Dodaj do ulubionych

Prawo pracy - urlop.

05.04.16, 00:07
Czy pracodawca może żądać zaplanowania urlopu na cały rok z góry już w listopadzie roku poprzedzającego? I czy zgodne z prawem jest zmuszanie do wybrania 20% urlopu do danego okresu, kolejne 30% do końca I półrocza itd. Co prowadzi do tego, że teoretycznie na listopad-grudzień żaden z pracowników nie ma już urlopu.
Obserwuj wątek
    • peonka Re: Prawo pracy - urlop. 05.04.16, 01:15
      Kodeks pracy mówi jasno: dzielenie urlopu może nastąpić tylko na wniosek pracownika, a i tak jedna część musi! mieć co najmniej 14 dni. Nie ma więc nakazu podziału urlopu na półrocza/kwartaly, więcej - z założenia urlop powinien być brany w całości.
      Nie ma tez narzuconego terminu tworzenia planu urlopów, zwyczajowo przyjmuje się, że jest to koniec lub początek roku. Urlopy proponowane przez pracowników nie moga uniemożliwiac funkcjonowania zakładu pracy. Tyle mniej więcej kodeks.
    • maslova Re: Prawo pracy - urlop. 05.04.16, 04:46
      Tak, pracodawca ma takie prawo, z tym że należy planować w wymiarze pomniejszonym o 4 dni urlopu na żądanie. Tego urlopu się nie planuje, w związku z czym możesz go zostawić sobie właśnie na koniec roku.
    • morekac Re: Prawo pracy - urlop. 05.04.16, 07:46
      Planowanie urlopu - tak , ale podział urlopu na części to już na wniosek pracownika , przy czym musisz mieć nieprzerwanie 14 dni poza pracą. Zatem dzielenie urlopu na jakieś ułamki w kwartale jest z d... wzięte, bo wtedy nigdy nie masz ok 10 dni urlopu pod rząd. (no, chyba że weźmiesz urlop na przełomie kwartału, ale musieliby tak robić wszyscy pracownicy.
    • ewapoznan Re: Prawo pracy - urlop. 05.04.16, 11:22
      Pracodawca nie może żądać wykorzystania urlopu proporcjonalnie do upływających miesięcy, nawet nie musisz wykorzystać urlopu w bieżącym roku. Niewykorzystany urlop przechodzi na rok następny i wtedy musisz go zużytkować najpóźniej do 30 września.
      • wilowka Re: Prawo pracy - urlop. 05.04.16, 11:26
        a nie do 30 marca?
        • morekac Re: Prawo pracy - urlop. 05.04.16, 11:32
          Jakiś czas temu się to zmieniło.
      • wilowka Re: Prawo pracy - urlop. 05.04.16, 11:26
        a nie do 30 marca?
        • ewapoznan Re: Prawo pracy - urlop. 05.04.16, 11:39
          Od 2011r. wydłużono do września.
    • bbkk Re: Prawo pracy - urlop. 05.04.16, 11:42
      Plany może chcieć. Ale wykorzystania procentowego nie - bo przepisy mówią że pracownik ma prawo do wykorzystania całego urlopu ciurkiem.
    • emsi95 Re: Prawo pracy - urlop. 19.05.16, 10:01
      itam. Jezeli mogę wtrącić swoje pytanie. Ja mam inna sytuację. Pracuje 5 lat w zawodzie. Jestem fryzjerką. We wrześniu dokładnie 21 zmieniłam pracę w innym zakładzie. Do grudnia pracowałam na cały etat. Od stycznia podpisywałam nową umowę na pół etatu ale nadal pracuję na cały. Od 8.00 do 17.00 w tym sobota od 8.00 do 14.00 pracuje sama na stanowisku. Zbliżają się wakacje no i tu mi coś śmierdzi. Pytałam szefostwa ile mam urlopu powiedzieli mi że 10 dni. Czy tak na prawdę tylko tyle mi przysługuje urlopu? Proszę o pomoc.
      Monika
      • bbkk Re: Prawo pracy - urlop. 19.05.16, 10:20
        Jesli umowe masz na pol etatu to i polowe urlopu. Czemu godzisz sie na taki uklad?
      • joaaa83 Re: Prawo pracy - urlop. 19.05.16, 10:27
        W połowie pracujesz na czarno. Pewnie zupełnie inne wynagrodzenie dostajesz do ręki, a inne masz na papierze. Skoro dogadaliście co do wynagrodzenia i godzin pracy, to trzeba było też wtedy poruszyć kwestię urlopu. Twoi pracodawcy przyjęli najkorzystniejsze dla nich rozwiązanie.
      • turzyca Re: Prawo pracy - urlop. 19.05.16, 10:33
        Wydaje mi się, że to się liczy tak, że masz 10 dni, ale skoro Ty pracujesz oficjalnie

tylko pół dnia to wychodzi 20 Twoich dni pracy.
        I tak tylko w ramach dopytania: tydzień w tydzień pracujesz od poniedziałku do piątku od 8 do 17 i jeszcze w soboty? Nie masz jakiegoś dnia w tygodniu wolnego?
      • antychreza Re: Prawo pracy - urlop. 19.05.16, 10:35
        Jeśli ze stażu pracy i nauki wychodzi Ci jeszcze 20 dni urlopu, to przy umowie na pół etatu faktycznie przysługuje ci 10 dni. Pytanie czy istnieje jakaś ewidencja rzeczywistego czasu pracy. Wtedy być może możesz wykłócić się o odebranie nadgodzin w formie dodatkowego urlopu albo wynagrodzenia strasząc np. PIPą. Ewentualnie możesz iść do sądu o ustalenie, że twoja umowa jest na cały etat. Ale w obu przypadkach przygotuj się na szybkie wypowiedzenie umowy.
        Krótko mówiąc, strasznie się sfrajerzyłaś, skoro robisz na cały etat w papierach mając tylko pół. Miałam tak tylko raz, tuż po studiach, w renomowanej kancelarii, potem już pilnowałam swoich interesów.
    • emsi95 Re: Prawo pracy - urlop. 19.05.16, 20:11
      Pracuję od poniedziałku do piątku od 8.00 do 17.00 sroda do 15.00 i sobota od 8.00 do 14.00. Może i się "sfrajerzyłam" jak to Pani napisała, ale nie oszukujmy się. W tych czasach trzeba się godzić na wszystko jeżeli chce się mieć pieniądze. I zyc na jakims poziomie. Szczególnie w takiej dziurze jak ja mieszkam. A mieszkanie opłaty trzeba zrobić.
      • bbkk Re: Prawo pracy - urlop. 19.05.16, 21:13
        Jesli oficjalnie pracujesz codziennie pol dnia to masz 20 poldniowek urlopu.
        • tol8 Re: Prawo pracy - urlop. 19.05.16, 21:18
          Dokladnie, dwadzieścia dni po 4h.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka