno śmiać się z Mahometa. To znaczy można, ale należy się liczyć z krwawą zemstą, więc zwykle ten drażliwy temat jest pomijany. Na pewno bezkarnie można śmiać się z Polaków, rdzennych Niemców czy rdzennych Francuzów i katolików oraz wyznawców praktycznie każdej wiary oprócz islamu. Co do Żydów - tu trzeba uważać, więc chyba w sumie też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: niemiecka satyra 10.02.16, 14:34 kaz_nodzieja napisał(a): > Tak naprawdę nie wolno śmiać się z Mahometa > Na pewno bezkarnie można śmiać się z Polaków, to Jarosław już został Bogiem ? kiedy to się stało ? Odpowiedz Link Zgłoś
loreen1 Re: niemiecka satyra 10.02.16, 15:42 mieszkam od kilkunastu lat w de i juz troche takich pard widzialam. kazda zazwyczaj przedstawia wydarzenia minionego roku w kontekscie politycznym i cala zagadka polega wlasnie na tym jak za pomoca plastycznych obrazow zostanie TRAFNIE ujete dane wydarzenie. i naprawde nikt nie skupia sie tutaj na dokopaniu Polsce. po prostu duzo sie w ostatnim czasie w niemieckich mediach mowilo o przejeciu rzadow przez pis w Polsce, zagrozeniu demokracji itp. tak jak dostrzega sie inne wydarzenia na swiecie. nic osobistego. a Polacy oczywiscie przewrazliwieni widza w tym zamach na swoja godnosc etc. takich parad jest na kopy w okresie karnawalu i tak jak pisalam odnosza sie czesto do tego co waznego na swiecie mialo miejsce. i tyle na temat. z tym, ze rozumiem, ze jak sie nie zna tutejszej rzeczywistosci i sensu tych parad to mozna tego nie rozumiec bez znajomosci kontekstu kulturowego. Odpowiedz Link Zgłoś