Dodaj do ulubionych

Dziękuję

23.02.16, 12:54
Spod pierwszej fali satysfakcji nad indywidualnymi kłopotami Wałęsy zaczyna się na forach wyłaniać, jeszcze nieśmiało, druga fala - satysfakcji z "obalenia mitu Solidarności". Sugerowania, że cała wykonana praca i walka były esbecką ustawką.

Zanim wzbierze na sile - Wy, którzy odwiedzacie to forum, a w czasach komuny byliście członkami Solidarności - dziękuję. Pal diabli, że patetycznie, dziękuję za wolny kraj, dziękuję za bezpieczeństwo moich dzieci. Nie słuchajcie tych, którzy siedzieli na tyłku, a teraz wiedzą lepiej. Nie dajcie sobie wmówić wyrzutów sumienia, że gdyby zamiast Was był ktoś inny, to byłoby lepiej. Nic by nie było, nikt by nie wszedł na wasze miejsce, ustrój by trwał do kompletnej rozwałki gospodarczej, od której jeszcze ciężej byłoby się odbić, a ci, którzy teraz krytykują, krytykowaliby kogoś innego, tak samo przekonani, że historia toczy się wokół nich niezależnie od nikogo, jak przekonani są teraz.

Solidarnościowe dzieci, przekażcie podziękowania swoim rodzicom. Niezależnie od tego, jak potem kształtowały się ich sympatie polityczne, niezależnie w jakim "obozie" są teraz - zrobili coś wielkiego.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Dziękuję 23.02.16, 13:01
      Dziękuję za bezkrwawe "rewolucję". Za to, że mogłam studiować a nie ukrywac się przed kulami. Za to, że moje "dziecko" nie ma straumatyzowanej wojną domową matki. Za to, że w ogóle jest, bo na wojnie pewnie w ogóle nie zdecydowałabym się na dziecko.
    • paszczakowna1 Re: Dziękuję 23.02.16, 13:02
      >Sugerowania, że cała wykonana praca i walka były esbecką ustawką.

Nic nowego. Stara propaganda, sączona przez zgorzkniałych, postarzałych byłych esbeków, prominentów PZPR, którzy się 'nie załapali', podchwytywana przez odrzuconych przez kolegów z powodów charakterologicznych solidarnosciowców. Teraz też przez tych, którzy egoizm i aspołeczność poczytuja sobie za cnotę.

>Nie dajcie sobie wmówić wyrzutów sumienia, że gdyby zamiast Was był ktoś inny, to byłoby lepiej.

Nikt kto ma dwie komórki w mózgu nie daje sobie wzmówić. Gdzie niby jest ten kraj, który zrobił to 'lepiej'? Myśmy zrobili najlepiej. Polska. smile
    • a.va Re: Dziękuję 23.02.16, 13:11
      Ja też dziękuję.
      Eh, trzeba było się tym SB-kom od razu dobrać do skóry, a nie pozwolić się wygodnie rozsiąść w nowym ustroju. To jest skandal, że ci bandyci, którzy wtedy pałowali ludzi, straszyli gwałtami, porwaniami i pobiciem, a nawet zabijali, dziś mają emerytury po 8 tys. zł. I trzymają w ciepłych willach ukradzione z miejsca pracy teczki, żeby mieć haki i jak im się zechce, wyciągać kasę od szantażowanych ludzi.
      • paszczakowna1 Re: Dziękuję 23.02.16, 13:15
        > I trzymają w ciepłych willach ukradzione z miejsca pracy teczki, żeby mieć haki

Ech, ludzie to jednak głupie są. Jacek Kurski miał rację.
        • ruda.anka2 Re: Dziękuję 23.02.16, 17:27
          Sama jesteś głupia. Polska bezkrwawa rewolucja nie skończyła się wczoraj. Bandytów należało rozliczyć. Nie od razu, ale należało.
          • burina Re: Dziękuję 24.02.16, 02:05
            Należało? Zobacz sobie, jakie kariery robili i nadal robią byli komuniści. Wielcy patrioci, katolicy mający żal o grubą kreskę, bo dyszą żądzą zemsty, głosują na takich Piotrowiczów. Nie mają najmniejszych problemów z akceptowaniem partyjniaków, jeśli ci teraz w Radiu Maryja. Są miasta w których przez dziesiątki lat rządzili/rządzą czerwoni - sami na siebie głosują?

A te kwitnące biznesy i luksusy to by były możliwe, gdyby istniała solidarność społeczna? Partyjniacy są be do czasu, kiedy nie można się w blasku ich luksusów ogrzać. Kiedy się synuś z willą córeczce nie oświadczy, kiedy można w prowadzonej przez niego firmie popracować albo kawał ojcowizny na fabrykę kiełbas sprzedać, to już skrupuły moralne nie istnieją.
            Dlaczego jak szukasz firmy ochroniarskiej, to najlepszą rekomendacją jest, że ją były SBek prowadzi? W TYM kraju!

PS. Bandyci, to jednak zostali przed sądy postawieni.
      • dyzurny_troll_forum Re: Dziękuję 23.02.16, 13:24
        a.va napisała:

> Eh, trzeba było się tym SB-kom od razu dobrać do skóry, a nie pozwolić się wygo
        > dnie rozsiąść w nowym ustroju.

A jak już tak pięknie zdiagnozowałaś chorobę to teraz odpowiedz sobie dlaczego się tak stało?

Dlaczego nie zastosowano przynajmniej wariantu czechosłowackiego, żeby nie wspomnieć rumuńskiego....
        • triss_merigold6 Re: Dziękuję 23.02.16, 17:33
          Bo nie było ku temu ani woli politycznej, ani sił.
    • zielonelato Re: Dziękuję 23.02.16, 13:16
      Bardzo dyplomatycznie i z niespotykaną klasą asiu podsumowałaś to czego ostatnio jesteśmy świadkami. Mnie towarzyszy poczucie zażenowania, wstydu i jednocześnie bezsilności oglądając to publiczne i bezwstydne miażdżenie ideałów i brak poszanowania jakichkolwiek autorytetów.
      • oqoq74 Re: Dziękuję 23.02.16, 13:19
        Ale to chyba nie pierwszy raz tak się dzieje, że ktoś jest wywyższany, chwalony, by chwilę później go z tego piedestału zrzucić, podeptać, opluć. Taka to ludzka natura.
    • jesienna.nuta Re: Dziękuję 23.02.16, 13:21
      Do Solidarności mam ogromną pretensję za to, że pozwolili na grubą kreskę.
      A trzeba było ROZLICZYĆ bezwzględnie cały zgniły układ.
      Dziś nie byłoby zamieszania z Wałęsą.
      • alsk9 Re: Dziękuję 23.02.16, 13:59
        Chyba ani Kościół ani Stany nie chciały Wtedy większego zamieszania..Ludzie też niedawną wojnę zbyt dobrze jeszcze pamiętali. Natomiast wydanie wszelkich ubeckich akt i karanie za ich ukrywanie powinno być. To jest drwiący chichot historii, że odpowiedzialni za morderstwa z tamtych lat mają realnie więcej władzy i praw niż ci którzy ich obalali..
        • paszczakowna1 Re: Dziękuję 23.02.16, 14:04
          >że odpowiedzialni za morderstwa z tamtych lat mają realnie więcej władzy i praw

Niby kto? Nazwiska proszę.

Nie ma? Ano właśnie. Dajesz się manipulować.
          • kolter no a ja dziękuje .. 23.02.16, 14:16
            Solidarności za manifestację pewnego dnia we Wrocławiu w 1982, dostałem tam taki łomot za nic,tak po prostu przechodziłem obok tej manifestacji ,od ZOMO ,ze dziś doskonale rozumiem co mógł czuć w 1970 roku pewien młody robotnik zatrzymany przez milicje w Gdańsku
            • gama2003 Re: no a ja dziękuje .. 23.02.16, 17:36
              Oboje moi rodzice byli pobici przez zomo.
              Mama po prostu szła przez rynek miasta w biały dzień. Niedaleko była demonstracja, lali na demonstrantów zimną wodą z węży strażackiech. Bili kogo dopadli.
              Tego młodzież nie wie a niektórzy nie chcą pamiętać. W tym czasie wierchuszka normalnie bywała w świecie.
              Mój tato wrócił po pracy z sinymi pręgami od pał. Ale wrócił, niektórzy nie wracali.Jak jego kolega, drukujący ulotki. Tylko ,, głupie,, ulotki.
              Dlatego doceniam to co wywalczono.
              Oby na zawsze. Oby nikt nam tego nie odebrał, prawa do zabierania głosu, do innego zdania, do wyboru.
              I też dziękuję. Także tym, którzy zabierają głos teraz - nie kłamiąc.
          • wheels.of.steel Dla Ciebie Paszczakowno SB to dobre chlopaki 24.02.16, 01:32
            Bandziory z WSI tak samo. No ale co sie dziwic, skoro PO zostala zalozona przez komunistycznego generala Czempinskiego. PO przejela schede po SLD i stalo sie przedluzeniem PZPR oraz komunistycznych sluzb. Wiec KOD broni interesow tych, ktorzy na ludzkiej krzywdzie sie dorobili.

• mamusia1999 Re: Dziękuję 24.02.16, 01:00
        ale ten układ gdzie się kończył? bo w 1989 to na samej górze były owszem wypasione gnidy, korzystające z układu mimo wpojonych im ew. jeszcze przed wojną zasad. za to poniżej gnid były ze 2 pokolenia urodzone i wykształcone przez system. alianci przez dziesiątki lat nadzorowali reedukację Niemcow, ale CAŁEGO aparatu państwowego jednak do pierdla nie wysłali , żeby kraj nie pogrążył się wysłali chaosie większym niż to konieczne.
    • echtom Trochę OT 23.02.16, 13:22
      Sorry, Asia, że się wcinam w poważny wątek, ale w temacie "co zawdzięczamy Solidarności" przypomniało mi się to:

• paniusiapobuleczki Re: Trochę OT 23.02.16, 17:24
        Fajne. I pomysleć,ze gdyby nie ta esbecka ustawka suszi byśmy nie mieli. Niech żyją jedyni sprawiedliwi!
      • asia_i_p Re: Trochę OT 23.02.16, 17:33
        Świetne. Uwielbiam filmowe rekonstrukcje PRL-u i w ogóle lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych - kryształowa popielniczka, szklana butelka z wodą mineralną, te sweterki.
    • inguszetia_2006 Re: Dziękuję 23.02.16, 13:24
      Witam
      Mój tata był, nie donosił na nikogo, nie mógł zrobić habilitacji, blokowano go. Do domu przychodzili regularnie milicjanci i przeszukiwali chałupę, twierdząc, że tata pędzie bimberbig_grin
      W szufladach z majtkami szukali z największym poświęceniem;-P
      Pzdr.
      Ing
    • alsk9 Re: Dziękuję 23.02.16, 13:39
      No bo wiecie... komunizm upadł jak obalono mur berliński dokonali tego prawi i bohaterscy Niemcy, a te cyrki w stoczni w Polsce to tam takie ubeckie ustawki były... - za 20lat tak świat będzie uczył dzieci w podręcznikach historii.

• olena.s Re: Dziękuję 23.02.16, 13:49
        Jezus, jak mnie wnerwia to nieustanne międlenie wydumanych uraz i troskliwe budowanie poczucia krzywdy.
        Arabowie na przykład często uważają, że komunizm został obalony przez islam, ponieważ dali w Afganistanie w zadek ZSRR co w konsekwencji doprowadziło do jego upadku.
        Masa ludzi na zachodzie będzie uważała, że komunizm upadł dzięki ich pracy i wsparciu tendencji wolnościowych na wschodzie.
        Ekonomiści będą argumentowac, że upadł dlatego, że nie miał już rezerw ekonomicznych w ramach założonej ideologii.
        Katolicy będą twierdzić, że obalił go osobiście i w pojedynke JPII z dyskretną pomocą Ducha Świętego.
        Amerykańska prawica republikańska - że Reagan.
        Wielkie zjawiska nie miewają pojedynczych przyczyn. Czas byłby to dostrzec.
    • olena.s Re: Dziękuję 23.02.16, 13:49
      Mądry tekst. Zgadzam się z przesłaniem.
    • turzyca Re: Dziękuję 23.02.16, 14:41
      Dzieki Asiu za ten wpis. Dobrze, ze to ktos powiedzial.
    • paniusiapobuleczki Re: Dziękuję 23.02.16, 17:22
      Dzięki Asia za te słowa.
    • mid.week Re: Dziękuję 23.02.16, 17:41
      To ja sięprzyłaczę. Te czasy pamiętam mgliście, co mnie niezmiernie cieszy. Nie chciałabym aby trwały dłużej i abym mogła ich doświadczać. Jestem cholernie wdzięczna wszystkim ludziom, którzy wtedy nadstawiali tyłki i tym którzy choć minimalnie się do zmiany ustroju przyczynili. Niezależnie od tego czy byli święci, mniej święci czy kompletnie nieświęci. Szczerze mówiąc bardziej wierzę w tych mniej świętych, nie pudrowanych bohaterów. Ci bez skaz zawsze budzą mój niepokój...
    • asia-loi Re: Dziękuję 23.02.16, 19:13
      Ja dziękuję, tym wszystkim, dzięki którym zmiana ustroju, wyzwolenie z pod panowania ZSRR, odbyło się pokojowo, nie skończyło się w Polsce wojną domową.
      Więc dziękuję Wałęsie, wszystkim tym, którzy wtedy z Wałęsą byli - znanym i nieznanym, dziękuję też "towarzyszom z PZPR", że zgodzili się na takie oddanie władzy. A czy Wałęsa jest Bolkiem czy nie, nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Ważne i bezcenne jest to, że w Polsce nie było wojny.
    • to_ja_krowa Re: Dziękuję 23.02.16, 19:33

"Ręce za lud walczące sam lud poobcina
      Imion miłych ludowi lud pozapomina
      Po bólu, po trudzie
      Dziedzictwo wezmą cisi, ciemni mali ludzie"
    • maadzik3 Re: Dziękuję 23.02.16, 21:12
      dzięki. i tez się zgadzam. a trochę te czasy pamiętam. i mam wśród bliskich (nie najbliższych, choć i oni się udzielali, ale nie na pierwszej linii) tych, którzy oberwali, odsiedzieli, spałowano ich, wywalono z wilczym biletem z pracy i studiów.
    • mary_lu Re: Dziękuję 23.02.16, 21:23
      Ostatnio mignął mi w internetach kolega ze szkoły, którego ojca zamordowało sb pozorując samobójstwo. Od razu pomyślałam o tych, którzy są tak pewni, że nigdy nie daliby się złamać, nic by nie podpisali, nikogo by się nie bali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka