Dodaj do ulubionych

Gotowanie dla rodziny

25.03.17, 18:28
Całkowicie poległam na tym polu, nasz posiłki to w 80% gotowce lub wyjścia do restauracji. Nie mam pomysłów, chęci i zapału do gotowania. Zdaje sobie sprawę z tego, jak bardzo jest to niezdrowe. Ja jestem praktycznie wszystkożerna, natomiast mąż i syn już gorzej.
Młody na śniadanie jada hotdogi, płatki z mlekiem, gofry lub naleśniki z czekolada (naleśniki chociaż robię z mąki pełnoziarnistej), lubi tez truskawki i świeże ananasy oraz jabłka.
Na obiad zje spagetti bolognese, pizzę peperoni, kurczaka panierowanego, puree ziemniaczane, biała kiełbasę pieczona, rosół i to chyba już wszystko... z surowych warzyw tylko ogórka, gotowane brokuły, kalafior, marchewka i zielona fasolka.
Nie mam pomysłów jak urozmaicić to menu, nie mam czasu na gotowanie ale wiem, ze muszę coś z tym zrobić.
Jakieś rady?sad
Z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Gotowanie dla rodziny 25.03.17, 18:55
      Mrozić gotowe zestawy - pocięte mięso w przyprawach, warzywa (brokuł podzielony na różyczki, fasolka, marchewka, co tam lubicie), wrzucasz mięso do pieca, warzywa wedle uznania - na pare, do gara, do piekarnika po tym jak mięso się podpiecze, do tego ewentualnie wypełniacz. Zawsze robisz 1.5 porcji. Polowe mrozisz i jest na awaryjny obiad jak nie chce się gotowac/dla dodatkowego gościa.
    • mamablue Re: Gotowanie dla rodziny 25.03.17, 18:56
      Trudno coś doradzić,bo moje wszystkożerne i niewybredne. A w jakim wieku syn,że takie monotonne jedzenie lubi?
      • kolorowadrukareczka Re: Gotowanie dla rodziny 25.03.17, 18:57
        9 lat
        • mamablue Re: Gotowanie dla rodziny 25.03.17, 19:03
          To chyba ostatni dzwonek,żeby zmienić przyzwyczajenia smile A dań jednogarnkowych próbowałaś? Np. coś typu chili con carne tylko z dużą ilością warzyw?Szybko się robi,jest smaczne,zdrowe i b.dobre na drugi dzień. Do tego sałata z oliwą albo krojony ogórek.
          • kolorowadrukareczka Re: Gotowanie dla rodziny 25.03.17, 19:06
            Zupełnie zapomniałam, lubi tez coś w stylu rizotto - czyli osobno ugotowany ryż, do tego gotowane warzywa i kurczak - pokrojone, wymieszane. Nie mam pomysłu na śniadania.
            • okruszek_h Re: Gotowanie dla rodziny 25.03.17, 19:15
              U mnie podobnie. Syn 8 lat, ma podobny zestaw obiadów do twojego. Rosół, pomidorówka, ewentualnie filet panierowany z mizerią (zero ziemniaków), gofry, naleśniki, risotta nie ruszy, wszystkie warzywa wygrzebuje, z pizzy wygrzebie prawie wszystko i je praktycznie sam spód.
              Dobrze, że przynajmniej owoce lubi.
              I nie mam już sił i chęci coś robić, bo stoję nad garami, a jaśnie wielmożny syn dwa kęsy i więcej nie ruszy.
              • kolorowadrukareczka Re: Gotowanie dla rodziny 25.03.17, 19:16
                Dokładnie tak samo się czuje, mam ochotę na jakieś makarony, gulasze itp a ten nic nie zje🙄
    • mag1_k Re: Gotowanie dla rodziny 25.03.17, 20:35
      Twój syn w porównaniu z moimi dziećmi jada dużo, nie narzekaj wink
      • kolorowadrukareczka Re: Gotowanie dla rodziny 25.03.17, 21:06
        Zawsze to jakieś pocieszenie😉 Niestety muszę jakoś się zorganizować - idą u nas same gotowce plus wyrzucam jedzenie którego nie zdążę ugotować non stop☹️

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka