Dodaj do ulubionych

ŚDM a noclegi....

07.04.16, 21:25
słabo mi się robi jako krakowiance....
ma być 2-3 mln katolików.
w krakowie mieszka 750 tys ludzi. Nie wiem ile mieszkań- 200 tys? plus akademiki hotele etc- może się zbierze 300 tys [ponoć 50 tys ludzi ma już mieszkanie].
to gdzie u cholery bedzie mieszkać reszta???? w parku jordana? na lotnisku?
bywalczynie, jak to jest?
jeżeli tak, to ogrom znieszczen będzie ogromny....
dlaczego oni nam to robią??? w imię czego??? kto za to będzie płacił i dlaczego ja????
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:32
      nie histeryzuj - organizator (kościół) wyraźnie powiedział, że nad pielgrzymami będzie czuwać palec boży. Więc może i noclegi (bez zdewastowania miasta i okolic) też (ów palec) zorganizuje...
      • aankaa Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:34
        ps. większy niepokój wzbudza brak tysięcy toalet
      • wuika Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:34
        A potem ogarnie burdel suspicious A nie, od tego są podatnicy! Rozwalił mnie ostatnio ktoś z organizatorów (więc od kk), który stwierdził, że do nich to należy 'zlecenie' organizacji tego spotkania, a żeby było bezpiecznie i wszystko w odpowiedniej ilości - to od tego są służby suspicious
        • maadzik3 Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:36
          byłoby ok pod warunkiem że zleceniu by towarzyszyło uregulowanie rachunków wobec zleceniobiorców, ale do tego się jakoś nie garną sad
    • maadzik3 Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:34
      nie wiem, ale mimo, że nie mieszkam w Krakowie to uwielbiam to miasto i strasznie mi żal sad a płacić będziemy wszyscy (jak za świątynię opatrzności, geotermię, tv trwam, Licheń itp. itd.)
      Ale może wobec tego co się dzieje w Polsce plus wiadomości o zagrożeniach część osób zrezygnuje z przyjazdu (a w 2-3 mln i tak nie wierzę, ktoś wie ile było na poprzednich zlotach gwiaździstych?)
      • triss_merigold6 Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:42
        A ja uważam, że Kraków z jego prezydentem, radnymi, kibicami z maczetami oraz smogiem w pełni zasługuje na ŚDM, Olimpiadę Zimową oraz budowę metra pod rynkiem.
        • hemp_plant Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:53
          1. prezydanta sie wstydzę- nawet go osobiście znam i się zwijam ze złości
          2. radni bywają różni
          3. smog jest okropny- ale zbadany, a wwielu miejscach jest po prostu niezbadany. w warszawie jest nowa stosunokowo zabudowa i piździ- więc nie ma.
          4. kibice są, ale ilośc porównywalna do śląska na przyklad.
          dziękuję ci za dobre życzenia- ty też za to zapłącisz!
          • klamkas Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:19
            Ale Śląsk to kilometry w każdą stronę. To miasta, miasta, miasta. To wiele drużyn. Bez porównania z Krakowem. Zawsze mnie bawi krakowska tendencja do uznawania Śląska za miasto. Jedno, duże i prawie takie jak Kraków (głownie o tendencjach polityczno-ekonomicznych piszę, ale w jednostkowych poglądach też się to pojawia).
            • klamkas Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:21
              ps. pisząc Śląsk miałaś na myśli Aglomerację Śląską, Śląsk (w sensie Górny), Śląsk (w sensie Dolny), oba razem, czy kiboli Śląska Wrocław? ;p
        • cosmetic.wipes Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:07
          Guano wiesz o Krakowie, a powtarzasz jakieś medialne frazesy.
        • sumire Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 07:11
          Co za bzdurny post, Triss. Jeśli to miała być ironia, to ci okrutnie nie wyszła.
        • kaz_nodzieja Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 08:52
          Do prezydenta i radnych masz rację. Kibiców to i Wy macie. A metro już mamy smile Tramwaje dwóch linii mają 3 przystanki w podziemiu. Czuję się jak w metrze.
      • bei Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:44
        Ilosc pielgrzymow jest ( prawdopodobnie) przeszacowana.
        Jak miasto poradzilo sobie z wizyta Jana Pawla? We mszy na Bloniach bralo udzial dwa i pol miliona wiernych.
        Nie wiem, jak rozwiazano sprawe noclegow, ale cos mi swita, ze pobliskie parafie organizuja noclegi w domach parafian. Couchsurfing tez zapewne grzeje lacza.
        Mysle, ze problem noclegow jest najmniejszy, horror to brak toaletsad
        • kaz_nodzieja Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 08:57
          Wtedy nie było zagrożenia terrorystycznego. Teraz obawiam się może dojść do nieszczęścia. Oni sami się wprost przyznają, że to zrobią.
      • hemp_plant Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:45
        wiesz, większośc tego co "po" będzie płacona przez miasto- czyli mnie....
      • mamma_2012 Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:49
        Dwa miliony pewnie mogą być
        m.interia.pl/fakty/news,nId,1597637
    • biala_ladecka Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:40
      Byłam na ŚDM w Rzymie kilkanaście lat temu, spaliśmy w szkole, na glebie. Z tego co mi wiadomo, miasto stoi nadal.
      Nie jestem uradowana wizją ŚDM w Polsce, ale przestańcie wymyślać problemy z d...y, bo to już jest śmieszne.
      • semihora Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:49
        Tylko gdzie Rzym, gdzie Krym...
      • hemp_plant Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:54
        sorki, ale mam nadzieje, ze szkoly sie na to nei nabiora!
        • biala_ladecka Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:58
          W sensie wolisz, żeby koczowali w parkach, zamiast skorzystać z nieczynnej dla uczniów szkoły?
          Ahaaaa...
          • hemp_plant Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:01
            wolę, żeby im było jak najgorzej, ale żeby nie niszczyli.
            szkoła ma zajęcia wakacyjne- chyba ich nie odwołają???? co za cyrk.
            • biala_ladecka Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:02
              hemp_plant napisał(a):

> wolę, żeby im było jak najgorzej

Cóż, można i tak.
      • hemp_plant Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:01
        rzym jest nacznei wiekszy od krakowa sad krakow to małe miasto!
        • klamkas Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:22
          To czemu je porównujesz z DUŻYM Śląskiem?
    • panterarei Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:44
      wiesz, że był pomysł, żeby rozebrać ogrodzenie w parku Jordana? Kurcze 1000 lat Kraków przetrwał, w tym dwie wojny światowe, może i temu damy rade.. byle ich trzymali w tych Brzegach, a nie na Błoniach do cholery, najwyżej, jak będzie lało zrobią sobie Woodstockbig_grin
    • lauren6 Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:44
      A gdzie zazwyczaj śpią pielgrzymki? Przecież nie w hotelach.
    • salinas Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:45
      Niepotrzebnie histeryzujesz, a histeria wynika z niewiedzy. Pielgrzymi będą mieszkać w całej Polsce i dojeżdżać do Krakowa. Nawet na mojej odległej wsi można zgłosić się do parafii i zaoferować gościnę przybyszom z różnych zakątków świata. Miałam chęć to zrobić, ale koliduje z naszymi planami wakacyjnymi niestety.

> jeżeli tak, to ogrom znieszczen będzie ogromny....

Madrytu, Kolonii, Paryża nie zniszczyli to myślę, że i Kraków się ostanie nietknięty.
      • hemp_plant Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:48
        ja nie wiem czy ty wiesz co mówisz.... zgłosiło się dotychczas łacznie ok 40 tys rodzin- jak to sie ma do ilości?
        "Madrytu, Kolonii, Paryża nie zniszczyli to myślę, że i Kraków się ostanie nietknięty." yhy, może nie dadzą rady wawelowi, ale już błoniom czy okolicom to tak- i dlaczego??? po co???
        szkoda ze nei zaoferowałas gosciny- taka uroczystość! jakoś tak jest, że ci wszyscy "katolicy" zaprosili, i uciekają uncertain
        • salinas Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:56
          Pewnie część nie znajdzie noclegów w domach, będzie nocować pod chmurka, w szkołach itp. jak ktoś wcześniej napisał.

W tym dekanacie, obejmującym dwanaście parafii ma nocować ponad 5000 pielgrzymów. W dekanacie Dobczyce niewiele mniej, bo ok. 4000. Organizatorzy liczą na to, że znajdą oni gościnę przede wszystkim w domach prywatnych, a dopiero jeśli tak się nie stanie, planują skorzystać z zadeklarowanych przez samorządy szkół lub hal sportowych. - Zdarzają się parafie, jak np. w Borzęcie czy Zawadzie, gdzie chęć przyjęcia pielgrzymów zdeklarowało więcej chętnych niż było to zakładane - mówi Jarosław Szlachetka.

Czytaj więcej: www.dziennikpolski24.pl/artykul/9385917,sdm-2016-jak-jest-z-goscinnoscia,id,t.html

> szkoda ze nei zaoferowałas gosciny- taka uroczystość!

A może twoje ateistyczne serduszko piknie i przyjmiesz jakiegoś przystojnego Francuza lub uroczą Niemkę big_grin
          • hemp_plant Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:58
            "A może twoje ateistyczne serduszko piknie i przyjmiesz jakiegoś przystojnego Francuza lub uroczą Niemkę big_grin" nie ma bola, wyjeżdzam jak wsztyscy normalni zresztą smile
            • miska_malcova Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:22
              a ja nie wyjeżdżam, nie zamierzam ułatwiać Majchrowi życia.
              • antychreza Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 09:18
                Mój mąż bierze potomka i zmywa się do teściów na Śląsk, ja rozważam przeniesienie się na ten czas do rodziców na południe Krakowa, będę miała bliżej do pracy, nie będę musiała się przepychać obwodnicą.
                A tym co głosują na Majchra to nie powiem co bym zrobiła bo wytną. Szczególnie że byłam świadkiem jak po pierwszych wygranych wyborach upychał żony kolegów od kieliszka po gminnych posadkach (tak się składa ze były to matki moich koleżanek, które były na tyle bezczelne, że chwaliły się tym).
                • kaz_nodzieja Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 09:34
                  Wiadomo. W urzędach od lat rządzi nepotyzm. Chodzi plotka, że co pewną ilość zgłoszeń na wakat (powiedzmy co 10) wybierają faktycznie przypadkowego kandydata bez pleców, który oczywiście uradowany pracą w urzędzie rozpowiada, że wcale po znajomości się nie dostał, bo żadnych znajomości nie ma. Sprytny chwyt. Iksiński nie ma żadnych pleców, a się dostał! Wystarczy chcieć i mieć kompetencje.
                  • antychreza Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 10:05
                    Podobno w UMK jest kotoś, kto dostał się za kompetencje. Podobno gdzieś widziano yeti. Druga wiadomość jest nieskończenie bardziej prawdopodobna.
        • za_mszowe Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:03
          "Moja" /tzn teren gdzie mieszkam teraz/ parafia w ogole nie przyjmuje pielgrzymow. Nie wiem czy potrafisz sobie zdac sprawe z tego ze pierwsze chyba 7 czy 8 dni kilkunastodniowej "katoimprezy" to "przygotowania""duchowe""pielgrzymow" (sorry za cudzyslowy, sama bedac mlodsza bylam na ŚDM w DE i osoby tzw. religijne stanowily zdecydowana mniejszosc). Oblezenie Krakowa (logistycznie rzecz ujmujac) moze potrwac okolo 2-3 dni-max. Miejmy nadzieje ze spedza towarzystwo na te 40coś hektarow Błoni Krakowskich.
          • za_mszowe Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:04
            *"przygotowania" - na terenie calego kraju.
      • kasiamel Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:52
        Noclegi w parafiach będą w dniach pt- pon, przed właściwymi obchodami ŚDM, potem czy wszyscy, zakładam ze tak, jadą do Krakowa. Ja zgłosiłam się do ugoszczenia u nas w mieszkaniu 2 osób (mieszkam pod Poznaniem, parafia nasza przyjmuje 50 pielgrzymów), może im się spodoba i do Krakowa nie pojadąsmile
        Też mnie sprawa noclegów przeraża, a szczególnie w odniesieniu do wg mnie ogromnych kosztów, jakie ci ludzie ponoszą. Czy nie może być to spotkanie za darmo, przecież sama droga do Krakowa to juz wydatek...
      • bei Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:57
        Salinas- dojazd, to bedzie hardcore!
        Przeciez codziennie i bez tych tysiecy pielgrzymow sa korki.
        • hemp_plant Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:59
          dokładnie- jak oni do tych brzegów dojadą??? drogi i bez nich zakorkowane sad
          • za_mszowe Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:05
            Blonia i okolice beda zafajdane autokarami. Myslalas, ze kazdy swoim wlasnym autem przyjedzie, serio?
          • andaba Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:21
            Nie dojadą, dojdą.
            Ruch pielgrzymów ma być pieszy, podobno podpisywali zobowiązanie, że na nóziach będą dreptać.
            Poza tym z tego co wiem to większość szkół przyjmuje - to jest mnóstwo miejsc.
      • ludborka Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:19
        Zostaw klucze w parafii, nie ma problemu, pielgrzymi sobie sami u ciebie przecież poradzą.
    • asia_i_p Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:51
      Byłam na spotkaniu Taize w Wiedniu. Nie umiałam znaleźć, ile nas było, ale spaliśmy na podłodze w szkole i nie zdemolowaliśmy Wiednia.
      Jedyne, czego rzeczywiście bym się bała, to ataku terrorystycznego.
      • hemp_plant Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:56
        a gdzie sikaliście?
        ja mam, jak wiekszość krakowian, nadzieje na zapowiedz ataku i odwołanie mitingu sad
        dlaczego nam to robią???
        NIKT a to nikt tu tego nei chce!
        • asia_i_p Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:59
          W Toy-toykach w ciągu dnia, a wieczorem i rano normalnie, w tej szkole. Wrocław też przetrwał spotkanie Taize rok wcześniej (1991), ale tak jak pisałam, nigdzie nie mogę znaleźć, ile nas wtedy było.
          • za_mszowe Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:08
            Taize a śdm to troche inny format i hmmmm objetosc imprezy. Podobno jak jp2 byl na bloniach w krk w 2001(2?) to bylo o wiele za malo toj tojow i ludzie lali po krzakach albo po rowach.
        • panterarei Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:14
          histeryzujesz, nie słyszysz, powinnaś się cieszyć.. nie wiadomo z czego i dlaczego co prawda..pewno z tego, że może nie będzie żadnego zamachu, może się nie potopią w błocie, i może, może się nie zadepczą, jak wybuchnie jakaś panika, ja się pytam po co to nam? chętnie odstąpimy innym miastom ten zaszczytsmile
          • aankaa Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:23
            Warszawa dziękuje - my gościmy rolników/górników/hutników/...

może Toruń ? big_grin
          • anetapzn Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 08:42
            panterarei napisała:

chętnie odstąpimy innym miastom ten zaszczytsmile

big_grin big_grin Łódź dziękuje, ale nie. Wystarczy nam, że sie wstydzimy za pogromcę murzyńskości nie dyplomatę Waszczykowskiego big_grin
        • klamkas Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:29
          Odwdzięczycie się władzom miasta na wyborach (ale znając życie to będzie kolejne kadencja tych samych władz. Bo pr, bo turyści, bo pielgrzymi, bo świat, bo fajerwerki. I i tak większość zagłosuje za obecnym (znam to, u nas tak samo).
      • gama2003 Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:06
        Też byłam i też spalismy w szkole. Tylko chyba bylo nas mocno mniej niz 3 miliony. Kraków mnie martwi, choć imprezę omijam szerokim łukiem.
        Atak terrorystyczny to najgorsze zagrożenie i nawet z daleka staram się o tym nie myśleć.
        Za to syf organizacyjny to raczej pewnik. Dziś usłyszałam w telewizji jakiegoś faceta - wykonawcę dróg dojazdowych w tych całych Brzgach i omdlało mi wszystko. Otóż tyle już zbudowano, tyle kasy poszło, ze będzie dobrze. A palec Boży to pewnik i nie ma się czego bać. A jasne, papieża wywiozą helikopterem a reszta nogi w błocie połamie , oby tylko nogi . Co do toalet to chyba nikt nie ma złudzeń, że to będzie koszmar. Mam wrażenie, że glówni pomysłodawcy mają luzik, że jakoś to będzie. A jak nie będzie to będzie wina poprzedniego rządu. I rączki czyste. Tylko tej młodzieży szkoda. I Krakowa po tajfunie.
      • katriel Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 02:42
        Um, ale na spotkania Taize jeździ kilkadziesiąt tysięcy ludzi, a nie parę milionów. Nie ta skala.
    • za_mszowe Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:53
      Wieksza czesc czasu mieszkalismy np.po 2 osoby u parafian w innej diecezji-ludzie byli po calym kraju rozlokowani. Poznie 2-3 dni tez u chetnych ochotnikow-parafian na przedmiesciach Bonn. Ostatnia noc spedzilismy na olbrzymim placu gdzie Benedykt nastepnego dnia odprawil msze na zakonczenie.
      watkodajka przoduje w histeryzowaniu na wyrost, nawet jak na "turbojematkowe" big_grin standardy big_grin
    • beata985 Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 21:57
      dzissiaj coś w radiu mówili na ten temat-mają byc porozrzucani po dekanatach, m.in Katowice, Kilece
      prosili o przyjmowanie pielgrzymów pod dach, wojsko ma rozstawiać namioty...

www.rmf24.pl/fakty/polska/news-swiatowe-dni-mlodziezy-brakuje-ponad-50-tysiecy-noclegow-dla,nId,2181120

Pielgrzymi przyjeżdżający na ŚDM zakwaterowani będą w parafiach na terenie województwa małopolskiego oraz w gminach i dekanatach leżących w bliskim sąsiedztwie Małopolski na terenie województw śląskiego i świętokrzyskiego. Pielgrzymi będą kwaterowani także w miejscach udostępnianych przez miasto ? w szkołach, domach kultury i innych placówkach, których jest ok. 200.

- Wciąż potrzeba kolejnych miejsc noclegowych dla pielgrzymów. Apelujemy do wszystkich rodzin z miejsc objętych strefami zakwaterowania o otwarcie drzwi swoich domów i przyjęcie młodych z całego świata
      • aankaa Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:09
        Apelujemy do wszystkich rodzin z miejsc objętych strefami zakwaterowania o otwarcie drzwi swoich domów i przyjęcie młodych z całego świata
        ===
        na szczęście, dzieci poczęte w tych dniach będą dojrzewać w brzuchach matek rozsianych po całym świecie
        • za_mszowe Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:17
          Albo ojcowie (szczegolnie o egzotycznej urodzie) beda posiani po calym swiecie i dzieci poczete w tych dniach za chuchu tatków na żywo nie ujrza.
          • wheels.of.steel Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:24
            Niżej napisałem:
            "Niektórym się wydaje, że na ŚDM przyjadą "wioskowi" katolicy, co będą po krzakach się pruć."
            Tyle, że to nie tak, bo na takie imprezy jeździ katolicka elita, ludzie dobrze wykształceni i poważnie traktujący swoją wiarę.
            • gama2003 Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:28
              Jaaasne, 3 miliony bogobojnych dziewic i prawiczków. I upojne lipcowe noce w ekstazie religijnej. Wszyscy wyłącznie po Harwardzie i innych równorzędnych uczelniach. Tak będzie, masz rację.
            • komorka25 Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 12:46
              W Io była córka mojej sąsiadki. Wierząca, praktykująca dziewczyna z dobrego domu. Mówi, że to co tam widziała skutecznie ją z wiary wyleczyło. Po powrocie dokonała apostazji.
              • komorka25 Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 12:46
                Rio miało być.
              • kaz_nodzieja Re: ŚDM a noclegi.... 09.04.16, 16:38
                Tak się rozsmakowała w seksie przedmałżeńskim? big_grin
    • mamma_2012 Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:06
      W Rio podobno było grubo ponad 3 mln na tę jedną noc.
      Nawet jeśli to tylko jedna to pielgrzymi muszą tam dojechać, dolecieć czy dojść. W międzyczasie się muszą się wysiusiać, kupić coś, potem wrócić.
      Ja sobie tego nie wyobrażam, zwłaszcza, że ostatnio chyba tylko rząd i organizatorzy wierzą, że przygotowania idą dobrze.
      Sam wjazd tysięcy autokarów do tego miasta sprawi pewnie, ze wskaźniki zanieczyszczenia powietrza wyskoczą poza skalę, pomijając tysiące radiowozów, śmieciarek czy aut dowożących kilka tysięcy toalet.
      Już pomijając, że ludność Sydney czy Rio to wielokrotności ludności Krakowa, więc i infrastruktura inna.
      • za_mszowe Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:11
        Racja, bedzie afera wieksza niz z jakoscia dróg na Ukrainie podczas Euro 2012. Tez mnie skreca hurraoptymizm wladz koscielnych i panstwowych.
        • aankaa Re: ŚDM a noclegi.... 07.04.16, 22:20
          akurat to mnie nie dziwi - jedni i drudzy zapatrzeni w nieomylność stwórcy i jego opiekę nad wybrańcami tongue_out
    • wheels.of.steel Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:11
      Boli Cię widać strasznie, że przyjedzie elita światowej młodzieży, katolicy z dobrych domów, którzy często kończą najlepsze światowe uczelnie i kierują się w życiu wartościami. Zapewniam Cię, że na ŚDM nie jeździ zahukana biedota z małych wiosek, ale młodzież bardzo ambitna i porządna, często z rodzin pokroju np. nawet Radziwiłłów.
      • cosmetic.wipes Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:17
        >elita światowej młodzieży, katolicy z dobrych domów, którzy często kończą najlepsze światowe uczelnie i kierują się w życiu wartościami.

To żeś teraz Józek się fantazją popisał big_grin big_grin big_grin
        • wheels.of.steel Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:21
          A np. prawnicy z Ordo Iuris, po zagranicznych stażach? A młoda i ambitna, do tego fizycznie atrakcyjna dziennikarka Magdalena Korzekwa (zastanawiałem się, czy do niej startować, ale jakiś czas temu wyszła za mąż tongue_out)? To są właśnie ludzie, którzy jeżdżą na takie zloty. Katolicka elita. Minister Radziwiłł ma 8 dzieci i nie poprzestały one na wykształceniu podstawowym, zapewniam.
          • wheels.of.steel Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:22
            Znam trochę naprawdę głęboko wierzących katolików i to są ludzie bardzo oczytani, robiący również doktoraty, czytający zagraniczne publikacje naukowe w obcych językach.
            • wheels.of.steel Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:23
              Niektórym się wydaje, że na ŚDM przyjadą "wioskowi" katolicy, co będą po krzakach się pruć. tongue_out
              • spanish_fly Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:27
                Jeśli dzieci ministra Radziwiłła odziedziczyły temperament po rodzicach to kto wie czy gdzieś w krzakach nie wylądują...

To ten Radziwiłł, który tłumaczy reglamentację tabletki "dzień po" tym, że nie chce żeby jego córka miała dostęp?
                • za_mszowe Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:37
                  Syn Radziwilla wesele bezalkoholowe robilbig_grin
                  • spanish_fly Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:39
                    Bał się, co by się działo po alkoholu? wink
                    • za_mszowe Re: Od mięsięcy to przeżywasz 08.04.16, 00:15
                      Polowa gosci latala do jakiejs "malpki24"po plynny prowiant (znam wodzireja ktory obslugiwal impreze). Dzieciaki Radziwilla byly od malego we wspolnotach katolickich i innego zycia moga w ogole nie znac. Trochę kalectwowink
          • za_mszowe Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:29
            Na Marienfeld w 2005 nocowalam spiwor w spiwor z "superporzadnymi" "ponadstandardowo-moralnymi" i w ogole ach och i ą i ę nastolatkami ktore mialy w pompeczce to ze innym przeszkadza darcie ryja cala noc i strzepywanie popiolu z fajek na obcych ludzi. Wsadz se w rozporek te wyobrazenia o elitach, OK?
        • anetapzn Re: Od mięsięcy to przeżywasz 08.04.16, 08:43
          cosmetic.wipes napisała:

> >elita światowej młodzieży, katolicy z dobrych domów, którzy często kończą
          > najlepsze światowe uczelnie i kierują się w życiu wartościami.
          >
          > To żeś teraz Józek się fantazją popisał big_grin big_grin big_grin
          >
          big_grin big_grin big_grin big_grin
      • spanish_fly Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:23
        Jeśli ich jest trzy miliony to to nie może być żadna elita...
      • miska_malcova Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:24
        Fantazjuj dalej... Dobrze Ci idzie...
      • semihora Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:24
        big_grin big_grin big_grin
      • gama2003 Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:25
        Jeździłam na takie ,, zjazdy,, i powiem Ci, że na spotkania modlitewne docierała znakomita mniejszość. Zagraniczni Radziwiłłowie balangowali zgodnie z naturą posiadanego wieku.
        Zahukana biedota z małych wiosek to szczyt kultury przy tym co miałam okazję zaobserwować.
        A czasy były daleko spokojniejsze i kraje organizujące spotkania zaprawione w bojach.
        A Ty rozumiem bierzesz udział teraz ? Domyślam się, że jako wolontariusz ?

• wheels.of.steel Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:51
          Nie, nie biorę, bo słaby ze mnie katolik. Lato wolę spędzać na festiwalach z ciężką muzyką, ale naprawdę podziwiam osoby głęboko wierzące.
          • gama2003 Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:57
            Czemu za słaby ? Za słabo wykształcony ?
            Mogłoby Ci się spodobać na takim spotkaniu w Krakowie, wiara też by skorzystała.
            • wheels.of.steel Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:58
              Raczej by mi się nie spodobało, bo jestem rock'n'rollowcem i hedonistą, a bawić się lubię przy procentach.
              • gama2003 Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 23:18
                No to w sam raz pasujesz. Jedź, nie pożałujesz. Pątników i rozmodlnych tam będzie z jeden autokar.
                • wheels.of.steel Re: Od mięsięcy to przeżywasz 08.04.16, 08:41
                  Po co ta szydera, majaca deprecjonowac wartosci wierzacych mlodych ludzi?
      • mamma_2012 Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:27
        A to młodzież z dobrych domów siusia w pampersy, jeśli kolejka do toalety wymaga dwóch godzin stania?
        Elita się teleportuje i nie będzie deptać trawników?
        Odsetek ludzi przyjeżdżających tam dla przeżyć duchowych mógłby cię zdziwić. Jechać swego czasu chciała nawet moja córka, traktując to wyłącznie jako spotkanie młodych ludzi z całego świata. Ot, okazja, żeby być na największej imprezie w okolicy.
        • spanish_fly Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:30
          Na tym polega cały pic. Na miejsce zjeżdża się młodzież żądna kontaktów towarzyskich i dorośli, którzy chcą zarobić, a w świat idzie przekaz, że przyjechało 3 mln katolików.
        • andaba Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:56
          mamma_2012 napisała:

Je
          > chać swego czasu chciała nawet moja córka, traktując to wyłącznie jako spotkani
          > e młodych ludzi z całego świata.

To odwrotnie niż moje dzieci.
          Blisko mają, ksiądz ich namawiał na wolontariat, ja na przećwiczenie języków obcych - zaparli się, że oni nie życzą sobie żadnej integracji z obcymi ludźmi.
          A ja rozumiem, też nie lubię i nigdy nie lubiłam tłumów i obcych ludzi. Znajomych zresztą też niewielu...
      • aankaa Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:28
        tu masz wpis jednej z forumek z tego wątku
        sama bedac mlodsza bylam na ŚDM w DE i osoby tzw. religijne stanowily zdecydowana mniejszosc

• za_mszowe Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:32
          Dokladnie, ja z kolezankami ze studiow z niemieckim wykladowym pojechalysmy szlifowac jezyk i imprezowac. Na mszy sw w ciagu kilkunastu dni bylam 2 razy (msze praktycznie codziennie).
        • spanish_fly Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:33
          Ja byłam na pielgrzymce do Częstochowy jako szesnastolatka. Straciłam wiele złudzeń.
          • wheels.of.steel Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 22:52
            Ja nigdy nie byłem na żadnej pielgrzymce, msza trwającą więcej niż godzinę to dla mnie katorga. tongue_out
            • aankaa Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 23:13
              przyjedzie elita światowej młodzieży, katolicy z dobrych domów, którzy często kończą najlepsze światowe uczelnie i kierują się w życiu wartościami. Zapewniam Cię, że na ŚDM nie jeździ zahukana biedota z małych wiosek, ale młodzież bardzo ambitna i porządna, często z rodzin pokroju np. nawet Radziwiłłów
              ===
              nigdy nie byłem na żadnej pielgrzymce...
              ===
              pewnie dlatego nie bywasz na mszach trwających dłużej niż godzinę
              • wheels.of.steel Re: Od mięsięcy to przeżywasz 07.04.16, 23:15
                Ale kupuję prasę katolicką i publikacje pisane przez księży. Wojciech Wencel pisał, że Putin podobno zgrywa religijnego, ale czas raczej woli spędzać na siłowni, niż w cerkwi. Wychodzi na to, że jestem jak Putin. tongue_out
                • za_mszowe Re: Od mięsięcy to przeżywasz 08.04.16, 00:17
                  Niech zgadne-uzywasz tych gazet i ksiazek zamiast papieru toaletowego? wink
                  • wheels.of.steel Re: Od mięsięcy to przeżywasz 08.04.16, 08:45
                    Nie, cenie sobie glos koscielnych i katolickich intelektualistow. Sam jestem dosc "plytki" i nawet w sumie tego nie zaluje, ale i tak np. publikacje ksiezy doktorow i profesorow robia na mnie wielkie wrazenie.
                    • cosmetic.wipes Re: Od mięsięcy to przeżywasz 08.04.16, 08:56
                      Jakże niewiele trzeba, żeby zrobić na tobie wielkie wrażenie big_grin
          • jowita771 Re: Od mięsięcy to przeżywasz 08.04.16, 07:17
            Ja do Częstochowy chodziłam co roku, na pierwszej też się sporo naoglądałam, na następnych trzymałam się z tymi mocno wierzącymi.
            Raz poszłam pieszo do Krakowa na spotkanie z papieżem, spaliśmy w Zabierzowie w namiotach, tak wyszło organizacyjnie, że po całym dniu wędrówki w słońcu na spanie zostało cztery godziny, bo trzeba było rano wstać i dojść na mszę. Byłam nieziemsko zmęczona. Jak na kazaniu usiadłyśmy z przyjaciółką wygodnie, półleżąco, to obudziłyśmy się na "Idźcie w pokoju Chrystusa".
    • wheels.of.steel Będą podkładać bomby pod szpitale z aborcją, 07.04.16, 22:55
      wrzucać granaty do sex-shopów, ciąć maczetami aptekarzy sprzedających środki antykoncepcyjne, strzelać do kioskarzy handlujących prezerwatywami tongue_out Bójcie się tych katolików tongue_out
      • cosmetic.wipes Re: Będą podkładać bomby pod szpitale z aborcją, 08.04.16, 08:45
        Akurat nie tego boją się krakowianie. Z tym, że ty Józuś, zaczytany w prasie katolickiej zwolennik ciężkiej muzyki i zapalony koniobijca, erotoman-gawędziarz nie jesteś w stanie pojąć tongue_out
        • wheels.of.steel Re: Będą podkładać bomby pod szpitale z aborcją, 09.04.16, 13:52
          Na szczęście jakiś tam procent mieszkańców nie decyduje o odbywaniu się, bądź nieodbywaniu imprez masowych big_grin
    • tatrofanka Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 00:08
      Wiejska parafia mojej osobistej tesciowej zglosila chec przyjecia 5000 pielgrzymow.
      U mojej osobistej szwagierki beda nocowac 2 osoby.

Noclegi to nie tylko kraków ale i miasteczka i wsie okoliczne
    • zuleyka.z.talgaru Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 06:47
      Ja bym wyjechała natenczas. Ryzyko zamachu jest duże.
      • cosmetic.wipes Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 08:49
        Nie da rady, żeby wszyscy mieszkańcy wynieśli się na tydzień z miasta. A w sumie szkoda, bo moze jakby pracownicy służb miejskich, komunikacji, pogotowia i szpitali wzięli urlopy, to by pielgrzymi wymiękli.

Mam znajomych mieszkających w Brzegach. Urlop muszą wziąć, bo do Kraka nie dojadą, z reszta ich firmy zalecją nieprzychodzenie do roboty, ale nigdzie nie jadą, bo się boja, że w czasie ich nieobecności bogobojni uczestnicy ŚDM zalęgną im sie ogródku.
    • scarlett74 Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 08:02
      Ilekroć czytam wątki o ŚDM w Krakowie, zastanawiam się skąd w was tyle jadu, nietolerancji ,ironicznych wypowiedzi nt. spotkania. Wszystkie wielce oświecone forumki, gadające o tolerancji dla świata,dla innych przekonań,prześcigają się w dowaleniu i wyśmiewaniu uczestników w/w spotkania. Uczcie się od innych-byłam m.in na ŚDM w Paryżu (zapewniam , mimo ŚDM to miasto nadal istnieje) i nocowałyśmy uwaga, uwaga u rodziny wyznania protestanckiego, a dojeżdżałyśmy koleją jakięś 2h.
      • magkul99 Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 08:27
        Ja z kolei byłam na tajnej imprezie w Budapeszcie. Mieszkaliśmy na wsi w szkole 30 km od Budapesztu. Dojezdzalismy do miasta kolejką i metrem i co najważniejsze było to zorganizowane po świętach Bożego Narodzenia i zahaczalo o Nowy Rok. Sylwestra wszyscy spędzali na placu przed parlamentem. Nie wiem ile było wtedy ludzi ale to na pewno nie było 100 tyś. To był chyba mój najlepszy wyjazd mając 16 lat.
        Budapeszt jest nadal w całości. A poza tym nie przypominam sobie żebym musiała nosić pampersy. Takie dni młodzieży są organizowane przynajmniej od 25 lat i jakoś wszystko jest w stanie zagrać.
        Ale niestety teraz nastała ogólna era histerii w każdej dziedzinie, bo przecież to wszystko wina rządzących. .....
        • magkul99 Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 08:28
          Nie na tajnej a na takiej oczywiscie?
        • gama2003 Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 12:26
          Też byłam w Budapeszcie w tym czasie. To bylo spotkanie wspolnoty Taize. I mlodzieży - na każdym corocznym spotkaniu w innej stolicy Europy- po kilkaset tysięcy maksymalnie. Nie były to nigdy 3 miliony. Ponadto były to zawsze miasta o dobrej infrastrukturze komunikacyjnej - zawsze metro, kolejki miejskie,itd. To spora różnica z Krakowem. Tu sami organizujący mają teraz watpliwosci. Nic dziwnego, ze wywoluje to krytyczne komentarze. Krakowianom wspolczuje bo oni na wlasnej skorze zaplacą za chaos organizacyjny. Bo skoro wspolpracujacy w przy organizacji spotkania mowia wprost - jakoś to będzie- to coś nie halo.
          Spotkania Taize sprzed lat to była też inna sytuacja na świecie. Zagrożenia były zdecydowanie mniejsze. Nie da się tego porównać kompletnie. I nie oszukujmy się - gro tej młodzieży jedzie po przygodę, spotkania w międzynarodowym gronie, modlitwy zostawiając nielicznym.
      • ewa_mama_jasia Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 08:33
        Paryż trochę większy od Krakowa. Tak samo jak Rzym, Buenos Aires i kilka innych, które organizowały ŚDM. Mieszkańcom nie podoba się wizja zapchanego miasta, bo to skutecznie utrudni im codzienne życie. Te 2-3 miliony ludzi musza gdzieś załatwiać potrzeby fizjologiczne. Wątpie, aby było to dobrze rozwiązane, z wystarczającą liczbą punktów.
        • magkul99 Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 08:41
          To prawda, tylko z drugiej strony firmy i sklepy zajmujące się dystrybucją żywności, firmy toi-to i tym podobni lokalni pezdsiebiorcy zacierają ręce, a i podatków do kasy miasta też jakby więcej wpadnie. Z tym, że na pewno dla mieszkańców Krakowa to będzie bardzo uciążliwy tydzień. Zatem trzeba na ten czas ewakuować się z Krakowa i wrócić jak będzie pozamiatane. Przynajmniej jest motywacja do spędzenia urlopu poza domem.
          • kaz_nodzieja Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 09:06
            Uważaj, to może być gratka dla złodziei. Pełno obcych osób, służby zajęte sprawdzaniem głównie tego czy nie ma terrorystów, większość mieszkańców wyjeżdża. Zabezpiecz wyjątkowo dobrze swoje mieszkanie.
      • cosmetic.wipes Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 08:55
        Szczerze mnie wali światopogląd uczestników. Jestem wk...wiona, bo niewyobrażalnie wielkie stado ludzi sparalizuje miasto, w którym ja żyje, mieszkam i pracuję, narazi je na koszty organizacji, które w dużej części poniosa mieszkańcy, zdewastuja infrastrukture, za którą w dużej mierze płacą mieszkańcy, przez nich ja, moja rodzina, znajomi i pozostali tubylcy nie będziemy w stanie normalnie funkcjonować.

Niech ci wjedzie na tydzień bez zaproszenia do chaty 40 osób - odczujesz o co chodzi krakowianom.
        • scarlett74 Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 09:02
          I tu wyłazi właśnie typowa zaściankowość ,małomiasteczkowość (chociaż z dużego miasta), klapki na oczach i dulszczyzna-liczę się tyko ja i moje cztery litery. Gdzie nam z ludźmi z takim podejściem ,do tolerancji Zachodu...sad
          • kaz_nodzieja Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 09:05
            Widziałam niedawno w sieci taki obrazek.
            Przemawia przed tłumem zgromadzonych ludz jakaś kobieta: "Niestety w Niemczech codziennie dochodzi do masowych gwałtów na mieszkankach przez imigrantów. W Polsce tego jeszcze nie ma....."
            Głosy z tłumu: "Zaścianek!!!!".
          • cosmetic.wipes Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 09:11
            Mam w doopie tolerancje zachodu i twoje opinie.. Kocham moje miasto i chcę sobie życ w nim w spokoju.
            • scarlett74 Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 09:15
              I nawzajem...
    • kaz_nodzieja Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 09:01
      Mam nadzieję, że będzie o wiele mniej zainteresowanych. Znam co najmniej dwie wierzące osoby, które z tego powodu rezygnują z uczestnictwa i myślę, że jest ich jeszcze więcej.
      Moja strategia przetrwania (na szczęście pracuję zdalnie z domu i rzadko muszę być w siedzibie firmy): na kilka dni przed dnia zamówić w Tesco jedzenia na tydzień. Chleb zamrozić w zamrażalniku. Tak samo porcje obiadowe. Wychodzić tylko do altanki śmietnikowej i na balkon. Ewentualnie mały spacer po najbliższej okolicy.
      • kaz_nodzieja Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 09:03
        Może nawet więcej zamrożę dla znajomych i rodziny z okolicy. Nie będzie można nic kupić, wszędzie kilometrowe kolejki. O, może to być nawet biznes dla lokalsów. Wielu nie pomyśli o zapasach i zamrożony chleb czy porcje obiadowe u mnie od ręki i bez stania w kolejkach będą na wagę złota big_grin
    • spanish_fly Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 09:45
      Mnie zastanawia w kontekście ŚDMK jeszcze jedna kwestia. Co będzie z "pątnikami" o kolorze skóry dalekim od słowiańskiej bladości? Zaproszeni są tylko biali? Na ten tydzień w całej Polsce wojna z uchodźcami będzie zawieszona, żeby przypadkiem nie obić twarzy współwyznawcy?
      • kaz_nodzieja Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 09:49
        Jakimi uchodźcami? Ile trzeba ludziom powtarzać, że przede wszystkim to imigranci. A uchodźców jest mniej niż jedna czwarta.
        Inna sprawa, że na pewno "śniade twarze" będą pod baczniejszą uwagą wszelakich służb niż białe bo to "śniade twarze" odgrażały się zamachami na Dniach Młodzieży (wcześniej także w Paryżu i innych miejscach), a nie te parszywe białe mordy.
        • spanish_fly Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 09:55
          >>>Inna sprawa, że na pewno "śniade twarze" będą pod baczniejszą uwagą wszelakich służb niż białe bo to "śniade twarze" odgrażały się zamachami

Wobec uchodźców i emigrantów złe zamiary i agresję prezentują raczej te parszywe białe mordy. W takim tłumie jaki jest oczekiwany podczas ŚDMK nie będzie miało żadnego znaczenia, kto zainicjuje awanturę, ucierpią prawdopodobnie wszyscy znajdujący się w okolicy. Ciekawe jaki służby mają plan na rozbrajanie takich sytuacji. Armatki wodne, gumowe kule?
          • kaz_nodzieja Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 10:11
            Nie mam pojęcia. W Niemczech dwóch muzułmanów wjechało samochodem w tłum demonstrantów. Policja tylko się przypatrywała. Zapewne bali się oskarżeń o rasizm.

P.s. Jak następny zamach w Europie (czy to będzie w Polsce, czy we Francji albo Belgii) zorganizuje biała morda to wtedy będzie mówić o zagrożeniu Europy białymi mordami. Dziękuję za uwagę. Biała parszywa morda.
            • spanish_fly Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 10:17
              Nigdzie nie pisałam o żadnym zagrożeniu Europy, a białe parszywe mordy to Twoje wyrażenie. Rozumiem, że na myśl o osobach innego koloru skóry wpadasz w amok, ale przypomnij sobie o czym pisałam. Ciekawiło mnie właśnie jak zachowają się osoby takie jak Ty w obliczu grupy czarnoskórych pątników. Jak widać pierwsze, co Ci przychodzi na myśl to muzułmanie wjeżdżający samochodem w tłum, a nie że to bracia-katolicy, których należałoby godnie ugościć. Nie wróży to dobrze.
              • kaz_nodzieja Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 10:23
                Oby tylko w tłum. Zamachy bombowe. Ale ciągle Wam mało, mało Wam dotychczasowych ofiar. Ile ich ma być by dostrzeglibyście, że realna obawa (mająca swoje potwierdzenie w czynach) nie jest rasizmem? Nikt raczej nie boi się żółtych pątników, czy po prostu ludzi, a to też inna rasa, prawda? To jak w przypadku mieszkańców pewnego osiedla we Wrocławiu, grupa rodzin regularnie śmieciła, awanturowała się, popełnia drobne przestępstwa. Mieszkańcy którym się to nie podobało zostali okrzyknięci ksenofobami czy tam rasistami. Dlaczego? Bo te "problemowe" rodziny były akurat romskie. W dzisiejszych czasach pretensje zaś można mieć wyłącznie do białych ścierw. Wszystko inne to rasizm.
                • spanish_fly Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 10:34
                  Ależ nie wyśmiewam Twoich obaw. Pytam się tylko jak obawy Twoje i ludzi Tobie podobnych wpłyną na przyjęcie pątników o ciemnym kolorze skóry. Nic z tego, co piszesz nie napawa optymizmem. Jesteś zafiksowany na walce z uchodźcami i emigrantami i nic nie wskazuje, żebyś młodzież przybyłą na ŚDMK miał traktować inaczej. Może należałoby w takim razie ciemnoskórych katolików ostrzec, że nie powinni się spodziewać ciepłego przyjęcia? Albo przynajmniej rozdać im jakieś widoczne z daleka białe płaszcze z krzyżem na plecach?
                  • kaz_nodzieja Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 12:09
                    Kraków to miasto turystyczne. Ciągle widuję w nim czarnych, żółtych i z pejsami. Nawet dziś idąc do sklepu widziałam grupkę około 15 osobową żółtych mężczyzn i jednego czarnego (solo). Nie mówię już co by było gdybym "zapuściła" się do samego centrum. Nikt ich nie wyzywał, nie bił, nie oglądał się nawet za nimi, nie pluł, nie interesował się. No chyba, że brak zainteresowania to teraz też rasizm i agresja.
                    • spanish_fly Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 12:32
                      Krakowianie są do turystów przyzwyczajeni, ale na ŚDMK może przyjechać np. delegacja z Białegostoku.
                      • kaz_nodzieja Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 12:43
                        Ale to też miasto studenckie, gdzie studenciny pierwszego roku ściągają z różnych wiosek i wioseczek gdzie Murzyna widziało się tylko w telewizji.
    • zielonelato Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 10:26
      No cóż, kapciowy chciał się wykazać za wszelką cenę to teraz mamy. Czy sekretarka po śmierci prezesa powinna być mianowana członkiem zarządu? Dziwisz jest dowodem, że niekoniecznie. Tak a propos, w Krakowie kochana to mieszka na obecna chwilę ponad milion ludzi, posiadasz dane oficjalne, a te nie są zbyt prawdziwe.
      Co do noclegów. Sąsiednia parafia zadeklarowała przyjecie 4 tys pielgrzymów, a do tej pory rozlokowanych docelowo zostało licząc szkoły i prywatne mieszkania...400. Oczywiście nikt nikogo nie pytał, nie przeprowadzał sondy wśród parafian tylko tak sobie abstrakcyjnie proboszcz ze świtą ustalili te 4 tys i za pewnik wzięli. I jeszcze ten przekręt z żywieniem. Otóż każdy pielgrzym ma mieć wykupiona kartę na jedzenie, a teraz w kościołach po prośbie się zwracają, by pielgrzymów nie tylko noclegiem przyjąć, ale też stołować.To ja się pytam, kto tę kasę za żywienie pątników weźmie? Pytanie za 100 punktów.
      • gama2003 Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 12:35
        Ciekawe jak załatwione będą te brakujące noclegi ? Chyba przymusowe dokwaterowanie pod groźbą ekskomuniki nie będzie wdrożone. Pieniądze na wyżywienie ? Każdy pątnik ma kartę wykupić i pewnie zgłosić się we wskazanych miejscach po posiłek. Znając życie tu też będzie cyrk. Czyżby księża już wiedzieli, że tej kasy braknie ?
        • kaz_nodzieja Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 12:42
          Cholera, może by tak dorobić na czarno? Do samego centrum daleko znowu nie mam. Ugotuję gar zupy, kotlety jakieś, w piwnicy mam stare zapasowe krzesła. Przy nawale tłumu w jadłodajniach i innych barach gdzie przy takiej chmarze w spokoju nie można zjeść i jedzenie też czasem różne gar pomidorowej i schaboszczaka może robić karierę. Muszę tylko skooperować drugą zwinną osobę do podawania i dobrze operującą angielskim. Kolacje w sumie też by można. Ile by można zarobić biorąc pod uwagę, że ze względu na metraż jednorazowo na jeden posiłek (niech będzie nawet dwudaniowy) nie przyjmę więcej niż 6 osób? Hm... Kto się doczepi? Najwyżej powiem, że kasa była "co łaska", a to są moi nowi przyjaciele, mają prawo się poczęstować jedzeniem. Opcja powiedzmy 3 dniowa.
    • antypomidorowa Re: ŚDM a noclegi.... 08.04.16, 10:43
      Mieszkam w Krakowie, nie podoba mi się pomysł organizacji ŚDM tutaj, nie popieram władz Krakowa, nie przepadam za Dziwiszem, nie lubię tłumów, nie podoba mi się to, że pieniądze z moich podatków idą na tę imprezę (bo jest wiele ważniejszych wydatków), nie mogę wziąć urlopu i uciec z miasta, bo potrzebuję go w sierpniu itd.
      Ale zapraszam do swojego mieszkania dwie osoby. Czemu? Mam wielu znajomych, którzy podróżowali dużo po świecie (nie na ŚDM). Zwykle w rejony dużo biedniejsze niż polska średnia. I często mi opowiadali jak obcy, biedni ludzie zapraszali ich pod swój dach i gościli. Bardzo mi to zawsze imponowało. I teraz mam okazję tak się zachować.
    • owczarkini Re: ŚDM a noclegi.... 09.04.16, 13:47
      Trochę obok tematu, ale jednak napiszę - nie wiem, czy macie świadomość, że właśnie teraz wielka miotła przemiata wszystkie komendy wojewódzkie i powiatowe Policji w Polsce i pozbywa się wszystkich ludzi przyjętych do służby przed 1990 rokiem. Wszystkich. Właśnie się dowiedziałam, że w moim mieście szykuje się do odejścia obecny naczelnik, który zajmował się zabezpieczaniem imprez masowych. Świetny fachowiec i lubiany człowiek, ok. 50-ki, chętnie pozostałby w służbie. Jego pech, że poszedł jeszcze do milicji na prostego "krawężnika" i tak się piął po drabince przez lata. Oczywiście znajdzie się jeszcze ktoś, kto ma jakieś doświadczenie w temacie, ale na pewno nie tak duże. Dobra, zmiana wink
      W perspektywie ogromnych wydarzeń w lipcu tak wielkie roszady kadrowe są na poziomie borowików i opon ze śmietnika albo rozwałki Janowa.
    • wheels.of.steel Gdyby to był Światowy Zlot Gejów 09.04.16, 16:48
      albo pokazów porno w teatrze, to czuję, że takiego psioczenia by tu nie było.
      • kaz_nodzieja Re: Gdyby to był Światowy Zlot Gejów 09.04.16, 16:53
        Albo światowy zlot "uchodźców". Wtedy każdy post niepochlebny zlotowi trafiałby wprost do administracji i prokuratury.
        • wheels.of.steel Re: Gdyby to był Światowy Zlot Gejów 09.04.16, 17:41
          Na szczęście w tzw. realu sprawa tzw. "uchodźców" zazwyczaj łączy, a nie dzieli Polaków smile
          • kaz_nodzieja Re: Gdyby to był Światowy Zlot Gejów 09.04.16, 19:42
            Też racja.
      • cosmetic.wipes Re: Gdyby to był Światowy Zlot Gejów 09.04.16, 17:05
        Widziałeś kiedyś w teatrze dwa miliony ludzi na raz?
        • wheels.of.steel Re: Gdyby to był Światowy Zlot Gejów 09.04.16, 17:40
          Ja mówię o zlocie, o takiej samej liczbie uczestników. Gdyby to był zlot gejowski, to postępowy Kraków byłby dumny big_grin
          • cosmetic.wipes Re: Gdyby to był Światowy Zlot Gejów 09.04.16, 17:50
            Widziałeś zlot gejowski w którym uczestniczy dwa miliony ludzi na raz i płaci za ten cyrk miasto?
            • t.tolka Re: Gdyby to był Światowy Zlot Gejów 09.04.16, 19:34
              Sdm bylo juz przeciez w Polsce. W '91 w Czestochowie. Przezylismy.
              Miasto zdecydowanie mniejsze niz Krakow nie splynelo moczem i czym tam jeszcze. Oraz nie umarlam ze zgorszenia. Spalismy w namiotach.

Niemniej od nas (Kanada) ogrom mlodych ludzi porezygnowalo ze wzgledu na zagrozenie.
          • kaz_nodzieja Re: Gdyby to był Światowy Zlot Gejów 09.04.16, 19:41
            Nie postępowy Kraków, ale postępowe media. Jak najbardziej te z Warszawy np. Czerskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka