Dodaj do ulubionych

Co jest podstawą wiary dla katolika?

26.02.16, 18:42
Możecie mnie oświecić? Jako że zawsze byłam marnym katolikiem, a od iluś już lat mówię o sobie: były katolik - to przyznaję, że ja nie wiem.
Czy podstawą jest Biblia, którą się tak Krk podpiera z każdej strony?, a zdecydowana większość katolików jej nie zna,
czy to co ksiądz mówi na religii i w kościele?
czy katechizm?
czy jakieś inne wytyczne papieży?
Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 18:45
      Podstawa wiary Polaka katolika jest modlitwa.

• kolter pleban.... 26.02.16, 18:47
        (18) Tacy bowiem ludzie nie Chrystusowi służą, ale własnemu brzuchowi, a pięknymi i pochlebnymi słowami uwodzą serca prostaczków.
    • kolter Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 18:50
      asia-loi napisała:

> Czy podstawą jest Biblia, którą się tak Krk podpiera z każdej strony?,

podpiera najczęściej cytując to co zaprzecza katolicyzmowi big_grin

> a zdecydowana większość katolików jej nie zna,

99,9% to trochę więcej niż....poza tym znać a zrozumieć to niebo a piekło

> czy to co ksiądz mówi na religii i w kościele?
      > czy katechizm?
      > czy jakieś inne wytyczne papieży?

potrzeba chwili ...
      • asia-loi Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 18:54
        kolter napisał:

> potrzeba chwili ...

Czyli co wolno katolikowi, a czego nie wolno, to wynika z potrzeby chwili?
        W wątku o poście, ktoś napisał, że na zabawę dostał dyspensę w poście, po uiszczeniu zapłaty.
        Czyli: ziemia, złoto i dolary - to jest tajemnica wiary? TAK?
        • kolter Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:02
          asia-loi 26.02.16, 18:54
          kolter napisał:

>Czyli co wolno katolikowi, a czego nie wolno, to wynika z potrzeby chwili?

spowiednik skruszonemu wybaczy sporo ...

W wątku o poście, ktoś napisał, że na zabawę dostał dyspensę w poście, po uiszczeniu zapłaty.
          Czyli: ziemia, złoto i dolary - to jest tajemnica wiary? TAK?

dałem cytat z biblii juz w tym wątku
          • asia-loi Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:06
            kolter napisał:
            >
            > dałem cytat z biblii juz w tym wątku

Ale mnie chodzi o to, jak to jest w praktyce. Gdyby ktoś, zadał takie pytanie jak ja, w tytule wątku, to co powinien odpowiedzieć katolik. Biblię mało, który zna, a jak sam piszesz nie wystarczy znać, trzeba rozumieć.
            • kolter Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:21
              asia-loi 26.02.16, 19:06
              kolter napisał:
              >
              > dałem cytat z biblii juz w tym wątku

Ale mnie chodzi o to, jak to jest w praktyce. Gdyby ktoś, zadał takie pytanie jak ja, w tytule wątku, to co powinien odpowiedzieć katolik. Biblię mało, który zna, a jak sam piszesz nie wystarczy znać, trzeba rozumieć.

ale biblia nie ma nic z tą sektą wspólnego , biblia potępia kulty obrazów , biblia nie hołubi Marii , Jezus nigdy nie pozwoliłby sie nazywać bogiem ITD
        • antyk-acap2.0 Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:56
          Dyspensę można dostać nawet na... zabijanie. Żołnierze AK taką dostawali. Po co więc cała ta zabawa?
          • asia-loi Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 20:02
            antyk-acap2.0 napisał(a):

> Dyspensę można dostać nawet na... zabijanie. Żołnierze AK taką dostawali. Po co
            > więc cała ta zabawa?

Ale dyspensy udziela, dostojnik kościelny-człowiek, a nie Bóg.
            • kolter Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 20:10
              asia-loi 26.02.16, 20:02
              antyk-acap2.0 napisał(a):

> Dyspensę można dostać nawet na... zabijanie. Żołnierze AK taką dostawali. Po co
              > więc cała ta zabawa?

>Ale dyspensy udziela, dostojnik kościelny-człowiek, a nie Bóg.

no albo rozwody; Jezus coś tam napomknął żeby ludzie nie rozdzielali/rozwodzili ale jak widać biskup nie człowiek big_grin

(6) A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało. Co więc Bóg złączył, niech człowiek nie rozdziela.
    • niktmadry Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 18:54
      Jest jeden Bóg.

Jeśli ktoś nie wierzy w istnienie Pana Boga to po co mu wiara.
      • asia-loi Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 18:57
        niktmadry napisał(a):

> Jest jeden Bóg.
        >
        > Jeśli ktoś nie wierzy w istnienie Pana Boga to po co mu wiara.

A jesteś pewna, że Bóg jest jeden?
        Przecież na świecie jest dużo religii i każdy wierzy w innego Boga, i każdy uważa, że jego Bóg, to jest ten prawdziwy i najlepszy.
        Przecież Ty chyba nie wierzysz w Allaha, czy się mylę?
        • niktmadry Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:01
          Podstawą wiary jest to, że wierzę w Jego istnienie. Nie wyobrażam sobie katolika, który mówi, że nie wie czy Bóg istnieje.
          Moralność (czy jak kto woli zasady wiary) są bardzo ważne ale jednocześnie są niczym dla tych, którzy wierzą w nicość po śmierci.
          • krejzimama Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:04
            "Moralność (czy jak kto woli zasady wiary) są bardzo ważne ale jednocześnie są niczym dla tych, którzy wierzą w nicość po śmierci."
            Dawno nie czytałam by ktoś w jednym zdaniu umieścił tylu bzdur.
          • asia-loi Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:08
            niktmadry napisał(a):

> Moralność (czy jak kto woli zasady wiary) są bardzo ważne ale jednocześnie są niczym dla tych, którzy wierzą w nicość po śmierci.

No, ale większość wierzących w Boga i praktykujących swoją wiarę katolików, nie przestrzega tych zasad w realu.
            • niktmadry Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:13
              Myślę, ze większość "katolików" nie wierzy w Boga lub ma jakąś "swoją" prawdę typu: Kościół mnie nie rozumie ale Pan Bóg mnie kocha i rozumie". Mnie to akurat zwisa i powiewa jak inni praktykują. Odniosłam się do pytania postawionego w tytule - Podstawą wiary jest Osoba, nie moralność.
              • krejzimama Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:14
                Jaka osoba?
                • asia-loi Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:39
                  krejzimama napisał:

> Jaka osoba?>

No właśnie jaka osoba. Przecież Bóg to nie "ludź" tylko jakiś nadczłowiek. To człowiek na obrazkach, wyobraża go sobie że wygląda jak "ludź".
                  • kolter Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 20:06
                    asia-loi 26.02.16, 19:39
                    krejzimama napisał:

> Jaka osoba?>

No właśnie jaka osoba. Przecież Bóg to nie "ludź" tylko jakiś nadczłowiek. To człowiek na obrazkach, wyobraża go sobie że wygląda jak "ludź".

no ale bóg to ponoć osoba

(44) zasiewa się ciało zmysłowe - powstaje ciało duchowe. Jeżeli jest ciało ziemskie powstanie też ciało niebieskie.
          • kolter Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:08
            niktmadry 26.02.16, 19:01
            Podstawą wiary jest to, że wierzę w Jego istnienie. Nie wyobrażam sobie katolika, który mówi, że nie wie czy Bóg istnieje.

ahaaa... "(2) Po tym poznajemy, że miłujemy dzieci Boże, gdy miłujemy Boga i wypełniamy Jego przykazania, (3) albowiem miłość względem Boga polega na spełnianiu Jego przykazań, a przykazania Jego nie są ciężkie. (4) Wszystko bowiem, co z Boga zrodzone, zwycięża świat; tym właśnie zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara. "

>Moralność (czy jak kto woli zasady wiary) są bardzo ważne ale jednocześnie są niczym dla tych, którzy wierzą w nicość po śmierci.

Ale nicość to akurat norma w oczekiwaniu na zmartwychwstanie ,no ale faktycznie to dotyczy chrześcijan a nie katolików
      • kolter Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 18:59
        niktmadry 26.02.16, 18:54
        >Jest jeden Bóg.
        >Jeśli ktoś nie wierzy w istnienie Pana Boga to po co mu wiara.

który to bóg pozwolił swoim kapłanom na stworzenie do walki z opozycją gestapo/inkwizycji ?
        • figrut Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:04
          >>który to bóg pozwolił swoim kapłanom na stworzenie do walki z opozycją gestapo/inkwizycji ?<<
          To nie Bóg. Ziemią rządzi szatan - tak wynika z Biblii.
          • krejzimama Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:05
            Ziemią rządzą Żydzi.
            • asia-loi Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:10
              krejzimama napisał:

> Ziemią rządzą Żydzi.

A Jezus to przecież Żyd, a Maryja Żydówka.
              • krejzimama Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:13
                No co ty?! Przecież Maryja to nasz polska częstochowska.
                A Jezus pretenduje na tron króla Polski. Zasiądzie po prawicy Cara jarosława.
                • asia-loi Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 21:29
                  krejzimama napisał:

> No co ty?! Przecież Maryja to nasz polska częstochowska.

Ale tych "Matek Boskich", jest trochę na tym świecie. Która jest najważniejsza?
                  Różnią się wyglądem, nazwą i nie wiem jeszcze czym.

> A Jezus pretenduje na tron króla Polski. Zasiądzie po prawicy Cara jarosława.

Już na tym forum kiedyś, założyłam wątek na temat króla Jezusa.
                  I się w końcu nie dowiedziałam, jak to będzie z tymi królami: Jarosław zostanie królem Polski, czy może Jezus. Przypominam, że Maryja już jest królową Polski.

• kolter Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:13
            figrut 26.02.16, 19:04
            >>który to bóg pozwolił swoim kapłanom na stworzenie do walki z opozycją gestapo/inkwizycji ?<<
            To nie Bóg. Ziemią rządzi szatan - tak wynika z Biblii.

Szatan inspirował sobory i papieży ? big_grin
            • figrut Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 21:17
              >>Wówczas wyprowadził Go w górę, pokazał Mu w jednej chwili wszystkie królestwa świata i rzekł diabeł do Niego: "Tobie dam potęgę i wspaniałość tego wszystkiego, bo mnie są poddane i mogę je odstąpić, komu chcę. Jeśli więc upadniesz i oddasz mi pokłon, wszystko będzie Twoje". <<
              Jeśli diabeł oferował Chrystusowi wszystkie królestwa, to kim jest diabeł, jeśli nie właścicielem tych (ziemskich) królestw ?
              • kolter Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 21:53
                figrut 26.02.16, 21:17
                >>Wówczas wyprowadził Go w górę, pokazał Mu w jednej chwili wszystkie królestwa świata i rzekł diabeł do Niego: "Tobie dam potęgę i wspaniałość tego wszystkiego, bo mnie są poddane i mogę je odstąpić, komu chcę. Jeśli więc upadniesz i oddasz mi pokłon, wszystko będzie Twoje". <<
                Jeśli diabeł oferował Chrystusowi wszystkie królestwa, to kim jest diabeł, jeśli nie właścicielem tych (ziemskich) królestw ?

może inaczej , o ile bóg to suweren czyli de facto właściciel ziemi , to czemu Szatan oferował właścicielowi jego własność ??
                • figrut Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 21:59
                  może inaczej , o ile bóg to suweren czyli de facto właściciel ziemi , to czemu Szatan oferował właścicielowi jego własność ??
                  Szatan nie oferował niczego Bogu, tylko Synowi Bożemu, a to jest wielka różnica. Kościół zakłada, że Syn Boży jest Bogiem, a tego w Piśmie Świętym nie ma. To dogmat stworzony przez kler.
                  • kolter Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 23:07
                    figrut 26.02.16, 21:59
                    Szatan nie oferował niczego Bogu, tylko Synowi Bożemu, a to jest wielka różnica. Kościół zakłada, że >Syn Boży jest Bogiem, a tego w Piśmie Świętym nie ma. To dogmat stworzony przez kler.

akurat to ze Jezus jest bogiem to wynik kompromisu pomiędzy tzw kościołem a Konstantynem w czasie I soboru kościelnego nomen omen zwołanego przez tego cesarza poganina do Nicei w 325 roku big_grin
          • asia-loi Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 21:36
            figrut napisała:

... Ziemią rządzi szatan - tak wynika z Biblii.

Kurcze, to w ogóle zostało fajnie wymyślone. Wszystko na tym świecie co dobre - to Bóg, wszystko co złe - to szatan. Ponieważ zła, jest zdecydowanie więcej na tym świecie, to wychodzi, że szatan znacznie więcej może, niż ten dobry, wszechmogący katolicki Bóg.
            Mnie tam katolicki Bóg nigdy nie pomógł, i nie znam nikogo, komu by pomógł. Pomogli mi zwykli ludzie, a najwięcej krzywdy zrobili mi ci tzw. dobrzy katolicy.
            • figrut Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 21:46
              To nie tak. Ludzie wierzący wierzą, że to ziemskie życie to tylko kropelka całego życia, które może nam być dane, a cała reszta będzie się toczyć w raju pod rządami Stwórcy.
              • kolter Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 21:51
                figrut 26.02.16, 21:46
                To nie tak. Ludzie wierzący wierzą, że to ziemskie życie to tylko kropelka całego życia, które może nam być dane, a cała reszta będzie się toczyć w raju pod rządami Stwórcy.

nie wszyscy zmartwychwstaną, a inni sporooooo czasu w ziemi czekają na zmartwychwstanie ...
        • niktmadry Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:06
          Pytanie było o podstawy wiary. Wiara - dla mnie - to wiara w Osobę nie w zasady moralne. To co robią wyznawcy danego Boga (kapłani, rabini itp...) jest sprawą drugorzędną... zupełnie nie na temat wątku.
          • rafalzalu Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:18
            Nie. Pytanie było co jest podstawą wiary dla katolika. Nie ogólnie, dla teisty.
    • figrut Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:02
      Podstawą wiary powinno być istnienie Boga jako jedynego, a w rzeczywistości jest nią przerobiona Biblia na potrzeby kleru. To, co jest katolicyzmem dalekie jest od nauk biblijnych.
      • olena.s Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 19:58
        Biblia nie jest "przerobiona na potrzeby kleru". Możesz tak powiedzieć o dogmatach, o boskości Jezusa, o nieustającym dziewictwie jego matki, o trójcy świętej, w ogóle o 90% ortodoksyjnej i nieortodoksyjnej myśli chrześcijańskiej, ale o Biblii jednak raczej nie.
        • kolter Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 20:03
          olena.s 26.02.16, 19:58
          Biblia nie jest "przerobiona na potrzeby kleru". Możesz tak powiedzieć o dogmatach, o boskości Jezusa, o nieustającym dziewictwie jego matki, o trójcy świętej, w ogóle o 90% ortodoksyjnej i nieortodoksyjnej myśli chrześcijańskiej, ale o Biblii jednak raczej nie.

nie zapominaj ze biblię zredagował ostatecznie kościół na przełomie IV- V wieku kościół już nauczający pogańskich wierzeń o wiecznej dziewicy o bogu synu ITP
          • magkul99 Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 20:30
            Stary Testament tez zredagował Kościół w V wieku panie teologu?
            • kolter Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 21:43
              magkul99 26.02.16, 20:30

przetłumaczony przez papieskiego sekretarza włączony do Wulgaty
              tutaj zasadniczo idzie o to ze tzw ewangelii było kilkanaście ,ale to akurat te a nie inne sekta wybrała
              • kolter Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 21:46
                magkul99 26.02.16, 20:30

(za szybko wypuściłem poprzedni post ) zredagował w sensie ustalił co należy w skład biblii włożyć no i zrobił jak zwykle po swojemu, dołączył do swojej wersji tez sporo starotestamentowych śmieci ,apokryfów których kanoniczności w sensie tzw boskiego natchnienia nawet żydzi nie uznawali
        • figrut Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 21:15
          Skoro są dogmaty, to jak możesz pisać, że Biblia nie jest przerobiona dla katolików przez kler ? W Biblii nie ma dogmatów, a w religii katolickiej uczy się właśnie dogmatów, czyli domysłów na podstawie Biblii. Jeśli stworzymy film biograficzny i wciśniemy w jego fabułę coś, co jest domysłem, to czy nadal będzie to odzwierciedlenie prawdy na temat czyjegoś życia ?
          • kolter Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 21:48
            figrut 26.02.16, 21:15
            Skoro są dogmaty, to jak możesz pisać, że Biblia nie jest przerobiona dla katolików przez kler ? W Biblii nie ma dogmatów, a w religii katolickiej uczy się właśnie dogmatów, czyli domysłów na podstawie Biblii. Jeśli stworzymy film biograficzny i wciśniemy w jego fabułę coś, co jest domysłem, to czy nadal będzie to odzwierciedlenie prawdy na temat czyjegoś życia ?

pokaż mi na początek na podstawie biblii Jezusa modlącego się do posągu ,lub tego jako to Maria poszła do nieba z ciałem big_grin no dawaj big_grin
            • figrut Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 21:53
              >>pokaż mi na początek na podstawie biblii Jezusa modlącego się do posągu ,lub tego jako to Maria poszła do nieba z ciałem big_grin no dawaj big_grin<<
              Nie ma czegoś takiego, a Kościół właśnie uczy tego, czego nie ma. Wręcz robi na przekór Biblii. Napisane jest "nie będziesz miał bogów cudzych przede Mnie", a katolicyzm uczy, że należy się modlić do posągów i obrazów.
              • kolter Nicea II 26.02.16, 21:57
                figrut 26.02.16, 21:53
                Nie ma czegoś takiego, a Kościół właśnie uczy tego, czego nie ma. Wręcz robi na przekór Biblii. Napisane jest "nie będziesz miał bogów cudzych przede Mnie", a katolicyzm uczy, że należy się modlić do posągów i obrazów.

nie uczy a wręcz zmusza big_grin

ANATEMATYZMY W SPRAWIE ŚWIĘTYCH OBRAZÓW

I. Jeżeli ktoś nie wyznaje, że Chrystusa, naszego Boga, można opisać pod względem Jego człowieczeństwa - niech będzie przeklęty.
                II. Jeżeli ktoś nie dopuszcza, aby opowieści ewangeliczne były przedstawiane na obrazach - niech będzie wyłączony.
                III. Jeżeli ktoś nie oddaje czci tym obrazom, uczynionym w imieniu Pana i Jego świętych - niech będzie wyłączony.
                Jeżeli ktoś odrzuca wszelką Tradycję kościelną, pisaną czy niepisaną - niech będzie wyłączony.
    • klerjeser nie byłaś nigdy katolikiem 26.02.16, 19:06
      Wierzę w jednego Boga, Ojca wszechmogącego,
      Stworzyciela nieba i ziemi, wszystkich rzeczy widzialnych i niewidzialnych.
      I w jednego Pana Jezusa Chrystusa, Syna Bożego Jednorodzonego,
      który z Ojca jest zrodzony przed wszystkimi wiekami.

Bóg z Boga, Światłość ze Światłości, Bóg prawdziwy z Boga prawdziwego,
      Zrodzony, a nie stworzony, współistotny Ojcu, a przez Niego wszystko się stało.

On to dla nas ludzi i dla naszego zbawienia zstąpił z nieba.
      I za sprawą Ducha Świętego przyjął ciało z Maryi Dziewicy i stał się człowiekiem.
      Ukrzyżowany również za nas pod Poncjuszem Piłatem poniósł mękę i został pogrzebany.

I zmartwychwstał trzeciego dnia, jak oznajmia Pismo.
      I wstąpił do nieba; siedzi po prawicy Ojca.
      I powtórnie przyjdzie w chwale sądzić żywych i umarłych, a królestwu Jego nie będzie końca.

Wierzę w Ducha Świętego, Pana i Ożywiciela, który od Ojca pochodzi.
      Który z Ojcem i Synem wspólnie odbiera uwielbienie i chwałę; który mówił przez Proroków.

Wierzę w jeden, święty, powszechny i apostolski Kościół.

Wyznaję jeden chrzest na odpuszczenia grzechów

I oczekuję wskrzeszenia umarłych. I życia wiecznego w przyszłym świecie.
      • krejzimama Re: nie byłaś nigdy katolikiem 26.02.16, 19:11
        Znam lepsze warsztatowo wiersze.
        Np Lokomotywa Tuwima:
        Stoi na stacji lokomotywa,
        Ciężka, ogromna i pot z niej spływa:
        Tłusta oliwa.

Stoi i sapie, dyszy i dmucha,
        Żar z rozgrzanego jej brzucha bucha:
        Buch - jak gorąco!
        Uch - jak gorąco!
        Puff - jak gorąco!
        Uff - jak gorąco!
        Już ledwo sapie, już ledwo zipie,
        A jeszcze palacz węgiel w nią sypie.

Wagony do niej podoczepiali
        Wielkie i ciężkie, z żelaza, stali,
        I pełno ludzi w każdym wagonie,
        A w jednym krowy, a w drugim konie,
        A w trzecim siedzą same grubasy,
        Siedzą i jedzą tłuste kiełbasy,
        A czwarty wagon pełen bananów,
        A w piątym stoi sześć fortepianów,
        W szóstym armata - o! jaka wielka!
        Pod każdym kołem żelazna belka!
        W siódmym dębowe stoły i szafy,
        W ósmym słoń, niedźwiedź i dwie żyrafy,
        W dziewiątym - same tuczone świnie,
        W dziesiątym - kufry, paki i skrzynie,
        A tych wagonów jest ze czterdzieści,
        Sam nie wiem, co się w nich jeszcze mieści.
        Lecz choćby przyszło tysiąc atletów
        I każdy zjadłby tysiąc kotletów,
        I każdy nie wiem jak się wytężał,
        To nie udźwigną, taki to ciężar.
        Nagle - gwizd!
        Nagle - świst!
        Para - buch!
        Koła - w ruch!

Najpierw
        • klerjeser Re: nie byłaś nigdy katolikiem 26.02.16, 19:14
          Wiersz Tuwima nie jest wyznaniem wiary.
        • niktmadry Re: nie byłaś nigdy katolikiem 26.02.16, 19:16
          Nie zrozumiałaś, ze w poprzedniej odpowiedzi nie chodzi o gatunek literacki.....W przeciwieństwie do Twojego wiersza - tamten był chociaż na temat wątku.
      • asia-loi Re: nie byłaś nigdy katolikiem 26.02.16, 19:16
        klerjeser napisał(a):

> Wierzę w jednego Boga, Ojca wszechmogącego,...

Ale ja to znam, tylko nie widzę, aby ktoś z katolików, się do tego stosował, w swoim codziennym życiu.

Poza tym jak to jest: wierzę w jednego Boga - a modlę się do Maryi i świętych - to jak to pogodzić. Przecież na samym wstępie już katolicy sobie przeczą.
        ... Ojca wszechmogącego - a jak zachoruję, to biegnę do lekarza-człowieka, a nie modlę się do Ojca wszechmogącego bo wiem, że nie pomoże, choćby się modlący zamodlił. Kolejna sprzeczność od razu na samym wstępie.
        • klerjeser Re: nie byłaś nigdy katolikiem 26.02.16, 19:23
          asia-loi napisała:

> klerjeser napisał(a):
          >
          > > Wierzę w jednego Boga, Ojca wszechmogącego,...

>
          > Ale ja to znam, tylko nie widzę, aby ktoś z katolików, się do tego stosował, w
          > swoim codziennym życiu.

A ja widzę, trudno mi się ustosunkować do praktyk religijnych w twojej gminie.

> Poza tym jak to jest: wierzę w jednego Boga - a modlę się do Maryi i świętych -
          > to jak to pogodzić. Przecież na samym wstępie już katolicy sobie przeczą.

Maria nie jest Bogiem.

> ... Ojca wszechmogącego - a jak zachoruję, to biegnę do lekarza-człowieka, a ni
          > e modlę się do Ojca wszechmogącego bo wiem, że nie pomoże, choćby się modlący z
          > amodlił. Kolejna sprzeczność od razu na samym wstępie.

Ty widzisz sprzeczności, inni wierzą, tym się różnimy.
      • kolter biblii matoły nie znali w IV wieku ? 26.02.16, 19:19
        klerjeser 26.02.16, 19:06

Bóg z Boga, Światłość ze Światłości, Bóg prawdziwy z Boga prawdziwego,
        Zrodzony, a nie stworzony, współistotny Ojcu, a przez Niego wszystko się stało.

Obj 3,14
        (14) Aniołowi Kościoła w Laodycei napisz: To mówi Amen, Świadek wierny i prawdomówny, Początek stworzenia Bożego:

ks, Przysłów 8
        (22) Pan mnie stworzył, swe arcydzieło, jako początek swej mocy, od dawna, (23) od wieków jestem stworzona, od początku, nim ziemia powstała. (24) Przed oceanem istnieć zaczęłam, przed źródłami pełnymi wody; (25) zanim góry zostały założone, przed pagórkami zaczęłam istnieć;
        • klerjeser Re: biblii matoły nie znali w IV wieku ? 26.02.16, 19:25
          Twoja wersja jehowicka też ładna.
          • kolter Re: biblii matoły nie znali w IV wieku ? 26.02.16, 19:55
            klerjeser 26.02.16, 19:25
            Twoja wersja jehowicka też ładna.

jak rozumiem przyjmujesz do wiadomości ze bóg jehowa inspirował tłumaczy katolickiej biblii tysiąclecia big_grinD
    • krejzimama Ja jestem Bogiem! 26.02.16, 19:21
      Uświadomcie to sobie!
      • klerjeser Re: Ja jestem Bogiem! 26.02.16, 19:28
        krejzimama napisał:

> Uświadomcie to sobie!

Na świecie pełno chodzi Jezusów, Napoleonów, molestowanych przez kosmitów i innych mesjaszy wszelkiej maści. Niektóre przypadki są uleczalne.

Słońce zaszło, Szabas się rozpoczął.
        • kolter Re: Ja jestem Bogiem! 26.02.16, 20:00
          klerjeser 26.02.16, 19:28

>Na świecie pełno chodzi Jezusów, Napoleonów, molestowanych przez kosmitów i innych mesjaszy wszelkiej maści. Niektóre przypadki są uleczalne.

dlatego cesarz Konstantyn poganin jakby nie było,uczynił ze swojego boga Mitry zrodzonego 25 grudnia z dziewicy Anahity najwyższe bóstwo cesarstwa nieznacznie tylko modyfikując mu w roku 325 w Nicei imię na Jezus ??

>Słońce zaszło, Szabas się rozpoczął.

co masz na szabasowym stole starszy w wierze brachu big_grin
        • krejzimama Re: Ja jestem Bogiem! 26.02.16, 20:10
          "Na świecie pełno chodzi Jezusów"
          Aaaa czyli ten co łaził 2000 late temu też był po prostu obłąkańcem.
          To sporo tłumaczy.
    • gama2003 Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 20:23
      Im starsza jestem tym mocniej widzę obłudę ,, wierzących,,. A już dostojnicy w obłudzie się specjalizują. Współczesny katolik wierzy po swojemu, wybiera co wygodniejsze zasady.
      Jest agresywny w dyskusji, nie wybacza do śmierci,miłość bliźniego zamienił na miłość własną. Kieruje się głosem z ambony, często głosem nieinteligentnym, skłócającym.
      Mądrzy, wartościowi księża giną w tłumie dwulicowych polityko - biznesmenów w sutannach.
    • cosmetic.wipes Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 21:23
      Podstawą wiary jest fantazja.
    • mama303 Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 21:27
      ja w ogóle nie rozumiem tematu wiary, wiec Ci nie m pomogę.
    • anika772 Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 22:03
      Wiara w zmartwychwstanie Chrystusa oraz życie wieczne po śmierci, oto podstawa.
      • kolter Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 26.02.16, 23:11
        anika772 26.02.16, 22:03
        Wiara w zmartwychwstanie Chrystusa oraz życie wieczne po śmierci, oto podstawa.

ale nie u katolika ,bo katolik z racji posiadania duszy nieśmiertelnej traci tylko cielesną powłokę a nie życie duszy big_grin żeby zmartwychwstać należy umrzeć tak jak niejaki Jezus ;

(38) Znacie sprawę Jezusa z Nazaretu, którego Bóg namaścił Duchem Świętym i mocą. Dlatego że Bóg był z Nim, przeszedł On dobrze czyniąc i uzdrawiając wszystkich, którzy byli pod władzą diabła. (39) A my jesteśmy świadkami wszystkiego, co zdziałał w ziemi żydowskiej i w Jerozolimie. Jego to zabili, zawiesiwszy na drzewie. (40) Bóg wskrzesił Go trzeciego dnia i pozwolił Mu ukazać się (41) nie całemu ludowi, ale nam, wybranym uprzednio przez Boga na świadków, którzyśmy z Nim jedli i pili po Jego zmartwychwstaniu. (42) On nam rozkazał ogłosić ludowi i dać świadectwo, że Bóg ustanowił Go sędzią żywych i umarłych.
    • mamusia1999 Re: Co jest podstawą wiary dla katolika? 27.02.16, 10:57
      podstawą powinna być miłość bliźniego i do diebie samego. a jest apoteoza cierpienia i niepokalane poczęcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka