16.02.16, 11:12
Przed wyborami zapytaliśmy bezrobotną 23-latkę, na kogo będzie głosować. "Na PiS - odpowiedziała. - Dadzą mi 500 zł na każde dziecko. Nie będę musiała pracować". Właśnie urodziła drugie. Mieszka koło Koszalina. Bezrobocie jest tam trochę poniżej 20 proc.

- Tysiąc złotych jej wystarczy?

Jej chłopak coś tam dorobi. Rodzice się dorzucą. Opieka społeczna pomoże.

- I jak te dzieci będą dorastać? Nie widząc tego, że matka codziennie chodzi do pracy? Nie ucząc się, że to praca rodziców decyduje o sytuacji materialnej rodziny? Teraz będziemy płacić pieniądze na dzieci, a co później? Zasiłek dla bezrobotnych, a na emeryturze zasiłek z pomocy społecznej, bo matka sama emerytury sobie nie wypracuje. O to nam chodzi?

Read more: wyborcza.pl/1,75478,19626569,500-zl-to-nie-wszystko.html#ixzz40KB6Muqe
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: 500 - 16.02.16, 11:23
      Pani profesor słusznie prawi. No przecież tylko idiota może wierzyć, że od tego programu przybędzie nam dzieci w Polsce. Wystarczy to forum poczytać. Czy padła choć jedna deklaracja, że forumki będą się za te 500+ rozmnażać? Nie! Jedna rzuci robotę i będzie żyła z 500+, inna przejedzie się pendolino nad morze, jeszcze inna dołoży do aparatu ortodontycznego dla już urodzonego dziecka albo do lekcji angielskiego.
      • dido_dido Re: 500 - 16.02.16, 12:21
        Przystanek, ale ten program to nie tylko zachęta do rodzenia dzieci ale także wsparcie dla rodzin już mających dziecko:
        ? Wychodzimy z założenia, że rodzina to nie koszt a inwestycja. Mamy nadzieję, że program ?Rodzina 500 plus? pomoże nie tylko tym, którzy mają dzieci, ale także zachęci kolejnych do posiadania pociech ? mówi Elżbieta Rafalska, minister rodziny, pracy i polityki społecznej.
        Kto otrzyma świadczenie 500 zł?

Projekt ?Rodzina 500+? to system wsparcia rodzin. Świadczenie w wysokości 500 zł będzie wypłacane rodzicom lub opiekunom na każde dziecko do momentu osiągnięcia przez nie 18 lat. Świadczenie ma pomóc częściowo pokryć wydatki na wychowanie dziecka.

W przypadku, gdy ubiegamy się o świadczenie na pierwsze dziecko obowiązywać będzie kryterium dochodowe 800 zł. Jeśli dziecko jest niepełnosprawne kryterium rośnie do 1200 zł. Na drugie i kolejne dzieci próg dochodowy już nie będzie obowiązywać.

Świadczenie wychowawcze otrzymywać mogą rodzice, opiekunowie prawni lub opiekunowie faktyczni dziecka. Jeśli dzieckiem lub dziećmi opiekują się oboje rodzice lub opiekunowie, świadczenie otrzyma tylko jedno z nich.
        www.mpips.gov.pl/rodzina500plus

Gdyby główną rolą było zachęcanie do rozmnażania to wypłacane byłoby tylko na dzieci, które urodzą się po wejściu tej ustawy.
        Więc proszę mi nie zarzucać, że niegodnie wydam kasę na aparat ortodontyczny bo właśnie na to (być może) je dostanę wink

I jeszcze jedno - nie uważam, że warunkiem aby dobrze wychować dziecko jest chodzenie matki do pracy.
        Pracuję od ponad 20 lat ale myślę, że gdybym mogła sobie na to finansowo pozwolić to obeszłabym się bez pracy. Ewentualnie traktowała prace jak hobby a nie przymus smile
        • dyzurny_troll_forum Re: 500 - 16.02.16, 12:27
          dido_dido napisała:

> Gdyby główną rolą było zachęcanie do rozmnażania to wypłacane byłoby tylko na d
          > zieci, które urodzą się po wejściu tej ustawy.

Oczywiście, że miałoby to większy sens, ale jako kiełbacha wyborcza byłoby słabiutkie.

> I jeszcze jedno - nie uważam, że warunkiem aby dobrze wychować dziecko jest cho
          > dzenie matki do pracy.

Tu nie idzie o chodzenie do pracy sensu stricte tylko o pewne wzorce skąd się bierze pieniądz i dobrobyt, które widzi dziecko albo nie. A tak będziemy mieli dziedziczenie biedy jak w PGRowskich wsiach....
        • miedzymorze Re: 500 - 16.02.16, 12:41
          Jak dla mnie nie ma problemu z tym, że ktoś odpuści sobie pracę, tylko niech jednocześnie podpisze kwit że odpuszcza jakiekolwiek pretensje w kwestii emerytury większej, niż wynikającej ze składek jakie do tej pory zapłacił suspicious

pozdr,
          mi
    • milka_milka Re: 500 - 16.02.16, 11:37
      A to dzieci muszą widzieć, że matka codziennie idzie do pracy?
      Pytanie przewrotne nieco, 500+ też mi się nie podoba - wyjaśniam, żeby nie było.
      • cosmetic.wipes Re: 500 - 16.02.16, 11:49
        Dziecko, które widzi, że rodzice nie żyja z pracy, w przyszłosci stanie sie beneficjentem pomocy społecznej. Czyli niezwykle wartosciowym obywatelem tongue_out
        • milka_milka Re: 500 - 16.02.16, 12:10
          Nieprawda. Po pierwsze pisałam o matce. A poza tym jeśli rodzice żyją z czegoś innego? Z wynajmu? Majątku odziedziczonego? Ulokowanego dobrze kapitału?
          • dyzurny_troll_forum Re: 500 - 16.02.16, 12:14
            milka_milka napisała:

> Nieprawda. Po pierwsze pisałam o matce. A poza tym jeśli rodzice żyją z czego
            > ś innego? Z wynajmu? Majątku odziedziczonego? Ulokowanego dobrze kapitału?

A może mają stajnie jednorożcy i prowadzą szkółkę jeździecką!?
          • cosmetic.wipes Re: 500 - 16.02.16, 12:15
            Rozmowa jest zdaje sie o ludziach zyjących na koszt podatnika, a nie o rentierach.
            • milka_milka Re: 500 - 16.02.16, 12:17
              Owszem. Odniosłam się jedynie do niesprawiedliwego uogólnienia.
              • araceli Re: 500 - 16.02.16, 12:39
                milka_milka napisała:
                > Owszem. Odniosłam się jedynie do niesprawiedliwego uogólnienia.

Uogólnienia mają to do siebie, że dotyczą ogółu. I ogół jest w PL w takiej sytuacji, że z jednej pensji (bez socjalu) 90-99% rodzin się nie utrzyma. Reszta nie jest przedmiotem dyskusji o socjalu i zwiększaniu dzietności.
        • lauren6 Re: 500 - 16.02.16, 12:28
          Ojciec ma iść do pracy, tyle że nielegalnej.

Matka ma zostać w domu. Nie twierdzisz chyba, że wszystkie tzw. tradycyjne rodziny, gdzie matka zajmuje się domem, a ojciec zarabianiem na rodzinę, wychowują beneficjentów pomocy społecznej?!
          • dyzurny_troll_forum Re: 500 - 16.02.16, 12:31
            lauren6 napisała:

> Ojciec ma iść do pracy, tyle że nielegalnej.

Prawo i Sprawiedliwość i Postawa Patriotyczna według PiS oraz zwolenników....
          • araceli Re: 500 - 16.02.16, 12:32
            lauren6 napisała:
            > Matka ma zostać w domu. Nie twierdzisz chyba, że wszystkie tzw. tradycyjne rodz
            > iny, gdzie matka zajmuje się domem, a ojciec zarabianiem na rodzinę, wychowują
            > beneficjentów pomocy społecznej?!

Takie utrzymujące się za tysiaka z socjalu + pracy na czarno ojca? Tak - wszystkie.
          • cosmetic.wipes Re: 500 - 16.02.16, 12:37
            Twierdzę, że współcześnie "tradycyjny" model rodziny ma więcej wad niz zalet, niezaleznie od ststusu materialnego.
            Natomiast matka zajmująca się domem, kiedy ojciec ledwo na chleb zarabia to zupełne kuriozum.
    • moofka Re: 500 - 16.02.16, 12:12
      mnie zachwycil artykul o pani Marcie matki czternasciorga, Mowi, ze szuka juz dzialki pod budowe domu, bo im sie wreszcie poprawi wink
      • kandyzowana3x Re: 500 - 16.02.16, 12:45
        dom dla 16 to chyba rozsądnie wydane pieniadze
      • dido_dido Re: 500 - 16.02.16, 12:52
        A teraz wyobraź sobie, że Pani Marta prowadzi rodzinny dom dziecka dla 14 sierot. Na każde z nich dostaje od państwa po pięćset a na dodatek dla siebie pensję za wykonywaną pracę. Jest dobrą kobietą i wychowa 14 porządnych obywateli. Docenisz jej wysiłek? Należy im się?
        Dlaczego nie docenić jej wysiłku jako matki biologicznej?
    • 3milus Re: 500 - 16.02.16, 12:51
      Jeśli uważasz, że ktoś zrezygnuje z pracy bo dostanie 500zl.to się mylisz. Może jakieś wyjątki. W większość krajów Unii Państwo pomaga rodzinie w Polsce niestety nie. Debatujecie nad tymi pieniędzmi jakby to było nie wiadomo ile. To 500 zł. To jedne zakupy. Jako matka 3 dzieci tyle wydaje na mleko, pampersy itp.spożywcze jednorazowo. Zawsze to jakaś pomoc.
    • shell.erka Re: 500 - 16.02.16, 13:12
      Ale ty wierzysz że ta kasa to długo będzie? Kaman... Już przerobiłam becikowe dla wszystkich wink
      Trzeci się nie załapał więc dostanie pincet. Obstawiam że przez rok - do trzech
    • sitniczek Re: 500 - 16.02.16, 14:06
      A ja zapytam biegłe w temacie e-matki.
      Kobita cośtam zarabia, załóżmy że się łapie na 500- mając jednego potomka. Ojciec płaci alimenty.
      Pokażcie mi palcem, w którym miejscu "ustawy" jest mowa o alimentach, czy je wliczać do dochodu/nie podawać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka