Dodaj do ulubionych

placki z cukini

10.09.17, 19:27

znalazłam ciekawy przepis na placki z cukini (w jadlonomii)
ale dziwne dla mnie bylo to, ze nie dodaje sie jablek
SKŁADNIKI - średnia cukinia, 1/4 szkl maki z cieciorki, sol, pieprz, skorka cytryn. (ewent), kapary, ziola, etc...
zadziwiajace ze w przepisie nie ma jajek... co wy na to - czy to wyjdzie?
dodałam wiec 3 jajka, ale wyszly z tego ostatecznie placki jajecznicowe z cukinia
macie sprawdzone przepisy na placuszki z cukini? cukinia starta na wiorki, nie odsaczalam
Obserwuj wątek
    • autumna Re: placki z cukini 10.09.17, 20:20
      Mąka z cieciorki robi tu za wegański zastępnik jajka, wiążący ciasto. Jeśli w komentarzach na Jadłonomii nie psioczą na ten przepis, to pewnie wychodzi.
    • wadera3 Re: placki z cukini 10.09.17, 22:49
      Robię placki z cukinii, z jajkiem i zwykłą mąką, ale startą cukinię odsączam i nawet odciskam(jeśli utarta jest ba drobniutkiej tarce). Oczywiście ilość jajek zależy od ilości cukinii, jeśli cukinia malutka - wystarczy jedno, jeśli duża, bądź dwie, to i trzy nie jest za dużo. Nie wiem jak Ci wyszły placki "jajecznicowe".
      • 22pagoda Re: placki z cukini 11.09.17, 08:51
        Bardzo Wam dziękuję!
        Placki 'jajecznicowe' wyszly jak jajecznica - nie smakowalo to za bardzo plackami z cukini tylko jajecznica

Autumna - dobrze wiedzieć o funkcji tej maki - że jest substytutem jaj dla vegan, zaloze oddzielny watek co do przepisow .... na ciasto z wykorzystaniem tej maki
        • autumna Re: placki z cukini 11.09.17, 09:09
          Nie wiem, czy w ciastach się sprawdza - w zależności od dania te zamienniki są bardzo różne, tak dobrane, by nie zmieniały drastycznie smaku potrawy. Na hasło "zamienniki jajek" całe tabele ci wyskoczą, co do czego.
          • 22pagoda Re: placki z cukini 11.09.17, 09:46
            Autumna, bardziej myslalam o wykorzystaniu maki z cieciorki jako maki wogole, zeby ciasto bylo bezglutenowe, nie myslalam o mace z cieciorki jako zamienniku jajek.
            Po zrobieniu plackow, mam 0,9 kg maki z cieciorki, i chcialabym zrobic z niej cos fajnego i prostego - wlasnie ala deser albo ciasto
            • autumna Re: placki z cukini 11.09.17, 12:44
              Weź pod uwagę, że cieciorka to roślina strączkowa, więc mąka jest ciężka i sycąca. Jak widzę po przepisach, stanowi raczej dodatek (przeważnie chodzi o wspomniane wyżej zastępowanie jajek ) niż składnik główny, takie coś mi się napatoczyło:
              vegazone.blox.pl/2016/09/Jak-wykorzystac-make-z-ciecierzycy.html
              • 22pagoda Re: placki z cukini 11.09.17, 16:25
                I to jest odpowiedź doświadczonej Pani Domu! Spasiba!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka