Dodaj do ulubionych

drewniana podłoga i pielęgnacja

02.04.16, 12:31
mam problem z pielegnacją mojej drewnianej podłogi
kocham ją, podoba mi sie i uwielbiam się dla niej starać
po odkurzeniu i zmyciu wilgnym mopem chcialabym cos jeszcze
najchetniej wypastowac i przetrezc takim puchatym mopem do polerowania
żeby lśniło, pachniało, piekniało
i mam wielki problem z doborem odpowiedniego srodka
pasta nie (choc kocham zapach prawdziwej pasty), raczej jakas emulsja, którą łatwo rozprowadze na powierzchni
raz znalazlam taka, kupilam w Polsce, sciagalam do uk i co? i megawściek suspicious
straszne to było
butla szklana, a w srodku konsystencja nie do wylania
szarpalam, rozgrzewalam, stukalam, zaklinalam, az w koncu rozbilam i tak sie skonczyla ta lesna audycja
czym dopieszczacie podlogowe drewno?
Obserwuj wątek
    • figrut Re: drewniana podłoga i pielęgnacja 02.04.16, 12:52
      Ta pasta której nie mogłaś wylać z butelki, to właśnie świetna pasta Emu do drewnianej podłogi. Ja pastuję nią panele (te zwyczajne, laminowane) i nie interesują mnie żadne inne, bo ta właśnie daje tą tłustawą powłoczkę i wypełnia drobne ryski, a przy tym nie ściera się tworząc paskudne przetarcia na podłodze. Tą pastę trzeba podgrzać w tej butelce (najlepiej w gorącej wodzie)i wtedy dopiero robi się płynna. Ja pastuję raz na dwa miesiące suchą ściereczką z pastą, a później tylko poprawiam, czyli po umyciu podłogi wodą z detergentem, wylewam trochę pasty na podłogę i wypłukaną w gorącej wodzie ścierką nawiniętą na miotłę przecieram całą podłogę.
      • korrnellia Re: drewniana podłoga i pielęgnacja 05.05.17, 19:24
        jak się nazywa ta pasta?
        • kk345 Re: drewniana podłoga i pielęgnacja 05.05.17, 19:37
          Pytasz, jak się nazywa ta świetna pasta Emu, o której pisze wyżej figrut? Zaskoczę cię: Emu big_grin
    • wielceszanownypan Re: drewniana podłoga i pielęgnacja 02.04.16, 12:58
      konwalka napisała:
      > mam problem z pielegnacją mojej drewnianej podłogi
      > kocham ją, podoba mi sie i uwielbiam się dla niej starać

Podłoga odzwajemnia się kochaniem i staraniem ale ma problem z pielęgnowaniem ciebie?
    • lusitania2 Re: drewniana podłoga i pielęgnacja 02.04.16, 13:16
      niczym.
      Pastowałabym pewnie, gdybym miała surowe deski na podłodze (rozważałam to nawet przez moment przy remoncie, ale z litości nad sobą i sprzątaczką pomysł ekspresowo padł). Podłoga więc jest lakierowana i nie potrzebuje niczego, poza wodą z homeopatyczną ilością detergentu i dobrze wyżętym mopem.
      • konwalka Re: drewniana podłoga i pielęgnacja 02.04.16, 14:01
        no to dzięki za odpowiedzi suspicious
        a może ktoś zna emulsję?
        w przypływie rozpaczy kupiłam spray migdałowy method do drewna, ale to jest do mebli i daje poslizg taki
        i potem my mieli holiday on ice suspicious
        • mdro Re: drewniana podłoga i pielęgnacja 02.04.16, 14:10
          Ale jaką tę podłogę masz? Lakierowaną, olejowaną?
          • konwalka Re: drewniana podłoga i pielęgnacja 02.04.16, 17:01
            lakierowaną
            • mdro Re: drewniana podłoga i pielęgnacja 02.04.16, 18:15
              No to klasyczna pasta odpada raczej. Ja na byle jaki (tzn. taki w dającej się przewidzieć przyszłości do remontu) stosuję po prostu do mycia zwykłe Pronto, ale domyślam się, że Ciebie to nie usatysfakcjonuje wink, choć ładnie myje i nabłyszcza. W jednym pokoju mam nową podłogę lakierowaną na mat i tam bawię się w środki firmowane przez Barlinek, jest wśród nich też emulsja do pastowania (ale raczej nie do częstego stosowania).
            • kopiko-lol Re: drewniana podłoga i pielęgnacja 05.05.17, 19:43
              No to Pulito powinno się sprawdzić.
        • gama2003 Re: drewniana podłoga i pielęgnacja 02.04.16, 15:39
          O Boże wink. Dawno temu wypastowałam podłogę czymś, co dało taki efekt. W skarpetkach można bylo się zabić. Najbiedniejszy był pies, miał papuciowe łapy i normalnie rozjeżdżały mu się jak na kreskówkach. Wspominam z rechotem, ale rozrywki nie powtórzyłam wink.
    • madame_edith Re: drewniana podłoga i pielęgnacja 02.04.16, 17:54
      Nie pomogę Ci chyba, ja mam olejowaną podłogę i pewnie powinnam coś z nią robić oprócz mycia, ale nie robię, bo jestem leń i dalej mimo to jest piękna. Moim zdaniem oczywiście smile
    • klamkas Re: drewniana podłoga i pielęgnacja 02.04.16, 22:39
      Mam lakierowane drewno. Starsze od moich rodziców ;p.. Niczym nie pastuję. Myję na co dzień dobrze wyciśniętym mopem ( razy w tygodniu ciepłą wodą z olejkiem z drzewa herbacianego i raz na 1-2 tygodnie detergentem). Jak trzeba cyklinuję, lakieruję na nowo (raz na kilka lat) - ale je nie mam obsesji. Moja matka co wizytę płacze nad stanem naszych parkietów (konkretnie nad ścieżkami wybieganymi przez koty). Mi to nie przeszkadza - parkiet nie ma być idealny. Ma być ładny, czysty, zdrowy.
      • konwalka Re: drewniana podłoga i pielęgnacja 03.04.16, 00:09
        ja też nie mam obsesji suspicious
        • naturella Re: drewniana podłoga i pielęgnacja 05.05.17, 19:32
          Tylko nie Pronto - te płyny zawierają jakieś tluste nabłyszczacze, które po pewnym czasie tworzą na podłodze tłusta warstwę zmieszaną z kurzem. Fuj. Ja używam płynu Kiehl (mój mąż jakoś tam zawodowo był powiązany i już nie zmieniliśmy na inny, bo zero smug, ładnie pachnie itp). www.maxczysto.pl/kiehl-parkettin-konzentrat-1l-produkt-do-mycia-i-pielegnacji-powierzchni-drewnianych.html
    • ichi51e Re: drewniana podłoga i pielęgnacja 05.05.17, 19:40
      Butle z pasta wkladam do goracej wody i tym. Potem polerka. Lubie ten zapach
    • dwa_kubki_herbaty Re: drewniana podłoga i pielęgnacja 05.01.23, 20:49
      Mam we wszystkich pokojach drewniane podlogi z dechy 3.2 - na legarach albo 2,8 klejona, modrzew od 12 lat, też ją kocham, ale nie pamiętam kiedy mopowałam sama bo odkurzacz sam jeździ, a jak widzę gdzieś jakiś syf to szczytem moich możliwosci jest przetarcie tego miejsca chusteczkami nawilżającymi do dupy. I to tyle w temacie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka