Dodaj do ulubionych

Rzucanie palenia

14.03.16, 10:25
Tak się tylko chciałam pochwalić, natchniona wątkiem o patologii. Od dwóch tygodni nie palę, przestałam palić po 20 latach i jest mi z tym cu-do-wnie ! smile
Obserwuj wątek
    • julita165 Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 11:08
      Ale tak po prostu czy przy pomocy jakiś cudownych metod/specyfików ?
      Widzę w otoczeniu że rzucanie palenia naprawdę niewielu osobom się udaje. Moja przyjaciółka i jej mąż rzucali juz chyba z 15 razy i ciągle nic z tego nie wychodzi. Inni też kiepsko, wracaja do palenia nawet po kilku miesiącach. W zasadzie to znam tylko dwa udane przypadki - mój ojciec, podobno palił po 2 paczki dziennie ( ja tego nie pamiętam ) i rzucił z dnia na dzień i jeden kolega któremu lekarz znalazł jakieś przenowotworowe zmiany w gardle czy krtani, nie pali juz z 15 lat. Też odstawił od razu całkowicie bez żadnych wspomagaczy
      • vivyan Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 11:14
        Bez wspomagaczy, tzn.kupiłam tabex ale tak mnie mdliło, że odstawiłam. Przeczytałam natomiast książkę A. Carra "An easy way to stop smoking" i to był strzał w dziesiątkę. Wiem jak to brzmi, słyszałam o tej książce już lata temu ale nawet po nią nie sięgnęłam bo mi się to wydawało głupie i bez sensu. A tymczasem przeczytałam, wypaliłam ostatniego papierosa, nawet nie do końca, zgasiłam i nie palę. Nie podjadam, nie ciągnie mnie do palenia chociaż mąż pali (na balkonie), byłam też na imprezie w ten weekend co normalnie wiązałoby się z wypaleniem miliona fajek a tu nawet nie mrugnęłam okiem. No to się chwalę smile
      • fifiriffi Re: Rzucanie palenia 15.03.16, 08:11
        julita165 napisała:
        to znam tylko dwa udane przypadki - mój ojciec, podobno palił po 2 paczki dzi
        > ennie ( ja tego nie pamiętam ) i rzucił z dnia na dzień i jeden kolega któremu
        > lekarz znalazł jakieś przenowotworowe zmiany w gardle czy krtani, nie pali juz
        > z 15 lat. Też odstawił od razu całkowicie bez żadnych wspomagaczy

mój ojciec też rzuciła, bez żadnych specyfików, ale on nigdy nie palił dużo. mój teściu sie przepił i przepalił i tak oto już ilez lat nie pali.A jarał radomskie chyba 2p dziennie.Tylko, że mial fazę wielkiego mentora potem jak przestał palić i każdego chcial nawrócić.
    • tontonik Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 11:10
      Gratulacje big_grin
    • jola-kotka Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 16:17
      Super,jesli to dla ciebie ważne to gratuluje smile
      • vivyan Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 16:34
        No pewnie, że ważne ! Dzięki smile
        • karla.on Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 19:03
          ja dzieki tej ksiazce nie pale juz 6 lat. wczesniej wiele razy probowalam i zawsze po czasie wracalam. oblicztlam zevzaoszczedzilam juz na nowy samochod
    • figrut Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 19:43
      Cieszę się, że kolejna osoba uwierzyła, że ta książka jest świetna jeśli chodzi o rzucanie palenia. Mam ją w domu i zawsze proponuję osobom, które chcą rzucić palenie, ale te osoby nie chcą jej przeczytać nie wierząc, że pomaga. Ja dzięki niej przestałam palić 7 lat temu.
    • triismegistos Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 19:46
      O co chodzi z tą książka?
      • vivyan Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 20:27
        No to jest jedno z tych dziwnych zjawisk pt. "wiem że to pranie mózgu, nie powinno działać, ale działa". Facet napisał książkę pt. "łatwy sposób na rzucenie palenia" i książka o dziwo pomaga przestać palić. Niewiarygodne lecz prawdziwe smile
        • aka10 Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 21:06
          vivyan napisała:

> No to jest jedno z tych dziwnych zjawisk pt. "wiem że to pranie mózgu, nie powi
          > nno działać, ale działa". Facet napisał książkę pt. "łatwy sposób na rzucenie p
          > alenia" i książka o dziwo pomaga przestać palić. Niewiarygodne lecz prawdziwe :
          > )

Allen Carr? Dwie znajome tak rzucily palenie z dnia na dzien.
          • vivyan Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 21:17
            Dokładnie to.
    • jjagoodaa Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 19:47
      gratulacje, a jak bedzie ci ciezko to zawsze mozesz kupic tabex/desmoxan
      • dorek3 Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 20:04
        Zdecydowanie lepiej Niquitin czy coś podobnego. Tabex to cudo dostępne tylko w pl i Rosji. Bez żadnych porządnych badań.
        • vivyan Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 20:30
          No właśnie chodzi o to, żeby absolutnie nie przyjmować nikotyny w żadnej postaci. smile
          • dorek3 Re: Rzucanie palenia 15.03.16, 07:33
            Uzależnienie od papierosów to cały zespół objawów i nawyków. Stopniowe schodzenie z dawki nikotyny ma udowodnioną skuteczność w przeciwieństwie do "metody pawłowa" jaką jest wywołanie szeregu nieprzyjemnych skutków po desmoxanie.
            • vivyan Re: Rzucanie palenia 15.03.16, 08:15
              Wyżej pisałam, że musiałam odstawić tabex właśnie ze względu na skutki uboczne (okropne), więc jadę bez chemicznych wspomagaczy.
        • capa_negra Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 22:13
          Na tabexie rzuciłam palenie 8 lat temu, za pierwszym podejściem, po 23 latach palenia paczki dziennie.
          Nikt wtedy tego cuda nie reklamował, było tylko na receptę za jedyne 36 zeta
      • vivyan Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 20:29
        Dzięki. Właśnie wcale mi nie ciężko, a wręcz przeciwnie i się cieszę jak głupia. A tabexu próbowałam i musiałam odstawić z uwagi na skutki uboczne. Na razie wygląda na to, że nie będzie potrzebny. Jak nadejdzie jakiś kryzys, to najwyżej przeczytam znowu książkę smile
        • karla.on Re: Rzucanie palenia 15.03.16, 00:33
          powiem Ci, ze nie pale juz ponad 6 lat, I przychodzi moment, kiedy chce mi sie zapalic, ale ja ciagle pamietam, jak strasznie jest trudno rzucic, ile razy probowalam I ze najwiekszym bledem jest pozwolic sobie na tego jednego, bo przeciez wiem jak rzucic. I wtedy koniec.
          ]drugi raz ksiazka Ci nie pomoze.
          wiec w momencie kryzysu przypomnij sobie jakim bylas palaczem I czy znowu takim chcesz byc I ze drugi raz juz Ci sie nie uda tak rzucic
          Gdyby nie starch o zdrowie, dziadek I tata mieli raka pluc, a ja mam male dzieci to bym palila
          I kasa. Jakie to sa pieniadze z dymem puszczane. Zaledwie 6 lat I odlozona kasa na samochod, na setki perfume, najlepsze kosmetyki, mozna sobie przeliczyc na co sie chce.
          Jaka palacz, jestem szczesliwa ze nie pale, za kazdym razem jak patrze na palaczy, ktorzy niezaleznie od pogody, wiatru, deszczu- maszeruja na dwor, bo MUSZA zapalic. Palacze zawsze mowia ze nie musza, tylko lubia-ale MUSZA.
          a jaki to byl stress wieczorem, jak zostawal ostatni papieros w pudelku, ze na rano nie bedzie!
          I naprawde, nawet teraz bym zapalila, bo jak alkoholik jestem palaczem do konca zycia, ale z taka swiadooscia niepalenia, jestem poprostu szczesliwa, ze nie MUSZE I NIE PALE!
        • fifiriffi Re: Rzucanie palenia 15.03.16, 08:17
          vivyan napisała:

> Dzięki. Właśnie wcale mi nie ciężko, a wręcz przeciwnie i się cieszę jak głupia
          > . A tabexu próbowałam i musiałam odstawić z uwagi na skutki uboczne. Na razie w
          > ygląda na to, że nie będzie potrzebny. Jak nadejdzie jakiś kryzys, to najwyżej
          > przeczytam znowu książkę smile

ja staram sie nie myśleć o tym. Nie cieszę sie z tego głosno, bo wtedy mówię o paleniu czy myślę i jest jakby "gorzej".I uważam,że najgorsze wcale nie są dwa pierwsze tygodnie, tylko potem.
    • mala-wiedzma Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 21:14
      Serdecznie gratuluje!!! Naprawde polecasz książkę? No to chyba wreszcie przeczytam.

Ja z kolei w czwartek kupiłam epapierosa, po 15latach palenia paczki dziennie od piątku nie pale tradycyjnych tylko elektryka. Od razu zeszlam na slabsza moc, plan jest taki, by stopniowo zejść na zerowy olejek a potem wypieprzyc elektryka. Ale przeczytam jsiazke i może rzucę od razu? W sumie juz teraz na elektryku sie lepiej czuje, to co go bedzie jak rzucę zupełnie?wink
      • vivyan Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 21:20
        Przeczytaj koniecznie. Jak wiem, że brzmię jak nawiedzona neofitka, ale serio nie umiem się nacieszyć nową beznikotynową rzeczywistością smile Przeczytaj. Nic nie stracisz, a możesz naprawdę wiele zyskać.
    • la_mujer75 Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 21:38
      Gratuluję smile Wiele razy rzucałam i wracałam - teraz nie palę od przeszło 3 lat, ale nadal są dni, momenty, kiedy marzę o fajku. I boję się, że wrócę. To straszny nałóg sad Chyba sobie poczytam, może to mi pozwoli całkowicie zapomnieć o tym nałogu.
      • aankaa Re: Rzucanie palenia 14.03.16, 21:46
        "Przeczytałam książkę A. Carra "An easy way to stop smoking" i to był strzał w dziesiątkę"
        akurat angielskiego nie znam (tak, tak są tacy), idę zapalić

patologia tongue_out
        • owczarkini Re: Rzucanie palenia 15.03.16, 08:12
          Można wyszperać w necie pdf "Łatwy sposób na rzucenie palenia", tłumaczenie trochę kulawe, ale działa tak samo smile Ta książka jest naprawdę niesamowita, pamiętam jaki miałam power i poczucie szczęścia, wolności po przeczytaniu i odejściu od fajek. Niestety po dwóch latach życie dopadło, stres, ciężkie przejścia, no i zapaliłam. Muszę znowu spróbować.
    • fifiriffi Re: Rzucanie palenia 15.03.16, 08:08
      tez nie palę. Od około 2 mcy.
      Nie dlatego, że jestem patologią(swoją drogą głupia ta ematka, bo kto nie jest jak ona, jest patolem),tyko dlatego,że tak chciałam. Ngdy duzo nie paliłam.
      Na ostatniej imprezie zapaliłam trzy, ale do palenia nie wrócilam. Nie zarzeka sie,że nie wrócę wink
    • odnawialna Re: Rzucanie palenia 15.03.16, 09:40
      a ja nadal palę sad wczoraj próbowałam rzucić, wytrzymałam do 14 i dooooop...
      Marzy mi się palić jak Szacki, 3 papierosy dziennie, ale to chyba tylko fikcja literacka smile Zna ktoś kogos takiego?
      A poważnie, przeczytam tę książkę, mam ją od lat w ebookach i ani razu nie otworzyłam, eh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka