Dodaj do ulubionych

Pomylilam syrop

08.03.16, 19:50
I dałam córce wykrztusny, sobie zresztą też.
Czy mogę dać teraz przeciwkaszlowy?
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 19:51
      Już nie podawaj tego drugiego i w ogóle nie podawaj. Przecież te syropki to pic na wodę i marketingowe opróżniacze portfela smile
      • lokitty Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 19:53
        Srsly? Flegamina i ambroxol też?
      • onewoman Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 19:54
        Córka zaczęła mocno kaszlec
        • sfornarina Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 19:57
          A co lekarz powiedział?
          • onewoman Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:00
            Na jaki temat
        • sfornarina Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:02
          Jeżeli martwi Cię kaszel - do lekarza.
          Jeśli podajesz syrop wyszukany na półce w aptece - daruj sobie i córce smile Podaj na łyżce miód, ewentualnie miód z cytryną, i będziesz miała dokładnie taki sam efekt. Syropki z apteki nie leczą kaszlu. Łagodzą go. Tak samo jak 10 razy tańszy miód smile
          I na zachodzie żaden lekarz Ci syropku na przeziębieniowy kaszel nie przepisze (bo nie mają prowizji od producentów farmaceutyków) tylko polecą dawać łyżeczką miód smile
          • onewoman Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:05
            Ale ja byłam u pediatry, oprócz antybiotyku mam podawać w dzień wykrztusny a na noc przeciwkaszlowy.
            • sfornarina Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:08
              Mimo wszystko polecam:
              www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/cough-medicines-a-waste-of-money-admits-nhs-9798049.html
              • dziennik-niecodziennik Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:34
                Tyle ze tam nie jest nic napisane o jakiego rodzaju lekach na kaszel mowa. Czy o ziolowych, suplementach itd czy o takich konkretnych, na bazie zbadanej substancji leczniczej o udowodnionym dzialaniu. Ot po prostu cough medicines. To troche zbyt ogolnie.
                • sfornarina Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:52
                  Dobra, oficjalna strona brytyjskiej służby zdrowia na temat kaszlu:
                  www.nhs.uk/conditions/cough/pages/introduction.aspx

"Cough medicines and remedies
                  Although some people find them helpful, medicines that claim to suppress your cough or stop you bringing up phlegm are not usually recommended. This is because there's little evidence to suggest they're any more effective than simple home remedies, and they're not suitable for everyone.
                  The Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) recommends that over-the-counter cough and cold medicines shouldn't be given to children under the age of six. Children aged 6 to 12 should only use them on the advice of a doctor or pharmacist.
                  A homemade remedy containing honey and lemon is likely to be just as useful and safer to take. Honey shouldn't be given to babies under the age of one because of the risk of infant botulism."

W skrócie: nie ma dowodów na działanie ŻADNYCH leków na kaszel dostępnych BEZ RECEPTY. Z tego też powodu stosowanie tych leków nie jest zalecane, a już szczególnie u dzieci do lat 6.
                  Domowy syrop zawierający miód i cytrynę jest bezpieczny i równie efektywny smile
                  • 1matka-polka Re: Pomylilam syrop 09.03.16, 10:39
                    Ale to nie dotyczy Polski, u nas są dostępne bez recepty syropy, które działają.
                  • 1matka-polka Re: Pomylilam syrop 09.03.16, 11:03
                    "over-the-counter" w Angli to zupełnie inne leki niż "over-the-counter" w Polsce, kumasz to, czy ci po angielsku napisać.
                    Poza tym ona pisała, że jej lekarz kazał podawać, więc być może dał jej syropy na receptę.
                  • dziennik-niecodziennik Re: Pomylilam syrop 09.03.16, 20:30
                    tylko że na tej oficjalnej stronie nadal nie jest zaznaczone o jakich LEKACH konkretnie mowa. bo jeśli o jakichs tam suplementach w stylu woda z cukrem i śladową ilością miodu to ok. ale to się NIE odnosi do syropów (i nie tylko) mających w skladzie KONKRETNE działanie lecznicze, udowodnione i opisane w medycynie światowej, nie tylko polskiej.
                    nie wiem co w UK jest dostępne OTC. w Polsce bez problemu z pomocą farmaceuty dostaniesz syrop o statusie leku, ktory po prostu musi zadzialac, tak samo jak zadziala aspiryna. to czy dobrze zadziała to juz zależy od tego czy jest dobrze dobrany do objawow choroby.
                  • memphis90 Re: Pomylilam syrop 09.03.16, 20:55
                    >W skrócie: nie ma dowodów na działanie ŻADNYCH leków na kaszel dostępnych BEZ >RECEPTY.
                    Taaaa, nie ma ŻADNYCH dowodów na ich działanie, ale jednocześnie upośledzają odkrztuszanie flegmy? Niby jak, skoro ponoć nie działają....? Sorry, ale nie wiesz zupełnie o czym piszesz. Raz, że mieszasz preparaty wykrztuśne i przeciwkaszlowe, dwa: mieszasz leki o konkretnej substancji czynnej (np. kodeina i pochodne) i miodowymi suplementami, trzy- że mieszasz swoje kategoryczne "ŻADEN NIE DZIAŁA" z rzeczywistym- nie wszytskie działają i nie każdy nadaje się przy każdym typie kaszlu. Cztery- powołujesz się na stronę, gdzie każą mieszać z wrzątkiem miód i cytrynę i z tego produkować preparat na kaszel- a przecież te składnik wymieszane z wrzątkiem przestają działać.
            • najma78 Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:08
              onewoman napisała:

> Ale ja byłam u pediatry, oprócz antybiotyku mam podawać w dzień wykrztusny a na
              > noc przeciwkaszlowy.

Skoro ma antybiotyk to po co syrop?
              • sfornarina Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:11
                > Skoro ma antybiotyk to po co syrop?

No jaktopoco?
                Nabić kabzę doktorowi smile
                • najma78 Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:25
                  sfornarina napisał(a):

> > Skoro ma antybiotyk to po co syrop?
                  >
                  > No jaktopoco?
                  > Nabić kabzę doktorowi smile
                  >
                  smile ja sie zastanawiam co to wogole za pomysl zeby zalecac syrop wykrztusny a na noc blokujacy kaszel? Organizm ma jakis problem z odkrztuszeniem ze trzeba pomagac a potem trzeba to blokowac?. Przeciez jesli sie nie pobudzi to nie trzeba blokowac. Nie widze sensu w takim postepowaniu.
                  • landora Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:27
                    Żeby się dało spać.
                    • ophelia78 Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:56
                      Otoz to. Żeby dalo sie spac.
                      Jeśli kaszel męczy do wymiotów to spac się nie da. A dziecko oslabione choroba na pewno nie bedzie zdrowialo szybciej jeśli na dodatek będzie oslabione brakiem snu.
                      • sfornarina Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 21:01
                        Ophelia, ale miód czy słodki cukierek dadzą dokładnie taki sam efekt.
                        Pisałaś niżej o dziecku z astmą - w tym przypadku oczywiście trzeba łykać, co lekarz daje; astma potrafi być paskudna.
                        Ale przy zwykłym przeziębieniowym czy oskrzelowym kaszlu syropy bez recepty są niepotrzebne.
                      • najma78 Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 21:03
                        ophelia78 napisała:

> Otoz to. Żeby dalo sie spac.
                        > Jeśli kaszel męczy do wymiotów to spac się nie da.

Ale jesli taki kaszel uzyskuje sie po podaniu leku wspomagajacego ten kaszel to jaki jest sens? Jesli lekarz przepisal (domyslam sie ze nie ziolowy) lek na pobudzanie odkrztuszanie flegmy to oznacza ze flegma zalegala w plucach wiec przy odpowiednim dawkowaniu nie pobudzila az tak zeby wymiotowac i nie moc spac.
                        • memphis90 Re: Pomylilam syrop 09.03.16, 21:00
                          Najmo, syrop wykrztuśny nie stymuluje kaszlu, syrop wykrztuśny rozrzedza wydzielinę i ułatwia odkrztuszenie tego, co zalega. Po syropie wykrztuśnym powinnaś kaszlnąć raz a porządnie i odkrztusić flegmę, a nie zanosić się kaszlem przez kwadrans i nadal mieć zaklejone śluzem oskrzele czy inny fąfel na trwałe przyklejony w krtani.
                          • najma78 Re: Pomylilam syrop 09.03.16, 21:34
                            No wiec tym bardziej nie ma powodu zeby zatrzymywac kaszel wieczorem
                            • dziennik-niecodziennik Re: Pomylilam syrop 09.03.16, 21:51
                              Niektorzy w nocy lubia spac, a nie kaszlec...
                              • najma78 Re: Pomylilam syrop 10.03.16, 07:54
                                Nie kazdy kaszel nie pozwala spac. Leki powstrzymujace kaszel to nie dropsy. Warto o tym pomyslec zanim zacznie sie je brac. W pl to jakas norma ze na kaszel od razu przepisuje sie farmaceutyki i dzialaniu rozrzedania flegmy, do tego powstrzymywania jej wykszyszania i inne cuda na kiju. Zdecydowana reszta cywilizowanego swiata jakos tego nie robi i dzieje sie to naturalnie. Efekty nawet lepsze.
                  • dziennik-niecodziennik Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:28
                    To bardzo proste - na dzien, czyli rano i w obiad podajesz syrop wykrztusny, zeby ulatwic oczyszczanie oskrzeli i odpluwanie wydzieliny. Na noc podajesz przeciwkaszlowy, zeby chory spal, a nie kaszlal do wyrzygu. Przy zachowaniu odpowiednich odstepow czasowych miedzy dawkami wszystko powinno ladnie pracowac.
                    • sfornarina Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:30
                      Acha. Ale chyba przyznasz, że te syropy w leczeniu nie pomagają? Nie ma żadnych wiarygodnych badań naukowych potwierdzających, że syropy na kaszel pomagają albo skracają czas choroby.
                      • dziennik-niecodziennik Re: Pomylilam syrop 09.03.16, 20:30
                        nie, nie przyznam.
                      • memphis90 Re: Pomylilam syrop 09.03.16, 21:03
                        Syrop przeciwkaszlowy nie ma leczyć. Ale ma wyhamować odruch kaszlu, żebym nie zaharczała się na śmierć do czasu, kiedy naturalnie minie nadreaktywność oskrzeli. Po krztuścu napadowy kaszel może utrzymywać się przez wiele tygodni i nie ma na to leku, poza objawowymi.
                    • sfornarina Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:35
                      > Przy zachowaniu odpowiednich odstepow czasowych miedzy dawkami wszystko powinno ladnie pracowac.

A bez syropu pracować nie będzie?
                      Ciekawe, w jaki sposób funcjonują te biedne dzieci w UK i w USA, które nigdy w życiu na oczy syropu nie widziały smile
                      • najma78 Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:57
                        Nie wiem dlaczego nie moze byc naturalnie? Przeciez organizm sam pozbywa sie smieci, m.in poprzez kaszel. Skoro lekarz przepisal lek nasilajacy kaszel to przyczyna musialo byc zaleganie w plucach flegmy. Bylo?Jesli wiec flegma zalegala a organizm sie jej nie pozbywal czyli kaszlu nie bylo to i nie ma czego hamowac. Po odpowoednim dawkowaniu leku na pobudzenie kaszlu i przesuwaniu sie z pluc flegmy nie ma powodu hamowac kaszlu bo on nie bedzie silny. Jeden lek jesli nie oba byly niepotrzebne.
                        • dziennik-niecodziennik Re: Pomylilam syrop 09.03.16, 20:43
                          wytlumaczę dokładniej.
                          syropy wykrztuśne podaje się wtedy kiedy jest kaszel mokry, czyli z zalegającą flegmą. często jest tak że flegma jest wytwarzana, ale:
                          - jest za gęsta i trudno ją odkrztusic - podaje się mukolityki, ktore flegmę rozrzedzają i sprawiają że odkrztuszanie jest łatwiejsze, a kaszel bardziej produktywny;
                          - sam kaszel jako taki jest mało produktywny - uwierz ze sa liczne osoby (głównei dzieci i osoby starsze, ale także dorośli z upośledzoną z róznych powodow pracą dróg oddechowych - np astmatycy), ktore nie umieją same z siebie kaszlnąć na tyle mocno żeby się oderwało; wtedy podaje się leki nasilające "zrywność" kaszlu, dzieki czemu rownież oskrzela są efektywniej oczyszczane.

taki mokry kaszel lubi sobie podokuczac zwłaszcza w nocy. przyznasz ze tak maksymalnie po drugiej przekaszlanej nocy i chory, i jego otoczenie ma serdecznie dość - i wtedy uzasadnione jest podanie na noc środka przeciwkaszlowego, czyli hamującego kaszel na poziomie ośrodkowym. owszem, przez noc się flegma zbierze, ale rano sobie chory ją odkrztusi, a w nocy przynajmniej i on, i otoczenie złapie sobie troche snu (co tez jest ważne w procesie zdrowienia).

oczywiscie, jak mówimy sobie o takich ot kaszelkach to mozna sobie darowac wszelkie leczenie. ale są kaszelki i są KASZLE. sam antybiotyk sprawy nie załatwi, bo antybiotyk kaszlu jako czynności nie reguluje - owszem, sprawi że flegma bedzie mniej zapalna, ale ani jej wydzielania, ani efektywności oczyszczania dróg oddechowych nie załatwi.
            • sfornarina Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:29
              > Ale ja byłam u pediatry, oprócz antybiotyku mam podawać w dzień wykrztusny a na noc przeciwkaszlowy.

Tak na przyszłość, już bez złośliwości. Za te 30-50? 80? złotych, które poszły na syropki, następnym razem kup Wam obu wejściówki do fajnego zoo na świeżym powietrzu. Poodychacie sobie świeżym powietrzem, przespacerujecie się, to i na kaszel pomoże. A przy okazji fajnie spędzicie dzień smile
            • czar_bajry Re: Pomylilam syrop 09.03.16, 11:15
              onewoman napisała:

> Ale ja byłam u pediatry, oprócz antybiotyku mam podawać w dzień wykrztusny a na
              > noc przeciwkaszlowy.

A co pediatra może wiedzieć , na forum wiedzą lepiej.
          • memphis90 Re: Pomylilam syrop 09.03.16, 20:49
            > na zachodzie żaden lekarz Ci syropku na przeziębieniowy kaszel nie przepisze (bo nie mają >prowizji od producentów farmaceutyków)
            O, a gdzie dają te prowizje?
        • mid.week Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:09
          Jak nie wypluwa płuc to poradzi sobie bez syropu mawiał mó pediatra.
        • dziennik-niecodziennik Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:15
          Nic dziwnego, po wykrztusnym...
      • 1matka-polka Re: Pomylilam syrop 09.03.16, 10:37
        A ty nadal swoje, olaboga...
      • ofelia1982 Re: Pomylilam syrop 09.03.16, 10:41
        Znawczyni.... Syropy na kaszel to pic na wodę ??? Ja pamiętam ze jakiś z wyciągiem z bluszczu mnie wyciągnąl z niezlego kaszlu (Hedelix chyba)
        • 1matka-polka Re: Pomylilam syrop 09.03.16, 10:45
          Ona pisze z innego kraju i myśli, że wszędzie jest tak samo, LOL.
          • bisiek10 Re: Pomylilam syrop 09.03.16, 14:20
            W UK faktycznie te syropy na kaszel dla dzieci do 6go roku zycia to pic.Woda,cukier ewentulnie miod i sok z cytryny.Dlatego to strata pieniędzy.Ale już syropy dla starszych dzieci i dorosłych zawierają guaifenesin (wykrztuśne) czy nawet są z dodatkiem antyhistaminy np.na noc na suchy kaszel.Dlatego nie rozumiem tej akcji ,że WSZYSTKIE syropy to psu o poope nie dzialajace ulepki z wody i cukru.
    • ga-ti Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 19:56
      Ja bym poczekała jednak, przetrzymała małą trochę, by sobie pokaszlała po syropie (jeśli zadziała) . Przeciwkaszlowy dałabym przed samym snem, jeśli kaszel byłby duży, suchy i męczący. Ewentualnie możesz dać jej w nocy, gdy kaszel się pojawi i będzie przeszkadzał w spaniu.
      Nie wiem, czy działają, czy nie, na starsze dziecko działał syrop przeciwkaszlowy, jeden jedyny, na receptę. Na młodsze syropy przeciwkaszlowe bez recepty nie działały, dusiła się w nocy aż do wymiotów uncertain
    • run_away83 Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:38
      Nie dawaj. Wykrztuśny rozrzedza wydzielinę, jak zaraz po wykrztuśnym podasz przeciwkaszlowy to rozrzedzone gluty zamiast zostać ewakuowane z dróg oddechowych poprzez kaszel spłyną sobie w dół - do oskrzeli, płuc - ryzyko że infekcja zejdzie niżej.

Odczekaj parę godzin (tyle ile działa syrop wykrztuśny który podałaś - czyli tyle ile wynosi zalecany odstęp między dawkami tego syropu).
      • ophelia78 Re: Pomylilam syrop 08.03.16, 20:53
        Dokładnie tak jal pisze run_away. I nastaw sie na ciężką noc - syrop wykrztusny prawdopodobnie będzie bardzo męczyl w nocy.
        Ja mam astmatyka i z wykrztusnych podaje tylko Erdomed - bo wydzieline rozrzedza ale nie wzmaga jej produkcji (przy Flegamimie i podobnych Mlodu kaszlal do wymiotow). Niestety jest na receptę i na dodatek w proszku do robienia zawiesiny wiec nie mozna zostawic na później. Szczęśliwie Erdomed jest tez w tabletkach, Młody ma opanowane przyjmowanie wiec zawsze mam w domu. Raz sie zagapilam i podalam o g.18 - noc masakryczna byla. Ale w ciagu dnia przy nieefektywnym kaszlu - dziecko kaszle kaszle i nic nie odksztusza - jest rewelacyjny. A na noc daje Sinecod, właśnie po to zeby dziecko spalo.
        • shige Re: Pomylilam syrop 09.03.16, 00:04
          Przy nieefektywnym kaszlu wystarczy tylko dużo pic, utrzymywać odpowiednia wilgotność powietrza i oklepywac chorego, nebulizowac sola morska.To wystarczy jeśli dziecko jest nieobciążone innymi chorobami układu oddechowego tj astma lub mukowiscydoza.
          Kaszel infekcyjny trwa aż do momentu gdy organizm nie upora sie z patogenem. Poinfekcyjny moz ctrwac aż do 12 tygodni. Nie da sie pozbyć kaszlu w kilka dni. Duszący, męczący kaszel jest objawem silnego uszkodzenia nabłonka oddechowego i na taki kaszel środki hamujące odruch kaszlu nie pomagają. To jest strata pieniędzy.
    • bialeem Re: Pomylilam syrop 09.03.16, 13:55
      Nie podawaj przeciwkaszlowego po podaniu wykrztuśnego bezpośrednio, a zwłaszcza na noc.
      Wykrztuśny zwiększa wydzielanie się flegmy w płucach i ułatwia odkaszliwanie, a przeciwkaszlowy hamuje odruch kaszlu (działa na układ nerwowy). Efektem jest zwiększona wydzielina i brak kaszlu, a to kończy się zaleganiem wydzieliny i może doprowadzić do zapalenia oskrzeli.
      One nie niwelują swojego działania i nie można ich podawać na raz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka