Dodaj do ulubionych

Pobolewanie w plecach

17.02.16, 15:00
Co to może być. Miałam niedawno badania krwi i te pod kątem nerek były ok. Jedynie troche CPR podwyzszony.
Normalnie siusiam (wygląda wszystko ok, zarówno mocz, jak ilość i częstotliwość) nic się nie zmieniło. Zaczeło się jakoś w grudniu, myślałam, że może od przewiania - siedziałam u znajomych, było mi gorąco,a za mną otwarte okno. Potem bolały plecy w odcinku ledziowym na środku i na boki, symetrycznie. Od tamtego momentu co jakiś czas powtarza się ten ból (nie jest duży, raczej tępy, coś w rodzaju ucisku lub lekkiego palenia). Może mi się wydaję, ale jak zdarzy mi się na chwilkę dosłownie wyjść nie za grubo ubrana w tym miejscy, to potem znowu mnie pobolewa. Na codzień ciepło się ubieram, noszę podkoszulki dodatkowo, kurtki min do połowy uda. Czasem drętwieje mi jedna z nóg, jak leże w łózku. Ki diabeł? Zmiany w kręgosłupie, choroby autoimmunologiczne (mam Hashimoto)?
Obserwuj wątek
    • kokoryczko Re: Pobolewanie w plecach 17.02.16, 15:01
      *lędźwiowym
    • milka_milka Re: Pobolewanie w plecach 17.02.16, 15:23
      Przede wszystkim lekarz, potem zrobiłabym RTG odcinka lędźwiowego (jeszcze lepiej rezonans, ale to drogo) i badania lab. - próby wątrobowe, bilirubina i pod kątem pracy trzustki.
      Drętwienie wskazywałoby na zmiany w odcinku lędźwiowym w kręgosłupie - też tak mam.
      Ale najlepiej będzie, jeśli jednak pójdziesz do lekarza.
      • kokoryczko Re: Pobolewanie w plecach 17.02.16, 15:34
        Watroba i trzustka ok, też zbadane. Co roku robie USG jamy brzusznej i też było zawsze ok.
        Mam przepuklinę rozworu przełykowego i zespół drażliwego jelita.
        Nie pozostaje nic innego jak szukać dalej.
        • milka_milka Re: Pobolewanie w plecach 17.02.16, 15:38
          No to raczej kręgosłup.
    • kokoryczko Re: Pobolewanie w plecach 17.02.16, 15:36
      miewałam wcześniej bóle pleców, wynikały z trybu życia (dużo siedzenia, praca przy komputerze), tylko ten ból jest jednak trochę inny. Plecy bolą mnie czasem po obudzeniu, jestem połamana. Mam średnio twardy materac.
      • alpepe Re: Pobolewanie w plecach 17.02.16, 16:30
        Ja kiedyś miałam bóle pleców tak nisko.
        Poszłam do zwykłej internistki, obmacała mnie na wszystkie strony i kazała iść do ginekologa.

Miałam nadżerkę, te bóle były od tego.
        • alpepe Re: Pobolewanie w plecach 17.02.16, 16:31
          Aczkolwiek noga mi nie drętwiała.
    • yaga7 Re: Pobolewanie w plecach 17.02.16, 16:37
      Mnie przy podobnych objawach (pobolewanie + drętwienie i mrowienie) wyszły zmiany w lędźwiowym.

Idź do lekarza smile
    • klamkas Re: Pobolewanie w plecach 17.02.16, 22:37
      Obstawiam kręgosłup. Ja mam podobne bóle (co jakiś czas, a co jakiś atak zwalający z nóg na kilkanaście dni) - symetrycznie po obu stronach, z delikatnym promieniowaniem do lewej nogi. U mnie - zwyrodnienie, przepuklina i pozostałości po urazie na granicy lędźwiowego i krzyżowego. Nie lekceważ, im szybciej zdiagnozujesz, tym łatwiej zapobiec nasileniom objawów.
      • karme-lowa Re: Pobolewanie w plecach 17.02.16, 22:44
        A u mnie taki ból był przy jelitach. Mam zespół jelita drażliwego i zrosty na jelitach.
        Czyli sama widzisz, co człowiek to inna choroba.
        Idź do lekarza.
        • klamkas Re: Pobolewanie w plecach 17.02.16, 22:52
          Drętwiała ci noga od zespołu jelita drażliwego?
          • karme-lowa Re: Pobolewanie w plecach 17.02.16, 22:58
            A niesmile. Ale objawy u każdego mogą być inne.
            • karme-lowa Re: Pobolewanie w plecach 17.02.16, 23:00
              Znowu mi ucięło. Noga drętwieje mi od zmian w stawie biodrowo-skokowym. A najgorzej jest przy zmianie pogodysad
            • klamkas Re: Pobolewanie w plecach 17.02.16, 23:06
              Nie no, wiadomo, że mogą być różne, ale akurat mam wysyp "drażliwych jelit" w okolicy i mnie zaciekawiło smile.
              • karme-lowa Re: Pobolewanie w plecach 17.02.16, 23:29
                Ahasmile
                Wierz mi, nic przyjemnego. Czasem wyglądam jak w 5 miesiącu ciąży.
                • klamkas Re: Pobolewanie w plecach 17.02.16, 23:58
                  Wiem, mąż cierpi (tzn. cierpi jak się nie słucha mądrej małżonki big_grin). Dlatego mnie zainteresowały twoje przeżycia.
    • osteoosteo Re: Pobolewanie w plecach 30.04.16, 22:01
      Witam. Kręgosłup lędzwiowy może boleć z wielu przyczyn. Zmiany w rtg, rezonansu, zablokowania stawowe itd. Należy udać się do lekarza, fizjoterapeuty, terapeuty manualnego, osteopaty który zbada was manualnie i stwierdzi czy jest to problem np. z biodrem, stawem krzyżowo-biodrowym, kręgosłupem i zaplanuje terapie. Często jest tak że kręgosłup na dole może boleć z blokady biodra i np zespołu jelita drażliwego przez połączenia narządów wewnętrzych z układem ruchu. Wzdęcia, zaparcia, biegunki, bóle brzucha, bóle menstruacyjne, zgaga, refluks to wszystko wskazuje na problemy wisceralne i mogą dawać bóle kręgosłupa. Najczęściej zmiany które wychodzą w badaniach rtg i rezonansu nie są przyczyną bólu a tylko wtórnym problemem.
      • kokoryczko Re: Pobolewanie w plecach 01.05.16, 09:57
        Mialam juz wczesniej dlugie problemy z zoladkiem i jelitami, mam przepukline rozworu przelykowego, leczylam stan zapalny zoladka no i niestety to jelito drazliwe. Rzeczywiscie, jak mam teraz te bole plecow to i jelita nie sa w formie (gazy i biegunki). Ten bol jest specyficzny, przemieszcza sie i nigdy ni boli w nocy. Budze sie i za jakies 5 min powoli go odczuwam.
        • osteoosteo Re: Pobolewanie w plecach 01.05.16, 20:01
          Narządy wewnętrzne są ze sobą połączone i np. z żebrami, kręgosłupem. Np jak masz przepukline rozworu przełykowego przepony to sama przepona może dać bóle kręgosłupa lędzwiowego i kości krzyżowej, a także może promieniować w góre.(ból przeniesiony).Przepona łączy się z kręgosłupem, żebrami, żołądkiem, wątrobą, sercem itd. Jelito cienkie i grube zawieszone są na krezce jelitowej, która znajduje się na tylnej ścianie brzucha czyli na kręgosłupie. Możliwe że nie tolerujesz laktozy lub glutenu.
    • maxik85 Re: Pobolewanie w plecach 16.05.16, 18:26
      Ja mam bardzo podobne objawy i nie udalo mi sie zdiagnozowac u zadnego lekarza co mi wlasciwie dolega. Niby wszystkie badania wychodza poprawnie, zdjecia, rendgeny itd. A mam takie co jakis czas bole w plecach ze odbiera checi do zycia. Po coraz silniejszych lekach na bol udalo mi sie znalezc lekarstwo. Aparat lekki i maly nosze go przez okolo 2 tygodni zawsze jak tylko zaczna mnie pobolewac plecy. Wysyla fale elektromagnetyczne i poprawia nerwy tak ze zmniejsza odczuwany bol. Moim zdaniem rewelacja bo oszukuje moj organizm, ktoremu wreszcie wydaje sie ze bol sie zmniejszyl lub zupelnie przestalo bolec. Moze mnie to nie wyleczy, ale pomaga przetrwac ten ciezki czas
      • kingusik22 Re: Pobolewanie w plecach 16.05.16, 21:06
        A jak się nazywa ten aparat?
        • maxik85 Re: Pobolewanie w plecach 17.05.16, 12:08
          o sorry zapomnialem napisac nazwy to sie nazywa RecoveryRx
    • fionka_oo Re: Pobolewanie w plecach 13.10.16, 10:25
      A to racja, nie tylko jak bolą cię plecy i kręgosłup to może oznaczać, ze przyczyna jest gdzieś indziej. Ale jak boli cię gdzieś w boku, jelitach itp. to przyczyna może być w kręgosłupie. U mojej mamy napierali na kolonoskopie, bo ból w jelitach, bo badaniu okazało się, że jest czystko i że to jest wina kręgosłupa. że jest jakies zwyrodnienie i to ono promieniuje, że nerwy wychodzą i ból jest dalej. No i co to polecenia ćwiczyć, rehabilitacja no i spanie tak aby nie odciążać kręgosłupa. Także mama musi rozstać się z wersalką i kupić materac. Muszę jej pomóc coś wybrać, póki co znam tylko Hildinga, bo materac ale dla dziecka kupywałam u nich. Może ktoś coś podpowie, jak wybierać materac dla "chorowitego" kręgosłupa?
      • krystyna58_85 Re: Pobolewanie w plecach 18.10.16, 15:42
        materace ich są ok, ale jak jest jakaś problemy z kręgosłupem to nawet nie tyle patrzeć na model, ale też na to czy polecany jest on jako "dla kręgosłupa" czy coś w tym stylu.
        • fionka_oo Re: Pobolewanie w plecach 20.10.16, 21:26
          no rzeczywiście mają niektóre oznaczone jako prozdrowotne. Ale ciekawe na czym dokładnie polega taka prozdrowtoność?
          • kk345 Re: Pobolewanie w plecach 20.10.16, 22:34
            Jaki żałosny spam...
    • marek_miroslaw Re: Pobolewanie w plecach 25.10.16, 10:23
      Nie wiem, nie oceniam. Ale pomóc mogę, bo pracuję w branży - jak materca lub poduszka jest określona jako prozdrowotna to musi spełniać przede wszystkim: być z przewiewnych materiałów, aby się pleśni i grzyby nie zalęgały, jak pojawia się wilgość to powinno z niej szybko wyparować. Do tego musi był pomocne w profilaktyce powstawania odleżyn, i chorób układu mięśniowo-kostnego, czyli wszelkim wadom postawy, stawów, bólów mięśni. chodzi o taką powierchnię na której chore elementy ciała będą mogły odpocząć, regenerować się, a nie będą musiały pracować podpierając sie na materacu i wykonywac wysiłek przy zmianie pozycji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka