Dodaj do ulubionych

Help. Moneta połknieta przez 4-latka

12.03.16, 17:30
Dziecię połknęło monetę 5 groszową. co robić? lekarz czy czekać na naturalne rozwiązanie.
Obserwuj wątek
    • jjagoodaa Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 17:33
      czekać jeśli nie ma obiawów czekać i obserwować
    • kkalipso Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 17:34
      Nie wiem ja bym oszalała i jechała do szpitala, ale znam przypadek kiedy roczna dziewczynka połknęła matki pierścionek oni spokojnie czekali aż kupę zrobi. Zrobiła wszystko dobrze się skończyło.
      • anty_nick Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 19:55
        kkalipso napisała:

> Nie wiem ja bym oszalała i jechała do szpitala, ale znam przypadek kiedy roczna
        > dziewczynka połknęła matki pierścionek oni spokojnie czekali aż kupę zrobi. Zr
        > obiła wszystko dobrze się skończyło.
        >
        mój syn połnął nakrętkę na śrubkę, taką o:
        https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSYl6mCfz16Vq2uJA8b57orOeDAy4QKu4Vd_emeWCOIAC_yl6Vr

lekarz powiedział,że czekać do pierwszej kupy..Jak będzie bez krwi, to gut, jak z krwią, zaczną sie martwić.Co ja sie nagrzebałam w tych pieluchcach tongue_out
        • kkalipso Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 13.03.16, 12:44
          O rany.
    • mynia_pynia Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 17:35
      Kotu, psu podaje się ziemniaki gotowane, ktore oblepiaja przedmiot i pizwalają bez uszkodzeń jelit wyjś odpowiednią stroną. Myslę że konsultacja z lekarzem powinna być. Natomiast poki nic się nie dzieję nikt nie będzie nic robił. Ja bym te ziemniaki gotowane z masełkiem dziecku podała i dieta do wydalenia monety.
      • wielceszanownypan Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 17:54
        mynia_pynia napisała:
        > Kotu, psu podaje się ziemniaki gotowane,

Już widzę jak kot wcina ziemniaki.
        Ja bym zapytał lekarza czy można podać dziecku lekki środek przeczyszczający.
        No ale ematka zamiast lekarza woli konsylium forumowych soecjalistek od wszystkiego.
        • wielceszanownypan Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 17:55
          specjalistek miało być.
        • mynia_pynia Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 18:17
          Nie podaje się środków na przeczyszczenie - specjalistko.
          • wielceszanownypan Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 18:22
            mynia_pynia napisała:
            > Nie podaje się środków na przeczyszczenie - specjalistko.

Napisałem że zapytałbym o to lekarza.
            Jesteś lekarką?
            • mynia_pynia Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 19:51
              A ja że konsultacja z lekarzem musi być. U mnie pies połknął coś co nie powinien i weterynarz mnie instuował. Dzieć, też 4 latek na razie nie zjadł niczego niezwykłego. Po co piszesz, że jesteśmy specjalistki? Myśle że nie jedna ematka miała taką sytuację i liczy się też doświadczenie.
              • wielceszanownypan Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 19:57
                mynia_pynia napisała:
                Po co piszesz, że jesteśmy specjalistki?

Bo doradzacie w każdej sprawie.
    • wisniowy_sad Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 17:37
      A mój tato połknął protezę i nic się nie stało. Wyszła z kupą.
    • joaaa83 Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 17:38
      Wybacz, ale nie mogłam się powstrzymać:

Zachowanie matki przy kolejnych dzieciach
      "Połknięcie monety:
      Pierwsze dziecko: Wzywasz pogotowie i domagasz się prześwietlenia.
      Drugie dziecko: Czekasz aż wysra .
      Trzecie dziecko: Odejmujesz mu z kieszonkowego."

• przystanek_tramwajowy Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 17:44
        Przy czwartym spuszczasz dziecku łomot, bo tych 5 groszy zabrakło do zakupów. Przy piątym każesz mu iść zarobić, żeby oddało. Przy szóstym sprzedajesz jedno dziecko, żeby wyjść na zero.
    • alka7777 Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 17:47
      zadzwoń na SOR i dopytaj się lekarzy a nie na forum
      • mysz1978 Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 17:49
        tak jak pisze alka - jechac bym nie jechala, ale zadzwonic i zapytac mozna.
        Dobrze ze to nie bateria...
    • tatrofanka Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 17:52
      Mój syn połknąl 10 groszy jak miał może 2, 5 roku.
      Dzwoniłam do lekarza co robić.
      Kazała poczekać chyba 48 h. Nasz syn nie robił kupy codziennie wiec nerwy były ale wyszło z drugą kupą szczęśliwie.
      Natomiast lekarz wyraźnie zaznaczył ze nie ma żartów bo zdarza się że ciało obce przykleić się może do ściany żołądka i zacznie się dziać niedobrze.

Mówił ze jak nie wykupka do 48 h mamy jechać na SOR.

Takie sytuacje zawsze konsultuje z pediatra.
    • z_lasu Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 18:10
      Przy 5-groszówce można poczekać. Przy monetach z dwóch różnych stopów (jak 2 zł, 1 euro) bezwzględnie do szpitala, bo te stopy pod wpływem kwasów żołądkowych wchodzą ze sobą w reakcję i wtedy przestaje być wesoło.
    • ichi51e Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 18:53
      Jak sie nie zadlawil to czekac az odda. Ewentualnie odliczyc z kieszonkowego
    • anty_nick Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 19:52
      wy.sra wink
      • hugo43 Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 19:58
        Koleżanki siostra polknela klucz Yale. Była pod obserwacja usg.wyszedł dołem bez komplikacji.
    • 71tosia Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 22:12
      moze podaj dziecku suszone sliwki, pomagaja w zaparciach, przyspiesza wiec wydalanie.
    • me-lissa Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 12.03.16, 22:52
      Córka połknęła kiedyś kawałek plastiku, jakimś cudem odgryzła z plastikowej łyżeczki. Był malutki ale z ostrymi krawędziami, zadzwoniłam do pediatry a ta kazała natychmiast jechać na ostry dyżur. Tam lekarz stwierdził że taki mały kawałek plastiku nie wyjdzie na rtg ani usg, może przyjąć dziecko do szpitala celem obserwacji ale równie dobrze można obserwować ją w domu i dzwonić w przypadku bólu, krwawienia itp. Zagrożenie wynikało głownie z kanciastości połkniętego kawałka. Obserwowałam małą i kupę, wyszło w drugiej??
    • wiedzma.zla.nr1 Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 13.03.16, 10:21
      Dzięki za odpowiedzi.
      Póki co czekamy i obserwujemywink
      Byliśmy jednak w SOR-ze. Prześwietlenie. Ciało obce o średnicy 22 mm widoczne w części przedodźwiernikowej żołądka.
      Z kieszonkowego nie odejmiemy, bo dziecię znalazło w izbie przyjęć kolejne 5 gr wink Oddał i tym razem nie połknął.
      • z_lasu Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 13.03.16, 11:17
        > Ciało obce o średnicy 22 mm

??? Przecież pięciogroszówka nie ma średnicy ponad 2 cm.
      • wielceszanownypan Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 13.03.16, 12:02
        wiedzma.zla.nr1 napisała:
        > Byliśmy jednak w SOR-ze. Prześwietlenie. Ciało obce o średnicy 22 mm

Średnica bardziej pasuje do dwuzłotówki 21,5 mm.
        pl.wikipedia.org/wiki/Monety_obiegowe_III_RP#Specyfikacja_monet_obiegowych
    • tryggia Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 13.03.16, 10:40
      Nasz też kiedyś połknął 5 groszy (widać najsmaczniejsze). Wyszła dołem po 2 dniach.
    • wiedzma.zla.nr1 Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 16.03.16, 20:37
      No i nic. Czekamy. W sumie już nie wiadomo, co syn połknął, bo średnica z RTG faktycznie bliższa jest 2 zł niż 5- groszówce.
      Połknięcie w sobotę ok. 17, do tej pory 6 kupy, i nic...
      W zaleceniu z SOR-u był kontrolny RTG po 48 h jeśli samo naturalnie się nie rozwiąże, tymczasem pediatra z rejonu odmówiła RTG tłumacząc to ze skoro nie ma objawów- to czekamy.
      Faktycznie czekamy? Dziecię energii ma jak zwykle, apetyt także. Na nic się nie skarży.. To, co robić? Dwóch lekarzy 2 sprzeczne opinie
      • rulsanka Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 16.03.16, 20:49
        Skoro obiekt jest poniżej mostka, to wystarczy kontrola usg, po co dziecko naświetlać?
      • memphis90 Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 16.03.16, 22:39
        2 zł to duża moneta. Jutro będzie 6 dni od połknięcia, konieczna (!!!) jest kontrola RTG i jeśli moneta jest nadal w żołądku, to usunięcie endoskopowe. Jeśli przez tyle dni się nie przemieściła, to już się nie przemieści.
        • rulsanka Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 16.03.16, 23:28
          Czemu nie usg?
      • klamkas Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 16.03.16, 22:58
        No jednak skonsultowałabym się z kimś innym. Od soboty minęło sporo czasu, skoro to coś samo nie wyszło, to z godziny na godzinę są coraz mniejsze szanse, że wyjdzie, a coraz większe, że wywoła katastrofę. Idź z dzieckiem do innego lekarza, koniecznie.
    • viridiana73 Re: Help. Moneta połknieta przez 4-latka 16.03.16, 20:52
      Obejrzyj "Rewers". Może to Cię uspokoismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka