Dodaj do ulubionych

spagetti z cukini

28.02.16, 20:42
Jak juz pokoje w te paski to mam gotować czy nie gotować? Przeglądam różne przepisy i większość jest niejasna w tym temacie. Wychodzi wiec na to ze to oczywiste ale dla mnie nie jest smile

I jeszcze jedno - da się oszukać czterolatka ze to kluseczki z sosem czy raczej się polapie? smile
Obserwuj wątek
    • peonka Re: spagetti z cukini 28.02.16, 20:47
      Nie wiem czy się da oszukać czterolatka, próbuj. My nie gotujemy.
    • aquella Re: spagetti z cukini 28.02.16, 20:55
      ja tylko podgrzewam na patelni z odrobiną oleju lekko posolone, jeśli sos dobry to dziecko łykniewink
      • eve-lynn Re: spagetti z cukini 28.02.16, 21:00
        Sos jak zwykle - czyli ketchup uncertain wole zatem dać cukinię z keczupem niż makaron z kecxupem.
        Chociaż ostatnio sos pomidorowy zamiast keczupu tez daje rade jak panienka jest w dobrym humorze wink
        • aquella Re: spagetti z cukini 28.02.16, 21:26
          sos to ketchup? bój się Boga kobieto, a makaronu dlaczego nie? nie może glutenu?
          • eve-lynn Re: spagetti z cukini 28.02.16, 21:31
            Może - no ale ile można smile. Długo na makaronie z keczupem nie pociągnie, muszę jakiegoś podstępu użyć skoro prośby i grozby nie działają (głodzenie tez nie).
            • tontonik Re: spagetti z cukini 29.02.16, 09:34
              Kiedyś słyszałam o takim triku, że gotujesz w ukryciu sos pomidorowy, a na koniec demonstracyjnie przy dziecku wciskasz do garnka ketchup. Dziecko myśli, że je z ketchupem i gra gitara. Czy w praktyce działa nie wiem wink A co do spaghetii z cukinii, to ja gotowałam te paski.
              • eve-lynn Re: spagetti z cukini 29.02.16, 09:40
                Moja koleżanka kiedyś strzykawka pakowala kaszki do saszetki po smootisach bo jej mały chciał tylko te smootisy wysysac z torebeczek. Mogę więc w sumie sos przełożyć do pustej buteleczki po keczupie smile
                • tontonik Re: spagetti z cukini 29.02.16, 12:52
                  Jak by moje dziecko chciało jeść tyko ketchup, to bym spróbowała z tą butelką jak najbardziej wink
    • eve-lynn Re: spagetti z cukini 28.02.16, 20:57
      Ale zalewasz goracym/ciepłym sosem i na ciepło podajesz?
    • eliszka25 Re: spagetti z cukini 28.02.16, 21:02
      jakos wielce gotowac, to bym nie gotowala. mam jeden przepis na kolorowe spagetti dla dzieci - pomieszane zwykle spagetii, nitki z cukinii, marchewki i ogorka konserwowego. cukinie i marchewke wg tego przepisu nalezy zblanszowac we wrzatku. cukinie minute, marchewke 2 minuty.

mojemu starszakowi, kiedy mial okres jedzenia makaronu, najlepiej suchego, a warzywa byly trujace, robilam bardzo czesto makaron z sosem - gotowalam warzywa na gesto, miksowalam, doprawialam i byl sos, ktory pieknie kleil sie do makaronu. wcinal tak praktycznie wszystkie warzywa bez mrugniecia okiem. te same warzywa w postaci niezmiksowanej byly niedobre i niejadalne smile
      • eve-lynn Re: spagetti z cukini 28.02.16, 21:08
        Dobra - to jeszcze tylko co to znaczy zblanszowac smile
        • nickbezznaczenia Re: spagetti z cukini 28.02.16, 21:11
          Takie coś:

tipy.interia.pl/artykul_6605,jak-blanszowac-warzywa.html
          • eve-lynn Re: spagetti z cukini 28.02.16, 21:15
            Dzięki smile
    • kura17 Re: spagetti z cukini 28.02.16, 21:22
      a jak robisz te paski? masz jakas maszynke (jaka?), czy recznie?
      chyba trudno spagetti wyciac?... wink
      • eve-lynn Re: spagetti z cukini 28.02.16, 21:28
        Na paski pokroje łopatka do sera (koleżanka tak robi cukiniowe płaty.do lasanii) a potem nożem - bez przesady, aż takie cieniutkie nie muszą być.
        Mam też robot i między innymi tarczę "julienne" - może to wykorzystam. Nie wiem jeszcze, będę próbować.
        podobno jest jeszcze "temperowka" do warzyw, ale nie mam tego.
        • szmytka1 Re: spagetti z cukini 29.02.16, 08:44
          temperówki do warzyw są w netto smile
      • aquella Re: spagetti z cukini 28.02.16, 21:29
        spaghetti zrobi tarka mandolina a zwykła tarka- małe oczka zrobi krótkie kluski
        • eve-lynn Re: spagetti z cukini 28.02.16, 21:34
          Ha - zwykła tarka tez zrobi spagetti jak się będzie "podluznie" tarlo. Będę próbować różnych pomysłów smile
      • peonka Re: spagetti z cukini 28.02.16, 21:32
        Ja mam obieraczke tego typu: imged.pl/tupperware-obieraczka-julienne-do-warzyw-2415939.html
        Innymi, czyli szatkownica i mikserem z przystawka do julienne wychodzą mi słupki, ale krótkie. Ta obieraczka robi długie paski.
      • julka.82 Re: spagetti z cukini 28.02.16, 21:49
        ja mam taka jakby temperowke, swietnie sie sprawdza, ale zdecydowanie do cukini, do twardej marchewki mniej. kosztuje groszena aliexpress ale niestyety czas dostawy to kilka tygodni ali.pub/r58g9
        • ofelia1982 Re: spagetti z cukini 09.03.16, 21:04
          Na allegro tez kosztuje grosze. Moja julienne z dostawa wyszla 12zl
      • rexon12 Re: spagetti z cukini 09.03.16, 11:53
        Ja widziałam taką maszynkę w grach gierunie.pl/gryonline/gry-kucharz-dla-dzieci/ jak grałem i kupiłam ją w Lidlu. Można zamówić też na allegro.
    • hermenegilda_zenia Re: spagetti z cukini 28.02.16, 21:22
      Blanszuję, czyli wrzucam na 1 minutę do gorącej wody - tak jak przy brokułach. Nie rozgotowuje się i jest chrupka ale nie surowa.
    • sfornarina Re: spagetti z cukini 28.02.16, 21:29
      Polecam dynię makaronową zamiast cukinii smile

Nie trzeba kroić; wystarczy upiec w piekarniku i wygrzebać "makaron" ze środka widelcem:

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQB8MzgZsNqhX_8RfjkuFfLD4-PdcnFl-_7aQLIwmz97oQRVJeNxw
      • dziennik-niecodziennik Re: spagetti z cukini 28.02.16, 22:56
        Tyyyyy, jakie fajne!!
        a gdzie toto kupic? jest w jakichs sklepach ogólnodostępnych czy trzeba szukac w takich "hoho"??
        i jak ja gotowac, w calości? upiec?...
      • agni71 Re: spagetti z cukini 28.02.16, 22:56
        Miałam cos takiego kiedyś, faktycznie paski same się tworzą.
      • jusiakr Re: spagetti z cukini 29.02.16, 14:58
        To jest moje amerykańskie odkrycie. Ale w Polsce nigdy tego nie widziałam sad
        I można ugotować w mikrofali, szybko i wygodnie.
        • kk345 Re: spagetti z cukini 29.02.16, 15:54
          W Polsce też są, ale teraz już trochę po sezonie.
    • mikams75 Re: spagetti z cukini 29.02.16, 08:35
      mojego dziecka nie daloby sie oszukac, makaron jest niezastapiony wink
      ale jak u was przechodzi pomazane jakims sosem to wymieszane ze spagetti moze przejsc jesli cukinie wezmiesz bez skorki.
      • eve-lynn Re: spagetti z cukini 29.02.16, 08:52
        No zobaczymy - chyba na poczatek dam trochę makaronu zwykłego a trochę warzywnego i sos i zobaczymy smile
        • mikams75 Re: spagetti z cukini 29.02.16, 09:42
          obierz cukinie, zielone kawalki wzbudza bardzo podejrzliwosc.
          • eve-lynn Re: spagetti z cukini 29.02.16, 09:45
            Może nie - ostatnio moja ciocia przysłała z prosto z Włoch kolorowy makaron, między innymi zielony i czerwony. Kolory będą ok - bardziej mi chodzi o smak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka