fadilla 16.02.16, 09:08 "Co jest ku..wa, przeproś ją!" Czyli nasi za granicą. Piękne, wzruszające usłyszeć język polski w takiej sytuacji. www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-eksperyment-socjalny-w-szwecji-tylko-polak-staje-w-obronie-a,nId,2146232 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropkacom Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 09:18 Fajnie, tylko czemu napisali, że nikt nie reaguje oprócz tego Polaka? Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 09:22 Gdyz pozostali reguja nieco ciotowato. Nie sadzisz? Odciagaja dziewczynę, zamiast napastnika. Tylko nasz z bluzgiem w ojczystym języku chwyta za szmaty. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 09:24 Kwestia czy chce eskalować konflikt czy obronić dziewczynę, bo mi to jednak nie do końca pasuje jak zareagował. Oczywiście brawo, że zareagował. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 09:36 No coz szkoda ze ktos nie urwal glowy i nasikal na zwloki wtedy to juz w ogole nie musialby sie bac ze ciotowato interweniowal Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:17 Tak czysto atawistycznie (bo nie biorę teraz pod uwagę wieku i wyglądu chłopaków) na niego zwróciłabym uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:54 A czemu się dziwisz? Od małego uczą ich, że przede wszystkim należy rozmawiać, a za zwykłego klapsa danemu dziecko mogą mieć opiekę społeczną. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 09:22 Bo tylko Polak zareagowal agresywnie i gotow byl fizycznie gosciowi wp..c a reszta starala sie uspokoic agresywnego i odseparowac od niego dziewczyne. Wiele osob ja zaslonilo itp. Imho to po prostu widac roznice w wychowaniu. Polak na agresje oddal Szwedzi probowali mediacji. Ale dziewczyne raczej bronili wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 09:28 Ech... jasne, to szwedzkie wychowanie. Nie bez przyczyny fragment z Polakiem jest umieszczony na końcu filmu, jako gwoźdź programu i najlepsza ze wszystkich reakcji. Za to bardziej niepokoi mnie scena w której, dosyc postawny, (bardziej o ciemnej karnacji) gosciu poucza dziewczynę zamiast agresora. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 09:47 mam mieszane uczucia. Bo z jednej strony to eskalacji agresji, a z drugiej takie miękkie podejście utwierdza agresja, że jego zachowanie jest akceptowalne. Moze taka właśnie terapia behawioralna sprawi, że następnym razem zastanowi się trzy razy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:56 Też prawda. Są osoby do których dociera tylko prawo silniejszej pięści i wydaje mi się, że facet który atakuje kobietę dziwnym trafem raczej należy do tejże grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 11:44 Imho to po prostu widac roznice w wychowaniu. Polak na ag > resje oddal Szwedzi probowali mediacji. I dlatego rodowici Szwedzi stoją na skraju wyginięcia, a w Polsce, w razie zalewu imigrantów wiadomo jakich damy sobie radę Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 11:55 Tak cię cieszy wizja ludzi piorących się na ulicach? Fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 14:27 Nie. Cieszy mnie wizja tego, ze gdyby doszło do takich sytuacji jakie mają miejsce w krajach "tolerancyjnych" nasi faceci nie bawiliby się w politopoprawność i szybko załatwili sprawę "ubogacania". Odpowiedz Link Zgłoś
kukaszkaa Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 14:37 Polacy mają sporo niższy przyrost naturalny niż Szwedzi i wiekszą emigrację, więc byłabym ostrozna z ferowaniem takich prognoz. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 16:46 Przyrost naturalny o niczym zbyt dobrym nie świadczy, zważ jakie kraje (powiedzmy pierwsza 20) ma najwyższy przyrost i zastanów się czy chciałabyś się przenieść choć na miesiąc do tych "wspaniałych" krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
kukaszkaa Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 16:52 A co to ma do rzeczy? Przeczy tezie, że "na wymarciu" jest raczej grupa A z urodzeniami na poziomie 1.3 niż grupa B z urodzeniami na poziomie 1.9, zwłaszcza jeżeli jednocześnie trwa intensywna emigracja z grupy A? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 16:58 Sądząc po tym co się dzieje obawiam się (ok, mówię o tzw. prawdziwych Szwedach, nie o Mustafie ze szwedzkim obywatelstwem) że ta grupa B jest na wymarciu, chyba że uda im się jeszcze poszukać azylu w Polsce przed imigrantami. Odpowiedz Link Zgłoś
kukaszkaa Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 17:02 Rdzenni Szwedzi mają wyżsżą dzietność niż notowana w Polsce i niższą emigrację. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 17:12 Do chwili obecnej niższą emigrację. Obawiam się, że w przeciągu kilku lat może to się zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
kukaszkaa Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 17:16 To za kilka lat Kota będzie miała prawo do wysuwania akich prognoz. Na razie go nie ma, bo tzw. twarde fakty przeczą jej tezom pod każdym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 17:20 Żydzi europejscy w latach 20-30-tych też mieli wysoką dzietność, a wystarczyło kilka lat by po wysokiej dzietności (i bogactwie co niektórych) zostały dosłownie zgliszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
kukaszkaa Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 17:23 Tak, może też się okazać ze kolizja z planetą Nibiru zniszczy Skandynawię. Spoważniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 17:29 Kolizja z pewnymi imigrantami już ma miejsce, a fala nowych nie topnieje, ze "starymi" są zaś poważne kłopoty z deportacją. Falę stanowią młodzi zdrowi mężczyźni (prawie bez kobiet), od granicy już bywający agresywni. Nie wróży to dobrze. Dodam - gdyby taka fala (duża liczba młodych agresywnych mężczyzn głównie bez rodzin) dotknęła Polskę byłoby to samo. Już są pierwsze ofiary śmiertelne, zamieszki, a to dopiero początek wojny domowej. Grzecznie wychowywane aryjskie blondaski nie umieją walczyć, a na agresję odpowiadać agresją, liczą że wszystko da się załatwić rozmową, dlatego niestety widzę ich krew bądź ucieczkę w inne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kukaszkaa Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 17:34 Ech, te twoje wizje.... Ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 18:01 Czy to nie premier tego kraju rozpłakała się publicznie, gdy nastąpił kryzys z imigrantami? Myślisz, że rozpłakała się ze szczęścia bo jej wizja integracji z muzułmanami była diametralnie różna od mojej wizji? Czy raczej dlatego, że była jej niestety bliższa? Skoro nawet politycy tego kraju zaczynają publicznie nie panować nad nerwami chyba jednak nie jest tak bezpiecznie i sielsko? Jak myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
kukaszkaa Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 18:23 Myślę, że teza Koty (rodowici Szwedzi stoją na skraju wyginięcia,) skontrastowana z sytuacją w Polsce jest nie do obronienia na gruncie faktów zwiazanych z dzietnościa i kierunkami emigracji. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 19:02 Jak dobrze wiesz z historii (mam nadzieję) emigracje często zmieniały diametralnie kierunki, czasem wygasały, czasem się zmieniały. A "dzietne" społeczeństwa były wybijane w lokalnych wojnach, czasem nie trwało to nawet roku gdy populacja dawnego dzietnego społeczeństwa drastycznie się kurczyła. Na świecie nie ma nic stałego jak zauważył już starożytny filozof. Jak dodaje inny filozof - pewne są tylko podatki i śmierć. Za to Olena jest pewna, że kierunek emigracji i dzietność danego narodu jest czymś stałym i niezmiennym niczym Absolut. Odpowiedz Link Zgłoś
kukaszkaa Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 19:14 Tak, może tez pojawić się zaraza albo zlodowacenie. Może nastąpić najazd Chińczyków, albo komuś gdzieś poleci bomba atomowa. Możliwe, ale obecnie mało prawdopodobne. Jedynym argumentem Koty za tym, ze ktoś stoi na krawędzi wymarcia, a ktoś inny nie, jest prezentowanie przez jedną gupę postaw macho. Mało przekonujące, zwłaszcza wobec trendów demograficznych (dzietność, starzenie się, emigracja), które są mniej korzystne dla nas niż dla Szwedów. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 17:04 w Europie najwyższy przyrost naturalny ma Islandia i tak, w większości rodzicami są rodowici Islandczycy Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 17:12 Cała Islandia ma mniej mieszkańców niż stolica Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 09:20 Bez przesady. Wiekszosc ludzi zareagowala. Za to tylko Polak zobaczyl z daleka i podbiegl zeby zabic... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 09:22 Nie chciałam tego pisać, ale jego reakcja była z deka nastawiona na konfrontacje. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 09:34 zeby nie bylo - nie krytykuje chlopaka - jako jedyny jak tylko sie zorientowal co sie dzieje podbiegl i bylo i nie bylo dziewczyne obronil bardzo skutecznie. Reszta jakos tak w ogole udaje ze nic sie nie dzieje Do tego o ile ilekroc ktos faceta "uspokajal" to gosc mial mine "tak tak spoko spoko sra ta ta wiaze buta o co chodzi" a jak stanal twarza w twarz z silniejszym od siebie to od razu widac bylo ze strach jest. Jakas prymitywna czesc mnie ma z tego satysfakcje. Tym niemniej na logike wydaje mi sie ze taki zastraszony potem pojdzie i znowu wyzyje sie na slabszym Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 09:44 Zastanawiam jakiej ja oczekiwałabym reakcji gdyby chodziło o moją córkę na przykład. Bezapelacyjnie każdej, ale najbardziej tej gdzie po pierwsze oddziela się ofiarę od napastnika. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 11:01 Jak dajesz fangę w nos to też oddzielasz ofiarę od napastnika (fizycznie), prawda? Dodatkowo agresor w takiej sytuacji już nie jesteś zainteresowany kobietą, ale agresorem więc na niego kieruje uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 11:39 No chyba, że agresor silniejszy, prawda? Wtedy pani może jeszcze tez oberwać, bo pan broniący może jednak przeliczył swoje siły. A pani stoi i patrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 16:51 Pani ma czas na ucieczkę, schronienie się w bezpieczne miejsce, ochłonięcie gdy napastnik zajęty jest kimś innym. I wezwanie pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 09:47 ano - chłopak zachował się wg ok , ale jak wyżej - nie jest prawdą że on jedyny zareagował (a husaria na demotywatorach już porównuje rozmiar jaj ). Co mnie jeszcze wkurza to, to że to kolejny "eksperyment" dziennikarski. Zabroniłabym tego, tak samo jak bzdurnych pranków i innych żartów z ukrytą kamerą. Jakby gościowi, który wciela się w rolę, ktoś za*** w zęby, to może by coś zaświtało we łbie... Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:09 > Co mnie jeszcze wkurza to, to że to kolejny "eksperyment" dziennikarski. Ale co jest złego w eksperymentach socjologicznych? Można się z nich sporo dowiedzieć o nas samych, boisz się prawdy? Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:22 to jest "eksperyment" dziennikarski, taki prank dla dorosłych. Ciągle i nieustająco mają one za zadanie pokazanie jednego "nikt nie reaguje, znieczulica k**** jakim jesteśmy społeczeństwem, dokąd zmierzamy i quo vadis Ziemio" - jest to może ciekawe za pierwszymi dziesięcioma razami, ale już dziesięć lat takich "eksperymentów" tylko ciśnienie podnosi bynajmniej nie z powodu reakcji przypadkowych przechodniów (nieważne czy chodzi o reakcję na przemoc, zmarznięte dziecko czy palącą w ciąży) Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:24 A wystarczyło przeczytać na studiach Aronsona i Zimbardo. Wtedy pomysłodawcy tych "eksperymentów" nie byliby zdumieni dlaczego ktoś z otoczenia reaguje lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:33 ano, powinni...a potem powinni się puknąć w głowę i zająć czymś pożyteczniejszym Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:33 > Wtedy pomysłodawcy tych "eksperymentów" nie byliby zdumieni dlaczego ktoś z otoczenia reaguje lub nie. Skąd wiesz, że są zdumieni Studia dziennikarskie są powiązane z socjologią, mnóstwo dziennikarzy po zrobieniu dyplomu zajmuje się PR-em. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:26 Tym bardziej ze material jest edytowany - mozna krecic tak dlugo az siezbierze dosc materialu by udowodnic kazda teze. Eksperyment musi miec jakas metodologie... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:27 Teoretycznie powinien. Powinien mieć też określoną próbę, jakąś tezę etc. Takie tam, drobiazgi. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:39 > Powinien mieć też określoną próbę, jakąś tezę etc. Takie tam, drobiazgi. Próbę i tezy zostaw sobie do badań naukowych Dwójka dziennikarzy wyszła z kamerą wśród ludzi, zainscenizowała scenkę rodzajową i pokazała wycinek naszej rzeczywistości - co w tym złego? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:50 Ze prawda ekranu to nie jest rzeczywistosc? Odpowiedz Link Zgłoś
kukaszkaa Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 14:39 Eskperymenty na nieświadomych ludziach są wątpliwe etycznie (socjologia tego nie dopuszcza), ale przede wszystkim wywołują odruch braku zaufania. Kiedyś tam uznano, że wcielenia dziennikarskie są dopuszczalne tylko wtedy, jeżeli nie da rady w inny sposób uzyskać danej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 16:08 > Eskperymenty na nieświadomych ludziach są wątpliwe etycznie Oczywiście! Przed tego rodzaju akcjami ludzi obowiązkowo należy uprzedzić, że są wkręcani Odpowiedz Link Zgłoś
kukaszkaa Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 16:48 Chyba ci się mylą eksperymenty naukowe z performance. Owszem, w eksperymenach naukowych obowiązuja standardy etyczne. Np. w amerykańskie Towarzystwo Psychologiczne ma takie: "Badacz musi zrobić wszystko, by nie szkodzić uczestnikom swoich badań. Gdy badacz planuje badania, musi określić ich zasadność z punktu widzenia etyki, a za względu na subiektywność opinii i wyznawanych wartości, zobowiązani są do konsultacji z innymi osobami, w tym z Komisją Etyki Zawodowej. Badacz powinien tak dokładnie, jak to tylko możliwe, opisać badanym procedurę, zanim wezmą oni udział w eksperymencie, i uzyskać od nich przyzwolenie, które dokumentuje ich chęć udziału w takich badaniach, jakie im przedstawiono. Maskowanie można zastosować tylko wtedy, gdy nie ma żadnego innego sposobu sprawdzenia postawionej hipotezy i jeżeli Komisja Etyki Zawodowej orzekła, iż nie zagraża uczestnikom nadmierne niebezpieczeństwo. Niemniej po przeprowadzeniu badania należy w trakcie spotkania nazywanego sesją wyjaśniającą, dokładnie opisać i wyjaśnić uczestnikom wszystkie wykorzystane procedury. Wszystkie osoby badane musza zostać poinformowane, ze w każdej chwili mogą zrezygnować z udziału w eksperymencie. Wszystkie informacje uzyskane w trakcie badań od ich uczestników muszą być utrzymane w ścisłej tajemnicy, jeżeli badany nie zgodzi się na ich publikację". a polskie PTP takie: Podejmując badania z udziałem ludzi, psycholog starannie rozważa zgodność planowanego przedsięwzięcia z ogólnymi zasadami etyki zawodowej. Przy zatwierdzaniu planów badań podległych członków zespołu badawczego, doktorantów czy magistrantów kierownik lub promotor powinien uwzględniać kryteria etyczne. Osoby pracujące pod czyimś kierunkiem również ponoszą odpowiedzialność za stronę etyczną badań, w tym zakresie, w jakim zależy to od ich własnej decyzji. Psycholog przestrzega zasady dobrowolności uczestniczenia w badaniach psychologicznych, a także respektuje prawo uczestników do wycofania się w dowolnym momencie z dalszego udziału w badaniach. Jeżeli uczestnicy badań pozostają w stosunku zależności wobec prowadzącego badania jako jego studenci, klienci lub pracownicy, a także wtedy, gdy istnieje możliwość społecznej presji na udział w badaniach, należy szczególnie zadbać o to, aby zasada dobrowolnego udziału nie była naruszona. Psycholog nie podejmuje badań, które mogłyby narazić osoby uczestniczące na cierpienia lub utratę cenionych wartości. Jeżeli ważne względy poznawcze i praktyczne przemawiają za przeprowadzeniem tego rodzaju badań i nie istnieją inne sposoby uzyskania danych, należy bezstronnie rozważyć, czy spodziewane korzyści z badań uzasadniają i usprawiedliwiają ich prowadzenie. Przed uzyskaniem zgody na udział w badaniach należy w takich wypadkach szczególnie starannie poinformować przyszłych uczestników o ich przebiegu. Uczestnikami takich badań nie mogą być osoby pozostające w stosunku zależności wobec prowadzącego badania. Psycholog zobowiązany jest również podjąć wszelkie dostępne kroki w celu zminimalizowania przykrości związanych z badaniami i ich negatywnych skutków dla osób uczestniczących. Przed rozpoczęciem badań psycholog ma obowiązek poinformowania uczestników o ich celu, przebiegu, a zwłaszcza o tych aspektach badania, co do których w sposób uzasadniony można oczekiwać, że będą wpływać na gotowość uczestniczenia oraz wyjaśnić wszystkie inne aspekty badania, o które pytają uczestnicy i uzyskać ich zgodę. Jeżeli planuje się zastosowanie urządzeń rejestrujących zachowanie uczestników badań (kamera, magnetofon albo obserwacja z ukrycia ) bezwzględnie należy o tym poinformować badanych i uzyskać ich zgodę. Dotyczy to zarówno dorosłych jak i dzieci. W wyjątkowych wypadkach informację te można przekazać po zakończeniu badań, należy jednak wtedy zapewnić badanym możliwość odmowy zgody na wykorzystanie uzyskanych od nich danych. W każdym przypadku powoływania się na konkretne wyniki badań psycholog usuwa z nich wszystko, co mogłoby się przyczynić do identyfikacji osób uczestniczących. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 23:05 Ten 'atakujący' był podstawiony i jego mina była wyrazem gry aktorskiej, nie oberwał tylko dlatego, że przekonali Polaka, że to był istotnie eksperyment . Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_ch Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 09:27 Dokładnie,Polak odrazu z pięściami i agresją . Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 09:31 Jakie to ku.wa smutne, jak zwykle wstyd na cała Europę Wstydzisz się już? Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 09:54 Dokladnie. I ta czapeczka taka mniej modna niż szwedzkich elegantów. I kurteczka biedniejsza. Wstyd! Faktycznie Polacy sa zakompleksieni Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:00 Ty lepiej spojrz jaki ma napis na czapce Szwed "pohuy". Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 09:28 Ematce nie dogodzisz. Tak źle i tak niedobrze. Brawo ematka. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 09:30 Nie wiem czym tu się wzruszać. Najwyraźniej niezbyt dokładnie obejrzałaś filmik. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 09:51 Przeciez inni tez reagowali. Tyle, ze w bardziej cywilizowany sposób. Ja bym pomyślała, ze to kłótnia jakiejś pary i przez chwile bym sie zastanowiła czy reagować Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:18 > Tyle, ze w bardziej cywilizowany sposób Wczoraj byłem świadkiem jeszcze bardziej cywilizowanej sceny - kłócąca się para wychodzi z siatami z galerii handlowej. Wkurzona kobieta odchodzi szybkim krokiem, facet kładzie siaty na ziemi, biegnie za nią, popycha, zrywa czapkę z głowy (po cholerę to nie wiem, może właśnie kupiła) i wraca do siat. Ona też wraca i zaczynają się szarpać - krzyki, wyzwiska, nie zareagował nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:54 Obserwowałem całą scenę z kawiarni na pierwszym piętrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 11:03 Tak się teraz tłumacz . "Byłem świadkiem" - to twoje własne słowa. Mocny w gębie i w ocenianiu innych, jak każdy usiłujący tu brylować troll rodzaju męskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 11:07 A co tam trollico antypisowska słychać u twojego "mocnego w gębie" idola, alimenciarza Kijowskiego? Miłego dzionka. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 11:18 A w temacie masz coś do powiedzenia poza "EOT"? I czy wiesz, że nie jest to magiczne słowo oznaczające "moje na wierzchu"? A twoja odpowiedź jest tak od czapy, że trudno potraktować ją inaczej niż w kategoriach przedszkolnych, i nawet w nich jest beznadziejnie głupia . Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:59 A co miała wejść między nimi i sama oberwać? Prawdę mówiąc to w tym momencie powinna zareagiwać ochrona. W końcu za coś im płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:58 Kłócąca się para to inna kategoria niż atakujący obcy. W takiej sytuacji też nie reaguję gdy widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 11:12 Jasne - facet ma prawo szarpać i popychać swoją kobietę, nikomu nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 12:28 No to czemu nie zareagowałeś? EOT ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 16:49 Jeżeli nie prosi ona o pomoc i jest pełnoletnia to masz rację - nikomu nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Wzruszyłam się 17.02.16, 00:35 > Jeżeli nie prosi ona o pomoc i jest pełnoletnia to masz rację - nikomu nic do tego. Oczywiście! Jeśli facet będzie na ulicy wydłubywał swojej kobiecie oko, a ona nie poprosi o pomoc, to nie kiwniesz palcem - jest pełnoletnia i nikomu nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Wzruszyłam się 17.02.16, 10:12 Pisałeś o szarpaninie i kłótni znajomych sobie ludzi. Tak, nie wtrącam się ( o ile nie zostanę poproszony ) w cudze związki. Pani zapewne mimo wszystko wsiadła ostatecznie z Panem do samochodu prawda? Czyli widać nie jest na tym etapie by odejść i taki związek im odpowiada. Miałem w swojej paczce taką dziewczynę, szarpali się, kłócili, wszyscy jej mówili by dała sobie z chłopakiem siana (zwłaszcza, że małżeństwa, dzieci nie mieli), ona sama za nim potrafiła dzwonić. Dorosła osoba odpowiada za swój związek, jeżeli są w nim głośne kłótnie i szarpaniny to ona powinna powiedzieć dość (lub wołać o pomoc) i nikt inny. Inną sprawą są naprawdę ciężkie uszkodzenia ciała jak pisałeś wyżej. Szarpanina niczym takim nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:12 No, to jest konkret i reakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:15 Mnie przeraża ta coraz większa ilość eksperymentów socjalnych. Ludzie w końcu przestaną reagować, bo zaczną się zastanawiać czy to nie kolejny eksperyment. A w rzeczywistości nie sądzę, by każdy agresor był taki chętny do atakowania wśród ludzi. Raczej wybierają ustronne miejsca. We Włsozech swego czasu było dwóch takich robili tego typu eksperymenty i zaczęli pokazywać na youtube. W końcy wszyscy zaczęli icg rozpoznawać. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:53 przeciez to byl lajcik najgorsze byla pierwsza scena , nieudawana , gdy zaatakowana i skopana została matka z dziecmi i NIKT wtedy nie zareagował Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 11:00 > najgorsze byla pierwsza scena , nieudawana , gdy zaatakowana i skopana została matka z dziecmi i NIKT wtedy nie zareagował Wszystko przez te bezsensowne dziennikarskie eksperymenty - każdy sobie myślał, że to pewnie kolejny i dlatego... Odpowiedz Link Zgłoś
handzia.kaziukowa Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 10:46 jakby mnie szarpali na ulicy to chciałabym, żeby ktoś tak zareagował, ale na randkę bym się z takim nie umówiła. Odpowiedz Link Zgłoś
quelquechose Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 11:02 Byłam kiedyś świadkiem, jak facet usiłował dziewczynie torebkę ukraść - wyrwał i zaczął biec. Pogonił za nim inny koleś i zdobycz odebrał, a złodzieja pogonił. W Polsce, żeby nie było Pamiętam, że fajnie mi się zrobiło, że jednak są ludzie, którzy reagują. Może reakcja chłopaka nie była super elegancka, ale ostatecznie co - na pojedynek miał go wyzwać? Odpowiedz Link Zgłoś
elle-hivernale Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 11:27 Ja też się wzruszyłam, czytając komenty pod filmem na yt. Okazuje się, że nie tylko imigranci mają spuchnięte jądra, ale i nasze swojskie cebulaki. Odpowiedz Link Zgłoś
elle-hivernale Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 11:32 +SA Wardega "we are not racist". I powiedział to ktoś kto nie generalizuje ludzi? Tak się składa, że ja jestem zawodowym rasistą wobec murzyństwa, jak i bardzo duża część Polskiego narodu. Niestety nie większość Polaków ale spora mniejszość. (...) Ja jestem dumny ze swego rasizmu i zawsze się nim chełpię oraz o nim mówię. Ten jest akurat lajtowy, bo bez bluzgów. Wzruszyk, Polska taka dzielna, wow. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 11:43 No właśnie. Tylko się zachwycać nad naszymi machos. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 11:50 Troche źle cytujesz to tekst skierowany do Wardęgi od niejakiego "Dd Dd". Odpowiedz Link Zgłoś
elle-hivernale Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 11:55 Tak, wiem, że do Wardęgi. Co jest źle zacytowane konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 11:41 A jeszcze jedno... to była sytuacja wymyślona, po wszystkim panu podano rękę i w góle super. A jeżeli działo by się to naprawdę, a napastnik dałby w pysk Polakowi i wywiązałaby się z tego bójka, to też byłby to powód do chwalenia? Bo agresor niekoniecznie przestraszyłby się polskiego 'k....', równie dobrze mógłby się wkurzyć jeszcze bardziej i urządzić 'naszemu' niezły łomot. Może jedbak medacja i uspokajanie jest w tym przypadku lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
elle-hivernale Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 11:50 Mediacja sracja, eskalacja ku...! Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 13:25 > Mediacja sracja, eskalacja ku...! Poczytaj sobie, jak dziś wygląda ojczysty kraj miłośników multikulti i "pokojowej mediacji"... forum.gazeta.pl/forum/w,567,160333692,160333692,Szwedzki_raj_utracony_.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 16:48 Wszystko zależy od przewagi fizycznej. Jeżeli przewaga fizyczna jest po stronie obrońcy należy jej użyć, a nie bawić się w zabawianie damskiego boksera rozmową. To nie herbatka u królowej. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 11:58 Inny eksperyment tej samej pary dziennikarzy - biały na ulicy atakuje czarnego, potem zamieniają się rolami. www.youtube.com/watch?v=fb6RhyJVKgY Rasizm nie ma koloru skóry? Jasne, że tak - rasistami są nawet (nieustannie oskarżający cały świat o antysemityzm) Żydzi... www.rp.pl/artykul/1198485-Czarni-Zydzi--W-Izraelu-tez-jest-rasizm.html Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 12:46 Felaszowie - słyszeliście kiedyś o czarnych Żydach? pl.wikipedia.org/wiki/Felaszowie Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 14:02 pl.wikipedia.org/wiki/Felaszowie#/media/File:Falasha_makstyle.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 17:08 w ramach operacji Salomon sprowadzeni z Etiopii. Mnie wzruszyło że zorganizowano tę operację mimo że był to odłam judaizmu bardzo już dawno oddzielony od mainstreamu i związki bardzo dawne, ale uznano je Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Wzruszyłam się 17.02.16, 00:37 > Mnie wzruszyło że zorganizowano tę operację mimo że był to odłam judaizmu bardzo już dawno oddzielony od mainstreamu i związki bardzo dawne, ale uznano je. Owszem, ale to nie zmienia faktu, że sytuacja tych ludzi - jak piszą wyżej - nie wygląda zbyt różowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Wzruszyłam się 16.02.16, 17:12 Ja się nie wzruszyłam tylko zawstydziłam. Mentalnie jestem nie-Polka więc mnie to nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Wzruszyłam się 17.02.16, 15:57 Podejrzewam, że ma kartonowy meczet w Calais Odpowiedz Link Zgłoś