Dodaj do ulubionych

Debata o uchodźcach

23.02.16, 20:56
W tej chwili na Jedynce.
Poseł PO mówi wszystko to, co PO powinno powiedzieć przed wyborami. Że pomóc, ale uchodźcom, a nie imigrantom. Że sprawdzać. Że uszczelnić granicę. Dlaczego wówczas tego nie mówili?
Zamiast tego środowiska Wyborczej i Lisa zajmowały się nie realnym problemem, ale moralizowaniem i pastwieniem się nad robaczywymi duszami Polaków-rasistów. Wszyscy imigranci byli biednymi uchodźcami a każdy, kto mówił: Merkel źle robi - był posądzany o brak ludzkich uczuć.
Można było rozmawiać prawdziwie, o realiach, uwzględniając głos obywateli. Można było nie przes..ć wyborów. Ale fajniej było wynosić się i puchnąć w poczuciu, że jest się lepszym niż motłoch (czyt. wyborca). Również w tej sprawie wykazano się wielką arogancją.
ps. Jak dotąd w debacie 95% głosujących powiedziało, że nie chce uchodźców w Polsce.
Obserwuj wątek
    • pade Re: Debata o uchodźcach 23.02.16, 21:01
      Głosujący w debacie ZAWSZE wypowiadają się po myśli rządzących.
      • ruda.anka2 Re: Debata o uchodźcach 23.02.16, 21:03
        Nie wiem. Nie śledziłam. A coś odnośnie głównej części posta?smile
        • pade Re: Debata o uchodźcach 23.02.16, 21:13
          Szczerze, dla mnie tvp zaistnieje wtedy, gdy wejdą nowe odcinki Ojca Mateusza (rodzinna tradycja), więc póki co nie oglądam, chociaż, nie ukrywam, próbowałam, nieszczęsną debatę, ale na inny temat, również.
          Co do PO, to zadawałam takie pytanie jak Ty na forum jakiś czas temu. W sensie, dlaczego PO nie mówiła tego, co powinna byla powiedzieć. Nie znam odpowiedzi, wybaczsmile
    • kaz_nodzieja Re: Debata o uchodźcach 23.02.16, 21:07
      A czy dalej aktualna jest akcja GW "Więcej wiedzy -mniej strachu" bo mam wrażenie, że ostatnimi czasy kompletnie zamilkli w temacie tej zacnej akcji? Ja jestem za uchodźcami, prawdziwymi uchodźcami, przede wszystkim kobietami i dziećmi. Uchodźcami powinny być wszystkie kobiety z krajów typu Afganistan bo one tam i bez wojny ryzykują każdy dzień życia. Niedawno kolejną ukamienowali za cudzołóstwo czyli gwałt. Czy naprawdę nie można im pomóc?
      • lauren6 Re: Debata o uchodźcach 23.02.16, 21:16
        Pomożemy przyjmujac ich potencjalnych gwalcicieli do siebie smile
    • asia-loi Re: Debata o uchodźcach 23.02.16, 21:10
      Niestety, ale w tej dobrej, poprawnej Europie, nikt nie ma pomysłu, jak sobie poradzić z migrantami.
      Z tego co czytam, to coraz więcej krajów, które tak chętnie przyjmowały pseudo uchodźców, zamierza budować płoty, sprawdzać kto przekracza ich granice, chociaż na początku "psy" wieszali na Orbanie.
      Coraz częściej czytam, że "te dobre" kraje chcą odsyłać migrantów.
      Moim zdaniem na wiosnę/lato, czeka Europę ogromna fala nowych pseudo uchodźców.

• kaz_nodzieja Re: Debata o uchodźcach 23.02.16, 21:15
        Nawet gdyby mieli kwalifikacje pracy nie starczy dla każdego, ale zwykle nie mają. Gdzieś czytałem, że tylko około 10% można zapewnić pracę, a reszta? Młody mężczyzna bez pracy i żony (żony jak wiemy się potopiły w bezpiecznych obozach ginąc pod bombami) to mieszanka wybuchowa. W grupie to siła niebezpieczna.
    • tiszantul Re: Debata o uchodźcach 23.02.16, 21:19
      > Zamiast tego środowiska Wyborczej i Lisa zajmowały się nie realnym problemem, a
      > le moralizowaniem i pastwieniem się nad robaczywymi duszami Polaków-rasistów. W
      > szyscy imigranci byli biednymi uchodźcami a każdy, kto mówił: Merkel źle robi -
      > był posądzany o brak ludzkich uczuć.

zapominasz o "mądrości etapu". To teraz możesz swobodnie wyrażac swój rozsądny pogląd, jak już Niemcy trochę zmądrzeli. Wtedy, przed październikowymi wyborami u nas, w Niemczech Twój pogląd był uważany za faszystowski, pisowski i katolicki. A Platforma Obywatelska, Gazeta Wyborcza i Tomasz Lis nie mają nic do gadania, tylko realizują linię programową Niemców.

> ps. Jak dotąd w debacie 95% głosujących powiedziało, że nie chce uchodźców w Po
      > lsce.

to straszne, pisowcy i katole przejęli sondę. Światli i otwarci wyborcy PO i Nowoczesnej nigdy w życiu nie zamknęliby drzwi przed nikim. Chyba że nie jestem na bieżąco.
    • nenia1 Re: Debata o uchodźcach 23.02.16, 21:27
      Dlaczego nie mówili? Bo sądzili, że nie trzeba się wysilać.
      To akurat jest dobra strona przegranej PO, którą wielu nie dostrzega.
      A właśnie taka jest natura ludzka, jak coś przychodzi bez większego wysiłku to się tego nie docenia. A PO zbyt długo wygrywało i rządziło bez większego wysiłku.
      Jak będą mądrzy to wyciągną z tego co się stało lekcje, jak nie będą mądrzy to po co mają nami rządzić.
    • tiszantul Re: Debata o uchodźcach 23.02.16, 21:30
      > Można było rozmawiać prawdziwie, o realiach, uwzględniając głos obywateli.

Z Platformą? Nie można było, sama widziałaś. A jednak wbrew faktom upierasz się, że było można. Ale w czym problem? Katolicyzm jest taki opresywny, Kościół katolicki angażuje się w politykę, mówi ludziom jak życ, ingeruje w życie prywatne, a nawet w życie płciowe. W islamie to nie do pomyślenia, islam jest znacznie fajniejszy, katoli nareszcie zepchnie się do defensywy, nie cieszy Cię to?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka