Dodaj do ulubionych

W górę serca.

14.02.16, 17:29
Kiedy ostatnio badałyście serca? Media ciągle piszą o raku macicy i piersi, jakby wyłącznie z tego składały się kobiety, a prawda jest taka, że prędzej zejdziecie na choroby serca niż piersi. Pójdźcie na badania serca jak EKG itd. Moja znajoma, 30-parę lat zmarła właśnie na serce, całkowicie niespodziewanie, nie paliła, szczupła. Miała pewną wadę o której nie wiedziała, gdyby wiedziała dałoby się tego uniknąć.
Kiedy ostatnio badałyście serca lub inne organy spoza kobiecych o których wszędzie trąbią?
Obserwuj wątek
    • angeika89 Re: W górę serca. 14.02.16, 17:46
      Ostatni raz robiłam EKG 4 lata temu, to był wymóg do pracy w której pracowałam...
      • kaz_nodzieja Re: W górę serca. 14.02.16, 17:48
        A teraz powtórzysz?
        • angeika89 Re: W górę serca. 14.02.16, 17:50
          Nie, bo nie muszę.
          Czuję się dobrze, nic mi nie dolega...
          Ty się lepiej przebadaj, faceci częściej mają problemy sercowe wink
    • isa1001 Re: W górę serca. 14.02.16, 17:50
      Niedawno robiłam echo serca. Za tydzień idę na EKG, poprzednie robiłam miesiąc temu. Czy zasługuję na pochwałę? Serce mam zdrowe, EKG bez zarzutu. Za dwa tygodnie będą mi zaglądać do głowy.
      • kaz_nodzieja Re: W górę serca. 14.02.16, 17:52
        W zasadzie tak. Ale jeszcze dla porządku zapytam co z RTG płuc i USG brzucha?
        • isa1001 Re: W górę serca. 14.02.16, 17:56
          RTG zrobiony. Na USG brzucha zamierzam się wybrać. Ostatnio odkryłam, że szalenie lubię żyć i zamierzam ten stan utrzymać jak najdłużej.
    • jematkajakichmalo Re: W górę serca. 14.02.16, 17:51
      Od 35 roku jest tu (De) cos takiego co sie nazywa "check up 35". Kontroluja wtedy wszystko co sie da pod katem wszelkich mozliwych chorob, lacznie ze screeningiem skory na calym ciele. Takie check up przysluguje kazdemu co 2 lata.
      Mowa tu oczywiscie o zwyklych obywatelach ubezpieczonych na "panstwowa" kase chorych. Prywatni moga robic co chca i kiedy chca wink
    • kk345 Re: W górę serca. 14.02.16, 17:52
      A kiedy ty ostatnio badałeś prostatę?
      • kaz_nodzieja Re: W górę serca. 14.02.16, 17:53
        Tematem tematu są problemy kardiologiczne. Jeżeli chcesz możesz założyć osobny wątek o w/w. Nikt Ci nie broni.
        • kk345 Re: W górę serca. 14.02.16, 18:07
          Własnie załozyłam podwątek, nie masz wpływu na to, kto i jak się wypowiada na forum. To kiedy badałeś prostatę?
          • kaz_nodzieja Re: W górę serca. 14.02.16, 18:14
            Ja w odróżnieniu od Was nie mam dzieci, więc nie mam dla kogo żyć. He he big_grin
            • angeika89 Re: W górę serca. 14.02.16, 22:21
              A dla siebie?
              Zawsze możesz się zakochać wink
    • mamma_2012 Re: W górę serca. 14.02.16, 18:01
      EKG spoczynkowe to badanie, które wcale nie jest szczególnie miarodajne.
      Często wychodzi źle, jeśli jest już źle (np. niewydolność) albo kiedy robi się je w chwili, kiedy występują objawy.
      Nie wiem czy napisałam jasno, ale chodzi o to, że chore serce może dawać dobre ekg.
      • kaz_nodzieja Re: W górę serca. 14.02.16, 18:03
        Zatem jakie badanie będzie najbardziej miarodajne?
        • mamma_2012 Re: W górę serca. 14.02.16, 18:06
          Choćby EKG wysiłkowe albo echo, które "widzi" zmiany w budowie serca i dużych naczyń.
          • kaz_nodzieja Re: W górę serca. 14.02.16, 18:13
            Ok. To ważna informacja. Mało uwagi w mediach tak naprawdę poświęca się badaniom innym niż cytologia, kolonoskopia czy badanie cyców, a na pierwszym miejscu obydwie płcie zabija choroba (choroby) serca.
        • kota_marcowa Re: W górę serca. 14.02.16, 18:07
          Echo serca, próba wysiłkowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka