Dodaj do ulubionych

Gimnazjaliści

16.02.16, 09:50
Zgadzacie z obrazem świata gimnazjalistów z badania pań etnograf?
Ja szczerze mówiąc widzę go inaczej i to nie tylko jako mama gimnazjalistki, a osoba, która z dzieciakami przegadała setki godzin, poznając sekrety, lęki i marzenia.
Może to trochę specyfika czasu, kiedy prowadzono badanie, bo w wakacje życie toczy się inaczej, ale jakieś takie "infantylne" są wyniki tych obserwacji.
kobieta.wp.pl/martykul.html?kat=110634&wid=18161864
Obserwuj wątek
    • zuleyka.z.talgaru Re: Gimnazjaliści 16.02.16, 09:53
      To chyba jakaś studentka pisała....
    • anika772 Re: Gimnazjaliści 16.02.16, 09:56
      To ja jeszcze dorzucę ciekawą rozmowę:
      www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/1648910,1,dlaczego-nie-powinnismy-likwidowac-gimnazjow.read
      • hemp_plant Re: Gimnazjaliści 16.02.16, 10:12
        znam tekst, to jest bardzo fajny artykuł, oparty na wiarygodnym badaniu. polecam przeczytać- dużo bardziej prawdziwy.
    • edelstein Re: Gimnazjaliści 16.02.16, 10:01
      Nie,bylam gimnazjalistka i pani przeniosla mnie w swiat absolutnie mi nieznany.Nie wierze,ze sie gimnazjalisci tak zmienili przez pare lattongue_out
      • zuleyka.z.talgaru Re: Gimnazjaliści 16.02.16, 10:17
        Lol. Ja myślałam, że Ty jesteś grubo po 30stce.
    • ichi51e Re: Gimnazjaliści 16.02.16, 10:16
      Ale dlaczego autorki spacji nie uzywaja?
    • hemp_plant Re: Gimnazjaliści 16.02.16, 10:18
      trochę to odjechane....
      mój gimnazjalista i jego koledzy to fajni, myślący ludzie. tak, są w stałym kontakcie, ale takiego lansu nie ma. największym obciachem jest wrzucanie selfie do sieci, lu pobyt w galerii handlowej- tego sie ewidentnie wstydzą, chyba, że empik big_grin
      powodem do lansu są te wspomniane chałupy lub inne dechy czy kajty, sćianka wspinaczkowa- tam może sobei nawet selfie cyknąć big_grin lub spojlerowanie książek big_grin
      choć opowiadała mi kolezanka, ktorej córka jest w prywatnym gimnazjum, że tam taki lans sieciowy i selfie jest na porządku dziennym, razem z wypadami dziewcząt do galerii handlowej.
      chyba zależy od środowiska, jak wszystko. trudno tu jakoś uśredniać. ale tekst na bardzo słabym poziomie.
      • mamma_2012 Re: Gimnazjaliści 16.02.16, 10:39
        Moja jest w prywatnym, do CH (i to nawet głównie do wspomnianych ZT, bo najlepszy dojazd) umawia się do kina, na kawę, na zakupy bardzo rzadko, np. po prezent dla koleżanki.
        Ale traktowanie tego jako lansu, czy chodzenie tam bez celu, samo w sobie uznałaby "za obciachowe".
        I oczywiście przychodzą też znajomi z państwowych szkół.
        Aktywność na FB i wrzucanie selfie, to chyba częściej uskuteczniają rodzice. Młodzież raczej chwali się artystycznymi kadrami, lajkują wydarzenia, jakieś strony. Z ewentualnym pokazywaniem co robią poprzerzucali się na inne formy komunikacji.
    • menodo Re: Gimnazjaliści 16.02.16, 10:25
      Tekst, który zalinkowałaś jest zdaje się streszczeniem artykułu, który ukazał się w Zwierciadle, więc rażące w nim infantylizmy to chyba efekt dziennikarskiej głupoty.
      Trzeba by przeczytać raport, żeby móc ocenić wartość tych badań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka