Dodaj do ulubionych

Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzień po"...

23.03.16, 20:07
... bez recepty.
Ponieważ - jak twierdzi minister - produkt jest nadużywany.

- "i dobrze" ?
- "średniowiecze" ?

Okazuje się, że 25.10. ubiegłego roku ponad 50 % elektoratu opowiedziało się przeciw pigułce "po". Ciekawe, kto komu teraz pluje w brodę...

Obserwuj wątek
    • amoreska LINK 23.03.16, 20:08
      www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,19813754,ministerstwo-blokuje-sprzedaz-pigulki-dzien-po-nie-bedzie.html#Czolka3Imgl
      • iwoniaw Re: LINK 23.03.16, 20:17
        Pigułka przyjmowana nieprawidłowo może być niebezpieczna. - Niestety są kobiety, które stosują ją kilka, nawet kilkanaście razy podczas jednego cyklu, niezgodnie z przeznaczeniem - ostrzega profesor Radowicki.

Niebezpieczne może być tez przedawkowanie innych dostępnych bez recepty leków. - Przyjęcie 20 tabletek aspiryny w ciągu kilku dni może doprowadzić np. do krwawienia z przewodu pokarmowego - przyznaje profesor.

I co, aspiryna też będzie tylko na receptę?
        • cichadziewuszka Re: LINK 24.03.16, 00:15
          Kilkanaście razy w ciągu cyklu, czyli co 2gi dzień? Chyba go pogrzało.
          • little_fish Re: LINK 24.03.16, 10:49
            ciekawe - kto wyrzucał 1500 - 2000 zł co miesiąc na pigułkę "po" tongue_out
          • 3-mamuska Re: LINK 24.03.16, 10:50
            6, 00:15
            Kilkanaście razy w ciągu cyklu, czyli co 2gi dzień? Chyba go pogrzało.

A skad wiesz ze to nieprawda?
            Moze sa kobiety które sie nie zabezpieczają i łykają jak wlezie.
            Albo kupują na zapas stad wyższe statystyki hehe
            • fragile_f Re: LINK 24.03.16, 12:12
              Wiesz jak dziala ta tabletka? Masz po niej trwajace kilka dni krwawienie. Już widzę, jak panna bierze tabletkę i bzyka sie jak szalona z krwią lejącą się jej z majtek. A nastepnego dnia (kiedy nadal krwawi) bierze kolejna tabletkę. I znow się bzyka. I tak co drugi dzien.

Serio?
            • pitahaya1 Re: LINK 24.03.16, 13:10
              I z powodu jakiejś garstki kobiet zabrońmy wszystkim big_grin
            • semihora Re: LINK 24.03.16, 13:54
              >Moze sa kobiety które sie nie zabezpieczają i łykają jak wlezie.

Jaaaaasne.
    • lusitania2 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzień p 23.03.16, 20:17
      ciemne średniowiecze
      sad
      Niestety, bez wycofania religii ze szkół sytuacja kobiet się nie poprawi.
      Chyba, że wreszcie, jak na Zachodzie, wypłyną afery kleru.
      • iwoniaw Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 20:24

Chcesz powiedzieć, że dotąd nie wypłynęły żadne afery z udziałem kleru? Bo ja non stop czytam o takowych - obyczajowych, finansowych, o przemocy, zboczeniach, gwałtach na nieletnich etc. - i jakoś nie widać, by na tzw. opinii publicznej robiło to duże wrażenie.
        • kolter Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 21:05
          iwoniaw 23.03.16, 20:24

Chcesz powiedzieć, że dotąd nie wypłynęły żadne afery z udziałem kleru? Bo ja non stop czytam o takowych - obyczajowych, finansowych, o przemocy, zboczeniach, gwałtach na nieletnich etc. - i jakoś nie widać, by na tzw. opinii publicznej robiło to duże wrażenie.

ty czytasz bo umiesz, ale sporo nawet na PIS nie głosujących nie umie czytać
          • iwoniaw No nie mów, że 23.03.16, 21:13
            są ludzie, którzy o tym nie słyszeli. To są b. medialne i głośne sprawy i brak ich społecznego potępienia wynika zdecydowanie z innych przyczyn niż z nieświadomości ich istnienia.
            • kolter Re: No nie mów, że 23.03.16, 21:46
              iwoniaw 23.03.16, 21:13
              są ludzie, którzy o tym nie słyszeli. To są b. medialne i głośne sprawy i brak ich społecznego potępienia wynika zdecydowanie z innych przyczyn niż z nieświadomości ich istnienia.

to wszystko jest wynikiem egoizmu i braku poczucia społeczeństwa obywatelskiego, wszystko z cyklu ;mnie to nie dotyczy, tak już jest ,i co ja mogę
              • iwoniaw Re: No nie mów, że 23.03.16, 21:50
                to wszystko jest wynikiem egoizmu i braku poczucia społeczeństwa obywatelskiego
                > , wszystko z cyklu ;mnie to nie dotyczy, tak już jest ,i co ja mogę

A z tym się zgodzę, niestety. Nawet tu na forum najczęstsze są w temacie wpisy w stylu "nasza chata z kraja" - "najwyżej pojadę na wycieczkę do Czech/stać mnie na lekarza, który wypisze receptę bez gadania" etc.
                • kolter Re: No nie mów, że 23.03.16, 21:54
                  iwoniaw 23.03.16, 21:50
                  to wszystko jest wynikiem egoizmu i braku poczucia społeczeństwa obywatelskiego
                  > , wszystko z cyklu ;mnie to nie dotyczy, tak już jest ,i co ja mogę

A z tym się zgodzę, niestety. Nawet tu na forum najczęstsze są w temacie wpisy w stylu "nasza chata z kraja" - "najwyżej pojadę na wycieczkę do Czech/stać mnie na lekarza, który wypisze receptę bez gadania" etc

niestety....
                  • triss_merigold6 Re: No nie mów, że 23.03.16, 21:59
                    To prosta adaptacja do sytuacji. Próba przeprowadzenia referendum już była, setki tysięcy podpisów obywatelskich poszło do kosza.
                    SLD (świeć panie nad jego duszą) podczas każdej kampanii miało mnóstwo do powiedzenia na temat obrony praw kobiet i liberalizacji ustawy, a po wyborach ciche porozumienie z episkopatem okazywało się ważniejsze.
                    • kolter Re: No nie mów, że 23.03.16, 22:03
                      triss_merigold6 23.03.16, 21:59
                      To prosta adaptacja do sytuacji. Próba przeprowadzenia referendum już była, setki tysięcy podpisów obywatelskich poszło do kosza.
                      SLD (świeć panie nad jego duszą) podczas każdej kampanii miało mnóstwo do powiedzenia na temat obrony praw kobiet i liberalizacji ustawy, a po wyborach ciche porozumienie z episkopatem okazywało się ważniejsze.

od kilku lat żyjemy w demokracji długo jeszcze poczekamy na światłych polityków nie bojących sie ambony ,polityka która nie kuca na widok buca w sutannie
                      • triss_merigold6 Re: No nie mów, że 23.03.16, 22:08
                        Od kilku? Od bodajże 25.
                        Poczekamy, ale nie dlatego, że tacy politycy nie istnieją (bo istnieją) tylko dlatego, że czym innym jest głoszona teoria, a czymś zupełnie innym praktyka i ten rozjazd specjalnie nie przeszkadza na co dzień.

Ja bardzo dobrze pamiętam czasy jak lokalny sekretarz brał udział w procesji, wojskowi - wszyscy partyjni - mieli dzieci pochrzczone i posłane do komunii, a zebrania lokalnej komórki obywały się na sali parafialnej. big_grin
                        • kolter Re: No nie mów, że 23.03.16, 22:16
                          triss_merigold6 23.03.16, 22:08
                          Od kilku? Od bodajże 25.
                          Poczekamy, ale nie dlatego, że tacy politycy nie istnieją (bo istnieją) tylko dlatego, że czym innym jest głoszona teoria, a czymś zupełnie innym praktyka i ten rozjazd specjalnie nie przeszkadza na co dzień.

Ja bardzo dobrze pamiętam czasy jak lokalny sekretarz brał udział w procesji, wojskowi - wszyscy partyjni - mieli dzieci pochrzczone i posłane do komunii, a zebrania lokalnej komórki obywały się na sali parafialnej.

napisałem kilka lat bo np w Irlandi gdzie demokracja ma dłuższe tradycje ,też jest w kwestiach religijnych zaściankiem
              • maadzik3 Re: No nie mów, że 24.03.16, 09:27
                oczywiście, ale władza (zwłaszcza obecna ale poprzednia też) wyjątkowo tępi wszelkie przejawy społeczeństwa obywatelskiego. Człowiek w Polsce zdaniem władzy ma być klientem i poddanym a nie obywatelem (miliony wrzucanych do kosza podpisów, przeregulowanie każdej dziedziny życia, ręczne sterowanie czym się da na poziomie gospodarskich wizyt pierwszego sekretarza, wciskanie "jedynie słusznego stylu życia" (on się czasem może zmieniać, ale jedynie słuszny pozostaje) i "jedynie słusznych wartości" (jak z tym stylem życia). Społeczeństwo obywatelskie tworzą ludzie wolni, ale nic tak nie przeraża w Polsce władzy jak wolność ludzi
                • kolter Re: No nie mów, że 24.03.16, 09:48
                  maadzik3 24.03.16, 09:27
                  >Społeczeństwo obywatelskie tworzą ludzie wolni, ale nic tak nie przeraża w Polsce władzy jak wolność ludzi

"Pomysł na społeczeństwo obywatelskie "obsługiwał" [...] przede wszystkim interes polityczny grup dysydenckich, które wychodziły - czy to w sensie czysto biograficznym, czy środowiskowym - z realnego socjalizmu. One chciały mieć jakiś wehikuł polityczny, bo silnej partii nigdy nie udało im się zbudować. Takim wehikułem stały się struktury społeczeństwa obywatelskiego, przeciwstawione polityce i państwu. Owo społeczeństwo obywatelskie miało przy tym być konstrukcją całkowicie beztreściową [...].
                  Prezes Jarosław Kaczyński znów zabiera głos w sprawie społeczeństwa obywatelskiego jako pustej, szkodliwej konstrukcji, która nie pozwala budować zdrowego państwa. W wywiadzie dla Dziennika (21 kwietnia 2006)czytamy:

Jarosław Kaczyński: - W III RP silnego państwa i silnej polityki nie chciały te środowiska dysydenckie, które bały się aktywizacji obywateli, bały się przebudzenia - jak to nazywano pod koniec lat 80. - szeroko rozumianej endeckości. Kontrowaniu takiego politycznego przebudzenia miał służyć przede wszystkim pomysł społeczeństwa obywatelskiego.

Cezary Michalski: - A pan się nie bał endeckości, za którą stałaby większość wyborców i która dysponowałaby silnym państwem? Czy taka demokratyczna większość byłaby wrażliwa na los tych, którzy przegrali wybory?

J.K.: - Pomysł na społeczeństwo obywatelskie "obsługiwał" nie tylko te lęki, ale przede wszystkim interes polityczny grup dysydenckich, które wychodziły - czy to w sensie czysto biograficznym, czy środowiskowym - z realnego socjalizmu. One chciały mieć jakiś wehikuł polityczny, bo silnej partii nigdy nie udało im się zbudować. Takim wehikułem stały się struktury społeczeństwa obywatelskiego, przeciwstawione polityce i państwu. Owo społeczeństwo obywatelskie miało przy tym być konstrukcją całkowicie beztreściową, opierającą się wyłącznie na systemie autorytetów, których poglądy na państwo były obciążone doświadczeniem represji stosowanych wobec nich przez państwo komunistyczne. Prowadziło to do przeświadczenia, że jakiekolwiek uprawnienia represyjne państwa są złe same w sobie."
              • pade Re: No nie mów, że 24.03.16, 17:34
                to wszystko jest wynikiem egoizmu i braku poczucia społeczeństwa obywatelskiego, wszystko z cyklu ;mnie to nie dotyczy, tak już jest ,i co ja mogę

Chyba sobie wstawię to zdanie do sygnaturki.
          • lusitania2 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:40
            a wypłynęły?
            Ile ich umiesz wymienić?
            Jak to się ma do idących w tysiące poszkodowanych w Irlandii, Hiszpanii, Austrii, Niemczech...
            Jak się do nich odniósł polski episkopat i wymiar sprawiedliwości?
            A może żadnych afer nie było, bo polski kler był przykładnie bogobojny, w przeciwieństwie do "zgniłego" Zachodu? Tylko czy potrafisz to uzasadnić?
      • misiu-1 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 10:42
        Średniowiecze ciemne? Średniowiecze to rozkwit nauki i cywilizacji. Ciemny jest wiek XX i XXI ze swoim prymatem lewackiej ideologii nad rozumem. Wiek upadku europejskiej cywilizacji pod ciężarem lewicowego barbarzyństwa.
        • kolter pierwsze wyroki śmierci NKWD ? 24.03.16, 10:54
          misiu-1 24.03.16, 10:42
          Średniowiecze ciemne? Średniowiecze to rozkwit nauki i cywilizacji. Ciemny jest wiek XX i XXI ze swoim prymatem lewackiej ideologii nad rozumem. Wiek upadku europejskiej cywilizacji pod ciężarem lewicowego barbarzyństwa.

no a głupcy tak od 2 tys lat powtarzają ze prawica to nie komunistyczna lewica big_grin
          pierwsze wyroki śmieci za sprzeciwianie sie komunie wykonał niejaki Piotr ,ponoć pierwszy katolicki papież big_grin

" (33) Apostołowie z wielką mocą świadczyli o zmartwychwstaniu Pana Jezusa, a wszyscy oni mieli wielką łaskę. (34) Nikt z nich nie cierpiał niedostatku, bo właściciele pól albo domów sprzedawali je (35) i przynosili pieniądze /uzyskane/ ze sprzedaży, i składali je u stóp Apostołów. Każdemu też rozdzielano według potrzeby. (36) Tak Józef, nazwany przez Apostołów Barnabas, to znaczy Syn Pocieszenia, lewita rodem z Cypru, (37) sprzedał ziemię, którą posiadał, a pieniądze przyniósł i złożył u stóp Apostołów.(1) Ale pewien człowiek, imieniem Ananiasz, z żoną swoją Safirą, sprzedał posiadłość (2) i za wiedzą żony odłożył sobie część zapłaty, a pewną część przyniósł i złożył u stóp Apostołów. (3) Ananiaszu - powiedział Piotr - dlaczego szatan zawładnął twym sercem, że skłamałeś Duchowi Świętemu i odłożyłeś sobie część zapłaty za ziemię? (4) Czy przed sprzedażą nie była twoją własnością, a po sprzedaniu czyż nie mogłeś rozporządzić tym, coś za nią otrzymał? Jakże mogłeś dopuścić myśl o takim uczynku? Nie ludziom skłamałeś, lecz Bogu. (5) Słysząc te słowa Ananiasz padł martwy. A wszystkich, którzy tego słuchali, ogarnął wielki strach. (6) Młodsi mężczyźni wstali, owinęli go, wynieśli i pogrzebali. (7) Około trzech godzin później weszła także jego żona, nie wiedząc, co się stało. (8) Powiedz mi - zapytał ją Piotr - czy za tyle sprzedaliście ziemię? Tak, za tyle - odpowiedziała. (9) A Piotr do niej: Dlaczego umówiliście się, aby wystawiać na próbę Ducha Pańskiego? Oto stoją w progu ci, którzy pochowali twego męża. Wyniosą też ciebie. (10) A ona upadła natychmiast u jego stóp i skonała. Gdy młodzieńcy weszli, znaleźli ją martwą. Wynieśli ją więc i pochowali obok męża. (11) Strach wielki ogarnął cały Kościół i wszystkich, którzy o tym słyszeli"

w 11 efekt zastraszenia zadziałał ....
        • szarsz Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 12:17
          > Średniowiecze to rozkwit nauki i cywilizacji.

big_grin
          • kolter Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 12:21
            szarsz napisała:

> > Średniowiecze to rozkwit nauki i cywilizacji.
            >
            > big_grin

tak w Islamie big_grin
    • kolter Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzień p 23.03.16, 20:18
      amoreska 23.03.16, 20:07
      Okazuje się, że 25.10. ubiegłego roku ponad 50 % elektoratu opowiedziało się przeciw pigułce "po". >Ciekawe, kto komu teraz pluje w brodę...

cieszy mnie to ze PIS polegnie na takich to sprawach ,mówić młodym ze sex jest be to idiotyzm smile
      • black_halo Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:12
        Pigulka "po" najpierw zdaje sie nie byla dostepna w ogole, potem przez wiele lat jedynie na recepte. Nie ma co wlosow z glowy rwac. Kupic nadal bedzie mozna, niestety z recepta.
    • ichi51e Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzień p 23.03.16, 20:23
      Komentarze dobre
      "
      No jak, Polska w ruinie, a są kobiety, które przyjmują te pigułki w cenie 120zł za sztukę, kilka, kilkanaście razy w ciągu miesiąca??? Jak kłamać to porządnie!"
    • mum2004 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzień p 23.03.16, 20:31
      Oczywiście że średniowiecze. Mnie to osobiście nie dotknie - mieszkam w dużym mieście, stać mnie na prywatnego gina i receptę. I nawet wycieczkę za granicę w razie konieczności.
      Jak zwykle uderzy to w najbiedniejszych, z małych wsi i miasteczek.
      • sundry Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 19:10
        Jak najbiedniejsi, to raczej nie mogli sobie pozwolić na pigułkę za 120 zł, z receptą czy bez, wybiorą raczej gumki przed za 10 zl.
        • memphis90 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 22:30
          Ale wiesz, że te leki stosuje się wtedy, kiedy gumka zawiedzie- a nie zamiast nich....?
    • zona_glusia Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzień p 23.03.16, 20:35
      Nie chcę mi nawet tego komentować.
    • redheadfreaq Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzień p 23.03.16, 20:38
      Wspaniale. Doskonale, wybornie.

Mam migreny, więc nie mogę brać antykoncepcji hormonalnej. Z powodu przyjmowania leków na migreny nie wolno mi zajść w ciążę. Wychodzi na to więc, że najlepiej dla mnie będzie, gdy pęknie nam gumka, zajść w ciążę i urodzić potworka z mózgiem na wierzchu. Bombowo.
      • milka_milka Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 20:54
        Możesz jeszcze używać szklanki wody zamiast... uncertain
      • magkul99 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 20:56
        redheadfreaq napisała:

> Wspaniale. Doskonale, wybornie.
        >
        > Mam migreny, więc nie mogę brać antykoncepcji hormonalnej. Z powodu przyjmowani
        > a leków na migreny nie wolno mi zajść w ciążę. Wychodzi na to więc, że najlepie
        > j dla mnie będzie, gdy pęknie nam gumka, zajść w ciążę i urodzić potworka z móz
        > giem na wierzchu. Bombowo.
        >

No a ile razy pękła ci gumka, że musiałaś brać te pigułki? Wkładka w tym wypadku jest raczej bezpieczniejsza. Poza tym w tej pigułce jest bardzo duże stężenie hormonów, więc jeżeli nie możesz stosować antyków to wolno ci stosować pigułkę po?
        • maadzik3 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 21:28
          to nie ważne czy pękła czy nie, trzeba mieć wyjście B, tabletkę "po" w szufladzie na wszelki wypadek.
          • magkul99 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:22

maadzik3 napisała:

> to nie ważne czy pękła czy nie, trzeba mieć wyjście B, tabletkę "po" w szufladz
            > ie na wszelki wypadek.
            >
            Jeżeli wiesz, że pod żadnym pozorem nie wolno ci zajść w ciążę, to prezerwatywa jest średnim środkiem antykoncepcyjnym. Tabletka po powinna być ostateczną ostateczności. Jeżeli nie będzie dostępna bez recepty, to wpisze ci ja ginekolog. W czym problem?
            • miedzymorze Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:27
              W czasie. Im wcześniej przyjęta pigułka po, tym większa szansa zadziałania.
              Ginekolodzy jakbyś nie zauważyła nie są dostępni w trybie na żądanie ;>
              pozdr,
              mi
            • szarsz Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 08:55
              > wpisze ci ja ginekolog. W czym problem?

W tym, że potrzeba może zaistnieć na przykład w piątkowy wieczór.
            • redheadfreaq Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 09:49
              Co innego proponujesz? Drażniące środki plemnikobójcze? Szklanka wody zamiast? Modlitwę?
              • magkul99 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 10:56
                redheadfreaq napisała:

> Co innego proponujesz? Drażniące środki plemnikobójcze? Szklanka wody zamiast?
                > Modlitwę?
                >

Są jeszcze takie środki jak wkładka domaciczna( napisałam juz to wcześniej ), szkoda, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. A poza tym jeżeli wiesz jaki masz problem to tabletki wypisujesz sobie będąc u ginekologa przy okazji. No chyba ze bywasz raz na X lat to wtedy faktycznie może to być problem. Zatem zamiast modlitwy kup sobie teraz tabletki na zapas😁

• najma78 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 11:12
              magkul99 napisała:

> Tabletka po powinna być ostateczną ostateczności.

Tym powinna byc aborcja.

Jeżeli nie będzie dostępna bez recepty, to wpisze ci ja ginekolo g. W czym problem?

W tym ze musisz sie pofatygowac do lekarza specjalisty z pie..., czesto prywatnie co podrozy koszt,mozesz trafic na takiego ktoremu sumienie nie pozwala albo miec problem z wizyta np w weekend.
        • redheadfreaq Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:22
          Do tej pory, szczęśliwie, nie musiałam brać jej ani razu, chciałabym jednak zauważyć, ze wystarczy raz - jedno pęknięcie, jedno zsunięcie się... to już mi się zdarzało. Mając jednak do wyboru kur**ski ból głowy przez miesiąc, a wadliwą ciążę w tym kraju - chyba jednak wolę wrażenie, że wysadza mi oczy...
        • szarsz Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:28
          > jeżeli nie możesz stosować antyków to wolno ci stosować pigułkę po?

Antykoncepty stosuje się z założenia długoterminowo, więc ich wpływ na migreny jest znaczący. Pigułkę po stosuje się z założenia w losowym przypadku, mooooże raz na parę lat, więc jak zwykle trafiasz kulą w płot.
      • paskudek1 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:16
        no oczywiście że "lepiej" w końcu nie ma takiego powodu żeby nie urodzić dziecka czyż nie? Poczytaj sobie niejaką dorotemagdziak to zrozumiesz ze aborcja zawsze i wszędzie, w każdej sytuacji jest MORDEM i koniec i kropka.
        A tak szczerze współczuję ci serdecznie.
        • dorotamagdziak Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 23:59
          Aborcja jest zabiciem człowieka. Możesz próbować to nazywać jak ci się żywnie podoba - zabiegiem, usunięciem, skrobanką, terminacją czy jak tam ci łatwiej przełknąć. Tym niemniej jest to zabójstwo z premedytacja. A jak nazywamy zabójstwo z premedytacją? No właśnie. Nie wiem gdzie tu miejsce na sarkazm.
          Skoro ktoś ma migreny to chyba ginekolog o tym wie, tabletkę "po" przepisze, można ja wykupić i trzymać w szafce. Przynajmniej nie trzeba po aptekach po nocy latać.
          Choć jako środek antykoncepcyjny rzeczywiście powinna być bez recepty.
          • paskudek1 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 14:52
            a jak się nazywa odmowa aborcji w przypadku kiedy ciąza zagraża zyciu? A zdrowiu kobiety? A jak się nazywa zakaz aborcji i zmuszene do urodzenia dziecka chociaż WIADOMO że płód jest ciężko uszkodzony, szans na przezycie ne ma żadnych a umierać będzie w męczarniach???Aha i nie ględź mi tutaj o możliwości wyboru przy zagrozeniu życia kobiety bo nawet w przypadku tej nieszczęsnej ciąży pozamacicznej nasi wspaniali "obrońcy życia nienapoczętego" wypowiadali sie dosyć jednoznacznie - że to nie jest żaden powód do aborcji, mżna poczekać aż ciąża sama obumrze.
            Aborcja nie jest niczym dobrym, niczym bezproblemowym i niczym chwalebnym. Ale tak samo niczym chwalebnym i dobrym nie jest zabicie człowieka, czasami jednak trzeba np. w obronie własnej. I wyobraź sobie że wtedy sąd odstępuje nawet od kary. Chociaz obiektywnie rzecz biorąc jest to zabójstwo czyż nie???
            Problemem "obrońców życia" jest czarno=biała wizja świata, zero dylematów moralnych oraz całkowite rpzekonanie o własnej wyższości moralnej nad innymi.
      • isa_bella1 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 14:03
        A to lekarz nie powiedział ci ze tabletka po to bomba hormonalna i moze zaszkodzić.??? Kiepsko
    • ania_2000 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzień p 23.03.16, 20:41
      oczywiscie ze dobrze.
      1. calkowity zakaz aborcji
      2. calkowity zakaz pigulek "po"
      3. calkowity zakaz pigule "przed" - czyli anty
      4. calkowity zakaz lekcji w szkole z uswiadamiania seksualnego
      5. calkowity zakaz rozwodow.

i wtedy kochane ematki, bedziecie pierwszego sortu kobitki.

OMG - jak to dobrze ze ja w tym kraju nie mieszkam!
      • spanish_fly Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 21:02
        Z rozwodami to chyba nie przejdzie. wink Marta Kaczyńska chyba będzie w końcu musiała się rozwieść.
        • aniani7 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 21:17
          Marcie wolno więcej. Czekam jeszcze na jakieś skromniejsze ubranie, coś w stylu stroju zakonnicy?
      • aamarzena Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:10
        "1. calkowity zakaz aborcji
        2. calkowity zakaz pigulek "po"
        3. calkowity zakaz pigule "przed" - czyli anty
        4. calkowity zakaz lekcji w szkole z uswiadamiania seksualnego"

A potem odtrąbi sie sukces demograficzny programu 500+ tongue_out
      • isa_bella1 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 14:05
        Rozumiem ze mieszkasz w cudownym kraju gdzie mozna zarzynac niewinne istoty???
    • jopowa Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzień p 23.03.16, 20:42
      tu chodzi o pigulki przerywajace caze? czy chcecie je miec dostepne?
      • ania_2000 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 20:47
        jopowa ty masz 10 lat? i na lekcji biologii nie bylas? czy moze juz te lekcje skasowane?

zadnej ciazy nic nie przerywa - tylko nie dopuszcza do zaplodnienia.
        • jopowa Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 20:51
          Rozne sa srodki antykoncepcyjne i nie wiem dokladnie o jaki wam chodzi, w roznych krajach sa te srodki rozne. Ale zaplodnienie moglo byc juz wczesniej zanim ktos taka tabletkie polnkal
          • maadzik3 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 21:30
            jak doszło do zapłodnienia to ta tabletka po prostu nie zadziała (dlatego największą skuteczność ma zaraz po stosunku, teoretycznie są 72 godziny w praktyce naprawdę skuteczne jest pierwsze 24). To nie żaden środek poronny choć sukienkowi specjaliści od kobiecego rozrodu tak mówią
      • feliz_madre Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 21:32
        Nie - chodzi o pigułkę, która może zahamować owulację - zatrzymuje uwalnianie komórki jajowej przez jajniki.
    • gama2003 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzień p 23.03.16, 20:46
      A za 6 miesięcy nie kupisz prezerwatyw ?

Czy w tym kraju musimy chodzić wiecznie do tyłu ?
      • cosmetic.wipes Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 20:52
        Jakieś zapasy trzeba zrobić.
        • gama2003 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:06
          Weź no, gdzie ja to pomieszczę...
          Myślisz, że na jak długo trzeba się przygotować ?
          A, sorki, jeszcze paczki z zagranicy rodzina moze podesłać, najwyżej lekko zgorszona.
          • beata985 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:20
            ja mam dość dużo miejsca w domu, mogę zrobić zapas a potem cichcem sprzedawać.....
            może się w końcu dorobię na kontrabandzie suspicious
            • szarsz Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:32
              kiedyś były meliny z bimbrem, teraz będą z antykami wszelkiej maści. Wyobrażacie sobie? Wszyscy na dzielni będą wiedzieć, do których drzwi należy zapukać, jak guma pęknie. A Kowalska, w papilotach, obudzona w środku nocy będzie pytać: guma czy po?
              • triss_merigold6 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:44
                Tak, oczywiście. Pigułka "po" do tej wiosny 2015 r. była na receptę i jak ktoś potrzebował to szukał lekarza na gwizdek, więc jeśli znów będzie na receptę, to będzie jak wcześniej.
    • ola766 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzień p 23.03.16, 21:13
      Czy ten profesor powiedział skąd ma te dane? Jakieś, nie wiem, informacje z hurtowni, z aptek, statystyki, cokolwiek?
      • iwoniaw Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 21:23
        Od "lekarzy, którzy biją na alarm", iż pigułka "jest nadużywana". Skąd akurat lekarze mają dane w kwestii nadużywania leku dostępnego bez recepty, minister milczy wink
        • maadzik3 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 21:30
          dokładnie to napisałam w komentarzu smile
        • milka_milka Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 21:48
          Może trafiają do lekarzy z powikłaniami?
          • iwoniaw Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 21:52
            I ile takich kobiet z powikłaniami może być, żeby aż lekarze "bili na alarm"? Więcej niż z powikłaniami po nielegalnej aborcji np.? Chyba tak, skoro nie słychać "bicia na alarm" w temacie podziemia aborcyjnego?
            • milka_milka Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:05
              Nie wiem, zastanawiam się. Nie miałam do czynienia z tą pigułką, nie wiem, jakie niesie ze sobą zagrożenia zdrowotne. Po prostu pytam.
              • miedzymorze Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:16
                Tu masz ulotkę, możesz sobie poczytać.
                www.doz.pl/leki/p7232-Ellaone

Zagrożeń brak, jak dla wszystkich leków są efekty uboczne, i dlatego jest antykoncepcja awaryjna a nie do regularnego stosowania.

Ciąża potrafi zdewastowac ogranizm kobiety dużo bardziej ;>
                pozdr,
                mi
        • jowita771 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 10:02
          > Od "lekarzy, którzy biją na alarm", iż pigułka "jest nadużywana". Skąd akurat l
          > ekarze mają dane w kwestii nadużywania leku dostępnego bez recepty, minister mi
          > lczy wink

Jak pigułka jest na receptę, to muszą iść od lekarza. Pacjentka pigułkę weźmie, skutki uboczne straszliwe będzie miała, ale niech lekarz coś z tego ma.
      • ra-sowa Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 21:24
        a po co to komu, powiedział i należy uwierzyć i nie dyskutować.
      • pitahaya1 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 13:19
        Pewnie od tych ośmiu konstytucjonalistów, którzy opinię pisali. W zasadzie to nie od ośmiu a od czterech. I nie czterech pisało a jeszcze mniej. Tak, jak z tymi rowerami w Leningradzie, które za darmo dawali wink
    • kaz_nodzieja Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzień p 23.03.16, 21:34
      Inna sprawa, że poprzedni rządzący mieli 8 lat na wprowadzenie pigułki "po" bez recepty i dopiero na ostatnią chwilę, prawie tuż przed wyborami ją rzucili.
      Tak tylko głośno myślę czy te dwie partie aby nie mają potrzeb kobiet tego rodzaju po prostu w nosie, tylko ta pierwsza ma trochę lepszy PR i tyle.
      • iwoniaw Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 21:45
        kaz_nodzieja napisał(a):

> Inna sprawa, że poprzedni rządzący mieli 8 lat na wprowadzenie pigułki "po" bez
        > recepty

Gdybyś potrafił czytać, to może byś się dowiedział, kiedy ten specyfik został dopuszczony do sprzedaży bez recepty na terenie UE, po którym to terminie dopiero konkretne kraje mogły się do tej rekomendacji zastosować, łgarzu.
        • triss_merigold6 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 21:53
          W innych krajach UE był dostępny bez recepty od wielu lat.

Iwoniaw, nie czarujmy się. Inne ugrupowania miały długie lata i wiele kadencji na to, żeby zliberalizować ustawę antyaborcyjną, zwiększyć dostępność genetycznych badań prenatalnych i wziąć za twarz środowisko ginekologów i dyrekcje oddziałów w szpitalach.
          Nikt nie kiwnął palcem, bo obecność biskupa na uroczystości była ważniejsza. SLD (świeć Panie nad jego duszą) przy okazji każdej kampanii gębę sobie wycierało prawami reprodukcyjnymi, a potem jakoś zapominali.
          • iwoniaw Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 21:57
            triss_merigold6 napisała:

> W innych krajach UE był dostępny bez recepty od wielu lat.

Nieprawda, konieczna była wcześniejsza konsultacja z uprawnioną do zlecania leków/środków medycznych osobą (lekarzem lub - w niektórych krajach - pielęgniarką). Oczywiście nie było to specjalnie skomplikowane, ale "bez recepty" to nie było.

W kwestii polityki kolejnych rządów i sejmów u nas - pełna zgoda.
          • nickbezznaczenia Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:04
            Triss, nie udawaj, że masz sklerozę. Z wikipedii:

'Od 1996 ustawa dopuszczała przerywanie ciąży również, gdy kobieta ciężarna znajduje się w ciężkich warunkach życiowych lub trudnej sytuacji osobistej; wymagane było złożenie oświadczenia przez kobietę ciężarną i odbycie konsultacji z innym lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej lub inną osobą uprawnioną niż mającą przeprowadzić zabieg; zabieg można było przeprowadzić, jeżeli kobieta podtrzymywała swój zamiar po upływie 3 dni od konsultacji.

Trybunał Konstytucyjny w pełnym dwunastoosobowym składzie ? przy trzech zdaniach odrębnych ? w Orzeczeniu z dnia 27 maja 1997 r., sygn. akt K 26/96 (OTK 1997, nr 2, poz. 19) orzekł o niezgodności przepisu wprowadzającego tę przesłankę z przepisami konstytucyjnymi utrzymanymi w mocy przez tzw. Małą Konstytucję z 1992 przez to, że legalizuje przerwanie ciąży bez dostatecznego usprawiedliwienia koniecznością ochrony innej wartości, prawa lub wolności konstytucyjnej oraz posługuje się nieokreślonymi kryteriami tej legalizacji, naruszając w ten sposób gwarancje konstytucyjne dla życia ludzkiego. Ponadto w uzasadnieniu do tego orzeczenia wyraził pogląd, że Uchwalona 2 kwietnia 1997 r. Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej potwierdza w art. 38 prawną ochronę życia człowieka. Podstawa konstytucyjna, na której oparł swoje orzeczenie TK, znalazła więc potwierdzenie i wyraźne wyartykułowanie w [nowej] Konstytucji RP.'
            • triss_merigold6 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:10
              Łętowska bodajże wtedy miała zdanie odrębne.
              Mogli olać orzeczenie TK albo dopuścić do referendum.
              • nickbezznaczenia Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:12
                Nie, nie mogli. Nie rżnij głupa.
              • szanowna_pani Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 10:13
                To jest wyrok z 1997r. Łętowska była sędzią TK w latach 2002-2011.
                Przewodniczącym składu i sprawozdawcą przy tym orzeczeniu był Andrzej Zoll - tak,tak, ten sam skrajny prawicowiec który później chciał wprowadzić całkowity zakaz abocji "tylnymi drzwiami" zmieniając Kodeks Karny.
                Zdania odrębne złożyli: Zdzisław Czeszejko-Sochacki, Lech Garlicki, Wojciech Sokolewicz.
                Nota bene był to pierwszy wyrok TK z tak dużą liczbą zdań odrębnych.

I tak 8 starszych panów (Andrzej Zoll, Tomasz Dybowski, Stefan J. Jaworski, Krzysztof Kolasiński, Wojciech Łączkowski, Ferdynand Rymarz, Janusz Trzciński, Błażej Wierzbowski) i 1 pani w wieku menopauzalnym (Jadwiga Skórzewska-Łosiak) udupili kobiety w wieku reprodukcyjnym.
                • martishia7 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 10:32
                  Dokładnie tak. Z tego powodu, między innymi, jak widzę Zolla w telepudle, to mam ochotę spluwać trzy razy, i to bynajmniej nie przez lewe ramię.
          • kolter Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:10
            triss_merigold6 23.03.16, 21:53

Nikt nie kiwnął palcem, bo obecność biskupa na uroczystości była ważniejsza. SLD (świeć Panie nad jego duszą) przy okazji każdej kampanii gębę sobie wycierało prawami reprodukcyjnymi, a potem jakoś zapominali.

bez przesady czerwoni zawsze mieli w koalicji chłopków z PSL ,nigdy nie mieli takiej przewagi w sejmie żeby to przeforsować ,nawet gdyby chcieli
        • kolter Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:01
          iwoniaw 23.03.16, 21:45
          kaz_nodzieja napisał(a):

> Inna sprawa, że poprzedni rządzący mieli 8 lat na wprowadzenie pigułki "po" bez
          > recepty

Gdybyś potrafił czytać, to może byś się dowiedział, kiedy ten specyfik został dopuszczony do sprzedaży bez recepty na terenie UE, po którym to terminie dopiero konkretne kraje mogły się do tej rekomendacji zastosować, łgarzu.

sorry ale kaznodzieja to łgarka smile

kaz_nodzieja 11.03.16, 21:40
          Tak, niestety będzie, ale na chwilę obecną nie widzę innego realnego wyjścia z sytuacji. Jeżeli Ty widzisz takie wyjście to opowiedz nam o nim. Umiem przyznać się do czegoś czego nie wiem i jestem otwarta na wiedzę (i propozycje) innych, mądrzejszych ode mnie.

forum.gazeta.pl/forum/w,567,160589967,160589967,Oficjalna_reakcja_USA.html?s=2&so=2
          • black_halo Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:30
            Inne specyfiki byly dopuszczone w UE juz wiele lat temu.
      • miedzymorze Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 21:54
        Wprowadzili 3 mies po decyzji KE mimo pyszczenia kościółkowych prolajferów, kwiecień 2015 to nie jest tuz przed wyborami, przychrzaniach się bez sensu
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17768490,Pigulka__dzien_po__od_dzis_dostepna_w_aptekach__Bez.html

Nie wiem czy mają w nosie, ale sytaucja się minimalnie polepszyła. teraz wygląda na to, że się zdecydowanie pogorszy.
        pozdr,
        mi
        • black_halo Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:41
          Biorac pod uwage, ze rzadzili 7.5 roku juz wtedy to tak, to jest tuz przed wyborami. Escapelle i Postinor byly w UE juz od dawna. Jakies 8 lat temu na poczatku emigracji sama kupilam.
      • maadzik3 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 09:42
        oczywiście że mają, nawet część posłów PO głosowała za zaostrzeniem ustawy antyaborcyjnej. Niestety, ale silna potrzeba kontroli seksualności kobiet jest u polskich polityków i katolickich duchownych taka jak u islamskich imamów
        • kolter Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 09:50
          maadzik3 24.03.16, 09:42
          oczywiście że mają, nawet część posłów PO głosowała za zaostrzeniem ustawy antyaborcyjnej. Niestety, ale silna potrzeba kontroli seksualności kobiet jest u polskich polityków i katolickich duchownych taka jak u islamskich imamów

nie obrażaj imamów smile kiedyś czytałem wywiad z jednym z irańskich , zapytany czy w ramadan można sie onanizować.stwierdził ze tak ale bez finału smile
          • iwoniaw Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 16:36
            Niestety, ale silna potrzeba kontroli seksualności kobiet jest u po
            > lskich polityków i katolickich duchownych taka jak u islamskich imamów
            >
            > nie obrażaj imamów smile kiedyś czytałem wywiad z jednym z irańskich , zapytany cz
            > y w ramadan można sie onanizować
            .stwierdził ze tak ale bez finału

No chyba jednak nie o kobietach ten imam się wypowiadał, więc akurat tu Madzik ma 100% racji.
    • cauliflowerpl Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzień p 23.03.16, 21:34
      Jak jeszcze raz któryś zapieje, że emigrantki za kilka lat będą chciały wracać do kraju, to ze śmiechu zapluję monitor tak, że będzie do wymiany.
    • mokka39 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzień p 23.03.16, 22:01
      a to ona była bez recepty? Kilka lat temu raz ją wzięłam i jestem prawie pewna, że lekarz mi musiał przepisać.
      • nickbezznaczenia Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:06
        Wyobraź sobie, że tak!. tongue_out
        • mokka39 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:15
          ale dopiero od 2015, jak przed chwilą przeczytałam. No właśnie pamiętam, że do lekarza po to cudo musiałam iść, za rządów SLD to było bodajże. Co do dostępności bez recepty, mam mieszane uczucia - z jednej strony to na pewno dostęp byłby szybszy i wygodniejszy, zwłaszcza przy naszej cudownej służbie zdrowia i problemami z możliwością szybkiego umówienia się na wizytę, ale z drugiej, pamiętam, że ta pigułka powaznie zaburza gospodarkę hormonalną, więc powinna byc przyjmowana naprawdę okazjonalnie. Jak jest bez recepty, to niektóre panienki mogą wpaść na to, żeby zażywać ją po stosunku zamiast antykoncepcji. Mnie z kolei zastanawia dlaczego na receptę są np. leki typu Duphaston? Ma mało skutków ubocznych, pomaga w zajściu w ciążę, reguluje cykle.
          • miedzymorze Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:23
            Jest jak w formułce: KAŻDY lek NIEWŁAŚCIWIE stosowany...itd.
            Idąc Twoim tokiem rozumowania wszystkie leki powinny być na receptę, bo popularne środki przeciwbólowe zjadane garściami mogę zaszkodzi.
            Zawsze znajdą się głupie panienki które sobie zniszczą zdrowie na własne zażyczenie, nie ma powodu żeby z powodu głupich panienek ograniczać dostęp do pigułki dzień po WSZYSTKIM KOBIETOM>
            No chyba że uważasz tak jak katotalibowie że zdecydowana większość kobiet to głupie panienki i trzeba obwarować zakazami suspicious
            pozdr,
            mi
            • mokka39 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 16:41
              a idąc twoim tokiem rozumowania, to wszystkie leki powinny być dostępne bez recepty. W końcu najwyżej jakiś głupek się zatruje. Ja osobiście skłaniam się ku poglądowi żeby niektóre NLPZ też zaczęli wydawać na receptę, chociaż z drugiej strony, przy takim funkcjonowaniu slużby zdrowia, to byśmy miesiącami na dostęp do nich czekali.
          • szarsz Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:36
            > niektóre panienki

Które panienki stać na 140 po każdym stosunku bez gwarancji, że zadziała?
            • 3-mamuska Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 16:52

Które panienki stać na 140 po każdym stosunku bez gwarancji, że zadziała

Wiesz lepiej pożyczyć i nie miec problemu niz potem przez 18 lat wydawać tysięcy na dzieci.
              Sponsorować mogą rodzice lub facet który tez nie chce miec problemu, lub biorą kilka co 2/3 dni zeby była gwarancja działania. Hehe
          • cauliflowerpl Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:37
            "Jak jest bez recepty, to niektóre panienki mogą wpaść na to, żeby zażywać ją po stosunku zamiast antykoncepcji. "

Ja to wychodzę z założenia, że jak któraś jest tak durna, żeby stosować pigułkę po zamiast antykoncepcji, to tym bardziej niech się nie rozmnaża wink
            • migona Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 10:26
              ooo nie nie - tak bez jedynej słusznej konsekwencji? Bez kary? Durna nie durna, dzieckiem ją ukarać! Koniecznie!
          • migona Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 10:33
            no i oczywiście panienki na pęczki te tabletki kupują po każdym stosunku, bo przecież każda z nich ma specjalne konto na które tajemnicze lewackie siły chcące zniszczyć rodzinę przelewają jej co miesiąc sporą kwotę, co by mogła łykać te wszystkie tabletki jak cukierki i zagryzać to prezerwatywami

PS. przeczytaj ulotkę dowolnego leku przeciwbólowego, dostępnego w byle markecie - można zejść śmiertelnie, nabawić się niewydolności nerek, rozwalić wątrobę. Ludzie łykają to jak cukierki, często mieszając z innymi lekami, alkoholem, popijając kawą. Nikt na poważnie nie bierze możliwości zakazania kupna tegoż, chociaż lek może kupić byle nastolatek, bez wizyty u lekarza,lek jest stosunkowo tani etc . Ale jak przychodzi do tabletki po, ponad stówa za sztukę, dostępnej w aptece, od pewnego wieku, to jest płacz, rejwach i apokaliptyczne wizje nieodpowiedzialnych osobników płci żeńskiej, które będą grubą kasę przepuszczać na te drogie cukierki. To tylko świadczy o tym, jakie społeczeństwo ma podejście do kobiet.
      • aamarzena Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 23.03.16, 22:09
        od około roku była bez recepty
    • misiu-1 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzień p 24.03.16, 10:39
      Bardzo dobrze. Nie dość, że powinny być wydawane na receptę, to jeszcze, jeśli pacjentka ma poniżej 18 lat - za zgodą rodziców lub ustawowych opiekunów.
      • fragile_f Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 12:23
        Dlaczego tylko do 18? Moim zdaniem kobiety powinny do ginekologa chodzic z ojcem, potem z mezem. Bron boze same, bo kto to slyszal, zeby baba obcemu chlopu dupę pokazywała. I badanie tylko pod sukienką.
        • pitahaya1 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 13:23
          Przy zgaszonym świetle wink
        • najma78 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 13:24
          Od 18? Nalezaloby w takim razie przesunac wiek ktorym legalnie kobiety moga wwpolzyc. Teraz jest 15 lat, wiec skoro tak to powinny miec mozliwosc decudowac o swoim zdrowiu bez rodzicow.
          • skomplikowanaula Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 14:55
            Ciekawe, że mówi to ta, która była za zmuszeniem nastolatki do aborcji. Jak to się ma nagle do tego, że ma prawo decydować o swoim zdrowiu?
            Czyli znów - podwójna moralność bazująca na wygodzie głoszącej.
            • najma78 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 14:58
              skomplikowanaula napisała:

> Ciekawe, że mówi to ta, która była za zmuszeniem nastolatki do aborcji. Jak to
              > się ma nagle do tego, że ma prawo decydować o swoim zdrowiu?
              > Czyli znów - podwójna moralność bazująca na wygodzie głoszącej.

To do mnie???
              • skomplikowanaula Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 15:16
                Nie co ty..
                • najma78 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 15:24
                  skomplikowanaula napisała:

> Nie co ty..

Ok. To napisz do kogo, bo twoj post wyladowal pod moim.
          • misiu-1 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 17:46
            To nieprawda, że kobiety mogą legalnie współżyć w wieku 15 lat. Jest odwrotnie - to osoby dorosłe mogą bez odpowiedzialności karnej współżyć z osobami w wieku 15 lat. To zasadnicza różnica. Kontakty seksualne w wieku 15 lat mogą być uznane za przejaw demoralizacji i skutkować np. ustanowieniem kuratora.
            • najma78 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 18:32
              misiu-1 napisał:

> To nieprawda, że kobiety mogą legalnie współżyć w wieku 15 lat. Jest odwrotnie
              > - to osoby dorosłe mogą bez odpowiedzialności karnej współżyć z osobami w wieku
              > 15 lat. To zasadnicza różnica. Kontakty seksualne w wieku 15 lat mogą być uzna
              > ne za przejaw demoralizacji i skutkować np. ustanowieniem kuratora.
              >
              W Polsce obowiazuje wiek zgody 15 lat,przyjmuje sie ze osoby w tym wieku sa na tyle dojrzale emocjonalnie i fizycznie ze moga decydowac o sobie.
              Przestepstwem sa czyny seksualne osoby doroslej z osoba ponizej 15-tego roku zycia. Nie podelgaja karze osoby ponizej 15-go roku zycia ktore dokonaly czynnosci seksualnych ani osoba 17-letnia majaca kontakt z osoba ponizej 15-go roku zycia.
              W praktyce oznacza to tyle ze uprawianie seksu przez osoby 15-letnie nie jest przestepstwem, jest wiec legalne a skoro tak to takie osoby maja prawo do porad medycznych bez wiedzy rodzicow.
              • misiu-1 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 21:35
                Mylisz się. Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy stanowi, że:
                Art. 92. Dziecko pozostaje aż do pełnoletności pod władzą rodzicielską.
                Art. 95. § 1. Władza rodzicielska obejmuje w szczególności obowiązek i prawo rodziców do wykonywania pieczy nad osobą i majątkiem dziecka oraz do wychowania dziecka, z poszanowaniem jego godności i praw.
                § 2. Dziecko pozostające pod władzą rodzicielską winno rodzicom posłuszeństwo, a w sprawach, w których może samodzielnie podejmować decyzje i składać oświadczenia woli, powinno wysłuchać opinii i zaleceń rodziców formułowanych dla jego dobra.

Oznacza to tyle, że dziecko nie ma prawa podejmować współżycia płciowego bez wiedzy rodziców.
                Wiek przyzwolenia nie dotyczy przyzwolenia na seks nastolatków, tylko niekaralności dorosłych. Była tu już na ten temat dyskusja, ale widać do niektórych nie dociera. Osoba w wieku pomiędzy 15 a 17 lat, z wyjątkiem najcięższych zbrodni, w ogóle nie podlega pod Kodeks Karny, niezależnie od tego, czy chodzi o seks, czy kradzież w sklepie. Ale podlega pod Ustawe o postępowaniu w sprawach nieletnich, która stanowi, że:
                Art.2. Przewidziane w ustawie działania podejmuje się w wypadkach, gdy nieletni wykazuje
                przejawy demoralizacji lub dopuści się czynu karalnego.
                Rozpoczęcie współżycia płciowego przez nieletniego jest istotną przesłanką do stwierdzenia demoralizacji i podjęcia działań przewidzianych w ustawie.
                • najma78 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 21:46
                  misiu-1 napisał:
                  >
                  > Oznacza to tyle, że dziecko nie ma prawa podejmować współżycia płciowego
                  > bez wiedzy rodziców.
                  >

😀 misiu, ubawiles mnie. Ty nie rozumiesz tego co czytasz czy udajesz glupka. Osoba 15-letnia wg prawa polskiego ma prawo podjac decyzje i wspolzyciu seksulanym (wydac zgode) i tyle w temacie. Nie musi sie pytac rodzicow czy moze sie bzyknac, moze to zrobic,czy tobie sie to podoba czy nie. Ani dorosly ani 15-latek/ka nie beda ponosic odpowidzialnosci karnej, co najzwyzej rodzic rzeczonego nastolatka jesli sie dowie moze dac mu szlaban.
                  • misiu-1 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 23:11
                    Wydaje się, że to Ty nie rozumiesz. Osoba 15-letnia, według polskiego prawa nie może samodzielnie podjąć decyzji o rozpoczęciu współżycia. Kodeks Karny dotyczy ludzi dorosłych, więc jego zapisy nie mają w tej sprawie żadnego znaczenia w odniesieniu do 15-latka. Postępowanie z nim jest regulowane wspomnianą Ustawą o postępowaniu w sprawach nieletnich i na jej podstawie może być uznana za zdemoralizowaną z wszystkimi tego konsekwencjami. To, że brak jest woli politycznej, żeby to prawo konsekwentnie i stanowczo egzekwować, wynika z panoszenia się lewicy, której celem jest obniżenie wieku inicjacji seksualnej, bo to sprzyja realizowanemu przez lewicę planowi "dekonstrukcji" europejskiej cywilizacji. Ale sytuacja prawna jest jasna. Wystarczy wola konsekwentnego stosowania prawa i Twój bzykający się nastolatek może za to dostać kuratora, trafić do pogotowia opiekuńczego a nawet, w przypadkach szczególnie drastycznych, do poprawczaka. I twoje chamstwo w moim kierunku nic mu nie pomoże.
                • kolter Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 22:15
                  misiu-1 24.03.16, 21:35
                  >
                  Oznacza to tyle, że dziecko nie ma prawa podejmować współżycia płciowego bez wiedzy rodziców.

no i dziwi sie ktoś ze PIS wygrywa wybory big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin tak debilnego tekstu z rok nie czytałem na forum big_grinbig_grinbig_grin
        • misiu-1 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 17:43
          Dlaczego do 18? A dlaczego alkohol i papierosy są zabronione do 18? Bo 18 lat jest umowna granicą dorosłości. Według KRiO władza rodzicielska trwa do pełnoletności dziecka i upoważnia do wiedzy i decyzji w jego sprawie. To takie trudne do pojęcia?
          • najma78 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 18:33
            misiu-1 napisał:

> Dlaczego do 18? A dlaczego alkohol i papierosy są zabronione do 18? Bo 18 lat j
            > est umowna granicą dorosłości. Według KRiO władza rodzicielska trwa do pełnolet
            > ności dziecka i upoważnia do wiedzy i decyzji w jego sprawie. To takie trudne d
            > o pojęcia?
            >
            Dla ciebie widac jest trudne. Patrz moj post powyzej.
            • misiu-1 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 21:37
              Twój post powyżej ma oparcie wyłącznie w twoim chciejstwie i ignorancji, a na pewno nie w obowiązującym w Polsce prawie.
              • najma78 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 21:47
                misiu-1 napisał:

> Twój post powyżej ma oparcie wyłącznie w twoim chciejstwie i ignorancji, a na p
                > ewno nie w obowiązującym w Polsce prawie.
                >
                Nie, to ty opierasz swoje wypiciny ma chciejstwie i ignorancji,ale taka twoja uroda forumowego trolla.
                • misiu-1 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 23:18
                  Ja opieram się na ustawach, a ty na produktach swojej głowy, w której, sądząc po jej produktach, miejsce mózgu zajęły jelita.
          • memphis90 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 22:45
            Ale, widzisz, po 12 rż. dziecko ma prawo do decydowania o rozporządzaniu swoim mieniem. Może na przykład oddać koledze swojego quada, a rodzic nie ma nic do gadania. Tym bardziej może więc oddać cnotę.
            • misiu-1 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 23:30
              Ty także się mylisz. Dziecko w wieku 12 lat może dać koledze cukierka, ale nie rzeczy posiadające znaczniejszą wartość. Przeczytajcie wreszcie KRiO, KC i przestańcie bredzić, bo się tylko kompromitujecie.

Art. 12.KC Nie mają zdolności do czynności prawnych osoby, które nie ukończyły lat trzynastu, oraz osoby ubezwłasnowolnione całkowicie.
              Art. 15.KC Ograniczoną zdolność do czynności prawnych mają małoletni, którzy ukończyli lat trzynaście, oraz osoby ubezwłasnowolnione częściowo.
              Art. 17.KC Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, do ważności czynności prawnej, przez którą osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych zaciąga zobowiązanie lub rozporządza swoim prawem, potrzebna jest zgoda jej przedstawiciela ustawowego.
              Art. 18. § 1.KC Ważność umowy, która została zawarta przez osobę ograniczoną w zdolności do czynności prawnych bez wymaganej zgody przedstawiciela ustawowego, zależy od potwierdzenia umowy przez tego przedstawiciela.
      • pitahaya1 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 13:24
        A ty misiu do 18-stki czekałeś?
        • misiu-1 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 17:49
          Z zakupem pigułki "po"? W ogóle nie czekałem, bo nawet nie miałem zamiaru tego scheissu kupować.
        • memphis90 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzi 24.03.16, 22:46
          Misiu jeszcze czeka...
    • isa_bella1 Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzień p 24.03.16, 14:06
      Brawo
    • skomplikowanaula Re: Za 3 miesiące już nie kupisz pigułki "dzień p 24.03.16, 15:15
      Piszesz o artykule na onecie?

Pisałam na ten temat niedawno.

Ogólnie zaczęło się do jakiegoś stowarzyszenia katolickiego w Limanowej, które wysłało do ministerstwa petycję o zakaz tej pigułki.
      Padały słowa takie jak:".. że zagraża ona życiu i zdrowiu kobiet, ponieważ zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób. Przekonywał też, że łatwa dostępność do pigułek "zachęca do nieuporządkowanego życia seksualnego"".

Już w grudniu 2015 rozważano ograniczenie tej pigułki dla osób nieletnich.

"W odpowiedzi na apele o wycofanie pigułki ellaOne ze sprzedaży Koalicja "Mam Prawo do Antykoncepcji Awaryjnej" wystosowała w lutym do ministra zdrowia petycję o nieograniczanie praw kobiet i pozostawienie możliwości korzystania z antykoncepcji awaryjnej.
      Koalicja przekonywała, że szeroka dostępność antykoncepcji w połączeniu z rzetelną edukacją przyczyniają się do zmniejszenia liczby aborcji...."

Jak widac liczą się tylko katolickie apele.

Najgorsze, że mogą robić co chcą:

"...dyrektywa unijna nie wpływa na stosowanie ustawodawstwa krajowego zabraniającego lub ograniczającego sprzedaż bądź stosowanie leków jako środków antykoncepcyjnych lub poronnych, "co daje państwom członkowskim prawo do ustanowienia określonych w nim ograniczeń..."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka