Dodaj do ulubionych

Salon z ogródkiem

20.03.16, 22:08
Nie wyśmiewam się z biedy, rozumiem, że nie wszystkich stać na salony ale po jaką choinke na siłę zwykłe mieszkanie z kawałkiem zaniedbanej trawy nazywać salonem. Za moich czasów to się pokój nazywało. Salony to miała królowa angielska.

Chodzi mi np. o opis takiego mieszkania "z ogródkiem"

dom.gratka.pl/tresc/397-66977277-pomorskie-gdynia-leszczynki-zamenhofa.html
Ja wiem, cena odpowiadająca standardowi owego mieszkania - nie każdego stać na luksusy ale nie doszukałam się za zdjęciu żadnego salonu o którym mowa w opisie.
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 22:11
      teraz 90% ma salon z aneksem
      kiedyś (co znacznie obniżało standard mieszkania) to był pokój z ciemną kuchnią tongue_out

ot, ludzie się dowartościowują
      • kira02 Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 22:17
        Bo teraz deweloperzy sprzedają mieszkania tzw. kompaktowe, czyli upychają salon z aneksem i dwie sypialnie na 45 m2. Kuchnię w aneksie zareklamuje się jako modną i interes się kręci big_grin
        • millitta Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 23:20
          Ja tam dziękuje bogom, że jest taka moda. smile Przy naszym trybie życia, domu otwartym, dużych przyjęciach wydawanych w domu i spontanicznych kolacjach z przyjaciółmi połączenie kuchni i pokoju wypoczynkowego to dla nas błogosławieństwo. wink
    • kira02 Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 22:12
      Kwestia nazewnictwa, dla wielu osób salon= duży pokój, pokój dzienny.
    • gama2003 Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 22:14
      Taka chyba moda. Duży pokój brzmi biednie teraz wink. Chociaż te nasze salony niczym innym nie są.
      Czas był przywyknąć...
      • niktmadry Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 22:18
        No właśnie zastanawia mnie jakie salony mają ematki. W mieszkaniu moich rodziców jako dziecko miałam 4 pokoje. Dziś mówi się na to salon z trzema sypialniami. W zalinkowanej w pierwszym poście ofercie powala jeszcze "przestrzenny ogródek, który widać z innej perspektywy na zdjęciu całego bloku. ech...
        • gama2003 Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 22:32
          W naszych realiach chyba to tylko nazewnictwo.
          No chyba, że ten salon to spora otwarta przestrzeń, z kanapami, wypoczynkowa, do posiedzenia z gośćmi, itd. W moim rodzinnym domu duży pokój został dużym pokojem. Choć jest spory jak na bloki bo ma z 30 m2. Czasem ktoś z gości mamy nazwie go salonem co mnie zawsze mocno śmieszy pod wąsem. A może nie powinno bo jest większy od opisywanej kawalerki i ,, salonowo,, urządzony.
    • eliszka25 Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 22:19
      nooo, salony jak diabli! rozumiem, ze te 3 rzadki kafelkow i rury wystajace ze sciany, to kuchnia ma byc? a te krzaki i rozwalajacy sie plot, to ten ogrodek? a najlepsze, ze zaraz na poczatku jest zaznaczone, ze to dla singli lub rodziny bez dzieci, a potem jako zalety polozenia wymienione, ze blisko szkola, przedszkole, plac zabaw itd big_grin

ogolnie kawalerka, jak kawalerka, ale nazywanie mieszkania, ktore w calosci ma 27 m kw "salonem" jest faktycznie co najmniej smieszne.
      • niktmadry Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 22:23
        No właśnie o to mi chodzi. Kawalerka jak kawalerka. Można ją całkiem sensownie urządzić, może się w niej dobrze mieszkać. Ale salonem z przestrzennym ogródkiem to została nazwana mocno na wyrost. A to tylko jeden kwiatek z mojego przeglądania sobie ofert mieszkaniowych - było ich więcej.
      • ma-ura Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 23:48
        Czytaj ze zrozumieniem, wcale nie pisze,ze dla singli itp
      • heca7 Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 06:52
        Pewnie dla singla pedofila suspicious
      • ichi51e Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 07:49
        Moze dla pedofila? sad dobry punkt obserwacyjnyn i ten ogrodek akurat zeby zakopac...
        • kira02 Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 08:41
          O nieee sad
    • kkalipso Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 22:21
      A ja to widzę tak. Duży pokój może być również sypialnią na przykład a salon tylko pokojem w którym się przesiaduje, gości przyjmuje stąd to podkreślenie. Każdy zna warunki przeciętnego Kowalskiego i nie ma co robić wizji angielskich salonów z antykami.
      • niktmadry Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 22:25
        Ok. W takim razie jak to coś na zdjęciu jest salonem to gdzie tam się mieści sypialnia? To ma 27 m.
    • miss_fahrenheit Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 22:21
      Z tego samego powodu, dla którego mieszkanie nazywają często apartamentem.
      • niktmadry Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 22:28
        No tak - jeszcze w ogłoszeniu brakowało dopisku, że w apartamentowcu. I podkreślam - nie śmieszy mnie bieda - śmieszy mnie nazywanie tego salonem i przestrzennym ogródkiem.
        • klamkas Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 23:33
          Podkreśl to jeszcze kilka razy i dojdziemy do wniosku, ze wprawdzie cię nie śmieszy, ale masz z biedą jakiś poważny problem wink.
          • niktmadry Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 23:40
            Sama mogłabym w takiej kawalerce mieszkać gdybym nie miała rodziny. Lepiej tak niż u mamusi. Ale nie przyszłoby mi do głowy pisać o tym salon o ogródku chyba bym nie wspominała.
            • gama2003 Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 00:06
              Ten ogródek to atut tego mieszkanka. Oczywiście w wersji zadbanej. Gdyby napisano - przytulne mieszkanko- kawalerka, wygodne też dla osoby niepełnosprawnej ( parter, bezpośrednie wyjście do małego ogródka), to brzmiałoby dla mnie ok. I nawet zachęcająco, gdybym czegoś takiego szukała.
            • klamkas Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 00:17
              Ale co to ma do tego co napisałam?

Na marginesie - masz marne pojęcie o biedzie. Biednego nie stać na salono-kawalerkę z pseudoprzestronnym ogródkiem za jedyne 100 000 plus (i wyposażenie).

A że ktoś sobie coś nazwał jak chciał? No nazwał, ciebie to nie dotyczy, bo nie jesteś aż tak "biedna" - nie jesteś targetem ogłoszeniodawcy.
            • butch_cassidy Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 06:05
              niktmadry napisał(a):

> o ogródku chyba
              > bym nie wspominała.

Ale czemu? Przecież taki kawałeczek ziemi to znaczny plus dla kogoś, kto lubi ogródki. Nawet na takiej przestrzeni można urządzić przyjemne miejsce - z kwiatami, albo jakimiś krzesłami, stolikiem, parasolem... To lepsze niż balkon wg mnie.
              • heca7 Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 06:56
                Biorąc pod uwagę, że to mieszkanie ma 27m a ogródek jakieś 18m to jest on przestronny wink Poza tym z tego skrawka trawy można w jeden sezon zrobić coś naprawdę ładnego i miłego dla oka. Więc ogródka bym się nie czepiała.
            • kira02 Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 08:44
              W takim razie lepiej nie zostawaj pośrednikiem. Jak chcesz dobrze sprzedać mieszkanie, to trzeba podkreślić wszystkie atuty. Fakt, że można by to mieszkanie i ogródek jakoś podrasować, nie wszyscy widzą od razu potencjał lokalu, cóż...
    • kkalipso Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 22:22
      Co do konkretnego mieszkania to fakt przesada patrząc na ogół i metraż 27 m2.
    • butch_cassidy Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 22:26
      Już trochę do tej nowomowy przywykłam i czasem nawet sama mówię "salon" na duży pokój smile
      Wg mnie od mieszkań prl-owskich różnią się te "salony" tym, że mają powierzchnię kilkakrotnie większą niż "sypialnie" (tak na oko od 2 do 4 razy). W mieszkaniach, które pamiętam z dzieciństwa, nie było tak dużych różnic w powierzchni pomieszczeń.
      A w zalinkowanym ogłoszeniu to faktycznie może być zabawne. Jednak poza lepszym brzmieniem, może chodzi i o to, że to nowe nazewnictwo jest coraz bardziej powszechne, już niezależnie od innych rzeczy?
    • eve-lynn Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 22:33
      Salon to salon a sypialnie to sypialnie.
      Nazwa "duży pokoj" może funkcjonować jak się ma dwa (ew. 3) pokoje.
      Bo jak inaczej: duży pokój, średni pokój ten po prawej, średni pokój ten na wprost, mniejszy pokój, najmniejszy ten na gorze po lewej? I nie - nie mam rezydencji Karingtonów tylko zwykły dom.
      • miss_fahrenheit Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 22:38
        Są sypialnie i pokój dzienny.
      • ichi51e Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 07:52
        mi sie wydaje ze w prl to chodzilo o to ze w duzym pokoju tez byla sypialnia - stalo tam np lozko w polce albo amerykanka czy inny wynalazek i ktos z rodziny tam spal. A salon z zalozenia nie ma lozka
    • mikams75 Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 22:54
      ja uzywam okreslenia "salon" ale dla mnie to jest oznaczenie funkcji pokoju niezalezne od wielkosci pomieszczenia.
      Przy czym w tym ogloszeniu to jesk kawalerka i dany pokoj wowczas nie jest salonem tylko jedynym pokojem spelniajacym kilka funkcji. Ogrodek powala przestronnoscia big_grin
      • aankaa Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 23:00
        zauważ, że masa ludzi przy urządzaniu owego "salonu" pyta o kanapę z funkcją spania (i to nie dla gości)
    • lady-z-gaga Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 23:08
      Salon w 27-metrowej kawalerce to faktycznie przesada smile
    • 71tosia Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 23:14
      ostatnio czytalam ogloszenie 'apartament 25m2' wink
      • niktmadry Re: Salon z ogródkiem 20.03.16, 23:19
        Może to w tym samym bloku ... o przepraszam apartamentowcu ... heheh
      • najma78 Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 08:54
        71tosia napisała:

> ostatnio czytalam ogloszenie 'apartament 25m2' wink

Bo po polsku ten apartament to jak salon.
        Apartment po angielksu to mieszkanie w bloku , po polsku to luksusowe wielopokojowe mieszkanie.
        Salon po angielsku to m.in reception room in a large house, po polsku to pokoj dziennym w kazdym mieszkaniu wlaczajac bloki itp.
    • sasanka4321 Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 00:14
      No jakos ten pokoj trzeba nazwac. Jakos trzeba wprowadzic roznice miedzy "living room" i "bedroom". Moglby byc "pokoj dzienny". Albo cos zupelnie innego. Przyjal sie "salon". W sumie to juz powinno trafic do Slownika Jezyka Polskiego, bo jest powszechne - definicja "salonu" jako pokoju dziennego, w ktorym wspolnie spedza sie czas, relaksuje, przyjmuje gosci, bez wzgledu na to, jak ten pokoj jest maly.
      • massinga Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 11:15
        Mysle, ze mamy to slowo od dawna w jezyku. Mozna przeczytac w ksiazkach z poprzednich epok, ze ktos bywal na salonach, zostal wprowadzony na salony, byl lwem salonowym itd. Kiedys czytalam, ze Boy-Zelenski nie lubil salonu swego mieszkania ze wzgledu na super niewygodne ale bardzo artystyczne meble i wolal przebywac w buduarze zony. Salon to nic nowego w naszej kulturze.
    • mid.week Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 06:32
      bo "salon" jest krótszy niż "pokój dzienny". Tez tak mówię na mój salon i to bez ogródka.
    • annajustyna Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 06:41
      Jak w ogole mozna bylo takie zdjecia umiescic i jeszcze peowizje za to wziac uncertain.
      • kira02 Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 08:50
        Wierz mi, nie za takie rzeczy agenci potrafią brać prowizję. Nawet jak sprzedający wystawi sam mieszkanie do sprzedaży, a oni tylko przyprowadzą kupca, to potrafią od sprzedającego zażądać prowizji "za pośrednictwo".
        • annajustyna Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 09:01
          Jak przyprowadza, to jednak cos tam zrobili. Gorzej, jak tylko takie ...owe zdjecia< umieszcza sad.
    • mw144 Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 07:39
      Mnie najbardziej rozwalił ten "ogródek"big_grin Mój pies w kojcu ma większy porządek, a i metraż podobny.
      • kira02 Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 08:53
        A ja uważam, że można tam wygospodarować całkiem przyjemny ogródek. Mały bo mały, ale i tak większy, niż standardowy balkon. Na zdjęciu widać, że sąsiad o wiele lepiej sobie poradził z zagospodarowaniem przestrzeni. W mieście kawałek ziemi przy mieszkaniu to rzadkość i atut mieszkania. Nie każdy może i chce mieszkać na wsi w domu z wielkim ogrodem.
    • memphis90 Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 08:03
      > Za moich czasów to się pokój nazywało. Salony to miała królowa angielska.
      No widzisz- czas mija, zestarzałaś się, spierniczałaś... Ale żeby tak się z tym afiszować? W siermięznym PRL'u mówiło się "duży pokój" (też najczęsciej służył jako sypialnia dla rodziców), teraz mówi się salon. Mogłoby być "pokój dzienny"- ale nie jest. Wielka mi rzecz.
    • najma78 Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 08:38
      zawsze gdy czytam o tych salonach smieszy mnie to. Salon to wg sjp reprezentacyjny pokoj przeznaczony do przyjmowania gosci. Wiekszosc nie ma reprezyntacyjnych pokoi a ten salon jest pokojem dziennym w ktorym toczy sie zycie rodzinne i tyle. Ja mam pokoj dzienny, gdybym mieszkala w domu za kilka milionow funtow to mialabym pewnie pokoj ktory nazywac by sie mogl salon.
    • ga-ti Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 09:04
      Nowomoda językowa albo marketing smile
      Ja nie mam salonu, mam pokój dzienny, który łączy funkcje pokoju telewizyjnego, stołowego, sypialni dla gości. To nasza przestrzeń wspólna, w której oglądamy tv,pijemy kawę, przyjmujemy gości, jadamy niedzielne i świąteczne obiady, polegujemy na kanapie z książką, nocujemy gości.

Mam znajomych, którzy mają salon prawdziwy według mnie, z kominkiem, kanapą, miejscem na wygodne wypicie kawki, posiedzenie i pogadanie itp. Mają też pokój stołowy z dużym stołem i krzesłami, jakąś ozdobną szafką z porcelaną, do tego kuchnia z częścią jadalną na co dzień, mają pokój telewizyjny z całym kinem domowym, odtwarzaczami różnymi, kolekcją płyt, projektorem, wygodnymi siedziskami, każdy ma swój pokój-sypialnię, łazienki... a oprócz tego cudne patio. Bardzo lubię ten ich dom smile
      • bei Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 09:12
        Nasz ma 50 m kw i nazywamy go livingiem, czyli dziennym, ale teraz potocznie prawie wszyscy salonem nazywaja.
        Pokoj z ogloszenia ma potencjal, podobnie jak placyk za drzwiami tarasowymismile
        Salon z ogrodkiem przyciaga czytaczysmile
    • mynia_pynia Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 09:18
      To mieszkanie wygląda tak jakby przed chwilą było posprzątane po śmierci babci, wyniesione graty, kilka fotek i na sprzedaż, bo nikt z rodziny go nie chce a ludziom też nie chce się bawić w pseudo upiększanie.
      Dla mnie mieszkania w bloku na parterze z ogródkiem to nieporozumienie, bo i tak wszyscy sąsiedzi mieszkający powyżej się gapią, nie prawdą jest, że dzieci będą miały kawałek trawy, bo one wolą place zabaw, ja i tak bym w takim miejscu nie leżała na leżaczku z obawy ze petem dostane z góry.
      Wolę większy balkon, ale też nie za duży, taki do 2m x 3m w zupełności mi starczy, z 2 ładne duże donice na zioła i jakieś krzaczory i jestem w pełni ukontentowaną ogrodniczką.
      • shalalu Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 10:19
        Ten salon z ogródkiem mieści się w jednej z gorszych dzielnic Gdyni .
        ul.Zamenhofa znana jest znana z meneli i szumowin tak więc żaden stolik ogrodowy czy lezak
        nie mógłby być pozostawiony samotnie w ogródku nawet na 5 min.
        Nie mówiąc o otwartych drzwiach do tego ogródka
    • slonko1335 Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 09:19
      Mamy 4 pokoje. Pokój dzienny, sypialnię i dwa pokoje dziecięce ale tak pokój dzienny nazywamy często salonem bo tak jest krócej i wygodniej.
    • default Re: Salon z ogródkiem 21.03.16, 10:51
      Salon się wygodniej mówi niż "pokój dzienny" smile Poza tym często tę przestrzeń dzienną trudno nazwać "pokojem" - jak u mnie np.: hall, część dzienna, jadalnia i kuchnia tworzą w zasadzie jedno otwarte pomieszczenie, w którym poszczególne "strefy" są tylko częściowo oddzielone ścianami, a drzwiami w ogóle. Salon mi do tego bardziej pasuje i tak tę przestrzeń nazywamy. No dobra - o części kuchennej mówi się "kuchnia" smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka