kjut 10.03.16, 13:57 jaka jest roznica miedzy "kogos" a "czyjes"? Intuicyjnie wiem jak uzywac, ale tytul watku na malym dziecku "czy kogos dziecko zaczelo pozno mowic" sklonil mnie do zastanowienia... jakie sa oficjalne wytyczne? Czym te slowa sie roznia? Wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kjut Re: do purystek jezykowych 10.03.16, 14:01 Dobra, nie bylo pytania Kogos - dopelniacz slowa "ktos" Czyjes - nalezace do kogos Odpowiedz Link Zgłoś
wielceszanownypan Re: do purystek jezykowych 10.03.16, 14:03 kjut napisała: Wiecie? Ja wiem. Wiem też, że teksty bez polskich czcionek brzmią seplemiąco. Odpowiedz Link Zgłoś
wielceszanownypan Re: do purystek jezykowych 10.03.16, 14:12 a1ma napisała: > Seplemiąco? Sepleniąco. Nie moja wina, że klawisze "m" i "n" są obok siebie Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: do purystek jezykowych 10.03.16, 14:07 Aj, ja tez to wiem. Ale moja klawiatura ma problemy techniczne od dluzszego juz czasu a mi z kolei tego czasu brak by w koncu sie tym zajac, bo chyba musialabym przewalic cale ubuntu... well, poki co bede "seplemic" Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: do purystek jezykowych 10.03.16, 14:17 Kogo - nie wiem, kogo wybrać. Czyli to jest odmienione "kto" i nie ma nic wspólnego z własnością, przynależnością. Czyj = do kogo należący. Ty znasz angielski, więc tak najłatwiej - czyj to jest whose, kogo w zależności od kontekstu whom albo who. Odpowiedz Link Zgłoś